15 г. след рухване на сграда: Няма виновни за смъртта на две жени по делото "Алабин"

Сградата на ул. "Алабин" 39 в центъра на София се срути през 2006 г., а 15 години по-късно съдът излезе с окончателното си решение - няма виновни за смъртта на двете млади жени, които загинаха под отломките.

© Анелия Николова

Сградата на ул. "Алабин" 39 в центъра на София се срути през 2006 г., а 15 години по-късно съдът излезе с окончателното си решение - няма виновни за смъртта на двете млади жени, които загинаха под отломките.Няма виновни за смъртта на две млади жени под отломките на рухналата сграда на ул. "Алабин". Това постанови с окончателно съдебно решение Върховният касационен съд (ВКС) по делото 15 години след трагедията като потвърди оправдателните присъди на първа и втора инстанция.


Сградата на ул. "Алабин" рухна около 18 ч. на 19 септември 2006 г., когато по улицата с автомобил са преминавали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете момичета починаха на място. Разследването обаче се проточи и делото на първа инстанция започна 10 години след трагедията, след като многократно бе спирано от прокуратурата, а след това започваше отначало.


По делото имаше четирима обвиняеми - собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, който контролирал ремонта, Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо", срещу когото делото беше гледано задочно, защото е в чужбина.
През ноември 2018 г. съдебен състав с председател Величка Маринкова определи, че няма виновни за рухването на сградата, а самата тя е била в аварийно състояние заради лошо проектиране и е можела да рухне всеки момент.


Още от решението на съдия Маринкова стана известно, че не е имало рязане на носещи релси или колони, наредено от собственика Георги Кирчев или от инженер Петър Петров.


Показанията на основния свидетел на прокуратурата Николай Александров също бяха отхвърлени - не само защото той се отрече от тях, а и защото всички други доказателства са ги опровергавали. Присъдата не беше окончателна и близките на двете жертви обжалваха. Втората инстанция - Софийския апелативен съд стигна до същото заключение - няма доказателства за вината на подсъдимите, и ги оправда.


Цветан Цветанов разчистил доказателствата


Прибързана заповед на Цветан Цветанов за разчистване на отломките на рухналата сграда на "Алабин" в София е една от причините за проваленото разследване на случая. Тогава той е изпълнявал длъжността зам.-кмет по сигурността. За решението на Цветанов се разбра от мотивите към присъдата преди няколко години.


В деня след инцидента Цветанов наредил "да бъдат премахнати освидетелстваната северна и западна стена, включително останки от конструкцията на сградата, опасни за здравето и живота на гражданите, негодни за използване, застрашени от самосрутване предвид пълната невъзможност да се поправят, заздравят, както и да се разчистят теренът и прилежащите публични площи от строителни отпадъци". Цветанов допуснал и предварително изпълнение на заповедта.


В мотивите на съда се посочва още, че "разчистването започнало на следващия ден без разрешение на прокурор и без да се заснеме какво е състоянието на строителните материали преди тяхното разчистване". Прибързаните действия са довели до невъзможност да се установи дали металните греди са били срязани преди или след инцидента. Освен това не е било възможно да бъдат направени снимки на руините, на база на които след това да се изготвят и експертизите.


Софийският градски съд, а и съдебните състави, гледали делото след него, отбелязва, че само и единствено прокуратурата може да разследва "кой и най-вече по какви причини е взел решение за подобно прибързано разчистване на останките на сградата". Съдията подчертава, че обвинението, повдигнато на собственика, е било изначално несъстоятелно. Според градския съд наблюдаващият прокурор е имал и съдебни указания, които вероятно не е разбрал и затова не е повдигнал адекватно обвинение на Кирчев.

"Всъщност именно прибързаното и незаконосъобразно отстраняване на остатъците от авариралата сграда, макар да е било възможно и безопасно останките от нея да се съхранят за известно време за оглед и оценка от експерти-конструктори, е довело до заличаване на конкретни доказателства за начина на нейното разрушаване и това обстоятелство е било изрично отразено в шесторната съдебно-техническа експертиза". подчертават и магистратите от ВКС.


Основният свидетел: След толкова години не помня кое е истина и кое лъжа


"След толкова много години не знам вече кое е истина и кое лъжа. Единият ме кара да лъжа, другият ме кара да лъжа, единият заплашва жена ми, другият заплашва мен. Имена не помня. Всеки един път някой ме караше да лъжа" . Това са част от думите на основния свидетел на прокуратурата Николай Александров пред съда. Той казва, че част от показанията, които е дал пред разследващите, са дадени под заплахи, друга част са истина и обобщава: "Има от всичко по малко и вече не помня нищо".


При това положение добросъвестността на свидетеля е подложена на непреодолимо съмнение и неизбежно води до извод за липса на доверие в казаното от него, мотивира се и Върховният касационен съд като не кредитира показанията му.


Това е свидетел, работел на обекта в деня на трагедията. Той бе открит от майките на загиналите момичета. Първоначално той разказва на разследващите, че на 19 септември управителят на фирма "Хрисома" Георги Кирчев се появил в сградата и наредил да се срежат носещите колони. Твърди и че самият той се заел да изпълни задачата, но по-късно се отказва от думите си.


По делото бяха назначавани и правени десетки експертизи през годините. Според Върховния касационен съд причините за срутването на южната фасадна стена на сградата са комплексни и не е имало начин подсъдимите да знаят за конструктивните недостатъци. Сред причините са срутването експерти, а и съдът посочват - лошо експлоатационно състояние и използването на къртачна техника за свалянето на мазилката.


Вибрациите от машините са довели до трептения в гредите и в носещите зидове, което е отслабило връзките между гредата и стената, но сами по себе си не са предизвикали срутването. Според съда, ако сградата е имала четири външни носещи стени и не е била с конструктивни недостатъци и експлоатационни повреди, тя е нямало да се срути, дори и мазилката да е сваляна чрез вибрационна техника.


"При друга ситуация - ако сградата не е била на 92 години с генетично заложени конструктивни недостатъци и появили се такива в процеса на нейната многогодишна експлоатация без поддръжка, извършваните в сградата дейности сами по себе си не биха довели до рухването на южната фасадна стена", посочва в решението си съдебният състав.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  В съдебната система трябват нови хора.

 2. 2 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Ние друго не сме и очаквали.

 3. 3 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2265 Неутрално


  И 7 години след избомбването на КТБ, също няма виновни .
  Каскетът, който беше назначен със заповед за главен разследващ, нищо не направи и ЗА ТОВА беше назначен за главен прокурор .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  В съдебната система трябват нови хора.
  —цитат от коментар 1 на Alarmstufe Rot  За да има нови хора, трябва да има реформа и РЕстарт .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1693 Гневно

  Две жени загинали, виновни-няма?!?

  Нямам думи! Всъщност имам, ама са бая нецензурни!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 933 Неутрално

  И за съществуването на "подпорната стена" също няма да се намерят виновни. Бай Ахмед си направи пристанище без проекти и строително разрешение, но чиновниците от страх да не ги гръмнат, не са го проверявали. Ала заплати са вземали.

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2822 Весело

  "делото на първа инстанция започна 10 години след трагедията, след като многократно бе спирано от прокуратурата, а след това започваше отначало."

  Прокуратурата се е скъсала от работа. "Работа, работа и пак работа" както казва "върховният", подчинен на "Началниците горе".

  "Цветанов допуснал и предварително изпълнение на заповедта."
  Чакаме сега "Републиканци за България" (РъБ) да издигнат лозунга "Дела, дела и пак дела" за предварително изпълнение на поръчките.

 8. 8 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Медиите още тогава посочиха виновния злодей - Иван Костов.

 9. 9 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 982 Неутрално

  За всеки, който смята, че не трябват драстични промени в съдебната система и прокуратурата - желая съдбата да ги постави пред изпитание, така, както е постъпила с близките на починалите млади жени!
  10 години след престъплението започва делото, умишлено бавено и прекратявано от прокуратура и държавата, и накрая - няма виновни!!!
  У нас могат да те убият, да бъдеш сгазен от пиян и дрогиран шофьор, да те хване ток докато ходиш и стъпиш на метална шахта, да падне сграда и да те убие - и никой няма да бъде виновен!Могат няколко пъти в живота да ти обезценят парите и да се превърнеш в пълен бедняк за миг - пак никой не е виновен!
  Обаче има, има един виновен - самият ти!!!!Да търпиш това да се случва с теб е потресаващо, но да гледаш, докато го причиняват и на децата ти - това вече е престъпление!Защото ти ги избираш пак и пак и пак, за кой ли път, да те уж управляват, а реално - да те убиват!!!

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#0] от "Статията":

  "не е имало начин подсъдимите да знаят за конструктивните недостатъци."

  И като не знаели защо са почнали ремонт при все че някой, извън подсъдимите, е направил архитектурен проект за изменение на сградата. Явно и той не е знаел какво прави!
  Или, просто, прокуратурата е набедила грешните подсъдими?

 11. 11 Профил на Ганьо фюриозо балканико
  Ганьо фюриозо балканико
  Рейтинг: 195 Неутрално
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  Как не са обвинили Иван Костов, не знам.

 13. 13 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Разбира се, че Виновни няма! Без изненади!

 14. 14 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  С това правораздаване - толкова!

 15. 15 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 433 Разстроено

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  От кога не си бил в Републиката? По-зле е! Чакам да си направя 2-ата и си бия камшика. Ад е!!!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 16. 16 Профил на xol141029808
  xol141029808
  Рейтинг: 53 Неутрално

  България държавата,в която престъпленията са легални.

 17. 17 Профил на 5biri
  5biri
  Рейтинг: 94 Неутрално

  Толкова години мотане на това дело и накрая виновните не са наказани! А казуса беше ясен още на деня! Определено някои правоимащи са недосегаеми за закона!

  Истината е над всичко!
 18. 18 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  "При друга ситуация - ако сградата не е била на 92 години с генетично заложени конструктивни недостатъци и появили се такива в процеса на нейната многогодишна експлоатация без поддръжка, извършваните в сградата дейности сами по себе си не биха довели до рухването на южната фасадна стена", посочва в решението си съдебният състав."

  А извършващите ремонта не са ли знаели, че сградата е 92 години, има голям шанс да има конструктивни недостатъци и би следвало да обезопасят региона???

  Не ме търсете преди обяд
 19. 19 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1693 Гневно

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":От кога не си бил в Републиката? По-зле е! Чакам да си направя 2-ата и си бия камшика. Ад е!!!
  —цитат от коментар 15 на Ogyges


  "Изчезнах" от нрб през 68 (1968)! След прехода-кратки посещения няколко пъти годишно (за сметка на нашенския НАП-приспадах си законно $150-170/ден от декларираните приходи, благинка не за пренебрегване!!!). После пауза/отсъствие между 2000 и 2010, и "кратък" престой между 2010 до 2017, като се самопенсионирах. Та освен от калпавите тротоари и шофьори (значително по добри от 2000, поведението на шофьорите към пешеходците в южните квартли на София и в центъра) не страдах от което страдат постоянно живеещите и работещите в България.

  Но мойто е субективно схващане, та се не брои. Но ТАКЪВ ПОЗОР-рухнала по време на ремонт част от сграда, и НЯМА виновни за смъртта на две млади жени МЕ ВБЕСЯВА!
  До коментар [#15] от "Ogyges":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4437 Весело

  Дали не е добре да кажем на автора, че една сграда не може да има "генетично заложени конструктивни недостатъци". Генетиката не се занимава със строителни конструкции, тя е клон на биологията като наука. Може би в бъдеще?..

 21. 21 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Както много пъти съм казвал българският съд може да е по-компетентен от българската прокуратура, но е не по-малко корумпиран.
  В САЩ съдията по такова дело би дал много ясни инструкции на прокуратурата къде да търси виновни и би отбелязал, че смъртта на 2 млади жени няма как да бъде оставена без най-малкото солидни глоби и наложителна промяна в норми и процеси, които да гарантират, че подобно нещо няма да се случи в бъдеще.

  Ако трябва ще направят задължително техническото освидетелстване на такива обекти и ще задължат поддръжката или ликвидирането им за сметка за собственика.

  Непопулярни мерки, вярно е, но открай време си е така: ако не можеш да поддържаш собственост не трябва да имаш собственост.

  Ако собственика е осъден от дръжавата той да ходи да съди фирмата, която е наел и която не е охранила обекта ако е била задължена.

  Или да плащат застрахователите на собственика или ремонтната фирма за настъпила вреда от застрахователно събитие.

  Всичко това го има тук и навсякъде по света.

  Само в България, Русия и някои бананови републики може да умрат хора и да няма последствия от тази работа.

  И спомняте ли си как дискутирахте преди половин година уникалната възможност да задържите върналите се българи заради КОВИД?

  Ще задържите дедовия!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1874 Неутрално
 23. 23 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  ако сградата е била "опасна", защо не е ограничен достъпът около нея и да се събори?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 24. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  В Израел, за такава гавра сигурен съм -съд, прокурори , следователи ..ще ги линчуват на излизане от залата.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Казусът е прост.
  Още при срутването тогава се коментираше , че е извършено е събаряне на носеща стена в партера на сградата. В такива случаи сградата може да не се разруши веднага , но се пренапрягат останалите елементи на конструкцията. При това положение минимални сътресения и вибраци могат да я съборят, а такива има от минаването на автомобили по улицата.
  Следствието е трябвало да установи кой и защо е съборил носещата стена, което едва ли е било толкова трудно и невъзможно.
  Некадърност или умишлено подвеждане на следствието от експерти?
  В случая не са виновни само съдиите.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Мизерията на Цветанов тогава покри следите на Бат Бойко. Още от началото са престъпници.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Голяма ИЗНЕНАДА! То бихме се изненадали ако някой някога някъде е виновен тука на тая територия за квото и да било... Друго показателно е делото за Милен Цветков - ВСЕ ОЩЕ СЕ СЪБИРАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА?!?!?!?! Просто начина по който действат е "нека хората да се успокоят, да забравят и тази новинка да се вмъкне така между другото" = Боко

 28. 28 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Е, как да има, като и Жоро Лавацата е от тия дето подаряват кюлчета...

 29. 29 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alarmstufe Rot":

  Абе вие правите ли разлика между съд и прокуратура!? Очевидно не! Прокуратурата е господар на разследването, от нея и САМО от нея зависи какво разследване ще се проведе. Когато делото влезе в съда, съдията провежда съдебно следствие, но в 99% от случаите не може да оправи бакиите, сътворени от прокуратурата. В случая съда не може да възстанови сградата за да се провери защо е паднала. Съда претегля доказателствата и решава. Като няма доказателство, няма и осъдителна присъда. А кой събира доказателствата?

 30. 30 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2299 Гневно

  Две момичета са убити и няма виновни.
  Ей така, да не са спирали колата там.

 31. 31 Профил на kxh52671547
  kxh52671547
  Рейтинг: 64 Неутрално

  "Цветан Цветанов разчистил доказателствата"

  Какво неясно има в статията?

 32. 32 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#31] от "kxh52671547":

  Ей туй:

  "наблюдаващият прокурор е имал и съдебни указания, които вероятно не е разбрал"

  "Единият ме кара да лъжа, другият ме кара да лъжа, единият заплашва жена ми, другият заплашва мен. Имена не помня. Всеки един път някой ме караше да лъжа"

  И туй: Бе някой сеща ли се Ицо Стоте Манекенки след снимките на чекмеджето ли получи инфаркт?

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Малшанс. Жените са били в кабриолет. Ако са били в нормална кола са щели да се отърват с уплаха.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1947 Разстроено

  Светла да е паметта на двете млади дами! Съчувствие на близките и лщбимите. Останалото ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 35. 35 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Някой изненадан? А някой изненадан, че Цветанът на мисълта е виновен с престъпните си действия да разчиства отломките веднага?!

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Гневно

  Голяма ИЗНЕНАДА! То бихме се изненадали ако някой някога някъде е виновен тука на тая територия за квото и да било... Друго показателно е делото за Милен Цветков - ВСЕ ОЩЕ СЕ СЪБИРАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА?!?!?!?! Просто начина по който действат е "нека хората да се успокоят, да забравят и тази новинка да се вмъкне така между другото" = Боко
  —цитат от коментар 27 на ykv43523606


  А най-гадното е "разследването" на смърта на онова 16-годишно момче, убито от ток от шахтата с незаконния елекртически кабел! Всичко ще се покрие, защото, момчето е ромче и родителите му е лесно да бъдат сплашени! За неговата смърт също няма да има виновник!

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Гневно

  Малшанс. Жените са били в кабриолет. Ако са били в нормална кола са щели да се отърват с уплаха.
  —цитат от коментар 33 на Корки


  Не ми се иска да пожелая и на тебе такъв "малшанс" без виновен за него!

 38. 38 Профил на kxh52671547
  kxh52671547
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#32] от "Араламбене му е майката":

  Ами ако съдът е указал на прокурора да събере доказателства, които отдавна Цветанов е бил унищожил, естествено, че ще се прави на неразбрал прокурора.

  Иначе трябва да инкриминира Цветанов като длъжностно лице за унищожаване на доказателства най-малкото, демек престъпление против правосъдието.

  Кой прокурор би си причинил това в разгара на режима на Мутрата?

  Пак прокурорът си е виновен, ако не е могъл да осигури ясни и непротиворечиви показания на собствения си свидетел.

 39. 39 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#38] от "kxh52671547":

  До разгара на режима на Мутрата тогава имаше да минат още 6-7 години. Изводът хич не е обнадеждаващ: режимът на Мутрата е моделиран и следствие от целенасочени действия на прокуратурата в търсене на параван, но майсторите успешно ни внушават, че е обратното. Следователно - нищо няма да се промени.

 40. 40 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1693 Гневно

  До коментар [#5] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":В Израел, за такава гавра сигурен съм -съд, прокурори , следователи ..ще ги линчуват на излизане от залата.
  —цитат от коментар 24 на schwimmwagen


  В Израел не помня да е имало подобни неща-злополука със жертви ама без виновни.

  Не че при нас 'сичко е розово, но поне прокуратурата (тук тя НЕ Е разследващ орган, а държавен обвинител, част от министерството на правосъдието) си върши работата. Разследващите органи са полицията (които ползват външни експерти-в подобни случаи строителни инженери) и "службите" (в тяхните си сфери на действие).

  В случаи като този: Прокуратурата проверява кой, според законите и правилниците, може да е виновен в нещо, външните експерти проверяват в релевантните правилници и стандартни практики къде те са нарушени. След като експертите намират причината-разследващите разследват хората замесени/имащи отношение към тази причина.

  Това знам от личен опит: Бях част от екипа на външна инженерска фирма която проверяваше техническите аспекти за подобна злополука: По време на сватба плочата на един от етажите се срутва и загинаха 15-20 човека. В сграда на 4 етажа, построена преди 30+ години за лека индустрия (работилнички и магазинчета). И в последствие превърната в зали за сватби. И един ШМОК (мъжки полов член) отрязал 2 колони щото му пречели. И НИКОЙ (нито инженера който е отговорен за промяна в плановете, нито общинарите одобрили тази промяна, и ппредприемача който я извършил) не са се "сетили" че колони не се режат току така! ВСИЧКИТЕ влязоха в пандиза за по няколко години, най малката присъда (година+ ефективно)получи собственикът: Защото ГЛАВНИЯ виновен беше инженерът, който получи най дългата присъда.

  Да, често (при по заплетени случаи, но този в статията не е такъв, според мен де) прокуратурата наблюдава следствието. И често насочва разследващите към неща които биха били по лесни за доказване в съда и постигане на ефективна присъда.

  Да, главния прокурор тук е държавен служител предложен от изпълнителната власт, но одобрен (и под контрол) на парламента. И е напълно нормално премиерът да предложи "негов" човек за главен прокурор. Но след това главния прокурор действа бая самостоятелно, според законите. Пример за това е внасянето на обвинителния акт срещу действащия премиер Биби от....главен прокурор препоръчан от самия него!

  И още нещо: МНОГО рядки са случаите когато прокуратурата решава да не внесе обвинителен акт ако такъв се препоръчва от разследващите. Но тогава прокуратурата аргументира свойто решение пред "шефа"-парламента.


  До коментар [#24] от "schwimmwagen":


  До коментар [#24] от "schwimmwagen":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 982 Любопитно

  До коментар [#40] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "ШМОК (мъжки полов член)"

  Гледай ти... Дали височайшата руска обида "ЧМО" има за произход баш туй?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1342 Разстроено

  нещата ще се променят най-рано след 50г. тази маса в съда и прокуратурата продължва да се самопроизвежда. да не дава господ на никой да стига до бг съд.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 45. 45 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Алабин, Гурко.... Тръгнете от националния стадион, по Гурко, като свърши - по Алабин. Минете го маршрута по единия тротоар, а наобратно - по-другия, и гледайте нагоре. Ако не ви настръхнат космите и в носа - то вие сте герой. Да не говорим да минете и в преките на тези улици... До 5 години ще има жертви от паднали неща по нищо неподозиращи минувачи по тротоара.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#41] от "kxh52671547":

  "Но предполагам съдебното следствие съвпада точно с най-силните години на Тиквата и Цветанов като МВР министър."

  Тц, няма "съдебно следствие". Има съдебни указания, но чак когато прокуратурата внесе (някакъв) обвинителен акт в съда. Следствието започва, когато Баце е кмет (и Му фалшифицират подписа), Цвъки е зам. кмет на София.

  Обвинителният акт е внесен през 2016 г. и оттогава съдът може да дава указания:
  "Обвинителният акт беше внесен през май 2016 година"
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/11/14/3345857_sled_12_godini_sudut_ne_nameri_vinoven_sa_smurtta_na/
  По това време министър на МВР е Румяна Бъчварова (ако беше Цвъки, щеше да има някаква давност или поне нещо объркано "гинекологически").
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Правителство_на_Бойко_Борисов_2

 47. 47 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#9] от "Капабланка":
  Прав си безспорен факт!
  Но това с избирането е безмисленнонпринположение че всички парти са били в управленията на страната. И не е мръднало нищо от соца насам , да не кажа даже че и елита ни би бил същия ако Москва не бяха наредили да го махат.

 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1693 Гневно

  До коментар [#40] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"ШМОК (мъжки полов член)"Гледай ти... Дали височайшата руска обида "ЧМО" има за произход баш туй?
  —цитат от коментар 42 на Араламбене му е майката


  За първи път виждам тази дума (Чмо), щото не чета в руски форуми. Но в Израел е бая популярно подигравателно И презрително титуловане на идиоти!

  Питах Чичко Гугъл що е то "чмо"? Той казва че е руски сленг, произхождащ от думата schmock. Която на Идиш (езикът на евреЙте от Северна Европа) и на немски означава "глупак, тъпанар, идиот" в мекия вариант, или *уй във вулгарния вариант на Идиш . Наа немски (доколкото помня) вулгаризмът е Шванц. Aма се отнася за половия орган, не за тъпанарите. Разбирачите на немски да ме коригират, моля.
  До коментар [#42] от "Араламбене му е майката":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1693 Гневно

  КОРЕКЦИЯ:

  "...За първи път виждам тази дума (Чмо), щото не чета в руски форуми. Но в Израел ШМОК е бая популярно подигравателно И презрително титуловане на идиоти! ..."

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 50. 50 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Правосъдие след 15 години е липса на правосъдие! Работеща и ефективна съдебна система е първото нещо, което трябва да си върнем или изградим наново!

 51. 51 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#33] от "Корки":

  https://btvnovinite.bg/bulgaria/obshtestvo/zapochva-deloto-za-padnalata-sgrada-na-ul-alabin.html

  така като гледам най-малко БТР им е трябвало

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 52. 52 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#50] от "petrapetra":

  според депутатстващите, най-важно е изборния закон :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  До коментар [#4] от "niksan1":

  Ама само на прокурорите! Съдиите са си добри! Не трябва да се пипат!

 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  Как не са обвинили Иван Костов, не знам.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Защото е виновен Борисов.

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  До коментар [#29] от "Стефан":

  Не се напъвай толкова. Много добре знам. А ти знаеш ли, че съдията има право да отсъди каквото си иска, стига да е в унисон със собствебата му съвест и да не нарушава закона. Може да има всякакви доказателства. Съдията има право да отсъди, че са недостатъчни. Нагледен пример - последният случай, в който съда пусна убиеца на момчето в Борисовата градина. Братът на убиеца беше завел разследващите до мястото, в което убиеца е хвърлил ножа, с който е наръгал жертвата. Намериха ножа, но следите по него бяха стари и не ставаха за ДНК-експертиза. Всички приятели, съученици и учители на убиеца знаят, че той е извършител. Но това няма никакво значение за съда.

 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5134 Неутрално

  До коментар [#36] от "vassilun":

  Там най-невинен е районният кмет, защото е от прогресивна, демократична партия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK