Привидното спокойствие на квартал "Изток"

Улица от квартал "Изток" в Пазарджик. Снимката е от 2016 година. Сега толкова хора накуп трудно може да се видят.

© Анелия Николова

Улица от квартал "Изток" в Пазарджик. Снимката е от 2016 година. Сега толкова хора накуп трудно може да се видят.Улица "Луда Яна" криволичи и изглежда пуста. От време на време притичва някое дете или група от по двама-трима мъже се придвижват бързо. В една отсечка от нея от едната страна се вижда училището, а от другата - Център за права на децата, събран в нещо като барака.


Привидност, притихналост, затвореност, капсула. По време на разходката по улиците (или това, което би трябвало да приличат на такива) на квартал "Изток" в Пазарджик постоянно сякаш някой гледа, без да го виждате. Същевременно, ако срещнете погледите на малкото хора по улиците - деца или жени, които седят и наблюдават, няма да успеете да привлечете внимание. Те ще ви огледат, но няма да ви доближат. Няма да покажат интерес. Съветът е и вие да не го правите.


От време на време от някой стълб гледат кандидатите на ДПС за парламентарните изборите от Пазарджик, а в непосредствена близост до тях, винаги с лека усмивка, има и плакат само на почетния председател Ахмед Доган (преди години вместо Доган, на плакатите беше Делян Пеевски, който ставаше народен представител именно от Пазарджик). Въпреки че парламентарните избори бяха преди по-малко от месец, плакатите изглеждат пожълтели и стари, сякаш са от преди много години.
Квартал "Изток", който през годините често влизаше в новините заради джамията "Абу Бекир", която се намира, там и проповедника Ахмед Муса, за когото прокуратурата твърдеше, че изповядва антидемократична идеология и е привърженик на "Ислямска държава", отдавна не е бил център на внимание.


Муса е в затвора с присъда осем години и половина затвор на втора инстанция (някои хора казват, че все още има влияние и оттам) за това, че е проповядвал идеите на терористичната организация и реч на омразата. Присъди със затвор и глоби имат още 12 души, за които се твърди, че Муса е ръководил. Предстои разглеждането на делото пред Върховния касационен съд, който ще се произнесе окончателно по казуса.


Квартал "Изток" е и мястото, в което за първи път през 2016 г. беше въведена забрана за носене на облекло, покриващо изцяло или отчасти лицето. Забраната за бурките впоследствие стана и закон.
Всичко това превърна квартала, в който по неофициални данни живеят 30 хиляди души, предимно роми, в капсула. В клетка, в която е много трудно да влезеш.


Пет години по-късно за тези събития е по-добре да не се говори. Съветът, който ще получите, е и да не повдигате темите пред случайни хора, да не питате защо, как и какво се случи след това. Хората от квартал "Изток" почти не излизат оттам, а ако го направят и попаднат в центъра на Пазарджик, не е сигурно какво ще бъде отношението към тях. И обратно.


Криза в застой


Изборите от 4 април не са променили много ситуацията - нито с резултата, нито с обещанията преди това. Подобно на други ромски махали, кампанията почти е отсъствала - към малцинството политическите парти не проявяват интерес.


"ДПС се опитваха с плакати колко велики неща ще се променят. Проблемите са повече на местната власт, но ми се струва в обособените квартали има много образователни, социални, инфраструктурни проблеми. Процесът на капсулирането се задълбочава, почти вече българите и малцинството не общуват", казва Асен Колев, член на Националния съвет по етнически и демографски въпроси, бивш здравен медиатор.


Според него хората от малцинствата са "елиминирани" от участие във властта - местна, изпълнителна и от икономическия живот, и това води до сериозни усложнения в отношенията. "Води до озлобление към официалната власт и към хората. За тях лицето на официалната власт е българинът."


Според Колев ДПС е неутрална в тези процеси - "тя си следи нейните неща", а хората гласуват за движението по навик, но с ясното съзнание, че те нищо няма да променят. На последните избори в секциите в квартала все пак ДПС печелят с мнозинство от над 80-85%.


По документи всичко е наред


Най-големият проблем е, че не се работи с хората. Те са изоставени. "Няма програми, няма дейности. Кой работи вътре в кварталите? Социалните, здравните служби? По документи сме цъфнали, но като проведеш и един разговор, ще се разкрие за какво става дума", казва Асен Колев, като през цялото време в гласа му се усеща отчаяние и силно притеснение.


Няколко пъти той повтаря също за това колко "капсулирани, затворени, обезверени" са хората от квартал "Изток", но и от други подобни квартали.


"Трябва да се изслушват проблемите на хората, липсва комуникация, общуване със социалните работници, здравните работници. Преди имаше опит - кметът в годината 1-2 пъти да влезе в квартала, имаха приемни дни, началниците на РПУ-тата имаха навика да създават условия и възможности. Няма ги тези неща в момента. Най-много ги дразни хората, че българското общество ги забрави. Спомнят си за тях, когато има проблем и винаги с негативизъм. Като че ли няма нещо положително да се покаже", казва още Колев. По думите му ситуацията на разделение никога не е била такава. Никога противопоставянето и страхът между българите и другите не е било толкова силно. "Толкова са напрегнати хората, че малко трябва да се разпалят отношенията", прогнозира още Колев.

В квартал "Изток" беше първата забрана за носене на бурки.

© Анелия Николова

В квартал "Изток" беше първата забрана за носене на бурки.


Според него партиите няма как да разрешат този проблем. Трябва комплексен подход, да се види образованието, децата, защото образованието е на много ниско ниво и това се подценява в обществото, смята още възрастният мъж.


"Политическата класа не си задава въпроса какво ще стане след 10 години. Това капсулиране, вътрешната самоорганизация, силното влияние на определени хора е твърде притеснително", смята още Колев. По думите му същите процеси се наблюдават в повечето квартали, в които има малцинства.


"На пръв поглед всичко изглежда нормално и спокойно", казва възрастен мъж, който работи в баничарница в началото на улица "Луда Яна". И добавя с поклащане на глава: "Но това е само привидно."


Какъв беше вотът в ромските махали на последните избори - тук.
Предизборните настроения в ромските махали - тук.
Как изглеждаше квартал "Изток" преди пет години - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Аз очаквах нещо за Монтерей! Той също е в квартал Изток.....

 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Уф, това било в Пазарджик! Аз си помислих, че е в софийския "Изток"...

 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  Ромите дали ще се променят е само в техните ръце!

 4. 4 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Се твърди това за радикалния ислям, доколкото знам е доказано, а на гспоицата като е толкова загрижена за тъмнозелените предлагам да покаже как се решават проблемите им със собствен пример.


  Държавата е абдикирала, но и от страна на тъмнозелените няма желание за приобщаване към нормалността.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  ГЕРБ докараха УМИШЛЕНО нещата до това положение. Това е сделка с Мешерето и бароните.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Един от бонусите на кроткия балкански расизъм е, че когато пазарджишките цигани станаха мюсюлмани фундаменталисти, тогава помаци и турци рязко тръгнаха в обратната посока.

  Метката (Мехмед) от Черноочене и Смалята (Исмаил) от Рибново се почесаха по главата и решиха, че ако ги карат да приличат на циганина Муса, нещо не е за тях тази работа

 7. 7 Профил на hup19649563
  hup19649563
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Не е реално да се смята, че България има възможности да интегрира такава огромна маса ислямизирани цигани (изобщо в страната, не само конкретния квартал). Дори при наличието на желание от двете страни. Единственото им спасение е масовата емиграция към Западна Европа, дори България следва да подпомогне тоя процес с безплатни езикови курсове и пр. Нема друго решение.
  България може и да успее да интегрира само част от циганите християни, да речем 1/3.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Ми ДБ да отиде там да направи една кампания там. :)

  Да им обещае повече права, съдебна реформа, зелени сделки и другите глупости дето ги дрънкат, може и да излъжат някой да гласува за тях. :)

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Видя ли ром с брада си мисля,че е ислямист.
  Това е някаква мода сега.Дава им самочувствие,че не са на дъното.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сд":

  Дава им допълнителни пари от ислямистки фондации. ДАНС знае кои.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 802 Любопитно

  "а хората гласуват за движението по навик, но с ясното съзнание, че те нищо няма да променят."
  ...............................................
  И какво да очакваме от тези?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2522 Весело

  Крайнолевият Дневник продължава да ни обяснява как е работа "на държавата" да се моли на някакви дето и без това висят на социални помощи, да не стават ислямисти. Ами не уважаеми - работа на държавата не е да възпитава, а да създава правила и ако някой реши да ги нарушава, да го спира и наказва. Неомарксисткото учение, че някой е станал терорист, щото "държавата и обществото" не са се "погрижили" за него и съответно те са виновни, го оставете ввъв ФФ на СУ, където сте го чули от Дичев и Сие. Нормалните хора знаят, че е тяхна работа да се държат прилично и да не женят децата си на 12 години (примерно). Аз не плащам данъци за да се молят ня някого "Ама недей обрязва дъшеря си.", а да му е ясно, че ако го направи ще гние в затвора - и той и ходжата.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2304 Весело

  "Какъв беше вотът в ромските махали на последните избори - тук."

  Е , що не работи това "тук", бе джанъм?
  Да не би да е силно разобличително?
  Да познаем ли за кого?
  Или всичко е ясно- например "Слатина" в София.

 14. 14 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 685 Неутрално

  По-тъпа статия скоро не бях чел.

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2661 Весело

  Щом гласуват масово за либералното ДПС това не са никакви ислямисти а традиционни мирни мюсильмани изповядващи либерален ислям!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Ромите дали ще се променят е само в техните ръце!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  Не, според платените от Сорос, ние сме виновни - че не искат да учат, не искат да спазват закони и правила, плодят се безразборно и т.н. Т. нар. "роми" не са виновни за нищо, и тази статия е със същия уклон. Грам критика не видях към въпросните "роми". За нищо.

 17. 17 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "а хората гласуват за движението по навик, но с ясното съзнание, че те нищо няма да променят."...............................................И какво да очакваме от тези?
  —цитат от коментар 11 на CINZANO


  В статията политкоректно е спестено защо гласуват така - за пари. Ясно им, че ДПС нищо няма да направи за тях, но 30-50 лева са си 30-50 лева .... що ракия ще се изпие с тях ..

 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Държавата не може да абдикира. Иначе създава условия именно за такива капсулирани общества, над които няма никакъв контрол.
  Държавата има няколко основни фукции, които не би трябвало да изоставя:
  1. Законодарна - т.е. да определя рамките на обществото.
  2. Административна. Думата от латински значи управленческа - т.е. да изисква спазването на правилата.
  3. Санкционна - да налага наказания, ако някой го е ударил през просото.
  4. Образователна - за да е образованието светско, трябва да е под санкцията на държавата - многократно доказана истина в различни времена и страни.
  5. Социална - да поддържа гражданския мир с регулация на всички класи - и висши, и низши. Изтърването на една класа обикновено води до катастрофи.
  6. Икономическа - чрез валутната система и икономическото законодателство
  7. Отбранителна - чрез армията.

  Помислете коя от тези функции изпълнява добре България и от коя още не е абдикирала в някаква степен. После не се чуидете, че едно необразовано и отритнато малцинство се държи по този начин.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Наистина години наред цигани по центъра не припарваха. Но с времето почнаха да щъкат. А на пазара, където продават дънки можеше да се почувстваш като в Афганистан, откакто част от тях се ислямизираха и тръгнаха с тия специфични бради. Жени с кърпи обаче, не могат да се видят. Явно си ги държат в махалата. Кварталът, който наименуват Изток е доста обширен и в голямата му част не е някакво капсулирано гето. Дори по блоковете още живеят българи. И не всички цигани са ислямисти. Даже повечето по-скоро не са.
  Впечатли ме предполагаемата бройка жители. При положение, че Пазарджик населението е под 70000. От които като цигани и турци(пак цигани мюсюлмани) се определят някъде около 8000.Да прибавим и още 5000 неопределили се, излиза на половина от 30000

 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Покрай ускорената дискусия за опресивния бял човек и хубавите, но притискани тъмнозелени се замислих кое точно е интеграция.

  "Белите" хора се отличават по това, че изначално са ограничени дори до ниво травма. Наличието на сложна цивилизация изисква да си подтиснеш някои импулси.

  А сега някои искат с всичките си натурални импулси, щения, неточности и без никаква жертва да им осигурим от хубавите местенца в тази цивилизация. Съответно хората, които са се жертвали и са травмирани, е нормално да се поядосат - откъде накъде аз ще поемам негативите, а някой ще дойде наготово, че и ще разваля, щото не иска да се поограничи малко, за да станат нещата по-цивилизовани.

  И идва патовата ситуация, в която искаме да вкараме в цивилизацията хора, които са самата антитеза на цивилизация и могат само да развалят построеното с труд. И не само построеното, а цялостната постановка на съзнанието, която води до цивилизованост, щото е трудна, иска жертви и травми, не само да си въртиш задника и да щракаш с пръсти.

 21. 21 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Прав си. Има нещо, което наричам културата на гетото. Всеки един циганин сам по себе си е нормален човек. Ако израсне в нормална среда. Но ако цял живот е виждал само един тип поведение, създаване на паралелни обществени структури неприемащи нашето общество, тоя човек вече е загубен. А и децата му също. Голяма грешка е било, че са ги оставяли, а и тикали обособени квартали.
  Казвал съм го и преди, ако бях на мястото на Бай Тошо, във всеки блок по едно циганско семейство. Щат не щат ако не родителите, то децата им ще се култивират. Защото ще общуват основно с българи.

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  За сега китайският модел за интеграция се оказва най- успешен...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#22] от "venci4":

  Тц, най-успешният модел е американският. Откъдето и да идваш в котела искаш да си американец. И си горд от това, че си такъв.

 24. 24 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 220 Неутрално

  "Всичко това превърна квартала, в който по неофициални данни живеят 30 хиляди души, предимно роми, в капсула. В клетка, в която е много трудно да влезеш."

  По данни от преди ок. 20 години, циганите в област Пазарджик бяха 30 хил. души, от които 12 хил. живееха в самия Пазарджик.

  Как за 20 години тия 12 хил. са станали 30 хил. оставям на съвестта на автора на статията.

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#23] от "Filofob":

  Ми май не е.
  Защото и там си има гета, населени с доста по-мургави от нашите сънародници.
  И доста по-опасни да кажем.

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Казвал съм го и преди, ако бях на мястото на Бай Тошо, във всеки блок по едно циганско семейство. Щат не щат ако не родителите, то децата им ще се култивират. Защото ще общуват основно с българи.
  —цитат от коментар 21 на Filofob


  Ти явно не знаеш, че имаше такъв експеримент точно по соца. И резултатът беше трагичен - кочина, шум, скандали, побои .... българите бяха луднали, циганинът просто не става да живее в цивилизация. Виждаш и в Германия като отидат, в една подредена държава, превръщат всичко около себе си в свинщина.

 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Значи, за белите хора има много пътища, по които се изтъняват и късат семейни връзки. Не знам защо не го прилагаме ускорено и за гето хората.

  Момичетата- в училища пансиони, с много голяма строгост, да им се изтрие културата. Къси коси, униформи, никакви шалвари и украса. Ще стават мед сестри, гледачки, шивачки, абе всичките дисциплинирани женски професии. Някои може и висше, но задължително с натиск като за бяла жена - максимум 2 деца, айде 3, другата енергия - за "кариера", пардон, работа. Яко натискане, учене и може да се зароди нова класа с подредено поведение и желание за нещо повече.

  Момчетата - казарма и други пътечки, но пак - да се откъснат от средата. Щото иначе и аз като бял човек искам да си направя едно кланово "гето" и да не ми го развалят и закачат, ама не става. Щом ще развалят моя клан и ще ме атомизират - значи това ще се случва за всички, щото нали равенство. Не може на един да му изринеш кутурата с булдозер и да я замениш със система и пропаганда, а другият да си пази връзките, скритите неща, семеен капитал и пътища да се окопае и защити от системата и накрая да дойде наготово да яде от благините на системата.

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Ами то това е логично, то и държавата ни българите е изоставила, няма не само социални служби, няма правосъдие няма прокуратура, само дето българите няма срещу кого да се капсулират, а циганите се капсулират срещу останалото общество

 29. 29 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#25] от "Molossian":

  Да не мислиш, че в Шанхай и Гуанджоу няма райони, в които не е добре да влизаш и няма престъпност? В случая говорим за интеграция на различни етноси, които се считат за чужди на държавата. Не за негри, които са членове на банди. Но в същото време са горди американци.

 30. 30 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Разбира се Лорчето в слъзливата си статия и дума не отваря за това, че саудитците плащаха (плащат?) жените в тоя квартал да носят никаби каквито са крайно не-характерни за муслиманите в България!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 31. 31 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":Прав си. Има нещо, което наричам културата на гетото. Всеки един циганин сам по себе си е нормален човек. Ако израсне в нормална среда. ...........Казвал съм го и преди, ако бях на мястото на Бай Тошо, във всеки блок по едно циганско семейство. Щат не щат ако не родителите, то децата им ще се култивират. Защото ще общуват основно с българи.
  —цитат от коментар 21 на Filofob


  Това го има и с примери, но за съжаление още не много чести. Има образовани цигански семейства които гледат да се изнесат и заживеят извън гетото, за да може децата им да не израстват в онази среда.

 32. 32 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#26] от "Alex Ivanov":

  Експериментът беше, ако не греша, да вкарват българи в гетото. От което самите българи страдат. Иначе, има безброй примери, в които цигани и българи живеещи заедно се спогаждат. Ако не се наруши една критична маса на първите. Модерният квартал, с безумни цени на имотите Младост 4 е бъкан с цигани, но проблеми няма. Щото районът не позволява капсулация. В Люлин живеят много цигани, но разпръснати. И с тях проблеми няма. Гадно е в и около онзи блок, в който прибраха гетото, което беше на мястото на БИЛЛА. Ако циганите са малко няма как да се опират на тълпата и да налагат техните си порядки.

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Весело

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  Нали това е разликата между леви и десни: левите обвиняват за всичко обществото, че не направило това и онова, а десните смятат, че отговорността е на индивида.
  Обаче ако обществото предприеме адекватни мерки като изпращане на децата на родители, които не се грижат за тях и не им осигуряват образование в интернати, веднага левундерите ще ревнат, че им нарушавали правата и децата трябвало да живеят в семейна среда. Какво ще им даде тази семейна среда е видно от резултатите.
  Имам чувството, че проблемите нарочно не се решават за да може многобройни организации да усвояват едни пари, а резултати няма да има, защото подходът (нарочно) е сгрешен и се набляга само на правата, но не и на задълженията към обществото. Т.е задълженията винаги са едностранни.

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Не, Filofob, точно цигани вкараха по блоковете с българи. Но и едно циганско семейство беше достатъчно, за да превърнат входа в кочина. Повярвай ми, не би желал да жимлвееш с цигани, това просто са същества с манталитет от ..... Индия. Силна музика по нощите, хвърляне на боклуци навсякъде, скандали и побои, както сред самите цигани, така и с българите съседи ....

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  "Муса е в затвора с присъда осем години и половина затвор на втора инстанция (някои хора казват, че все още има влияние и оттам) за това, че е проповядвал идеите на терористичната организация и реч на омразата. Присъди със затвор и глоби имат още 12 души, за които се твърди, че Муса е ръководил. Предстои разглеждането на делото пред Върховния касационен съд, който ще се произнесе окончателно по казуса."
  =============
  Странен ми се вижда начинът на изразяване на "Дневник".
  Тук често и категорично са наричани престъпници хора, които не са доближавали съда. В същото време, след две присъди на различно ниво, за Муса и приятели се говори, сякаш някой анонимник разправя съмнителни неща за тях.

  Еретик
 36. 36 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alex Ivanov":

  Както съм описвал, живял съм в предверието на същата тази махала, за която става дума в статията. И дори във времена, когато още комунизмът ги държеше си беше гадно. Та знам какво е. Веднага можех да определя в който блок има сериозно мургаво население. Просто по неясни за мен причини винаги изглежда ужасно. Но пък след това съм живял в бели райони с налични едно две семейства в блока. Играл съм си и с децата им. Проблеми нямаше. Но това са цигани, които просто не са част от гетото.

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Иначе съм изключително любопитна какви общи теми могат да намерят примерно прилежна, преучила хипстърка и 20-годишна вече многодетна ц*ганка, че да се интегрират. Какви са им общите цели, дали изповядват един и същ феминизъм - никой не знае.

  Изобщо, пак се ползват някои общности, за да се извъртят едни пари с привидно помагане.

 38. 38 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дария Колев":

  те са се променили. може още да се променят... да почнат да стават мъченици...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#37] от "lil_alex":

  интегриране би означавало тези с няколкото деца на 20 да стават по-малко а да има образовани от тях... но това е най-трудното нещо на севета. Щото ако се замислиш във "белия" ти кваратал не са всичките много образовани и начетени всички, даже има такива дето изглеждат все едно са от гетото

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 40. 40 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#12] от "Тюфлекчия":

  “Ами не уважаеми - работа на държавата не е да възпитава, а да създава правила и ако някой реши да ги нарушава, да го спира и наказва. “

  Лека корекция.
  Основното образование е задължително. Точно там, е работа на държавата, да възпитава, какви са правилата и какви са последствията от неспазването им. След като, държавата не осъществява, полагащия се по право контрол, превенция и наказание, много започват да “ клинчат”.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#39] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  В 21 век не знам вече дали може някой да позволи такова вмешателство, че да стегне хората да станат човеци. За последен път това е ставало в поколението на баба ми, със строгата дисциплина, посрамването и изкарването на доста таланти и умове от доста ниска като развитие среда. Обаче - с прекрояване на цялото битие и съзнание. Сега и белите искат "да бъдат себе си", всичко да е автоматизирано, да вършат синекурна работа...

 42. 42 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Статията цели да просълзи не толкова коравосърдечните читатели, леееко вменявайки, че забраната за бурките е била грешка, може би и вкарването на Муса и изобщо хорицата тан са дискриминирани и вината за това е само и единствено на лошите българи.

  С две думи - политкоректна драйфня.
  Вместо да се признае очесидната истина, че само и единствено с изкореняването на всякакви крайнио религиозни простотии и със задължаването да се посещават светски училща може да се започне бавно да се решава проблема, вместо това се пишат оди как хората са се капсуловали.
  Амо да заебат ислямските тъпотии с покриването и да стана като нормалните светски мюсулмани , да започнат да се отнасят с жените като хора, а не като предмети, ходенето на светско училище - не на религиозно спонсорирано от някаква фондацийка - да стане задължение и лека полека може и да се види светлина в тунела.

 43. 43 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":


  ГЕРБ докараха УМИШЛЕНО нещата до това положение. Това е сделка с Мешерето и бароните.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, знам, че няма сфера в която да не си компетентен, но тук леко си се объркАл. Всичко тръгна в края на 90-те по времето на новия ти вожд. Точно тогава в махалата навлязоха разни фондации и НПО-та и Асен и Янко станаха Асан и Яшар. Преди това в целата махала имаше 5-6 фамилии които се "турчееха", другото сичко беше Сиган. Няма да ти казвам от къде зная, да те е яд.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  До коментар [#43] от "todor._89":

  Верно ли гербере? И вие какво направихте за всичкото ви управление?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#44] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Съвсем вярно комундер! Значи вие @к@те и питате защо друг не ви го е изтрил. Комунисти сър!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  До коментар [#45] от "todor._89":

  комундера е в Банкя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#46] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това, че там има не променя факта, че ти си такъв. Колкото и да се правиш на правоверен либераст петолъчката на челото ти прозира под синия грим.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  До коментар [#45] от "todor._89":

  Баш комундера на Републиката го търси в Банкя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  "ДПС се опитваха с плакати колко велики неща ще се променят."
  ДПС, с изключение на 4 години по време на правителството на Иван Костов е непрекъснато във властта/тайно или явно/ и нищо не се е променило в този квартал, но те продължават да обещават.

 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4742 Неутрално

  До коментар [#47] от "todor._89":

  Я кажи ТИ какво свърши в този квартал. Нали ти влизаше в задълженията!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Dimitrov
  Dimitrov
  Рейтинг: 8 Весело

  Статията е пълна "боза", вкисната, т.е. напълно издържана в ляволибералния канон...
  Горките роми - жертви, алиенирани и маргинализирани, живи да ги оплачеш.
  А дали са положили грам усилие - няма значение!
  Важното е да се бие по "бялото" опресивно мнозинство, което като стане малцинство пак ще е толкова виновно за всичко включително и за земното притегляне...
  На такива изгъзици аз винаги давам следния пример:
  Евреите! Векове гонени и ограничавани! - и въпреки това първи във всичко.
  Трябваше да са по-зле и от циганите интелектуално, материално и прочее.
  Как става така, че е точно обратното? - Системен труд и любов към знанието.
  Без тези неща и "белите" не просперират, а са чисто и просто "уайт траш".
  Толкова.

 52. 52 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dimitrov":

  ++++++++++++++

 53. 53 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 839 Весело

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#47] от "todor._89":Я кажи ТИ какво свърши в този квартал. Нали ти влизаше в задълженията!!!
  —цитат от коментар 50 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти нещо шеф ли се изживяваш!? Много ти е малка пенсийката та да ти давам отчет на тебе.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 54. 54 Профил на Maria Grueva
  Maria Grueva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Изключително тенденциозна и грешна статия! Много малко е истината в този труд, та не знам авторката Лорка къде ходи и какви наблюдения има, но да провери пак не само квартала, но и да поседи в някое заведение, да се разходи по центъра. Не можеш току-така да си съчиниш подобна глупава и нереалистична публикация, Лорче. Несериозно и непрофесионално е. Наредено ли ти е да напишеш точно това не знам, но сигурно живееш в паралелна вселена... Не знам дали целта е насаждане на някаква етническа непоносимост, но ако има някакви радикализиращи процеси в квартала, които текат далеч от очите на българското население, то те са работа на единици хора, най-вероятно наскоро придошли. Работа на институциите е да следят, контролират, разследват и потушават всякакви опити за такива действия и ако си вършат добре работата, ще ги сполети същата съдба като онзи Муса.

  Ромите в кв. Изток от години се придвижват спокойно в града и могат да се видят не само в квартала, но и по центъра, острова, стадиона, пазара и т.н. Във всяко едно кафе, ресторант, сладкарница имат достъп и всеки ден могат да бъдат видени в най-различно заведения във всеки край на града. Пазаруват спокойно в малките квартални, но и в големи маркети от рода на Била, Кауфланд, Лидъл. Движат се поединично или на групи от двама, трима и т.н., и често бутат бебешки колички. Много семейства вече работят навън и прибирайки се тук нямат никакви притеснения или задръжки да излязат на разходка в централната част на града, да седнат да вечерят в някой ресторант или просто да изпият по някое кафе.

  Не е вярно и че не се работи по образованието и интеграцията им. Във всяко едно училище в околността ходят учители да ги записват, но самите роми оставят децата си най-много до 4-5-ти клас да ходят на училище, след което ги женят или просто ги спират от училище по собствено желание. Останалите, успели да се установят в някоя западна страна, идват тук да видят близките и на почивка, на море, планина и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK