Прокуратурата е започнала проверка на думите на обявилия се за изнудван от властта бизнесмен

Снимката е от работата на комисията в петък.

© Георги Кожухаров

Снимката е от работата на комисията в петък.Прокуратурата е започнала работа по твърдения на бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред парламентарната комисия, която проверява как са изразходвани държавни пари в последните 10 години, съобщи пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Според нея по казуса се работи от няколко дни.


В сряда Илчовски обяви, че е бил принуждаван от близки до Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а "Напоителни системи" го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта, а "министрите са кукли на конци". Илчовски назова и името на съсобственика на фирма "Градус" Иван Ангелов, като бизнесмен, който се е облагодетелствал от добрите си отношения с управляващите.


В петък пред комисията се появи и съсобственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов, който сам потвърди за връзките си с Борисов, съмнителна сделка за фурми и лобизъм от страна на премиера в оставка за освобождаване на негови пратки с яйца.
"От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме", казва още Милева.


След края на изслушването по темата в петък председателя на временната комисия Мая Манолова заяви, че събраните документи, предоставени от Светослав Илчовски, ще бъдат изпратени до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ и ДАНС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK