Хелзинкският комитет: 2020 е най-лошата за правата на човека в България

Хелзинкският комитет: 2020 е най-лошата за правата на човека в България

© Георги КожухаровНай-лошата година за правата на човека" - това е най-краткото обобщение за състоянието с правата на гражданите в България за 2020 година. Заключението е на Българския хелзински комитет (БХК) и е поместено в годишния доклад на организацията, който беше представен във вторник 11 май.


Влошаването е в почти всички сфери, но фокусът е върху три теми: отговора на българските власти на пандемията, които не са успели да защитят най-уязвимите членове на българското общество, налагали са непропорционални и дискриминационни мерки. Влошава се и диалогът на българските власти с международните организации и институции, а антиправителствените протести и демонстрациите с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев са били белязани от системно нарушаване на правата на изразяване на протестиращи, била е използвана и неправомерна сила, а насилието не е било санкционирано.


"2020 година е най-лошата за правата на човека в България и това се дължи на два взаимодопълващи се фактора - глобалната епидемична криза, която наложи ограничаване на редица човешки права, което беше неизбежно, но не бива да отдаваме влошаването на състоянието на правата на човека само на епидемичната криза. Трябва да добавим и допълнителния субективен фактор - участието в държавното управление на организации от неототалитарени тип и обстоятелството, че ГЕРБ следваха тяхната политика и предприеха действия, деструктувни за правата на човека в тяхна угода", коментира Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.
Изводите на БХК са, че през 2020 година в България е имало "непропорционални ограничения, дискриминация и противоправни действия белязаха у нас годината, в която светът се бореше с пандемията от коронавирусно заболяване. Бяха засегнати правата на стотици хиляди български граждани, включително правото на лична свобода и сигурност, правото на личен и семеен живот, правото на мирно събрание, свободата на изразяване, правото на придвижване, правото на труд и образование, както и правото на здраве".


Пълният доклад, в който се коментират сфери като права на жените, на децата, на бежанците, на хората с увреждания, ЛГБТИ правата, може да бъде видян тук


Докладът на организацията включва за първи път именно част за правото на здраве, в която акцент е реакцията на властите спрямо пандемията, наложените мерки и достъпът до здравеопазване на различните уязвими групи. От БХК констатират, че министерството на здравеопазването не е комуникирал успешно плана за справяне с разпространението на коронавируса до регионалните здравни инспекции. Българските власти не са осигурили механизъм карантираните да обжалват наложената им мярка, която е своеобразно лишаване на свобода и като такова трябва да има ред за неговото атакуване пред съд, коментираха още от организацията. Докладът констатира, че държавата не изпълнява адекватно задълженията си за осигуряване правото на здраве както за болните от коронавирус и всички останали нуждаещи се, така и за работещите в здравеопазването.


От БХК дават пример с това как част от наложените мерки са имали дискриминативен характер и пример за това са блокадите на ромски квартали от началото на извънредното положение през март 2020 година, като подобни мерки нямаше в квартали в българско население.


"В редица случаи властите използваха противоепидемичните ограничения, за да задушат критични политически и граждански изяви срещу техни политики. Противоепидемичните мерки предизвикаха периодични дисфункции в работата на съдебната система. Това лиши българските граждани от ефективни вътрешноправни средства за защита срещу нарушенията на техните права", пише още в доклада


Докладът отчита още проблемите в медийната среда - продължаващия натиск над журналисти, ограничаване на достъпа на медии до депутати, влошаване на качеството с медийното отразяване, заради което е имало вълна от дезинформация.


Видео от представянето на доклада:


Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Любопитно

  Понеже нямаше гей парад ли?

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Разстроено

  А преди 30 години това беше една авторитетна и смислена организация!!!

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 684 Неутрално
 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1301 Весело

  Щом като ХК говори така излиза ,че работата върви добре!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Във всички други страни от ЕС бе по-лоша от България, все пак, ние бяхме с най-слаби и краткосрочни ограничителни мерки.
  Отново, безумно определение на БХИ.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Сега като тръгнат протести срещу коалицията на умнокрасавци и русофили , и същите полицаи си вършат работата по опазване на реда - БХК къде ли ще се покрие!?

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Понеже нямаше гей парад ли?
  —цитат от коментар 1 на Jazzdevil


  То и да имаше, трябваше да са с маски и без да се барат.. Пак нарушение на човешките права..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Гнус ме е вече от тия тролещи соросоиди!

  Да си ходят в Хелзинки!

 9. 9 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1928 Любопитно

  Плачат, като джендър вдовец за ..й

 10. 10 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Не ме четете...

  Не сте прави, колеги...
  Трябва да браним (браним!!!) като зеницата на окото си БХК, понеже БХК е едно от малкото неща в днешно време, което сплотява Българите, даже бих казал, че няма нещо, за което Българите да са така ЕДИНОДУШНИ.
  Над 99.9999% от целокупното население не е съгласно с БХК, което е благоприятна основа за единение!

  Да живей БХК - обединител на Българите!

 11. 11 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  “пример за това са блокадите на ромски квартали от началото на извънредното положение през март 2020 година, като подобни мерки бямаще в квартали в българско население.”

  Защото са ромски ли са ги блокирали? И ако сте такива расисти, защо само някои от тях?

  И в Мадрид се бяха опитали да блокират някои гъсто населени квартали. И тях ги обявиха в расизъм. Имаше протести. И ги отблокираха.

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  "Българските власти не са осигурили механизъм карантираните да обжалват наложената им мярка, която е своеобразно лишаване на свобода и като такова трябва да има ред за неговото атакуване пред съд, коментираха още от организацията. "

  Това при условие че мерките в България бяха едни от най-леките?
  А защо не громят сега Германия че там ги заключиха напълно?

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Имаше блокиран цяк град,Банско да припомня.

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  "част от наложените мерки са имали дискриминативен характер и пример за това са блокадите на ромски квартали от началото на извънредното положение през март 2020 година, като подобни мерки нямаше в квартали в българско население."

  Ми защо ли беше така а?
  А дали не е защото в по-голямата си част нециганското население спазваше мерките, докато в мааалите думкаха гюбеци от здрач до зори.
  Особено след като тези наши сънародници се върнаха от Европата, със спечелените социалки какви купони вдигаха - ехеййй.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  2020 БЕ НАЙ ЛОшАТА ЗА чОВЕшКИТЕ ПРАВА ВЪОБщЕ. ОСОБЕНО В ЕВРОПА

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dankol":

  Казуса стаВа същия ако циганин пребие гей.
  Тегава ситуация за БХК.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Редовни като изгрева и залеза, форумните троглодити са първа писта да окалят под статия, споменаваща БХК. Подтиквани от коктейл от двата най-големи страха на "простия" българин - гейовете и радиацията + скромно количество рубли.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 18. 18 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Мъка, мъка: "Пандемията от причиняващата COVID-19 коронавирусна инфекция имаше силно негативно отражение върху ЛГБТИ общностите, обричайки много хора от тях на изолация един от друг." Няма пляс, няма педалите:)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 19. 19 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Да, джендър идеологията на педалите ХК в България не мина, и 2020 стана най-лошата за ХК. Всичко друго е камуфлаж, изсмукан - а те много добре смучат, от ноктите на пръстите им. Розовите пеликани няма да се съгласят с тези факти, розовата секта в БСП също, както и повечето жълтопаветни протестъри - и от "онзи народ", и от Мутрите, но този номер тук не минава, дори с парите на разни олигарси.

 20. 20 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 805 Весело

  Явно грантопотока за 2020 е бил най-слаб...

  И сега наваксват с лъжите, хейта, манипулациите, внушенията.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 21. 21 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 805 Весело

  Сега като тръгнат протести срещу коалицията на умнокрасавци и русофили , и същите полицаи си вършат работата по опазване на реда - БХК къде ли ще се покрие!?
  —цитат от коментар 6 на Dankol


  Там където винаги е било и му е мястото - кучи ***

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 22. 22 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 549 Разстроено

  Да , за съжаление е така , но да добавя нещо , а именно дали този "наш" Хелзински комитет в преценката си е обхванал всичко ГРОЗНО в живота на българина на територията БГ ? !
  Много се съмнявам, защото за дивотиите на герб и техния богоизбран еднокнижник от 12 години насам ще излизат още много странни и страшни неща за които ще ни бъде бедна фантазията да си ги представим , ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ! ! !

 23. 23 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1106 Весело

  Приказвайте си вие, но на Красьо Мазното хич не му пука.
  Лапа си грантовете, а ако се появи някой австралиец мангизлия да заколи някое българче (още по-добре две) за него е като шестица от тотото.
  Обявява го за човек на годината и хем отчита дейност за грантоядене, хем захлебва покрай роднините мна убиеца и другите му спонсори.

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#23] от "nhh18551388":

  На мен най-смешно ми стана, когато преди две или три години някакви най-накрая му бяха набили шамарите на "Шишман" (почти съм сигурен, че просто някой го е разпознал и не се е сдържал, макар че го обявиха за какво ли не - от поръчка до престъпление срещу Човечеството). Официалното изявление на БХК беше, че "се прибирал от работа по обичайния път". В 7.30 сутринта.... Сещате се, нали? Хахахахахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK