Следващата стъпка: децата и ваксините срещу COVID-19

Следващата стъпка: децата и ваксините срещу COVID-19

© ReutersНа снимката е деветгодишната Марисол Герардо, която получава втората си доза от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". Момичето участва в клинично проучване в Северна Каролина, Съединените щати. Тя и хиляди други като нея правят все по-реална възможността в близко бъдеще да бъдат масово ваксинирани деца срещу COVID-19.


За имунизация на децата се говори от началото на ваксинационните кампании по цял свят. Засега препаратите не се прилагат, тъй като няма достатъчно представителни клинични проучвания за действието им. Причината за това пък е, че първоначалният фокус на производителите беше върху най-уязвимите групи - хората над 65 г. и тези в активна трудова възраст. Затова защитата на децата, смятани за по-малко застрашени от COVID-19, остана за втората фаза на клиничните изпитания.


Израел, една от държавите - лидери във ваксинирането срещу коронавируса, вече обяви, че се готви за ваксиниране на децата през есента. В България темата все още не се обсъжда публично, а единственото сигурно е, че ако се стигне до него, имунизирането ще бъде доброволно, както е и при възрастните. Защитаването на децата от COVID-19 е тема, която не бива да се подценява, защото е важен елемент от постигането на колективния имунитет и справянето с болестта, смятат български специалисти. Предвид скептицизма в обществото към ваксините като цяло обаче прогнозата за успех е твърде несигурна, особено като се има предвид чувствителността на много родители към темата.


Защо да се ваксинират и деца
По данни на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов досега в България на юноши до 17 години са поставени 1037 дози от ваксини срещу COVID-19. Би следвало ваксинираните да са на не по-малко от 16 години, защото това е най-ранната възможна възраст, посочена в листовката и кратката характеристика на единия от производителите. При останалите прагът е дори по-висок - 18 години.


Като цяло се смята, че децата боледуват много по-малко от COVID-19 в сравнение с възрастните. Според информация на Министерството на здравеопазването в отговор до "Дневник" от началото на епидемията през март миналата година до 29 април 2021 г.

- положителните проби при хора до 19 г. са 14 092
- от тях в болница са били настанени 536
- починали са 8

Това са съответно 3.5% от общия брой на заразените и 0.05% от този на починалите. Въпреки че децата боледуват рядко, то е възможно след инфектиране с коронавируса да развият усложнение, наречено мултисистемен възпалителен синдром.


Ваксинирането на деца срещу COVID-19 обаче би следвало да играе важна роля и за постигането на колективен имунитет, за който трябва около 70% от населението да е имунно - или с ваксинация, или с преболедуване. Доколкото се очаква (макар и още да няма окончателни доказателства) ваксините да водят и до намаляване на разпространението на коронавируса, поставянето на инжекции срещу COVID-19 на деца се смята за важен аспект за трайното овладяване на епидемията.


Различната имунна система


Детската имунна система е различна от тази на възрастните, като преходът е плавен. Затова клиничните проучвания за лекарства и ваксини при деца са групирани:

от 12 до 17-годишни;
от 7 до 12-годишни;
от шестмесечни бебета до 7-годишни.
Това разяснява доц. Снежина Михайлова от клиниката по клинична имунология в болница "Александровска".


По думите ѝ не се очаква COVID ваксините да бъдат изпитвани върху бебета до шестмесечна възраст, защото антителата на ваксинирала или преболедувала майка ще преминат към бебето през плацентата. "Новороденото някъде до първата година е протектирано от майчино преминали антитела, като бебетата, които се кърмят, приемат антитела, клетки, молекули, цитокини и през кърмата", обяснява имунологът. Уточнява, че когато децата тръгнат на ясла и детска градина, започват да боледуват по-често заради тяхната "имунологична незрялост": тепърва се сблъскват с нови антигени, на които да отреагират, казва лекарят.


Сравнява детската имунна система (до 5-7-годишна възраст) с празна черна дъска, на която тепърва започва да се пише и така се трупа имунна памет.


Ето защо ваксините цялостно е предпочитано да се сложат в детска възраст: опасността от неочаквани странични реакции е много по-малка


доц. Снежина Михайлова,

имунолог


Доц. Михайлова обяснява още, че имунната система на децата над 12-годишна възраст много наподобява тази на възрастните. "В тази преходна, но все пак детска група темповете на промяна в имунологичните реакции и отговори са налице, но не са чак толкова големи, както при най-малките".


Според имунолога е важно в близко бъдеще и децата да са целева група за ваксиниране, защото "вирусът ще си търси начини да просъществува в популацията", в случай че разпространението му се ограничи в другите възрасти благодарение на ваксините.


Вирусът може да започне да таргетира и тази популация, за да оцелее. Колкото по-бързо му се затворят всички врати, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация


доц. Снежина Михайлова,

имунолог


Имунологът обръща внимание, че ако се пристъпи към ваксиниране на деца срещу COVID-19, тези инжекции трябва да бъдат съобразени с останалите ваксини от задължителния имунизационен календар. За това, разбира се, са необходими "категорични резултати от клиничните проучвания".


Какво казват производителите


"Липсват данни" и "Налични са ограничени данни" - това накратко е записано в актуалните листовки и кратки характеристики на четирите разрешени за употреба в Европейския съюз ваксини срещу COVID-19 за безопасността и ефикасността им при деца и юноши.


Данните от клиничните проучвания на "Пфайзер"/"БиоНТех", чиято ваксина бе допусната в ЕС края на декември, са за хора над 16-годишна възраст, а на "Модерна", "Астра Зенека"/Оксфорд и "Янсен" са при възрастни над 18 г. Още при получаването на разрешенията за употреба на ваксините обаче Европейската агенция по лекарствата съобщава, че е съгласувала с компаниите "план за изпитване на ваксината при деца на по-късен етап".


Така в началото на април "Пфайзер" публикува информация, че e поискала от американската Федерална агенция за контрол на храните и лекарствата да разшири употребата на ваксината при деца от 12- до 15-годишна възраст: "Изпитванията при юноши от 12- до 15-годишна възраст със или без данни за прекарана инфекция от SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 - бел. авт.) показаха 100% ефикасност", обявява компанията. Започналите в началото на април клинични изпитвания на ваксината на "Янсен" са в подобна възрастова група - от 12- до 17-годишни.


В средата на март "Модерна" пък съобщава за първи поставени дози на деца от клиничните си проучвания: на възраст между 6 месеца и 12 години. Компанията твърди, че в изпитванията участват 6750 души, като те ще бъдат проследявани година след получаването на втората доза.


"Астра Зенека"/Оксфорд също са започнали клинични изпитвания на ваксината си срещу COVID-19 при деца, като те са на възраст 6-17 години и участват 300 души. В началото на април обаче световните медии съобщават, че проучванията са временно спрени заради редките случаи на тромбози при възрастни: "Докато има притеснения относно сигурността на педиатричните клинични проучвания, очакваме допълнителна информация от британския лекарствен регулатор, преди да продължим с ваксинациите в рамките на проучването", заявява проф. Андрю Поланд от Оксфордския университет, цитиран от Би Би Си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK