ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Вижте" - медията за деца, която ще им помага да станат активни граждани

"Вижте" - медията за деца, която ще им помага да станат активни граждани


Медия, която дава отговори на въпросите за света и всичко, което ни заобикаля, на език, достъпен за деца. Медия, която цели да даде перспектива и да помогне за търсенето на решения на основните проблеми. Медия, която помага на децата да станат активни, позитивни и ангажирани граждани.


Това са само част от целите, които новият сайт "Вижте - новините на детски език" си поставя. Проектът е част от инициатива Книговище.бг - платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата. Нейни създатели са Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова. Главен редактор на "Вижте" е писателката Зорница Христова, а в медията ще участват още над 10 автори.

В сайта "Вижте" статиите ще са на различни теми, организирани в рубриките Свят, Наука, Общество, Култура, Здраве и Спорт. Към материалите ще има въпросници, които да помагат на децата да напредват в познанията си.


"Вижте" е част от "Книговище" и връзките между тях са важни. Защото в 21 век много важна част от успеха е свързан с функционалната грамотност. Важно качество е да се разбира какво се случва в глобалния свят, как фунцкионира той. Искаме да създадем една не провинциална представа за света", коментира пред "Дневник" Десислава Гаврилова, инициатор на проекта (интервю с нея четете утре в "Дневник").
"Вижте" - медията за деца, която ще им помага да станат активни граждани

© Цветелина Ангелова, Капитал


Контекст, обща култура, без пренаписване и замъгляване


Главният редактор Зорница Христова коментира пред "Дневник", че детската медия ще има една специфична цел - "да учи на интерес към света и да гради обща култура". "А също и колко е важно да имаш активна позиция, да знаеш, че винаги можеш да направиш нещо. И съвсем директно - да дава контекст на случващото се, да гради обща култура. Стана доста амбициозно, но защо да почваме, ако целите ни са плахи?", коментира още Зорница Христова.


По думите й основните цели на медията ще са, каквито са целите на всяка медия - "да съобщава важните за своята публика неща ясно, разбираемо и увлекателно, като в същото време помни своята отговорност за емоционалното въздействие на разказаното. Да се отнася с уважение към читателя - но и към този, за когото говори. Да се вслушва в обратната връзка. И преди всичко - да бъде честна, да не лъже".


Христова уточнява, че сайтът няма просто да пренаписва новините за големи. "Децата имат много по-широк кръг от интереси от възрастните. Нашите новини задължително трябва да включват много по-широк кръгозор - за това ще ни помагат и авторите ни, които живеят в различни краища на света, и малките ни кореспонденти от далечни страни. Вече имаме интервюта с деца от Кения, Исландия и Индия". Освен това по думите й "Вижте" няма да си позволява да "замъглява" някои теми със заплетени фрази. "Самата концепция предполага да говорим по същество. И ако децата ни питат нещо, да отговаряме. Обратното би противоречало на самата образователна мисия", казва още писателката пред "Дневник".


А ето как би изглеждала информацията за "Вижте" в сайта "Вижте":


"Разбираш ли за какво говорят по новините? Вече да!

Защо говорим за това? Защото е важно децата да знаят какво става по света.
Представи си, че в твоя квартал се случи нещо необикновено. Например... появи се избягала от цирка камила. Или пък при строеж на нов блок се покажат останките от праисторическо село. Или пък... ти самият намериш рядък минерал също като осемгодишната Тереза Първанова от Поморие.


Сигурно ще си много горд - ще ни дават по новините! Мислиш си, че всички твои приятели ще те гледат. Да, но... много деца не следят новините за възрастни. Понякога - защото се обяснява много сложно и е малко скучно. Понякога - защото родителите им не им дават, смятат, че е страшно. Затова много деца изобщо не знаят какво се случва по света! А колко би било хубаво да научиш за новите открития, преди още да са влезли в учебниците! Да знаеш за какво бяха тези избори, които се провеждаха в твоята класна стая!


Затова вече има сайт за детски новини. Казва се "Вижте". Ще ни намериш в интернет на vijte.bg. Тук ще ти разкажем за всичко, което мислим, че може да ти е интересно. И за всичко, което мислим, че е важно, за да разбереш света - такъв, какъвто е днес. С полетите до Марс, с необикновените животни, с омразния на всички вирус и опитите да се справим с него, с тревогите около намалената ваканция, с животните, с далечните страни...
Надяваме се да сме познали какво те вълнува. Ако пропускаме нещо, непременно ни пиши и може да го включим!"


.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK