Кой е Христо Бозуков, служебен министър на земеделието

Кой е Христо Бозуков, служебен министър на земеделието

© Прессекретариат на Държавния главаХристо Бозуков - министър на земеделието и храните в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков (назначено и тогава от президента Румен Радев) поема поста и в кабинета на Стефан Янев. Предишният мандат на 61-годишния професор се запомни с много промени на хора на ключови позиции. В отговор беше обвинен от ГЕРБ в политическа чистка, като напрежението трябваше да се тушира на среща между служебния премиер Огнян Герджиков и лидера на партията Бойко Борисов.


Още в първите дни като министър през зимата на 2017 година Бозуков поиска и получи оставката на дългогодишния директор на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. След разговор с Бозуков поста си напусна и директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Васил Николов.


Като служебен министър той трябваше да се справя с протести на фермери, недоволни от спиране на приема на документите по част от мерките по програмата за селските райони, и на животновъди и тютюнопроизводители, който твърдяха, че има недостатъчното финансиране на тяхната дейност. В отговор Бозуков обяви, че протестите са част от предизборната кампания.
Кои са другите министри в служебния кабинет - тук.
Кой е служебният премиер ген. Стефан Янев - тук.


Още с поемането на поста Бозуков, който е считан за част от средите на БСП, смени директорите на агенцията по горите и на дружеството "Напоителни системи". Бозуков смени и ръководителя на Селскостопанската академия в София, на която самият той е бил председател между 2013 и 2015 година.


Иначе скучната част от биографията на служебния министър на земеделието гласи, че е завършил висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет в Пловдив със специалност "Инженер-агроном по защита на растенията и почвата" и специализация "Растителнозащитни технологии при полските култури".


От 1985 г. Христо Бозуков е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия - Пловдив, а от 1986 година след спечелен конкурс е назначен за научен сътрудник III ст. по растителна защита. От 1989 г. е научен сътрудник II ст., а от 1993 г. - научен сътрудник I ст.


През 1999 г. служебният земеделски министър защитава научна и образователна степен "доктор по фитопатология", а от 2003 г. - му е присъдено научно звание "старши научен сътрудник втора степен" (доцент) по научна специалност "Растителна защита". От 19 ноември 2014 г. е назначен на академичната длъжност "професор".


От 2002 г. насам Христо Бозуков е бил назначаван на длъжностите ръководител на отдел "Агротехника и растителна защита", главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив. Председател e на управителния съвет на ФНТССЗ - Пловдив, член на УС на ФНТССЗ - София, и член на Съюза на учените в България. От 2015 г. е професор в Института по тютюна и тютюневите изделия в Марково, Пловдив.


От януари 2018 г. е член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента на Република България.


Кои са другите министри в служебния кабинет :


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Асен Петров Личев - служебен министър на околната среда и водите (негова биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK