На живо

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

Скрийншот от излъчване на заседанието

Скрийншот от излъчване на заседаниетоМесец след последните редовни избори се задават предсрочни. Днес третата политическа сила - БСП, отказа да опита да състави правителство, а президентът Румен Радев обяви, че вероятно изборите ще са на 11 юли. Срещу датата се обяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, защото тогава е финалът на Европейското първенство по футбол. Държавният глава каза, че ще разпусне парламента на 11 май, тогава с укази ще назначи Централна избирателна комисия и ще определи точната дата за изборите. На консултациите при президента за състав на ЦИК за председател от ГЕРБ-СДС беше предложен бившият зам-министър на вътрешните работи в две правителства Красимир Ципов. Срещу кандидатурата му се обявиха представители на всички останали партии, но не предложиха алтернативно име и Ципов ще бъде назначен на поста, ако отговаря на изискванията, което ще се разбере утре. Междувременно парламентът не прие предложението на "Има такъв народ" партийната субсидия да се намали от 8 лева на 1 лев на глас, нито одобри окончателно предложението на БСП да се преизчислят т. нар. стари пенсии. Така заседанието завърши с безредици в залата, предизвикани от левицата. Сблъсъците между политическите сили обаче продължиха и в комисията "Манолова", където изненадващо бизнесмен подаде сигнал за изнудване и рекет.


"Дневник" проследи ситуацията на живо. Основните моменти вижте в хронологията.
Депутати от ГЕРБ провалиха изслушване на зърнопроизводител, който пред комисията за проверка на злоупотребите при управлението на ГЕРБ започна да свидетелства за схеми, при които партията на Бойко Борисов чрез институциите преразпределя пазари, диктува цени и използва прокуратурата за заплахи и за разправа с неудобни.


Бизнесменът, пожелал анонимност, обясни, че е крупен земевладелец в Северозападна България и разказа, че е бил принуждаван от близки до Бойко Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, както и за изнудване от държавната "Напоителни системи" да плаща допълнително, ако иска да получи вода за насажденията си.


Представителите на ГЕРБ се включиха в заседанието със закъснение, след като от живото излъчване разбраха темата му. Те обвиниха председателя на комисията Мая Манолова, че не ги е уведомила нито за заседанието, нито за дневния му ред и провалиха изслушването. Още по темата четете тук.


Какво успя да разкаже анонимният свидетел вижте във видеото:


След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Пресцентър БСП


Председателят на парламента Ива Митева прекрати пленарното заседание, а решението й бе прието с освирквания и скандиране "Оставка" от депутатите от БСП. Заседанието трябваше да приключи след гласуване и на трета точка от дневния ред, която предвижда Временна анкетна комисия за "Росенец", но до нея не се стигна.


Повод за недоволството на левицата беше фактът, че не мина тяхното предложение още днес законопроектът за преизчисляване на пенсиите да бъде одобрен и на второ четене.


"Има такъв народ", чрез председателката на парламента, ГЕРБ, ДПС и "Да, България" опропастиха възможността днес да се вземе окончателно решение за преизчисляване на всички пенсии, което ние внесохме в парламента, заяви след края на заседанието Корнелия Нинова. Тя каза, че подкрепата за предложението на БСП на първо четене е била лицемерна и с предизборна цел. "Когато се стигна до истинското решение, да го гласуваме и на второ четене и да стане окончателно, си пролича кой за какво се бори в този парламент. Маските паднаха," заяви Нинова.


Подробностите четете тук.

Трифонов се надява, че следващият парламент ще намали партийната субсидия

Слави Трифонов

© Юлия Лазарова

Слави Трифонов


"Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може" - с тези думи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира днешното решение на Народното събрание да не намалява партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв, както предлагаше неговата партия.


Като отбелязва, че само "Има такъв народ" е гласувала "за", Трифонов подчертава: "Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно".


След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


"След законодателният дефицит, който създаде новото мнозинство и демонстрацията, че няма кандидати нито за премиери, нито за министри, сега се оказа, че 5 партии нямат кандидати за председател на ЦИК. Очевидно само ние бяхме готови с цялата процедура", обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след консултациите при президента.


Представителите на "Има такъв народ" напуснаха президенството без да коментират.


Според Иван Иванов от БСП изборът на Красимир Ципов не е добър, но социалистите не са предложили алтернативна кандидатура, защото такова е било решението на ръководството на партията.


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ не коментира дали ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ за председател на ЦИК.


Христо Иванов от "Демократична България". Той каза, че Цветозар Томов няма юридически стаж и затова не е бил предложен за председател на ЦИК и допълни: "Ние не бяхме подготвени с юридическа кандидатура. Това е доказателството, че нямаше предварителен сговор."


"ГЕРБ паднаха в собствения си капан на дебелокожото си самодоволство. Сега имат председател, а до преди 5 минути преди влизането ни в президентството те твърдяха, че президентът Радев ще прави изборите, а сега имат председател на ЦИК. Честито!", обяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

Скандал в парламента след искане на БСП за второ четене на предложението за пенсиите

Със 127 гласа "за" един - "против" и без "въздържали се" парламентът одобри на първо четене предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. В законопроекта се предлага пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. да се преизчисляват от 1 юли 2021 г. Предложението предвижда индивидуалният коефициент на всеки пенсионер да се умножи по средномесечни осигурителен доход за страната за 2018 г.


След това по предложение на парламентарната група на "Има такъв народ" парламентът излезе в почивка, след като депутатите от БСП окупираха трибуната заради отказа да се подложи на гласуване искането за второ четене на предложението за пенсиите, което председателят на БСП Корнелия Нинова поиска.


Нинова цитира член от правилника, според който Народното събрание може да реши по изключения двете гласувания да се проведат в едно заседание. Тази разпоредба се прилага само ако по време на обсъждане не са направени предложения за изменения и допълнение на законопроекта. Тома Биков от ГЕРБ възрази срещу предложението. "В този парламент нямаме сформирана даже социална комисия, не говоря, че нямаме правителство, социален и финансов министър, че даже нямате и председател на ЦИК. Айде поне от този закон да не го приемаме за 3 минути, защото е изключително сериозен", заяви той. "Апелът ми е към всички народни представители да довършим доброто дело докрай", заяви Георги Свиленски от БСП в отговор.


Хасан Адемов от ДПС пък репликира, че от партията му искат да направят предложения между първо и второ четене. От своя страна председателят на парламента Ива Митева посочи, че такива заявки не са били заявени по време на дебата по законопроекта, както изисква правилника.


Процедура поиска Рамадан Аталай от ДПС. "Колеги, малко по-спокойно и да се държим на нивото на Народното събрание. Аз не знам как сте слушали и как сте слушали, но казахме, че ще подкрепим при промяна на срока на преизчисляване. Аз го казах точно и ясно. Не е необходимо да изпадаме пак в транс", заяви той. Митева заяви, че в дебата е казано, че има неточности в законопроекта, а Йордан Цонев от ДПС я призова "да влезе в ролята си". По думите му председателят на парламента няма право да подлага на гласуване искането за второ четене на законопроекта.


Тук са се строили, сякаш, че някой ще раздава банички.


Йордан Цонев,

депутат от ДПС


Митева му отговори, че самото включване на точката в дневния ред е в противоречие с павилника, а думите й предизвикаха недоволството на депутатите от БСП, които поискаха процедури по начина на водене и окупираха трибуната на парламента.


Димитър Главчев от ГЕРБ предложи прекратяване на заседанието, но до гласуване на предложението му не се стигна. След това бе поискана почивка от 15 минути.

Предложението за намаляване на партийната субсидия не се прие

Предложената от "Има такъв народ" промяна в Закона за политическите партии, според която партийната субсидия става 1 лев за подаден глас, не бе приета от депутатите. В момента субсидията е 8 лева на глас.


Това се случи след прегласуване. При първото гласуване нужните гласове "за" бяха достатъчни за приемането на промените, но след прегласуване заради новопоявили се депутати в залата след почивката, резултатът се промени.

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


От 168 гласували, "за" бяха 76, против – 86 и 6 въздържали се. Гласовете "за" бяха от ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".
Депутатите не приеха партийната субсидия да стане 1 лев

ГЕРБ предлагат Ципов за председател на ЦИК, никой друг не го подкрепи

ГЕРБ - СДС предлагат Красимир Ципов за председател на ЦИК, съобщи председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова. Тя представи неговата биография на консултациите при президента за състава на комисията. Ципов е два пъти зам.-министър на вътрешните работи и депутат в четири парламента.


От "Демократична България" коментираха, че принципно биха приели председателят на ЦИК да е от ГЕРБ, но не могат да приемат това да е Красимир Ципов. "Изправи се! Мутри вън!" също се обявиха срещу кандидатурата на Ципов за председател. От коалицията поискаха от останалите партии да издигнат нова кандидатура, но такава нямаше. От БСП пък заявиха, че председател от ГЕРБ няма да подкрепят, независимо от неговото име. Румен Радев обаче коментира, че ако Ципов отговаря на изискванията на закона, той ще бъде определен за председател.


Другите предложения на ГЕРБ за членове на ЦИК сегашните членове Димитър Димитров, Георги Баханов и Йорданка Ганчева.


Номинираните от останалите партии


От "Има такъв народ" предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова и Елка Стоянова, които имат близо 20 години стаж в различни изборни администрации и проф. Любомир Гаврилов. Нямат обаче номинация за председател.

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


От БСП предлага за членове на комисията Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Те също не номинираха председател, като Войнов е предложен за зам.-председател.


ДПС предлага за членове на ЦИК Севинч Солакова, която сега е секретар на ЦИК, като искането е тя да бъде и секретар. Второто предложение е юристът Орхан Чаушев, който е член на ЦИК от 2007 година.


От "Демократична България" също не предлагат председател на ЦИК, а за членове номинират социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев. Томов е предложен и за зам.-председател.


"Изправи се! Мутри вън!" предлагат за член на ЦИК и зам.-председател Росица Матева.

Президентът и ГЕРБ се скараха и за ЦИК

Представители на коалицията ГЕРБ-СДС и президента влязоха в спор за определяне на състава на Централната избирателна комисия. Това стана на започналите днес консултации при държавния глава.


ГЕРБ смятат, че при повече от един кандидат за председател, такъв не трябва да се определя чрез жребий, както е според Изборния кодекс, а постът трябва да се даде на най-голямата партия в парламента. Те са недоволни и от определените квоти за партиите.


В отговор, президентът каза, че правилата са определени от народното събрание, като са приели текстовете и ще се работи по тях.

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


Румен Радев подчерта, че ГЕРБ трябва да спрат да мислят, че като най-голяма парламентарна група могат да контролират ЦИК. "Феодалният подход не е удачен. Никой няма право на собственост върху ЦИК", допълни държавният глава.

Партиите да намерят консенсус за ЦИК, призова Радев

"Политическата логика диктува политическите партии да намерят консенсус при определяне на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК). Нужен е диалог и конструктивност", каза днес президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно представените групи и коалиции за състава на комисията.
Според него, за да има новата ЦИК достатъчно време, да си свърши работата, утре ще се проверят документите на кандидатите, на 7 май ще бъдат изслушани от президента, а на 11 май да бъде обнародва указът за назначаването на ЦИК.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


В комисията ГЕРБ-СДС ще има четири представителя, БСП и "Има такъв народ" по трима, ДПС и "Демократична България" по двама 2 и "Изправи се! Мутри вън!" - един. Румен Радев коментира, че не той посочва, определя и избира състава на ЦИК, а това се прави от партиите.


На обсъждането обаче не мина без атаки между представителите на различните партии.

Започнаха консултациите при президента за ЦИК

Протестиращи атакуваха Николай Хаджигенов

Протестиращи пред президентството, нападнаха адвокат Николай Хаджигенов от "Отровното трио", който отиваше на консултациите при президента на ЦИК. Те крещяха по негов адрес "Предател" и го питаха дали е взел пари, за да предаде идеите на протеста и да не устои в парламента исканията на хората от площадите.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


В коментар, Хаджигенов коментира, че е бил атакуван от хора, които са били под въздействието на алкохола. Той е депутат от групата на "Изправи се! Мутри вън!".

И след почивката парламентът продължи да обсъжда намаляването на партийната субсидия, като дебатите минаха през събирането на капачки за кувиози, Цола Драгойчева, уважението в парламента, кой е по-лицемерен и др.
След множество гласувания и объркване по предложение на БСП парламентът удължи работното си време до гласуване на намаляването на субсидията от 8 на 1 лева и до дебат за индексацията на пенсиите.
Според ГЕРБ обаче предложението е било само за пенсиите. Според социалистите трябвало да се гледа и комисията за "Росенец".

Шефът на БНТ иска нова дата за изборите заради финала на Европейското

Датата 11 юли не е подходяща за провеждане на новите избори, защото тогава е финалът на Европейската първенство по футбол, написа във "Фейсбук" директорът на БНТ Емил Кошлуков. Той посочва, че БНТ е закупила правата за излъчването му, срещу значителна сума, а и имаме сключен договор с УЕФА, който задължава телевизията да излъчваме определен брой срещи, финал, полуфинали и т.н.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


"На трето място имаме сключени търговски договори за реклама, също на голяма стойност. И ако това дотук засяга само нас, в БНТ, то футболните запалянковци в България са стотици хиляди, вероятно дори милион и повече българи ще искат да гледат финала. Може би не е лоша идея да се определи друга неделя за изборите, било предната на 4-ти, било следващата на 18-ти", написа той.


Кошлуков все пак уточнява, че БНТ ще се съобрази с всяко решение за датата на изборите, но специално моли да се помисли и за споменатите аргументи.

Борисов начерта новата цел пред ГЕРБ - да няма гишета

Днес бе проведено последното редовно заседание на правителството в оставка на Бойко Борисов. На него премиерът в оставка благодари на министрите си за свършената работа, като отличи две сфери. "В образованието няма в историята някой, който да е правил повече от нас. Няма период, в който да е направено толкова в сферата на отбраната и за българските въоръжени сили", каза Борисов по време на министерския съвет.


Очаква се на 12 май президентът Румен Радев да разпусне 45-ото Народно събрание и да назначи служебен кабинет, а предсрочните парламентарни избори да са на 11 юли. Борисов определи предложенията, които се гледат в настоящия парламент като див популизъм, а след това използва Министерски съвет, за да започне предизборната си кампания за следващите избори. "При следващо управление ще заложим в нашата програма като първа точка обновяване в сферата на обслужването. За година, година и половина, да няма гишета в България. Нещото, което най-вбесява българина, се казва гишета", каза Борисов.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Правителствена информационна пресслужба

Христо Иванов: След новите избори резултатите ще са различни

Предстои промяна на политическата система и разместване на политическите пластове, като нищо няма да е същото, прогнозира днес съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


Според него след като целта да се разбие модела на управление "Борисов" е изпълнена, другата голяма задача е как да се махне главния прокурор Иван Гешев. Христо Иванов смята, че резултатите от новите избори ще са различни.

Протестиращите срещу Румен Радев се преместиха пред парламента

Протестиращите срещу президента Румен Радев направиха импровизирано шествие от сградата на президентството, където първоначално се събраха и вече са пред сградата на парламента. Събрали са се около стотина души.
Митингът беше организиран от привърженици на Бойко Борисов, водени от ММА-състезателя Станислав Недков - Стъки. Пред президентството групата протестиращи срещу Румен Радев беше посрещната от привърженици на държавния глава, заели позиция по-рано на същото място.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова

Парламентът днес обсъжда намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев на глас, което вероятно ще бъде прието, тъй като освен вносителите от "Има такъв народ", в подкрепа на по-ниското държавно финансиране се обявиха и от ГЕРБ и от "Изправи се! Мутри вън!".Според "Има такъв народ" с намаляването на субсидията ще се спестят над 21 млн. лв. на година, или 85 млн. - за четири години. Сред аргументите на партията на Слави Трифонов, че партиите могат да се финансират от членски внос, който за формацията бил 10 лв. на година, и от дарения от физически лица. Зам.-председателят Тошко Йорданов каза, че другите формации ще правят шмишморцове, за да не мине предложението за намаляване на заплатите.


"Можете да плащате, за да влезете в парламента. Подарявайте и по едно ферари на българския народ", каза Вежди Рашидов от ГЕРБ. Партията, която има милиони на депозит от субсидия, обаче обяви, че ще подкрепи субсидия от 1 лев. Депутатите от СДС обаче казаха, че ще гласуват против.


От БСП и ДПС обявиха, че партиите трябва да получават достатъчно финансиране от държавата, за да не бъдат зависими от бизнеса и задкулусието.


Според Конституционния съд финансирането на политическите формации от юридически лица, което 44-ият парламент разреши по предложение на бизнесмена и тогавашен депутат от ДПС Делян Пеевски, е в несъответствие с конституционно допустимото.


И според ДПС, и според "Демократична България" точно Конституционният съд посочва, че публичното финансиране на партиите е конституционен стандарт.


"Трябва да отвоюваме партиите от лапите на олигархията", каза Атанас Славов от "Демократична България" . Депутатът от БСП Крум Зарков каза, че намаляването на субсидията ще прати партиите в сивия сектор, където ще са зависими от клиентели и обръчи от фирми.

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


Според Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" субсидията трябва бъде намалена, за да има пари за лични асистенти. Татяна Дончева обаче смята, че и сега, и при намаляване на субсидията партиите ще имат черни каси.


"Чекмеджетата са пълни, а при няма", каза Антоанета Цонева от "Демократична България".
В момента депутатите са в почивка.

Нинова: Партийният егоизъм надделя над разума

"В този парламент партиите не си говориха помежду си, нямаше диалог. Надделяха партийното его и личният егоизъм, желанието да се отиде на нови избори и да се получат още гласове. Партийният егоизъм надделя над разума", обобщи днес лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от президенството, където върна мандата за съставяне на правителство.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Цветелина Белутова, Капитал

Радев: Очертава се изборите да са на 11 юли

В тази ситуация се очертава изборите да са на 11 юли, каза днес президентът Румен Радев, след като връчи и прие обратно върнатия мандат за съставяне на правителство. Той беше даден на БСП. Президентът подчерта, че администрацията му не е спирала да работи по подготовката на следващите избори.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


Радев каза, че ще разпусне сегашния парламент следващата седмица, като на същата дата ще назначи новата Централна избирателна комисия и ще насрочи изборите. Президентът каза на Корнелия Нинова, че ще ползва и кадри на БСП за служебния кабинет, а в отговор лидерът на левицата го помоли да я информира кои ще бъдат те.


На излизане от президентството пред журналисти Нинова каза, че след като имената бъдат съобщени, националният съвет на партията ще реши дали да им позволи да се включат в служебния кабинет.


Повече по темата тук

Очаквано БСП върна веднага мандата

Президентът Румен Радев връчи третият проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той попита Нинова дали партията е променила решението си да го върне. В отговор лидерът на левицата уточни, че желанието на БСП е било да има правителство, което да реши важни социални и икономически въпроси и затова партията е протегнала ръка на втората партия, натоварена да състави правителство. "Новите политически субекти декларираха, че не биха подкрепили наше правителство, дори експертно и нямаме обективна възможност да съставим кабинет", допълни Нинова, преди да върне мандата.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Цветелина Белутова, Капитал

Президентът се притеснява от конституционна криза

Ако и след следващите избори не се състави правителство, България може да изпадне не само в политическа, но и в Конституционна криза, каза днес президентът Румен Радев, след като прие върнатият мандат от БСП. Той допълни, че новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с разпускането на парламента и насрочването на изборите. Радев обяви, че по съставянето на ЦИК ще се работи и на Гергьовден, а указът за назначаването на комисията се очаква на 11 май. В тази ситуация се очертава изборите да са на 11 юли, допълни Румен Радев.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Цветелина Белутова, Капитал

Президентът връчва третия мандат на БСП

Адемов: Предизборната кампания започна с днешното заседание на парламента

Кампанията за 46-ия парламент на практика започва и с днешното пленарно заседание, което може да се окаже последното за настоящото Народно събрание, каза пред БНР д-р Хасан Адемов от ДПС. "Очевидно е, че в предизборната ситуация всички партии се надпреварват кой по-социални мерки да предложи. Едва ли ще има парламентарна група, която ще гласува против това предложение. Тези пари ги няма в бюджета и без актуализация на бюджета тези пари трябва да бъдат изплатени не по съответния законов ред", коментира той по повод идеята допълнителните 50 лева за пенсионерите да се гарантират до края на годината.


В коментара си за руската ваксина "Спутник V" д-р Адемов изтъкна, че в това предложение има повече геополитика, геостратегия, отколкото медицинска или законодателна логика. "Като че ли ГЕРБ и БСП се опитват да се прецакат взаимно", допълни той.

Привърженици и противници на Радев се надвикват пред президентството

Привърженици и противници на президента Румен Радев се надвикват пред президентството в този час. За 10.30 часа там е насрочен митинг на привърженици на Бойко Борисов, водени от ММА-състезателя Станислав Недков - Стъки.


Групата протестиращи срещу Румен Радев беше посрещната от привържени на държавния глава, заели позиция по-рано на същото място.


На мястото има доста полиция. Протестиращите имат вувузели и озвучаване.

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова

ГЕРБ-СДС сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс

ГЕРБ-СДС подава жалба до Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс, съобщиха на извънредна пресконференция депутати от коалицията. Основното недоволство е срещу задължителното машинно гласуване. Мотивите са в 17 страници, каза председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


Според партията в новите изборни правила има противоречия, създавали се ограничения за хората, които не могат да гласуват с машини. "Аз не вярвам на този софтуер. Не вярвам, че той е по-добър от секционната избирателна комисия, в която има представители на всички партии", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ. Партията се противопостави и на решението да има нов състав на Централната избирателна комисия. Бе повторена общата теза, че с това се преследват други цели.


Подробности тук

ДПС призова за диалог след изборите

В декларация от името на парламентарната на група на ДПС лидерът Мустафа Карадайъ обяви, че политическото време изисква по-отговорно поведение. Той разкритикува парламентарните групи, че внасят законопроекти предизборно, от което губи и демокрацията, и народът.


"След предстоящите избори е наложително да има такова народно събрание, което да може да излъчи кабинет. Да загърбим партийните интереси в кампанията", каза Карадайъ. Според него диалогът е незаменима част от политическия процес.


От името на "Демократична България" Христо Иванов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да спре да експлоатира всички теми. Той каза, че обединението иска парламентът да приеме декларация във връзка със срещата на върха на НАТО на 4 юни. От "Има такъв народ " обявиха, че социалният статус на военните трябва да бъде издигнат.

Десните предлагат Цветозар Томов за член на ЦИК

Социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на "Демократична България" за членове на ЦИК. Това обяви депутатът от коалицията Иван Димитров пред БНТ. Той мотивира кандидатурите с това, че и двамата са изключително добри експерти.

Депутатите отказаха да гледат предложение за намаляване на заплатите им

Предложението на "Изправи се! Мутри вън!" депутатската заплата, която в момента е три средни за публичния сектор, да бъде намалена на 1400 лв. не бе включено в дневния ред. Причината - и при двете гласувания не участваха 121 депутати, тъй като групите на ГЕРБ-СДС и БСП не гласуваха. Според Йордан Цонев от ДПС не може това Народно събрание да определя заплатите на следващите депутати, тъй като работата на сегашните ще приключи до дни. ГЕРБ нарекоха предложението див популизъм.
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова

Парламентарният ден започна със спор заради желанието на "Демократична България" в дневния ред извънредно да бъдат включени два законопроекта - промени в Закона за съдебната власт, в който се предвижда закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, и в Наказателно-процесуалния кодекс. От ДПС възразиха, тъй като докладите са постъпили в 9.06 часа днес и не са минали 72 часа, каквито правилника изисква, а БСП защити предложението на "Демократична България".
След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


Накрая председателят на парламента Ива Митева каза, че ще подложи предложението на гласуване в петък. ГЕРБ се опита да предложи проект за създаване на комисия за разследване на случая "Росенец" за втори път, тъй като има още един проект на "Демократична България", но предложението бе отхвърлено. В дневния ред бе включен проект за създаване на комисия за разследване на полицейското насилие на протестите. Дори и комисиите да бъдат създадени, те няма да работят, тъй като се очаква последният работен ден на парламента да е 7 май.

Заседанието на парламента на живо

Парламентът ще бъде разпуснат вероятно в петък

Най-късно в петък 45-тото Народно събрание ще бъде разпуснато от президента, прогнозира пред БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.


По повод започнатите консултации от президента за състав на нова Централна избирателна комисия, той каза, че държавният може да изрази възражения на кандидатурите на партиите и може да върне една кандидатура и да иска да бъде представена друга, по-подходяща, от същия политически субект.

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Юлия Лазарова


По повод мандата на бъдещото служебно правителство, проф. Киров каза, че той е три месеца, докато се проведат избори. "Ако и следващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно правителство и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът трябва да назначи ново служебно правителство, то може да бъде в същия състав, но няма как това служебно правителство да действа с хоризонт до Нова година", обясни експертът.


Проф. Киров заяви, че служебното правителство може да прави ревизия на предишното правителство, тъй като това са правомощия на всяка изпълнителна власт.

Кабинетът в оставка гледа доклад за изпълнението на бюджета

Третото правителство на Бойко Борисов, което е в оставка, се събира днес. Кабинетът ще разгледа доклад за изпълнението на бюджета за първото тримесечие на годината и ще одобри допълнителни разходи по бюджета на правосъдното министерство за 2021 година.


Очаква се кабинетът да одобри постановление за финансовото обезпечаване на антикризисните мерки за домакинствата и бизнеса.


Дневният ред за днешното правителствено заседание включва общо седем точки.

Президентът започва консултации с партиите за новата ЦИК

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия. Със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията, предаде БНР.


Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".


След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия:


Пред президента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството. Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий.

Парламентът обсъжда намаляване на партийната субсидия

В първия работен ден след Великден парламентът се събира, за да гледа промените в закона за политическите партии, внесени от "Има такъв народ", които предвиждат намаляване на годишната партийна субсидия от 8 на 1 лев за действителен глас, съобщи БНР. В дневния ред са и предложенията в закона за извънредното положение, внесени от "Изправи се! Мутри, вън!", добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията.


В програмата за днес и 7 май е включено и гледане на законопроект на БСП за промени в Кодекса за социално осигуряване, в който се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.


В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият е за създаване на временна комисия за установяване на законността на строежите и обектите на територията на Лесопарк "Росенец", внесен от "Демократична България". Другият е на БСП и е за възлагане на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V".

БСП получава и връща мандата днес

Президентът Румен Радев връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство днес. Ще го получи парламентарната група на "БСП за България". Социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет.


За първи път в най-новата история на България няколко месеца след редовни парламентарни избори ще има извънредни за ново Народно събрание. Кабинет не успяха да сформират победителите в изборите - ГЕРБ-СДС и втората политическа сила - "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

След изборите: Пред комисията "Манолова" анонимен разказа за кюлчетата

© Цветелина Белутова, Капитал


След трите неуспешни опита за съставяне на правителство 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато, а президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. Той трябва да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Коментари (286)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Така наречените "партии на протеста" водят Отечеството към дупката, която дружно копаят с "нашата" ЦИК!!!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Верно ли Стъкито на леля Юлка щял да прави протести?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Единственото което направи този парламент е да осигуреи отново пълна зависимост от турската партия в политическия живот на България. Факт!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Т.нар. " политически елит " е безвъзвратно амортизиран и следва всички да се замислят, а не да си играят на демокрация....

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#4] от "Мизийски":

  Стига вече с тази опорка за Турция.
  Ако се види броят гласували от 2000 и някоя насам, се вижда ясна тенденция как с всеки следващ вот гласувалите падат като брой.
  Дори на изборите през 2017-а за ДПС и ДОСТ са гласували сумарно 33 хил., а сега - при липсата на ДОСТ, гласовете са 23 хил. или 13% от вота от чужбина.
  Във всички населени места с голям брой желаещи да гласуват, така или иначе и досега имаше секции.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Чудно защо се наричат консултации, вместо с по-точната дума пазарлъци

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Разстроено

  До коментар [#5] от "azlikaram":

  Смирено Ви моля да Светла Сряда да пазите Душата си от злобата, омразата и ненавистта!!!

 14. 14 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 732 Неутрално

  За първи път парламентът не може да излъчи правителство!

  До сега винаги част от партиите в народното събрание са се споразумявали и са правили правителство. Демокрация!
  Притеснително е това, че се случва в разгара на коронавирусната пандемия.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Разстроено

  До коментар [#8] от "azlikaram":

  Не става така, доста по-различно е...
  Не знам в кой филм сте, но очевидно никога не сте участвали в реален изборен процес..
  Ще се моля за Вас!

 16. Бойко Борисов Ангелогласния пак излезе по-умен от всички.

  Wornoxmaniak
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#17] от "Тони КОСТОВ":

  "Белким" си спомните с радостен трепет онази френска целувка на Орлов мост и Ви олекне на душицата....

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  " Най-късно в петък 45-тото Народно събрание ще бъде разпуснато от президента, прогнозира пред БНТ бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров."

  Пламен Киров е добър конституционалист ! Щом отиваме към нови избори, по - добре е да се действа, но дали следващия парламент ще съумее да излъчи стабилно правителство ?.......

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Весело

  А каква радост беше - костюми, рокли, нови обувчици, прически, маникюр, снимки, плакати, клипове....
  Сетих се за класическият филм "Господин за един ден"!

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално
 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#18] от "uge551051641":

  Мерси за линка!👍

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално


  « Проф. Киров заяви, че служебното правителство, може да прави ревизия на предишното правителство ... «


  Баси кошмара !!!
  Абе, тези на Радев, дали ще се сетят за тръбата на Путин, построена от Буци с наши пари ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наблюдавайки сесията на Нардното Събрание, не мога да не се смея с глас.
  Това е цирк. Понеже си счупиха краката да връщат мандати, на секундата, сега горките депутати от ДБ, ИТН и ИСМВ се изправиха пред очевидната липса на време. Всякакви предвидени от закона, времена за процедури започват да пречат, защото просто няма време.
  Очаквам, днес да наблюдаваме отново презрително прескачане на всякакви правила/разпоредби и ударно законотворчество в стил 'да изпълним петилетката за 1 ден'.

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони КОСТОВ":"Белким" си спомните с радостен трепет онази френска целувка на Орлов мост и Ви олекне на душицата....
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Онези двамата вече не предат. Нито Местан в ДПС, нито Станишев в БСП.

 28. 28 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":Каква дупка беше, наркоман? Какво ти става? Искаш да гледаш как пълнят чувалите с фалшиви бюлетини ли?
  —цитат от коментар 8 на azlikaram  На изборите през 2017 година, фалшивите и « сбъркани « бюлетина бяха повече от 400 000 ...
  Дребна, дребна работа, а ? Колко ли депутата е вкарал Буци с тези « незначителни « грешцици ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Единственото което направи този парламент е да осигуреи отново пълна зависимост от турската партия в политическия живот на България. Факт!
  —цитат от коментар 4 на Мизийски  Тази мантра не се ли изтърка вече ?
  На последните избори от чужбина пристигат 180 000 гласа, а само от Турция - 20 000 .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Чудно защо се наричат консултации, вместо с по-точната дума пазарлъци
  —цитат от коментар 11 на Райчо Иванов  Защото пазарлъците бяха до сега, а щом и трите парламентарни сили върнаха ( днес БСП ) проучвателните мандати, започва да се стъпва само на КРБ .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Весело

  Тези какви законопроекти ще гласуват след като имат словом и цифром два дена работа?
  Или ще сгласят нещо на коляно, ще го гласуват и след обнародването ще се види, че има противоречия.
  Бързата кучка слепи ги ражда...

 34. 34 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Започва поредната драма за лъже-десните- ще минат или не, чертата от 4%!
  —цитат от коментар 10 на Северозападнал


  Лъже-десните се наричат Герб, а те са доста над 4%, за сега.

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#7] от "Николай Бучков":

  "Т.нар. " политически елит " е безвъзвратно амортизиран и следва всички да се замислят, а не да си играят на демокрация...."
  ===========
  За амортизацията съм съгласен, но какво различно от избори предлагаш?
  Ядем това, което има на сергията или в хладилника. В случая - този политически елит.

  Еретик
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Добре де, не могат да излъчат правителство, но защо не продължат да работят?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#9] от "Х":

  Странно е как намаляване на гласувалите в Турция съвпада с въвеждане на изискването а броя секции а ? Но няма проблем, на следващите избори всичките 400 хиляди притежатели на български паспорти в Турция ще гласуват.

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Любопитно

  До коментар [#5] от "azlikaram":

  Изобщо не са супер. Тотална посредственост.
  Въпросът е: Кои всъщност са супер?
  За теглене на колата говоря, не да Фейсбук изявления.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#35] от "Костадин Иванов":

  Ами да. Предлагат ни същото меню с надеждата да си поръчаме нещо различно.

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yotce":

  Защото така е по Конституция. Ако и трите опита се провалят, НС се разпуска, назначава се служебно правителство и се провеждат нови избори в срок от три месеца.

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2345 Весело

  До коментар [#39] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Те са свикнали да се возят, а не да теглят.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  До коментар [#37] от "Yotce":

  Защото по Конституция, след три неуспешни опита да се излъчи правителство, парламентът се разпуска.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  До коментар [#41] от "pamela":

  Не видях отговора и съм дублирал информацията неволно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Този парламент е по-голям цирк дори от предходния. Не ми се вярваше, че е възможно, но е факт.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Весело

  До коментар [#42] от "pamela":

  Сетих се за вица, дядото, дето купувал Виагра, а аптекарката му смигнала "ще вдигаме самолета, а?", а той отговорил "не, ще се возя"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Весело

  До коментар [#47] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Щом вувузелите и балет Магаданс са вътре, няма как да е иначе.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Тази мантра не се ли изтърка вече ?
  На последните избори от чужбина пристигат 180 000 гласа, а само от Турция - 20 000 .
  —цитат от коментар 29 на niksan1


  Ти гледай на следващите как от Турция ще пристигнат 80 хил гласа, а останалите пак ще са 160 хил :)

 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#36] от "kiz071051807":

  Очевидно имате сериозни, систематични, смислени, логични и задълбочени "аргументи"?!
  Пазете душата си от злобата, омразата и ненавистта!

 53. 53 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Социологът и бивш член на Централната избирателна комисия Цветозар Томов и общинският съветник в София и математик Любомир Георгиев са номинациите на "Демократична България" за членове на ЦИК.

  Много добра номинация !

  Контракоментар с Асен Генов - Томов разкости трола Ал. Сиди от мвро
  https://youtu.be/St4X0rg9Ar8

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Настоящото Народно събрание включва представители от различни политически сили, които в отношенията по между си действат на принципа на несговорната дружина, описан в баснята за орела, рака и щуката. За това, нито има необходимото време, нито може да се очаква да бъдат прети отговорни и трайни решения, които са в интерес на цялото общество, на гражданите и на държавата.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 351 Весело

  Фончо - Тариката си отива, но цялата шайка корумпета, опортюнисти и калинка целуващи ръката му няма да се откаже от властта толкова лесно.

 59. 59 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Еййй тези ГЕРБ няма да се спрат. Хем достатъчно омазаха положението, хем още ритат..

 60. 60 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1183 Весело

  герболяка усети, че идва дебелия и реват като девици. до оня ден обаче го раздаваха сякаш са по 100 кила :)

 61. 61 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#60] от "herbaltea":


  Усещат че шкафчето започва да се празни…

 62. 62 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Като не е имало никакви ограничения в Турция са гласували 60-80 хил., но сега изведнъж ще станат 400 хил.?
  Нека да не се разсмиваме.

 63. 63 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  До коментар [#62] от "Х":


  Те от ГЕРБ се чудят как да спънат промените, които сериозно ще им попречат да бъдат на власт и да продължават да си правят алъж-вериш с държавните пари

 64. 64 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2138 Разстроено

  Един месец беше достатъчен да разберем, че изборът на българите е "неправилен". Сега ще наблюдавам с интерес колко пъти по два месеца са нужни до правилната пропорция, за да бъдем управлявани зле.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 65. 65 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":Като не е имало никакви ограничения в Турция са гласували 60-80 хил., но сега изведнъж ще станат 400 хил.?Нека да не се разсмиваме.
  —цитат от коментар 62 на Х


  На последните избори ДПС има 23К гласа от чужбина. Това, при над половин милион (по-вероятно 700К) наши изселници там. Има потенциал за растеж, особено ако Ердоган олаби положението.

 66. 66 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#30] от "selqnin":

  ще махат монархията? не можете да си контролирате емоционалните изблици вече, говоренето ви отдавна мина в сферата на тоталните измислици.. по-див популист от борисов не сме виждали в новата история на България, приказки без доказателства и обосновка, разноговорене, измишльотини, фантазии, константно бръщолевене и нищонеказване

 67. 67 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 573 Разстроено

  Парламент който не можа да излъчи читаво правителство, парламент който не успя да изкара и месец живот,, парламент който имаше за задача да направи удобен ИК и ЦИК за пРезидента - много скъпо и много жалко упражнение на гърба на хората, за които уж работят народните избраници!

 68. 68 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Весело

  Никой популист не може да се надхваща с маямата - галева- костинбродска!!!
  Очаквам скоро да внесе предложение депутатите да си плащат за да работят...!!!

 69. 69 Профил на fxo521082419
  fxo521082419
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#46] от "chichka":

  типично в стил борисов, от когото се учите вие, неговите последователи. алтернативна хипотеза - няма да бъде разпуснато на 11, защото герб се опасяват, че в следващото управление ще имат още по-малко механизми за предотвратяване на естесвеното и закономерно криминално производство срещу борисов..

 70. 70 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#30] от "selqnin":

  Или си от шайката....или не живееш в реалността...!?
  След всеки две "нормални" години в БГ, третата трябва да е Конвент....и така докато не се изчистят нещата....
  Въпроси..?

 71. 71 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Предводителят на протестиращите срещу президента, не беше ли същият, който обяви Васил Левски за "един терорист и бандит, изнудвал хората за пари"?

 72. 72 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#65] от "ivanpopov":

  И на изборите през април всеки желаещ в Турция можеше да гласува.
  Не е имало никаква забрана от страна на властите.

 73. 73 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#30] от "selqnin":Или си от шайката....или не живееш в реалността...!?След всеки две "нормални" години в БГ, третата трябва да е Конвент....и така докато не се изчистят нещата....Въпроси..?
  —цитат от коментар 70 на Chedeuvre


  Може ли да е ковенант? Имам известен опит, по въпроса, от Halo.

 74. 74 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1183 Весело

  Според партията в новите изборни правила има противоречия, създавали се ограничения за хората, които не могат да гласуват с машини. "Аз не вярвам на този софтуер. Не вярвам, че той е по-добър от секционната избирателна комисия, в която има представители на всички партии", заяви Радомир Чолаков от ГЕРБ.
  ---
  АХХХАХАХАХХАХАХАХХХАХАХХХ
  Герболяка е способен на невиждани и нечувани пируети. Това да поръчаш машини и софтуер, да направиш избори с тях и после да твърдиш, че им нямаш вяра е най-новото герберско дъно след понеделнишкият рейд на Целуващият Ръце (Георг)!

 75. 75 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Разстроено

  До коментар [#70] от "Chedeuvre":

  дрОгарьо "Робеспиер" не са ли Ви достатъчни 100-те години гражданска война в Отечеството след внасяне от североизток на комунистическата зараза...???
  "народен съд" този път ще има ли или ще станем свидетели на "спонтанно народно правосъдие" и екзекуции по улиците...за "прочистване"???

 76. 76 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Не правя спекулация. Някой ли знае ли колко са протестиращите и противниците им пред Дондуков 1 ли 2 е, аз и досега не ги научих. За което се извинявам.

 77. 77 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Весело

  Баси навалицата направиха Стъки и нИдялкУ.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 78. 78 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#65] от "ivanpopov":И на изборите през април всеки желаещ в Турция можеше да гласува.Не е имало никаква забрана от страна на властите.
  —цитат от коментар 72 на Х


  Имаше локдаун. Което пък води до мисълта, че фалшификациите в турските секции, широко лансирани от "патриотите", май не са се състояли, след като ниската активност при комшиите точно следва наложените ограничения за придвижване и страха от зараза.

 79. 79 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Любопитно

  До коментар [#71] от "ivanpopov":

  Недостойният пРезидент не беше ли онзи, който преди да каже "България" плака с кървави сълзи за отмяна на санкциите срещу Русия?
  Не беше ли същият, който като "натовски генерал" призова :"Да приемем, че над Крим се вее руското знаме"?

 80. 80 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2621 Весело

  Имаше една контрапротестираща, Любена Петрова, тя там ли е?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 81. 81 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#76] от "georgi nikolov":
  По 25 човека от двете страни. Както при протестите на Отровната Мая.
  Мда

 82. 82 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  “ГЕРБ сезира Конституционния съд за промените в Изборния кодекс“

  Дано Герб не си сменят мнението отново и най накрая да изпратят питане до КС..

 83. 83 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#71] от "ivanpopov":Недостойният пРезидент не беше ли онзи, който преди да каже "България" плака с кървави сълзи за отмяна на санкциите срещу Русия?Не беше ли същият, който като "натовски генерал" призова :"Да приемем, че над Крим се вее руското знаме"?
  —цитат от коментар 79 на selqnin


  НЕ, не беше. Ако можеш да го докажеш, опитай се. Само че не можеш. Теб специално няколко пъти те хващам в лъжа, но ти не се спираш. Защо не си на протеста пред президенството, ами плюеш от разстояние във форума? Там ще си по-полезен за ГЕРБ.

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Човекът е на работа.Не му се сърдете!

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Любопитно

  До коментар [#24] от "niksan1":

  С кои "ваши" пари?!Нали уж по легенда бяхте в Германия??

 86. 86 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Неутрално
 87. 87 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2795 Любопитно
 88. 88 Профил на pataran
  pataran
  Рейтинг: 292 Гневно

  ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Всички парламентарни избори да бъдат съпровождани с ПАРАЛЕЛЕН РЕФЕРЕНДУМ за заплатите на депутатите в следващия мандат. Не разбирам откъде накъде те сами трябва да си гласуват заплатите, а да не ги определя СУВЕРЕНЪТ, който ги назначава там!

 89. 89 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Весело

  Привърженици и противници на президента Румен Радев се надвикват пред президентството в този час. За 10.30 часа там е насрочен митинг на привърженици на Бойко Борисов, водени от ММА-състезателя Станислав Недков - Стъки."

  Нормалните хора не могат да бъдат част от нито една от двете агитки......

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Любопитно

  До коментар [#26] от "Хай Буй":

  За тоя световно признат законотворец без ден трудов стаж-Ицката е практика да се оплаква от предложени от него правила.Сега заради предложени от ДеБъ промени в прсвилника не могат да закрият днес Специализираната Прокуратура..

 92. 92 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 252 Неутрално

  ".......Дори и комисиите да бъдат създадени, те няма да работят, тъй като се очаква последният работен ден на парламента да е 7 май."

  Кипи безсмислен труд !

 93. 93 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Голям майтап са тия ГЕРБ . Пик и Блиц...., плюс още някоя друга убит...:) Ще реват в Европа , ще реват по посолства, ще реват на Кьовеши... Путин идвал..., руснаците поят конете на Дунава :)) Тия митинги са публично самоубиване на остатъка ГЕРБ :) Иначе е много смешно да се слушат и гледат ...

 94. 94 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Голямо мазало стана и трудно ще се оправи. По-голяма каша в бг политиката отдавна не е имало.

 95. 95 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#89] от "samoedin":

  Така е, ама този Стъки къв се изявява, ква е тази жалка история!? Бил мма боец?! Малко шамари сигурно е ял...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Няма я Червената Армия на Дунава ,затуй...ахахха

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 100. 100 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  11 юли е датата на събитията от Росенец. Символично, на този ден трябва да материализираме с изборни резултати това, което започна на 11 юли 2020 г. със спонтанен протест за връщане на българското знаме, запокитено в храстите от охранител на НСО - гавазин на Доган със заплата от бюджета.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK