Кой е служебният премиер генерал Стефан Янев

Стефан Янев като вицепремиер и служебен министър на отбраната през 2017 година.

© Георги Кожухаров

Стефан Янев като вицепремиер и служебен министър на отбраната през 2017 година.Служебният премиер генерал от резерва Стефан Янев в продължение на 31 години е военен. От 10 май 2017 година до момента е секретар на президента по сигурността и отбраната. Сочен е за много близък до президента и човек, на когото той има голямо доверие.


За последно той влезе вън фокуса на медиите покрай промените през лятото на миналата година в Закона за Националната служба за охрана, на който Румен Радев наложи вето, но депутатите прегласуваха. Тогава Янев коментираше мотивите на Радев и обясняваше защо е било грешка, че ветото не е било прието.


В служебното правителство на Огнян Герджиков Стефан Янев е вицепремиер и министър на отбраната и като такъв отговаря пряко за организацията на изборите през април 2017 година. Към тази му роля сериозни критики няма, но не така стоят нещата, що се отнася до поста на военен министър.
Кои са другите министри в служебния кабинет - тук


Янев е критикуван, че като военен министър е позволил да се стигне до предопределяне на избора на изтребител за нуждите на българската армия. В последните дни на служебното правителство комисията в МО, работеща по темата, предлага за сделка да се преговаря с шведската "Грипен". Правителството на ГЕРБ обвинява президента и Янев, че решението е лобистко, и в крайна сметка прави нова процедура. При нея е избрана офертата на американската "Локхийд Мартин" за F-16 Block 70. Стефан Янев не приема критиките, като посочва, че така или иначе окончателното решение е било оставено в ръцете на редовното правителство.


Преди това Янев е критикуван и че е извършил назначения на ключови постове в МО, като целта е била да се контролират обществените поръчки. Бившият военен министър Николай Ненчев твърдеше също, че служебният военен министър е уредил с постове в МО "роднини, близки, братя и сестри" на определени хора, без да влиза в подробности обаче. В отговор Янев обявява, че по време на мандата на предшественика му Николай Ненчев от сметките на военноремонтния завод "Терем" са изчезнали 60 млн. лв.


Служебният премиер Стефан Янев е на 60 години, като в продължение на 31 години е военен. Роден е в гр. Поповица, Пловдивска област. Завършва артилерийското военно училище в Шумен и започва да гради кариера в армията през 1983 г., когато е назначен за командир на артилерийски взвод в Асеновград. За десет години стига до командир на дивизион, а в Министерството на отбраната попада заради добрия си английски, като през 1996 г. става експерт в Дирекция "Международно сътрудничество". По това време България вече участва в програмата на НАТО "Партньорство за мир".


От 1998 г. до 2000 г. Стефан Янев работи като офицер за анализ в централата на НАТО в Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел "Стратегии и доктрини" в Управление "Планиране на отбраната и въоръжените сили". През следващите години заема различни постове в Министерството на отбраната.


През 2004 г. е слушател във Военния колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ, по специалността "Стратегии за национална сигурност". На следващата година става началник департамент "Трансформации" в Центъра на НАТО за борба с тероризма в Анкара, Турция. През 2007 г. е директор "Отбранителна политика" в МО. Според негови колеги от министерството е бил близък с министъра на отбраната в тройната коалиция Николай Цонев (2008-2009 г). Става бригаден генерал през юли 2009 г.


От 2011 до 2014 г. е военен аташе в САЩ. Според публикация на "24 часа" от декември 2011 г. Янев е препоръчан от Вашингтон за мястото на зам.-началника на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и дори за шеф на служба "Военна информация". След завръщането си в България Янев става за кратко началник на Националния военен университет (май 2014 - юни 2014). Според публикации той пристига във НВУ "Васил Левски" във Велико Търново на 8 май, приема длъжността на тържествена церемония, но веднага след това пуска молба за отпуск и заминава за София, за да подаде заявление за пенсиониране.


Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.


Министрите в кабинета, който той ще води са:


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK