Следващата стъпка: децата и ваксините срещу COVID-19

Следващата стъпка: децата и ваксините срещу COVID-19

© ReutersНа снимката е деветгодишната Марисол Герардо, която получава втората си доза от ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех". Момичето участва в клинично проучване в Северна Каролина, Съединените щати. Тя и хиляди други като нея правят все по-реална възможността в близко бъдеще да бъдат масово ваксинирани деца срещу COVID-19.


За имунизация на децата се говори от началото на ваксинационните кампании по цял свят. Засега препаратите не се прилагат, тъй като няма достатъчно представителни клинични проучвания за действието им. Причината за това пък е, че първоначалният фокус на производителите беше върху най-уязвимите групи - хората над 65 г. и тези в активна трудова възраст. Затова защитата на децата, смятани за по-малко застрашени от COVID-19, остана за втората фаза на клиничните изпитания.


Израел, една от държавите - лидери във ваксинирането срещу коронавируса, вече обяви, че се готви за ваксиниране на децата през есента. В България темата все още не се обсъжда публично, а единственото сигурно е, че ако се стигне до него, имунизирането ще бъде доброволно, както е и при възрастните. Защитаването на децата от COVID-19 е тема, която не бива да се подценява, защото е важен елемент от постигането на колективния имунитет и справянето с болестта, смятат български специалисти. Предвид скептицизма в обществото към ваксините като цяло обаче прогнозата за успех е твърде несигурна, особено като се има предвид чувствителността на много родители към темата.


Защо да се ваксинират и деца
По данни на министъра на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов досега в България на юноши до 17 години са поставени 1037 дози от ваксини срещу COVID-19. Би следвало ваксинираните да са на не по-малко от 16 години, защото това е най-ранната възможна възраст, посочена в листовката и кратката характеристика на единия от производителите. При останалите прагът е дори по-висок - 18 години.


Като цяло се смята, че децата боледуват много по-малко от COVID-19 в сравнение с възрастните. Според информация на Министерството на здравеопазването в отговор до "Дневник" от началото на епидемията през март миналата година до 29 април 2021 г.

- положителните проби при хора до 19 г. са 14 092
- от тях в болница са били настанени 536
- починали са 8

Това са съответно 3.5% от общия брой на заразените и 0.05% от този на починалите. Въпреки че децата боледуват рядко, то е възможно след инфектиране с коронавируса да развият усложнение, наречено мултисистемен възпалителен синдром.


Ваксинирането на деца срещу COVID-19 обаче би следвало да играе важна роля и за постигането на колективен имунитет, за който трябва около 70% от населението да е имунно - или с ваксинация, или с преболедуване. Доколкото се очаква (макар и още да няма окончателни доказателства) ваксините да водят и до намаляване на разпространението на коронавируса, поставянето на инжекции срещу COVID-19 на деца се смята за важен аспект за трайното овладяване на епидемията.


Различната имунна система


Детската имунна система е различна от тази на възрастните, като преходът е плавен. Затова клиничните проучвания за лекарства и ваксини при деца са групирани:

от 12 до 17-годишни;
от 7 до 12-годишни;
от шестмесечни бебета до 7-годишни.
Това разяснява доц. Снежина Михайлова от клиниката по клинична имунология в болница "Александровска".


По думите ѝ не се очаква COVID ваксините да бъдат изпитвани върху бебета до шестмесечна възраст, защото антителата на ваксинирала или преболедувала майка ще преминат към бебето през плацентата. "Новороденото някъде до първата година е протектирано от майчино преминали антитела, като бебетата, които се кърмят, приемат антитела, клетки, молекули, цитокини и през кърмата", обяснява имунологът. Уточнява, че когато децата тръгнат на ясла и детска градина, започват да боледуват по-често заради тяхната "имунологична незрялост": тепърва се сблъскват с нови антигени, на които да отреагират, казва лекарят.


Сравнява детската имунна система (до 5-7-годишна възраст) с празна черна дъска, на която тепърва започва да се пише и така се трупа имунна памет.


Ето защо ваксините цялостно е предпочитано да се сложат в детска възраст: опасността от неочаквани странични реакции е много по-малка


доц. Снежина Михайлова,

имунолог


Доц. Михайлова обяснява още, че имунната система на децата над 12-годишна възраст много наподобява тази на възрастните. "В тази преходна, но все пак детска група темповете на промяна в имунологичните реакции и отговори са налице, но не са чак толкова големи, както при най-малките".


Според имунолога е важно в близко бъдеще и децата да са целева група за ваксиниране, защото "вирусът ще си търси начини да просъществува в популацията", в случай че разпространението му се ограничи в другите възрасти благодарение на ваксините.


Вирусът може да започне да таргетира и тази популация, за да оцелее. Колкото по-бързо му се затворят всички врати, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация


доц. Снежина Михайлова,

имунолог


Имунологът обръща внимание, че ако се пристъпи към ваксиниране на деца срещу COVID-19, тези инжекции трябва да бъдат съобразени с останалите ваксини от задължителния имунизационен календар. За това, разбира се, са необходими "категорични резултати от клиничните проучвания".


Какво казват производителите


"Липсват данни" и "Налични са ограничени данни" - това накратко е записано в актуалните листовки и кратки характеристики на четирите разрешени за употреба в Европейския съюз ваксини срещу COVID-19 за безопасността и ефикасността им при деца и юноши.


Данните от клиничните проучвания на "Пфайзер"/"БиоНТех", чиято ваксина бе допусната в ЕС края на декември, са за хора над 16-годишна възраст, а на "Модерна", "Астра Зенека"/Оксфорд и "Янсен" са при възрастни над 18 г. Още при получаването на разрешенията за употреба на ваксините обаче Европейската агенция по лекарствата съобщава, че е съгласувала с компаниите "план за изпитване на ваксината при деца на по-късен етап".


Така в началото на април "Пфайзер" публикува информация, че e поискала от американската Федерална агенция за контрол на храните и лекарствата да разшири употребата на ваксината при деца от 12- до 15-годишна възраст: "Изпитванията при юноши от 12- до 15-годишна възраст със или без данни за прекарана инфекция от SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 - бел. авт.) показаха 100% ефикасност", обявява компанията. Започналите в началото на април клинични изпитвания на ваксината на "Янсен" са в подобна възрастова група - от 12- до 17-годишни.


В средата на март "Модерна" пък съобщава за първи поставени дози на деца от клиничните си проучвания: на възраст между 6 месеца и 12 години. Компанията твърди, че в изпитванията участват 6750 души, като те ще бъдат проследявани година след получаването на втората доза.


"Астра Зенека"/Оксфорд също са започнали клинични изпитвания на ваксината си срещу COVID-19 при деца, като те са на възраст 6-17 години и участват 300 души. В началото на април обаче световните медии съобщават, че проучванията са временно спрени заради редките случаи на тромбози при възрастни: "Докато има притеснения относно сигурността на педиатричните клинични проучвания, очакваме допълнителна информация от британския лекарствен регулатор, преди да продължим с ваксинациите в рамките на проучването", заявява проф. Андрю Поланд от Оксфордския университет, цитиран от Би Би Си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  ДоброЗОРНО. Както в туризма!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Гневно

  Това вече ми идва в повече.....🤬

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Те не могат възрастните да ваксинират за следваща стъпка ми говорят

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Не съм против ваксините, дори сме ваксинирани със съпругата ми с Файзер, но се чудя на родителите, които допускат клиничните изпитания за децата си. Твърде рано е за подобно нещо...

 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Според нашата имуноложка да 6м можело да не ги боцкат, щото не нам си кво си, ама в бизнес плановете на производителите на препаратите бройката на бецешорите "си е цифра" както се изразяват в определени бизнес среди и няма да пропуснат да я усвоят.
  Лесно става - матрялче в медии, изказване на имунолог, починали току що родени бебета с ковид ги завъртат по СНН, малко грес за регулаторите и първата игла от момента на раждането е уредена.
  Разбира се бебешки те ваксини ще са поне двойно по-скъпи като всички стоки за деца и платени от държавата.
  Щом им се е паднало ща пък да не бръмчат с 200та.
  Социалният експеримент приключи.
  Време е да се максимализират печалбите.

 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Относно:
  ---
  "Изпитванията при юноши от 12- до 15-годишна възраст със или без данни за прекарана инфекция от SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 - бел. авт.) показаха 100% ефикасност", обявява компанията.
  ---

  И как я смятат тази 'ефикасност' ?

  Ако само следят дали няма странични ефекти то и хомеопатията е също толкова 'ефикасна' (*)

  (*) В 'Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина', има много интересни секции свързани с хомеопатията.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 137 Неутрално

  Това вече е простотия.

 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Иначе в статията нищо не казват дали дават по някой долар ня родителите за да участват децата им в експеримента или само с една гола декларация ги боцкат?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  Май стандартния подход е някой и друг долар + декларация че никой за нищо не е виновен.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  Иначе в статията нищо не казват дали дават по някой долар ня родителите за да участват децата им в експеримента или само с една гола декларация ги боцкат?
  —цитат от коментар 8 на k_


  За всяко участие при клинично изследване на лекарства/ваксини има някаква форма на материална компенсация.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  До коментар [#9] от "k_":

  > Кемтрейс те ръси тебе.

  Абе аз в Кемтрейс не вярвах до скоро, ама гледам че като намалиха гражданските полети последната година и нещо - и разпространението на заразата взе да намалява...

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Така е, ама на нас не дават, а тепърва ще научим какви са последствшята с експерименталните препарати.
  Само в Сърбия дават по 25 евро за боцкане, ама те там експериментират основно с китайски и руски препарати.

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  И колко ли им плащат да ги пробват на децата им?
  Не виждам причина да е някаква тайна.
  Питам, така от любопитство.

 15. 15 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Не знам само при децата как ще разберат, че ваксината е ефикасна, след като те и без това карат вируса леко. Ако някое ваксинирано кара леко- от ваксината е. Ако някое случайно тръгне да кара тежко по някаква причина - ми от вируса е, не се държи както трябва.

  Само да не стане от ваксината да карат по-тежко, щото и такива случаи има в историята с експериментални детски ваксини.

  Моите деца, от които едното прави пневмонии от нищото, се срещнаха с вируса и...ми нищо, в нормално време бих го регистрирала като леко простудяване. При някои хора с предразположеност е съвсем друга картинка, но точно децата са си все едно ваксинирани на практика. А ако тръгнат да бодат наред, по закона за големите числа ще затрият тук-там някое детенце. Е, едно на милион не е много, а това дете може да се срещне с друго дете, то с трето и накрая третото да кихне, да зарази човек Х, той да кихне и накрая на веригата някой 80-годишен да влезе в болница. Това не може да се допуска, трябват жертви, в общество живеем...

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  До коментар [#11] от "padrino":И колко ли им плащат да ги пробват на децата им?Не виждам причина да е някаква тайна. Питам, така от любопитство.
  —цитат от коментар 14 на k_


  За всички изследвания е различно. Преди години се занимавах именно с клинични изследвания в третата фаза. В зависимост от компанията и сложността на изследването имаше всичко от £30 до £3000 паунда за участие. За втората фаза (когато за първи път се тества ново лекарство на хора) за някой нови разработки сумите могат да достигнат и £10/12 хиляди.
  Колкото по голям е предполагаемият риск толкова е по-високо заплащането.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Не е вярно, че не се обсъжда в публичното пространство. Има много родители, които искат да ваксинират децата си и лекари, които го препоръчват, но все още е трудно дори над 16. ЕМА започна преглед на ваксината на Пфайзер за деца над 12. Това лято ще има развитие.

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Имуноложката от Александровска се занимава с банката за столове клетки.
  Популярна до скоро измама сред по-заможните момчета дето се ръсеха по няколко десетки хиляди долара да замразяват плаценти.
  Сетне фирмата нещо фалира, пробите изчезнаха някъде в Полша, ама работата се замете.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. За някой друг долар милиони са били затрити и това няма да се промени. И докато бодро ни рапортуват 3-4 ковид случая в Израел то на Сейшелите с население около 85 хиляди души и процент на ваксинирани 65% - най високия в света в момента има бум на случайте. В 1/3 от новите случай хората са били напълно ваксинирани. Да не говорим за Индия където до Коледа нямаха проблем с Ковид и след началото на масовата ваксинация след 15 януари вече берат плодовете.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":

  Как ще ти идва в повече? Бодни се с Астра-Зенека и не се бой !

 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":Май стандартния подход е някой и друг долар + декларация че никой за нищо не е виновен.
  —цитат от коментар 10 на Ан Он


  Декларацията че никой за нищо не носи отговорност, е задължителна. Производителите и разпространителите на "ваксини" носят "отговорност" единствено в прибирането на тлъсти пачки и богатеенето.

 23. 23 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":

  Колко много родители има бе? И колко много лекари препоръчват това? Има ли някъде цифри в тролското тефтерче?

 24. 24 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":

  Колко много родители има бе? И колко много лекари препоръчват това? Има ли някъде цифри в тролското тефтерче?

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3055 Неутрално

  А по следващата стъпка каква е?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ан Он":Скрий се бе плоскоземец!Кемтрейс те ръси тебе.Това го казва науката и толкоз!А когато науката говори въпроси не се задават.Това поне би трябвало да ти е станало ясно поне от една година
  —цитат от коментар 9 на k_


  Еднобуквеник! От кой точно научен кръг си? Някъде около Сточна гара ли?

  master
 27. 27 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 986 Весело

  Най-сигурно за обществото е ковид ваксината да бъде поставяна още в родилното. Трябва да се помисли и за някакво чипче, което следи нивото на антителата, когато намалеят и е време за следващата Доза. Само така ще може ограничим Заразата!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5997 Любопитно

  За някои, очевидно ваксинирането на деца е равносилно на порно с тях, в морално отношение. Тежки вопли и стонове... Ох, ах...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 34. 34 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Тук основните въпроси са два
  1) Колко време трае имунитета. Ако е няколко месеца, тая работа няма как да е ефективна. Не може цялото население на земята да се боде по 2 пъти годишно. Просто е като да гониш вятъра
  2) Специално при децата и младежите, въпроса е и дали тази ваксина влияе някак на репродуктивните им способности и на децата, които ще родят. Това са неща, които ще се разберат след десетилетия.

 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#2] от "padrino":Как ще ти идва в повече? Бодни се с Астра-Зенека и не се бой !
  —цитат от коментар 21 на uq


  Отдавна съм с две дози тролчо, тук говорим за деца с все още неизградена имунна система.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#33] от "Незнайко в Слънчевия град"

  Никой няма против ваксинирането на деца. Не е ок обаче експериментирането със деца. Защото това което става днес е експериментиране а не ваксиниране. Защо ги наричат експериментални ваксини?

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#36] от "asen_g":

  А как да станат изпитанията в тая възрастова група според тебе? Да ги пускат направо на пазара и тестването да го нарекат не тестване а масово приложение?

 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#35] от "padrino":

  А, как да не знаем не, проглуши света с двете дози с които си се набол пръв в света!

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2366 Весело

  До коментар [#35] от "padrino":

  Между другото, щом отдавна си с две дози, бегай да се набодеш пак, че мое да ти е изветрел имунитета вече!

 40. 40 Профил на mlu131050920
  mlu131050920
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#36] от "asen_g":А как да станат изпитанията в тая възрастова група според тебе? ?
  —цитат от коментар 37 на uq


  Всички шефове и медици работещи във фарма компании започват да бодат децата си с партиди от ваксината подбрани на случен принцип от независими лица.

  Всичко друго е гавра с истината. 41. 41 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Добро начинание. Треба обаче да се заделят и средства в бюджета:

  През 2009 в по света 60 млн се ваксинирали за свински грип с Пандемрикс. Ваксината , за която др Фаучи казал че е абсолютно безвредна и ефикасна, пак била спешно одобрена, че иде яко мранье. В УК се ваксинирали 6 млн, главно деца.
  60-тях къде получили мозъчни увреждания съдили държавата за обезщетение по 1 млн всеки. За хваналите нарколепсия (1 на 55.000) обезщетенията са по - малки : по 120.000 паунди. От всички ваксинирани 1 на 16.000 е хванал нарколепсия или катаплексия
  https://www.ibtimes.co.uk/brain-damaged-uk-victims-swine-flu-vaccine-get-60-million-compensation-1438572
  https://www.narcolepsy.org.uk/resources/pandemrix-narcolepsy 42. 42 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4485 Неутрално

  До коментар [#38] от "uq":
  До коментар [#39] от "uq":

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Еваларката, сам ли го измисли или го прочете от флашките?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 43. 43 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 955 Неутрално

  С какъв акъл ще се ваксинират деца с експериментални ваксини? Това е лудост.
  Колко деца са изкарали тежко Ковид, за да се имунизират с ваксини, които могат да имат странични ефекти? И тези ефекти не се появяват от раз - могат да се появяват и след няколко години.

 44. 44 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  До коментар [#43] от "Х":

  > С какъв акъл ще се ваксинират деца с експериментални ваксини?

  Не че нещо, ама ако тръгнем по тази пътечка - С какъв акъл ще се ваксинират възрастни хора със странични заболявания с експериментални ваксини?

  કટાક્ષ
 45. 45 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ан Он":

  И за тях се чудя. След няколко месеца ще разберем докъде сме я докарали с експеримента.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#18] от "k_":

  Тая кака с очилца както за филм с много хвърляне на мляко върху тях ми е дошла до гуша за обикаля по всички медии като последна инстанция!

 48. 48 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 277 Неутрално

  И в корема на бременните да не забравят по една инджекция, изплискаха легена тези

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  Ами така е. Това не са хора, а пропагандни слуги. Но не могат да скрият истината, дори и да забранят всякакво коментиране. Могат да се поучат от тоалетната хартия, наречена битиви, която НИКОЙ не гледа вече...

  от близо и далеч
 51. 51 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 287 Разстроено

  Тук още не можем да убедим мнителния бай Ганьо, че ваксината ще му спаси кожата, камо ли да говорим за деца. Тази статия ми изглежда пусната с цел - провокация и сензация сред масово консервативните читатели.

 52. 52 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#42] от "padrino":

  Бате не се смей, да не ти стане тъжно. Даже и в Овче купел трябва да уча италиански вече, че се напълнИ. От толкова напредничави управници докарахте Италия да гони Аржентина по оправия.

  от близо и далеч
 53. 53 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#6] от "Ан Он":

  Ефикасността при юношите в тази възраст е гарантирана от все още активната им тимусна жлеза. Някои подробности за незнаещите се пропускат, за да се изплюе храносмлян и лесен за усвояване продукт. Но няма да могат да заглушават специалистите още дълго, колкото и да лае Ангел Кунчев по телевизията. Не са само Мангъров и Антония Първанова вече, това ще прелее чашата и на личните лекари.

  от близо и далеч
 54. 54 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Айде, всички "под иглата", че ми омръзна да влизам с маска в магазина.

 55. 55 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Това вече ми идва в повече.....🤬
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Викаш, децата да мрат.

  Не случайно ваксините се слагат на децата още като бебета, защото ползата тогава е най-голяма. Всяка една ваксина, която е много по-щадяща от истинско боледуване!

 56. 56 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "Тангра":

  Влизай без маска

  от близо и далеч
 57. 57 Профил на mlu131050920
  mlu131050920
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Тук още не можем да убедим мнителния бай Ганьо, че
  —цитат от коментар 51 на sw51


  Кой те назначи за "убеждач" ?


  Айде, всички "под иглата", че ми омръзна да влизам с маска в магазина.
  —цитат от коментар 54 на Тангра


  Ако ти е проблем маската говори с Ангел Кунчев "антиваксърите" не са те карали да я слагаш, дори обратното.

 58. 58 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 204 Разстроено

  Когато вируса или бактерията попадне в тялото на бебето започва бързо да заразява всяка една клетка до която може да достигне, без значение дали е белодробна, чревна, сърдечна или мозъчна тъкан.

  Тъй като малкото дете няма изграден собствен имунитет, то след 6тия месец е напълно беззащитно, а собствения имунитет неадекватен. Така стават най-големите бели и често остават белези за цял живот.

  Поради тази причина, ваксините (задължителните) са спасили животите на милиони деца. Примерно - детския паралич. Тези факти родителите ги забравят, защото не са били живи, когато децата на техните родители са умирали, но по-възрастните ви баби помнят, как са били 7-8 деца, а са оживявали 3-4.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Щом заразата поразява и децата, съвсем логично е.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#58] от "JsT":

  Значи освен чума, холера, шарка и сега детски паралич се оказа туй нещо.
  Ще се мре, яко ще се мре.

 64. 64 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#37] от "uq":

  Ами както ставаше и преди - контролни групи и пълния процес на одобрение. Това някой да ми сравнява детски паралич, туберкулоза и ковид е безумно. И за първите две ваксините са на доста годинки вече за разлика от това с което искат да дупчат целия свят щото видиш ли за една година били умрели 3М човека

 65. 65 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#41] от "dosetliv":

  И троловете цъкат минуси 🤣 То подобни случай имаше и във Франция те затова сега не горят от желание да се ваксинират там та се налагаше да ги държат като добитък в кошара

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на mlu131050920
  mlu131050920
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#58] от "JsT":

  1. задължителни ваксини НЯМА
  2. откровени антинаучни глупотевини.

 68. 68 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#67] от "mlu131050920":

  Задължителни ваксини в България:

  хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, детски паралич, дребна шарка, туберкулоза, рубеола и паротит

  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

 69. 69 Профил на mlu131050920
  mlu131050920
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#68] от "koz":

  всяка една от тях може да бъде отказана чрез декларация.

  документ, който винаги навирам в лицата на мед сестри и лекари с удоволствие.

 70. 70 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":
  За всички изследвания е различно. Преди години се занимавах именно с клинични изследвания в третата фаза. В зависимост от компанията и сложността на изследването имаше всичко от £30 до £3000 паунда за участие.
  ============================

  Не е задължително да се плаща - създай малко паника и масова психоза и доброволците сами ще дойдат, и то безплатно..... а и може да се сбият за "шанса" да си спасят живота.

  Така и стана в Канада, която на 5 май стана първата държава в света, която официално обяви, че разрешава Фаизер за деца между 12 и 16 години - без никакви клинични изпитания - събрали се здравните бюрократи по "пъблик хеалт", разгледали данните и преценили, че ваксината е безопасна и ефективна на 100%.

  А това по-долното е буквален цитат на мой добър приятел оттам със сестра-доктор в България:
  "Мани, ами сега се подготвят да ни заменят 2та доза на АЗ с пфайзер. Аз нямам проблеми с АЗ, но на пфайзерската не са много ясни ефектите в дългосрочен аспект. Сестра ми има много малко антитела след 2те ваксини на пфайзер, а ми каза, че много от колегите и които са били ваксинирани с нея са се разболяли в последствие. Нито един тежко, но явно рапортите за ефиксноста и са силно завишени. Тукашните идиоти нали вече са изхарчили 9 милиарда за да купят ваксини, най вероятно ще покрият по евтините и ще ни пробутват само пфайзер, независимо от 1та доза."

  EOM The Phoenix

 71. 71 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 79 Неутрално

  До коментар [#17] от "velvoofell":
  Не е вярно, че не се обсъжда в публичното пространство. Има много родители, които искат да ваксинират децата си и лекари, които го препоръчват, но все още е трудно дори над 16.
  =============================

  А в публичното пространство обсъжда ли се колко много хора посещават личните си лекари с оплаквания за нови болести или симптоми, от които досега не са страдали и.... смятат че това се дължина на ваксините!!!

  И какво правят тези лични лекари - отказват да признаят връзката и си пазят хлебеца или се опълчват срещу системата???

  Защото на времето ако едно лекарство е предизвикало 50 смъртни случая го изтегляха веднага от употреба (поне в развитите страни). А сега - дай да ваксинираме и децата, че там то е ефективно 100% - те така или иначе не се разболяват/карат го много леко.

  EOM The Phoenix

 72. 72 Профил на Козльо
  Козльо
  Рейтинг: 193 Неутрално

  До коментар [#71] от "ldz081052039":

  Защото на времето ако едно лекарство е предизвикало 50 смъртни случая го изтегляха веднага от употреба (поне в развитите страни). А сега - дай да ваксинираме и децата, че там то е ефективно 100% - те така или иначе не се разболяват/карат го много леко.EOM The Phoenix
  —цитат от коментар 71 на ldz081052039


  Написано е в статията - защото има опасност, ако единствено децата останат неваксинирани, да се появи мутация, която води до тежко заболяване и при децата. Ако се окаже, че това подпомага разпространението, значи няма никакъв проблем такава мутация да се наложи. Няма нищо, което да гарантира победа на децата над вируса в дългосрочен план, ако оставим нещата само на естествения отбор.

 73. 73 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Не смятаме да ваксинираме децата ни, нито ние да се ваксинираме , с каквото и да ни зарибяват.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 74. 74 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. За някой друг долар милиони са били затрити и това няма да се промени. И докато бодро ни рапортуват 3-4 ковид случая в Израел то на Сейшелите с население около 85 хиляди души и процент на ваксинирани 65% - най високия в света в момента има бум на случайте. В 1/3 от новите случай хората са били напълно ваксинирани. Да не говорим за Индия където до Коледа нямаха проблем с Ковид и след началото на масовата ваксинация след 15 януари вече берат плодовете.
  —цитат от коментар 20 на asen_g


  Ваксинирани с индийски или китайски боклуци.

 75. 75 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Децата, някой друг път.

 76. 76 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#74] от "poly_na"

  Сезонните противогрипни ваксини имат ефективност в диапазона 20-50%. Това сега да ми обясняваш как едните били боклуци а другите пазели на 100% е толкова измислено колкото и цялата тази пандемия

 77. 77 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#72] от "Козльо":

  Няма смисъл, няма да ви чуят.

 78. 78 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#72] от "Козльо":

  Дали си давате колко глупост има в думите ви:
  "Има опасност да се появи мутация"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK