Депутати чакат отговор от Костадин Ангелов за купуването на хеликоптери

Депутати чакат отговор от Костадин Ангелов за купуването на хеликоптери

© Велко АнгеловИма ли министерството на здравеопазването концепция как да се създаде и функционира системата за спешна въздушна помощ?


Това е един от три въпроса, отправени от депутатите Александър Симидчиев и Велизар Шаламанов към министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов в края на април. Отговор е трябвало да бъде даден на 7 май, но е отложен за 14 май и така няма да бъде даден заради разпускането на 45-тото Народно събрание и назначаването на служебен кабинет от президента Радев.


Темата за необходимостта от въвеждане на системата за спешен медицински транспорт по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service или HEMS) се обсъжда от около 20 години, но остава без действително развитие. Тя обикновено излиза на дневен ред за кратко покрай инциденти с туристи в планините.
Сега очакването на отговори от Ангелов съвпада по време с инцидента с икономиста Владимир Каролев.Целта на системата HEMS е осигуряване на спешна помощ по въздух не само при инциденти в планините, но и при катастрофи, бедствия или аварии. "По консервативни оценки наличието на система за спешна въздушна помощ би спасявало около 200 човешки живота на година", посочват Симидчиев и Шаламанов в питането си към Ангелов.


"Трябва да се започне с прагматичен подход. Има предишен български опит, необходимо е да се види какви са били трудностите, какво е довело до проблемите и как могат да бъдат решени", каза Симидчиев пред "Дневник". Той се надява, че ще има политическа воля за задействане на процедурата по въвеждане на системата.


България остана без медицински хеликоптер през 2019 г., когато частната "Хели ер" продаде и втората си машина в Грузия.


От Министерството на здравеопазването отговориха пред "Дневник" през януари, че се подготвя документацията за провеждане на обществена поръчка за купуването на "поне един хеликоптер, осигурен с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ, като в рамките на дейностите е включено и обучението на медицинските екипи".


"Изпълнението на този проект ще послужи в дългосрочен план за основа на осигуряването на системата за спешна медицинска помощ с въздушен транспорт с покритие на територията на цялата страна", заявиха тогава от министерството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK