Ревизионен акт на НАП, издаден на Лозан Панов, падна в съда

Лозан Панов стана обект на пълна данъчна ревизия, след като отказа да подаде имуществена декларация пред Сметната палата, но подаде такава пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.

© Георги Кожухаров

Лозан Панов стана обект на пълна данъчна ревизия, след като отказа да подаде имуществена декларация пред Сметната палата, но подаде такава пред Инспектората към Висшия съдебен съвет.Административният съд в София отмени ревизионен акт на НАП от октомври 2019 г., с който на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов са определени допълнителни данъчни задължения за 2012 г. в размер на 1732 лв. Тъй като губи делото, НАП е осъдена да плати на Панов близо 1000 лв. разноски. Решението не е окончателно и приходната агенция може да го обжалва. За казуса съобщава в публикация по темата "Сега".


Председателят на ВКС стана обект на серия от данъчни проверки след като през 2017 г. подаде имуществена декларация само пред Инспектората към Висшия съдебен съвет, но не и пред Сметната палата.


Ревизията на данъчните започва през октомври 2018 г. и първоначално върви по общия ред като е определен срок за приключването й от 3 месеца, но в края на януари 2019 г. проверката е удължена до 31 март. Освен това е прието, че Панов има укрити доходи - 120 лв. хонорар от Сдружение "Асоциация на българските административни съдии", затова ревизията е трансформирана и вече се прави по правилата за "особени случаи", регламентирани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
От решението на съда се разбира, че преминаването към ревизия по особения ред е направено, без да има законови предпоставки за това. Нещо повече - доходът на Панов от 120 лв. не може да се приеме за укрит, тъй като е обложен с данък, внесен от сдружението, и за фиска не е настъпила вреда.


Отделно от това съдът намира, че е незаконосъобразно установен недостигът в доходите на Панов спрямо разходите му за 2012 г. "Правният извод на органите по приходите е в противоречие със събраните доказателства и данъчните задължения са определени на база произволни и необосновани предположения", пише съдът, цитиран от "Сега".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK