"Зелени закони": Ловни огради преграждат достъпа до 470 хил. дка гори и земи

"Зелени закони": Ловни огради преграждат достъпа до 470 хил. дка гори и земи

© Зелени ЗакониНад 470 хил. декара земи и гори са обсебени и ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради в цялата страна - повечето контролирани от 50 частни фирми. Това пише в свой анализ по темата инициативата "Зелени закони".


Изграждането на ловни огради се извършва крайно непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите, посочва организацията. Тя установява още, че по искане на частни ловни концесионери стотици хиляди декари земи и гори са с ограничен обществен достъп и чрез заповеди на регионалните дирекции по горите, а в повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и с ограничена публичност.


Организацията допълва, че във връзка със зачестилите сигнали на туристи и ловци от цяла България, свързани с феодализирането на българските гори от "ловни олигарси", започва кампания по осветяване на причините за този процес.
За изграждането на ловните огради не са открити каквито и да е било писмени разрешения от страна на Изпълнителната агенция по горите, нито заповеди на Министерството на земеделието, поради което процесът на възникването им е на практика крайно непрозрачен. От това произтича и най-големият проблем - при изграждането на ловни огради изобщо не се отчитат интересите на собствениците на земи и останалите заинтересовани страни, което води до последващите конфликти, се казва в анализа.

От друга страна, за да спести пари на ловните олигарси, държавата изрично не е предвидила нормативно изискване да се заплаща право на ползване за ограждането на горски и земеделски терени с ловна цел. Като остатък от времето на Пенчо Кубадински и Тодор Живков, когато се изселваха села, за да се създадат ловни стопанства за комунистическите велможи, и до днес в българското ловно законодателство няма никаква юридическа процедура за отчитане на интересите на собствениците на земите и горите, отдадени някому за лов, посочват от "Зелени закони".


Когато частна нива или гора се включи в някоя ловна ограда, собственикът й на практика губи възможността да си стопанисва земите и горите. Естествено нищо не може да направи срещу това, защото тези огради принадлежат на най-влиятелните хора в България, заключават от там.


Пълният анализ можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1201 Весело

  ДБ предлага съдебна реформа с принцип от Конституцията на НРБ от 1971 г.

  Становище разпратено до всички ЕС институции:
  http://www.camsled.net

 2. 2 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Аман от въоръжени туристи в горите.
  Човек не може един велопреход на спокойствие да направи.

 3. 3 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Отиваш, нарязваш им оградата и готово

 4. 4 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Ловът трябва да бъде забранен, освен по изключение за хищници, нападащи домашните животни.
  Не'кви тъпанари се кефят да избиват животни с пушки за по няколко хиляди да демонстрират богатството си.
  Отврат!

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4171 Неутрално

  Разпарчатосването на националните ни богатства в ръцете на новобогаташите на днешната власт !

 6. 6 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Феодализъм.
  Глава 1.

  За последните 12 години ГЕРБ доказа отвъд всякакво съмнение, е една престъпна групировка с явен феодален характер. "Царят" дава правото на поместните гербаджийски "аристократи", да щавят подопечната им рая както намерят за добре, а те в замяна връщат услугата с гласовете на крепостниците по избори, и пълнене на чекмеджета.

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Аман от въоръжени туристи в горите.Човек не може един велопреход на спокойствие да направи.
  —цитат от коментар 2 на Enter_K


  Ловът е през определено време в годината. По горите е предимно от 01.10 до края на годината. Освен това е само събота и неделя. Така че нищо не ти пречи да си правиш преходите или през седмицата или изън ловния сезон. Може, също така, да се консултираш с горското, къде ще има групов лов, че да си планираш маршрута. Един транзистор, който да бичи чалга, закачен на колелото, ще те опази от объркване с глиган.

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#1] от "bruno__dante":

  Колкото и да ревете, отивате си.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  "Като остатък от времето на Пенчо Кубадински и Тодор Живков"
  Е, че нали техния наследник управлява, от тях се е учил.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Писанието показва или тотално непознаване на нормативната уредба или умишлени лъжи, от поредната “зелена” фирма, която търси лесна печалба.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Ловът трябва да бъде забранен, освен по изключение за хищници, нападащи домашните животни. Не'кви тъпанари се кефят да избиват животни с пушки за по няколко хиляди да демонстрират богатството си. Отврат!
  —цитат от коментар 4 на pamela


  Има и тъпанари, каквито описваш. И интересното е, че почти в 100% от случаите се оказват я висши магистрати, я местни Партийци, а спонсори на "когото трябва". Ако искаш тях да премахнеш, с тебе съм.
  Има и доста "месари", дето за няколко кила дивеч ще гръмнат и червената книга. Обаче съзнателните ловци са много повече. Не мисли, че ловжиите само ходят из горите и търсят кого да гръмнат. Това, че по горите изобщо има някакви животни, различни от глиган, чакал и лисица, се дължи именно на ловците. В много землища се поддържат дивечови ниви, зареждат се хранилки през зимата и калища през лятото. В една от дружинките, където гостувам, постоянно има дежурни, които обикалят района, особено през размножителния период. Ако забележат бракониер, се свързват по мобилните и три села се качват на джипките и отиват да се разправят. За това си имат и сърна и глухар, за фазани да не говорим. Ако имаха пари, вероятно и лопатари биха интродуцирали.
  Това, което искаш - да се забрани лова, може да стане само ако населението на България стане под милион и се събере в два-три големи града. Иначе няма да имаш самоподдържаща се система. Един пример - дивата свиня, при оптимална хранителна база, може да даде годишен прираст от 130%. Това означава, че популацията й ще се удвоява (че и повече) всяка година. И бедна ти е фантазията какво може да направи стадо глиганчета със зеленчукова градина или с царевична нива. А картофите ги копаят направо като верижен ескаватор. И да не ти се случва да им се изпречиш на пътя! Виждал съм как 4-5 годишна женска чупи гръбнака на ловно куче с бивните си. На мъжките глигани, с 25см бивни е по-добре изобщо да не попадаш в обсега.
  Още един пример - едно мило и симпатично животинче, каквото е сърната, като остане гладно през зимата, започва да бели кората на дърветата. И ако се намъкне в овощна градина, е в състояние да съсипе 20годишни насаждение само за една нощ.
  Всичко това се регулира по естествен път от хищниците. Само че ако допуснем по горите да ходят толкова вълци и мечки, колкото трябва за регулация на другите животни, ще трябва да ходим в горите не само с пушки, но и във въоръжени отряди по 20-30 стрелци. Трябва ли ни?

 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Имаме си политик който покрай лова се сдоби с прякорите архара и трипера. Комунягите ги обичт тези работи.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  ДБ предлага съдебна реформа с принцип от Конституцията на НРБ от 1971 г. Становище разпратено до всички ЕС институции:http://www.camsled.net
  —цитат от коментар 1 на bruno__dante


  Изключително безотговорна лъжа!
  Малко срам трябва да имаш!

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Да не би тези огради да пречат на камионите за дърва, защото според мен се касае за ограждане само на пътя. Туристите могат да минат отстрани.
  Може би и АТВ-тата са потърпевши.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  “. Не малко са конфликтите и между ловци, колоездачи и водачи на високопроходими машини, ползващи едни и същи горски пътища, като досега саморазправата се ограничава до опъване на жици и залагане на шипове. ”

  ——
  Тези високопроходими малини трябва да бъдат забранени за използване в горите. Плашат животните и са неприятни за останалите туристи. Само, че това отново е един нов пазар и бизнес, от който някой да печели.
  Според мен това е основния проблем.

  А тази “Инициатива “Зелени Закон” кой я финансира?
  На официалния доклад, който прочетох, пише “Автор-неизвесен”!

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Същото като в братска Атлантика!

 17. 17 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Супер, така по-малко домашни псета, мотори, джипки, итн. върлуващи из дивата природа.

  Winora forever
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  “Инициативата "Зелени закони" досега се разви чрез помощта на много граждани и доброволци, както и с донорство на следните 3 проекта:

  1. От октомври 2019г до март 2022г. Сдружение за изследователски изпълнява проект "Граждани и експерти за прилагане на зелените закони". Той е подкрепен от Фонд „Активни граждани България“ на Европейското икономическо пространство за периода 2014-2021. Оператор на Фонда е Институт Отворено общество – София, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Фондация „Тръст за социална алтернатива“. ”

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Разпарчатосването на националните ни богатства в ръцете на новобогаташите на днешната власт !
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Капитализъм!

  Навсякъде е, и в Канада примерно богаташите ловуват, и в САЩ, и в тжоята Русия даже ..

  Не искаш "новобогаташите на днешната капиталистическа власт " - искаш партийнте секретари по места и народен контрол?

 20. 20 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Мафията си има държава. Докога роба ще търпи?!

 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#1] от "bruno__dante":

  Не квичи, а замълчи ! 😁

 22. 22 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 718 Неутрално

  ...и ако няма огради, "собствениците" ще влязат да "ползват" - т.е. ще изсекат всичко дето расте, щото няма да берат жълъди само.

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  "обсебени" е точната дума......и не само преграждат достъпа а и създават паралелни малки държави в държавата със собствени правила и закони....... че и "обогатяват" биоразнообразието с екзотични нарко култури впрочем в голям размер.....

 24. 24 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":

  Дивата свиня не е ли вече изчезнала, поразена от онзи вирус заради който умъртвиха и загробиха стотина хиляди глави по фермите?
  Или и онова беше пренавита измама от науката ветеринарна?
  Иначе тия с оградите правят същото като зелените с натурите.
  Слагат си ниво на контрол и регулации над което само те имат власт да вземат решения.

 25. 25 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#3] от "everlast666":

  Бая рязане ще падне....и ще си я сложат пак. Може и да те набият, ако се опиташ пак.
  То там са все "бизнесмени" :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 26. 26 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Споменават се Пенчо Кубадински и Тодор Живков, а кой е третият? Държавата, но в чие лице? Говора ви за пехливаните и че държавата прави всичко за тях, а вие чекате някой да говори. Ми говорете вие.
  Тая работа е оправима с помощта на ЕСПЧ, защото има явно нарушаване на основни права. Но както вече знаете, много е ограничен достъпът на обикновените хора не само до земите и горите им, а и до правосъдие.

 27. 27 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ - ДЪРЖАВАТА В РЪЦЕТЕ НА МУТРИТЕ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Дневник трябваше една справка да направи колко от тези "Ловни огради" се охраняват от "Делта гард"...... Ще се шокират хората от %-та......

 29. 29 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":

  Трезво и коректно представяне на ситуацията. Бзе да съм ловец или еко-активист обикалям доста и наблюдавам, какви ги вършат из Kleta Maqka Balgariq… Изоставянето на земеделски земи да обраснат с храсти и млади дървета веднага води до напредване на дивеча (най-вече дивите прасета), а оттам и вредите по дворове и овощни градини. Отговорност на горските стопанства, собствениците, кооператавите е да подържат тези зони чисти, най-малкото да ги пазят за пасища, а не като минат 20-30 години да се ловим за гушите за това, кое било гора и кое – не, а виновниците за това да ни гледат сеира. Пропорционално обаче това важи и за опазването на истниските гори, а не безконтролната сеч из тях. За това трябва един хубав мораториум върху дърводобива.
  Това с ограждането на „ловни полета“ е недопустимо поради изброените в статията проблеми. Не са засегнати само частните парцели от ниви или гори, но и маршрути, т.е. пътища отбелязани на картите с различна категория, през които не може да се преминава, само защото местната мутра е решила да си препикае територията и никой да не му влиза. Остава подозрението, какво всъщност се случва зад тези огради и дали ловът е единственото занимание в тях. Някои от нашите феодали, са решили проблема с влизането по-мъдро. Колкото и да не харесвам Емил Димитров-Фаса в неговото ловно стопанство под концесия „Елен“, той е сложил само две тежки релси като бариери на двата входа на черния път, който прехвърля рида от манастир „Св. Троица“ до Етрополе до р. Малък Искър. Всеки има право да влиза пеш или на колело. Преди това беше магистрала на дървосекачи, бракониери с джипове, ентусиасти на четириколесни играчки и всякаква сган. На другия полюс е Валентин Златев, оградил значителни части от Еминска планина, че и пазванти има. На тия само когато им размахаш пред носовете документ от МВР и държиш телефон с предварително избран номер и включена камера мирясват.
  Виждал съм и същински ужасии над Кресна – полигон за обучение на кучета за лов на прасета. Кучета преследват диви прасета в ограден пресечен терен. В един момент животните откачат и не става ясно, кой кого преследва за кеф и радост на собствениците. Или пък ограден полигон за отстрел на диви прасета, преградил течението на цяла река, където атракцията е да ги биеш с арбалет или спортен лък.

  CONTADOR GRATUITO!
 30. 30 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  До коментар [#4] от "pamela":

  ++++++++++++++

 31. 31 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#3] от "everlast666":

  А те нарязват теб.Помните ли на времето имаше ведин ТЕО...някой си които прегради пътя на няколко села в Еленския Балкан....

 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":

  https://www.scotlandbigpicture.com/rewilding-stories/berlins-boar-wars
  Мога да намеря и статия на хора които не са много щастливи от щъкащите прасета...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#29] от "г-н Думанов":

  В някои страни позволяват лов с лък, но лов с арбалет мислех, че е незаконен в целият ЕС?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov":

  ++++++

 35. 35 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#33] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Във въпросното стопанство това става по доворка с концесионера. И то не е лов точно, защото животните са примамвани, когато е часът им за храна и тогава се връчва арбалета на стрелеца, който го разстрелва. Проблем обаче се оказва и несръчността на стрелеца, та след това прасето трябва да се доубива по друг начин.

  CONTADOR GRATUITO!
 36. 36 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1125 Весело

  Тия от така самонареклите се "Зелени закони" пак са подушили, че някой има парички и са решили да го стрижат.
  Ама с ловджийте трудно ще им се получи.

 37. 37 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#11] от "ivanpopov": "Това, че по горите изобщо има някакви животни, различни от глиган, чакал и лисица, се дължи именно на ловците."

  Това е една от най-големите идиотщини и лъжи, които ловджиите пробутвате за да се оправдаете. Животни е имало и са си живеели много добре когато не ловджиите, а ХОРАТА НЕ СА СЪЩТЕСТВУВАЛИ!!!
  Съгласно българското законодателство убиването на бозайник е престъпление и предвижда затвор. Можем да предположим защо не се прилага срещу ловджиите, а трябва. Преди 2-3 години осъдиха едно момче на 2 години ефективно затвор, защото убило котка. Доста шум се вдигна по медиите. По тоя закон всички ловджии вече трябва да сте в затвора. Дано!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 38. 38 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 702 Гневно

  Ловни огради преграждат достъпа до 470 хил. дка гори и земи
  ******************************************************************************

  Феодали и феодализъм ,и то в 21 век...
  Кога ще ни закрепостяват?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 39. 39 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 702 Гневно

  Тия от така самонареклите се "Зелени закони" пак са подушили, че някой има парички и са решили да го стрижат.Ама с ловджийте трудно ще им се получи.
  —цитат от коментар 36 на nhh18551388


  Що ,ш'е ни гърмите ли?
  Само ловджиите ли имат пушки?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 40. 40 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Дерибеите обсебиха публичната собственост все едно им е бащиния,
  прокуратурата спи зимен сън !!!

 41. 41 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Съгласно българското законодателство убиването на бозайник е престъпление и предвижда затвор. Можем да предположим защо не се прилага срещу ловджиите, а трябва. Преди 2-3 години осъдиха едно момче на 2 години ефективно затвор, защото убило котка. Доста шум се вдигна по медиите. По тоя закон всички ловджии вече трябва да сте в затвора. Дано!
  —цитат от коментар 37 на quatro_4x3


  Ха, ха, ама наитина ли всички авджии в затвора?

  По-полека, щото както сте почнали да товарите бай Ставри той ще вземе да дигне ръце от вас!

  Ловните дружинки имат една благородна цел, те поддържат броят на дивеча в едни хуманни граници. Ако дивите прасета са се размножили много те разреждат популацията до разумна бройка!

 42. 42 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Би трябвало да могат да се ограждат само територии в режим на частна собственост и то, ако не са резерват или природен парк. Ограждат се и млади насаждения в гора, за да не ги опасат животните, преди да са порастнали. Всичко друго би трябвало да е нелегално. Поне така е тук, а имаме няколко много богати аристократични фамилии с огромни реституирани имения от по стотици квадратни километри (рекордът е около 2000 км2). Но никой не си и помисля да огражда, освен в гореизброените случаи.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK