На живо

Коронавирусът в България: започна петият етап на ваксинационния план (хронология)

Коронавирусът в България: започна петият етап на ваксинационния план (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталОбщо 241 са новите случаи на коронавирус за денонощието при направени 5853 теста. Положителни за последното денонощие са малко над 4% от всички направени тестове. 207 души са оздравелите, а след усложнения от COVID-19 са починали 27 души.


Шестокласниците и единадесетокласниците се връщат към присъствено обучение от днес, като до края на тази седмица заедно с тях продължават да учат в клас и учениците от 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците завършват на 14 май. Следващата седмица 5 и 9 клас преминават онлайн, а в класните стаи се връщат учениците от 7, 8 и 10 клас. Най-малките - до 4 клас, продължават да учат присъствено.


Близо 274 хил. дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" пристигнаха в България днес. Започва и ваксинирането на записани в електронния портал, като зелените коридори ще продължат да функционират. С това, по думите на главния държавен здравен експерт Ангел Кунчев, започва и петият етап от ваксинационния процес в страната.
"Дневник" следи ситуацията на живо.

Притеснява ме какъв ще е резултатът от десетдневните празници, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в София след среща в Министерството на здравеопазването.


"Тенденцията на намаляване на хоспитализираните спря и от два дни има увеличение", заяви Кунчев. Според него причината за това е в отлагането на търсене на лекарска помощ през почивните дни, "тъй като хората мразят да ходят на лекар по време на празници". Според официалните данни настанените с COVID-19 в болница към 10 май са 5912 души.

От началото на следващата седмица (17 май) ще заработи електронна система, през която личните лекари да могат да заявяват желан брой флакони ваксини срещу COVID-19 за желаещите, записани при тях. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в София след заседание на ваксинационния щаб.


Здравните власти смятат, че с тази система ще се реши проблемът с опашките от общопрактикуващи медици в София, когато получават флаконите от Регионалната здравна инспекция: "Личните лекари могат да заявяват количества не само по видове ваксини, но ще получат и ден, и час, в който да ги получат", заяви Кунчев.

Доставките на ваксини срещу COVID-19 вече са достатъчно големи и редовни, за да започне поставянето на инжекции и в т. нар. пета фаза на правителствения ваксинационен план. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в София след заседание на ваксинационния щаб. Пета фаза включва уязвими групи от населението, като Кунчев изброи лишени от свобода, хората в бежански центрове, ромското население.

София ще тества европейското удостоверение за пътуване

Коронавирусът в България: започна петият етап на ваксинационния план (хронология)

© Георги Кожухаров


България ще се включи в петък в европейското тестване на системата за цифрово зелено удостоверение, което ЕС се готви да въведе от лятото, за да улесни пътуването в Европа. Това съобщи източник от ЕС пред "Дневник".


18 европейски държави и Исландия, която член на Шенген, ще проведат изпитвания на системата за връзка с общия сървър през следващите две седмици, като "българският ден" е на 14 май.


Още по темата четете тук.

Министърът в оставка предлага програма за профилактика на учителското здраве

Национална програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти" предлага за обществено обсъждане министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев.


В съобщението се казва, че тя има за цел опазване на живота и здравето на педагогическите специалисти, подобряване на здравословното им състояние и превенция на рисковите социално значими и професионални заболявания. Набелязани са дейности са в съответствие с епидемичната обстановка в страната, предизвикана от COVID-19.


Програмата е разработена от МОН в сътрудничество със синдикатите и работодателските организации в сферата на образованието, директорите и другите педагогически специалисти.

Полетите за руските туристи са спрени до края на май

Русия е спряла чартърните полети за руските туристи до България до края на май. Предстои да бъде взето решение какво ще стане до края на лятото, поясни в интервю за БНР Галин Георгиев, управител на туристическа агенция "Солвекс" и заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА). "Винаги очакваме от държавните институции да помогнат в такива моменти на бизнеса. Беше абсолютно неясно какво следва в отношенията ни с Русия след шпионските скандали, след спирането на полетите за Бургас", каза той. Според него на дипломатическо равнище би следвало да се предприемат "стъпки и действия, да не би България да остане извън възможния списък на страните, с които ще се възобнови авиацията".


През последните години самите туристи намаляват, пътуват повече хората със купени ваканционни имоти у нас, отбеляза Галин Георгиев. "Индикациите от другите пазари не са добри. Германия и Великобритания по последна информация отлагат всички полети след началото на юли, до края на юни се предполага, че няма да има полети от тези две дестинации, а те са основни за България. Остава ни да разчитаме на съседните държави – Румъния, Украйна, Молдова, Беларус евентуално", посочи той.

Близо 274 хил. дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" пристигнаха в България тази сутрин. Те бяха приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната.


Тази седмица у нас ще пристигнат доставки и от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. На 12 май се очакват 12 хил. дози от "Янсен", на 13 май - 36 хил. от "Модерна" и 46 500 от ваксината на "Астра Зенека", съобщи Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарства.


На въпроса дали "зелените коридори" ще продължат Кирилов обясни, че днес е предвидена среща на Ваксинационния щаб, на която това ще бъде обсъдено. По думите му на този етап "зелените коридори" могат да продължат да функционират.


От днес започва и ваксинирането на хората, които са записани в електронния портал, като при записване може да се индикира предпочитана ваксина - РНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида РНК ваксина.


Днес ще се проведе среща между "Информационно обслужване", общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да започне да работи системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини. "50% от доставките ще бъдат насочени към личните лекари. Надявам се, че с чисто логистичното улеснение с възможността за заявка целият процес ще бъде ускорен", заяви Кирилов на брифинг.


Подробности за това как ще продължи ваксинирането четете тук.

Ваксинираните туристи от днес влизат в Кипър без тест за коронавирус

Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и "Спутник V", ще могат да влизат в Кипър от 10 май без сертификат за преминат диагностичен тест за коронавирус. Това решение е взето от властите на островната държава, а миналата събота Министерството на здравеопазването на Кипър публикува инструкции за ваксинираните.


Коронавирусът в България: започна петият етап на ваксинационния план (хронология)

© Велко Ангелов


Според Министерството на здравеопазването "всички пътници, които имат валидна карта за ваксинация, независимо от тяхното гражданство и държавата, от която пристигат, вече няма да бъдат помолени да се самоизолират. "Това са лицата, които имат карта за ваксинация от страните от Европейския съюз, страните от Европейското икономическо пространство - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и от Швейцария, Израел, Великобритания, Русия, Обединените арабски емирства, Украйна, Йордания, Ливан, Египет, Беларус, Сърбия, Катар, Бахрейн, САЩ, Армения, Грузия, Канада и Кувейт."


Министерството подчерта, че пътниците трябва да имат ваксинационна карта с едно от следните антивирусни лекарства: Sputnik V, Pfizer - BioNTech, Vaxzevria, Moderna, Janssen, и трябва да са завършили пълния курс на ваксинация.


Поради факта, че използването на ваксината на Janssen предвижда само една инжекция, е валидно правило, според което можете да пристигнете в Кипър без тест две седмици след ваксинирането с това лекарство.
Ваксинираните пътници трябва да попълнят специален формуляр CyprusFilghtPass в рамките на 24 часа преди полет до Кипър.

От 17 май до 17 юни всеки вторник от 13 до 19 часа Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в "Пирогов" ще консултира безплатно хора, които се борят с трудно заздравяващи рани и които имат деформации и смущаващи белези след оперативни интервенции и изгаряния. Необходимо е предварително записване на телефон 0882732459.

6 и 11 клас се връщат към присъствено обучение от днес

Коронавирусът в България: започна петият етап на ваксинационния план (хронология)

© Георги Кожухаров


Шестокласниците и единайсетокласниците се връщат към присъствено обучение от днес. По заповед на здравния министър в оставка Костадин Ангелов те ще се обучават присъствено поне до края на месеца.


До края на тази седмица заедно с тях продължават да учат в клас и учениците от 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците завършват на 14 май.


Следващата седмица ще има нова ротация. След нея 5 и 9 клас преминават онлайн, а в класните стаи се връщат учениците от 7, 8 и 10 клас. Най-малките - до 4 клас, продължават да учат присъствено.

241 са новите случаи на коронавирус при направени 5853 теста. Положителни за последното денонощие са малко над 4% от всички направени тестове. 207 души са оздравелите, а след усложнения от COVID-19 са починали 27 души. В болници се лекуват малко под 6000 души, като 562 от тях са в интензивни отделения.
Поставените ваксини за последното денонощие са над 5600. Днес се очаква доставка от над 273 хил. дози от ваксината на "Пфайзер".
В същото време се очаква здравните власти да решат дали ще запазят зелените коридори за ваксинация, които работиха през празничните дни.


Повече подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  > Шестокласниците и единайсетокласниците се връщат към присъствено обучение от днес.

  Задава се нов Кошмар!

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Надявам се това да е истина. Имах точно 4 неуспешни опита преди това с този "портал" - лекарите споделяха, че е просто проформа и нямат ваксини така или иначе. Със същия успех можеше да е екселски файл в Гуугъл драйв.
  Оказва се обаче, че има повече ваксини сега отколкото желаещи. И на целия тоя фон комунистите от БКП искат да купуваме Спутник? Аман от подлоги

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Да да направим колкото се може повече тъпотии на изпроводяк?

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4228 Любопитно

  Както всичко "електронно" в Българският държавен апарат надявам се да изкара поне до довечера без да блокира за пореден път този портал....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на wvk19677913
  wvk19677913
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Като има "залени коридори" (или иначе казано "не можем да организираме, за това просто елате тука накуп") тоя електронен портал що чак от днеска започват ваксинациите на записалите се?

 6. 6 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 462 Весело

  > Шестокласниците и единайсетокласниците се връщат към присъствено обучение от днес. Задава се нов Кошмар!
  —цитат от коментар 1 на Ан Он


  Напротив, вече му хванаха цаката. Рабраха, че Мерките си работят идеално, само че наобратно! Разхлабват и случаите спадат, после пак разхлабват - случаите пак спадат и т.н.

 7. 7 Профил на Живко Харизанов
  Живко Харизанов
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Починали от ковид в Израел и България за 3 седмици:

  Израел: 58% ваксинирано (с две дози) население - 59

  България: 4% ваксинирано (с две дози) население - 1679

  Гъстотата на населението в Израел е 7 пъти по-висока отколкото в България.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2104 Любопитно

  Непълнолетните масови убийци на баби, дядовци и учителки започват да сеят смърт.
  След три седмици започва масовият мор ,смесен с тов от " заразната икона".

 9. 9 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#7] от "Живко Харизанов":

  Починали от ковид в Тайван и Израел за 3 седмици:

  Израел: 58% ваксинирано (с две дози) население - 59

  Тайван: 0,4 % ваксинирано (с две дози) население - 1

  Гъстотата на населението в Тайван е 2 пъти по-висока отколкото в Израел.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries
  https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Най-сетне ще дочакат ваксина и записаните. Една позната ми каза, че от три месеца е записана при личния си лекар и все чака да я потърсят.

 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#9] от "probba":

  стига ги бъзика бе :)))

 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1905 Любопитно

  До коментар [#8] от "pavur":

  Принципно учениците до 4 клас генерират косвено трафика в София, родители и роднини го играят таксита, като не е само училището ами и всякакви извънкласни занимания - спортове, уроци и др. Допълнително за малките вървят десетки бусове на частните училища в час пик. И всичко това идва от изначално сбърканата образователна система.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK