Ремонти затварят важни улици в София от 40 дни до една година

Ремонти затварят важни улици в София от 40 дни до една година

© Анелия НиколоваНяколко ремонта на улици започват в София, които ще продължат през лятото, обяви зам.-кметът по строителството инж.Ангел Джоргов. От събота, 8 май, се подновяват строителните дейности по бул."Тодор Каблешков" в участъка от ул. "Костенски водопад" до бул. "България". Най-много 40 дни трябва да продължи работата, която ще е само в северното платно. Цялото автомобилно движение по булеварда ще се пренасочи в южното платно, което бе завършено миналата година.


"Кръстовището с ул."Костенски водопад" ще остане отворено, а след приключването на този участък, ремонтните дейности ще се преместят на кръстовището на "Тодор Каблешков" с ул. "Луи Айер", посочи Джоргов.


Ул. "Цар Иван Шишман" ще е разкопана около година, засега
От 10 май се затваря централната търговска ул."Цар Иван Шишман". Ремонтът й ще продължи около една година. Първите пет месеца тя ще бъде разкопана заради подмяната на водопроводи, канализация и топлопроводи. Екипите на "Софийска вода" и на "Топлофикация-София" ще работят едновременно до октомври, но на различни участъци по улицата. Докога няма да има топла вода в района може да се види тук.


От "Софийска вода" уверяват, че през цялото време на реконструкцията на улицата няма да спират студената вода за повече от 12 часа.


Първият участък на ремонта ще е от ул. "Аксаков" до ул. "Иван Вазов" и ще продължи до ул. "Гурко", като кръстовището ще бъде затворено за три седмици - до края на месец май, обясни Джоргов.


От септември паралелно ще започне работата по настилките, тротоарите и инженерните мрежи - уличното осветление и др. Тази част от ремонта на ул. "Цар Иван Шишман" ще изисква още шест месеца, добави той. Всяко от кръстовищата по протежението на цялата улица ще бъде затваряно за по три месеца, с изключение на това при ул. "Славянска".


Тротоарите ще бъдат проходими по търговската улица


Тротоарите ще бъдат проходими през първите пет месеца на ремонта. Вече имало срещи с живеещите и с търговските обекти по ул. "Цар Иван Шишман" и в участъците, където няма дълбоки изкопи, предпазните огради щели да са прозрачни, за да се върви по-спокойно, обеща Джоргов. След септември, когато започне поставянето на настилките, ще се работи на етапи, "така че единият тротоар винаги да е проходим за пешеходци", увери зам.-кметът.


След година "Цар Иван Шишман" ще бъде една от най-хубавите улици, като автомобилното движение по нея щяло да е с ограничена скорост до 20 км/ч. според него. Как ще изглежда тя след обновяването може да видите тук.


Топлопровод и и ВиК ще се подменят и по ул. "Николай Коперник"


От 12 май е началото на втория етап на ремонта на ул. "Николай Коперник" в район "Слатина". Първият бе от бул. "Цариградско шосе" до бул. "Шипченски проход" и завърши миналата година. Сега обновяването ще продължи до ул. "Гео Милев" като ще е за срок от три месеца. "Ще се подменят съоръженията на "Софийска вода" и на "Топлофикация-София" преди да се постави новата асфалтова настилка и улично осветление, обясни Джоргов. Единствената промяна в градския транспорт по това трасе е отклоняването на автобусна линия №72 по ул. "Коста Лулчев", след което тя ще се връща на обичайния си маршрут до хотел "Плиска".


Ул. "Първа българска армия" също ще се ремонтира, като предстои до седмица общината да подпише договор с избраната фирма-изпълнител. Началото на юни ще започне обновяването й в два етапа - първо от ул. "Мара Бунева" до река Суходолска, след което ще се продължи, но след изкупуването на два частни имота, за да се постави нова настилка и тротоари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK