Право на отговор: Проектът Varna Sky ще бъде реализиран в съответствие с ОУП на Варна

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край ВарнаПо повод публикацията на "Дневник" "Въпреки протестите още 16 дка защитна гора край Варна най-вероятно ще бъде изсечена" дружеството "Алфа1 секюритис", инвеститор в строителния проект Varna Sky, поиска право на отговор.


Изпратеният текст е подписан от Момчил Караджов, който формално няма връзка с компанията. Писмото с искане на право на отговор съдържаше "опровержения" на твърдения, които не са част от съдържанието на посочената статия. Публикацията на "Дневник" представлява информационна дописка, в която са цитирани единствено факти, изказвания и части от протестна петиция по повод изсичането на 4 дка защитна гора в местността "Коджа тепе" край Варна за реализацията на проекта Varna Sky.


Затова след предварително съгласуване с поискалите право на отговор публикуваме писмото им със съкращения:
"Теренът, върху който стартирахме реализацията на проекта в местността "Коджа тепе", е частна собственост на "Алфа 1 Секюритис" ЕАД. Територията, в която попада въпросният терен, е отредена за жилищно строителство още през 2012 година съгласно предвижданията на новия ОУП на гр. Варна. () Още от изработването си и през целия период на одобряването му ОУП на Варна напълно законно и след преминаване на съгласуване през всички министерства и органи, имащи касателство с процеса, предвижда за района жилищно застрояване, парк и зона за обществено обслужване.
()
Проектът, който изграждаме в пълно съответствие със законите и устройствените планове на гр. Варна, е за устойчиво и екосъобразно строителство - противно на публикуваната от dnevnik.bg теза и намеци за "зелен тероризъм"
(в публикацията на "Дневник" няма теза за "зелен тероризъм", в нея е написано само, че ще бъдат изсечени 4 или 16 дк гора, за да бъде построен жилищен комплекс, бел. "Дневник").
()
Разяснихме подробно на присъстващите на пресконференцията (
онлайн пресконференция, дадена на 2 април т.г., бел. "Дневник"), че Varna Sky е с изключително позитивно въздействие върху околната среда като цяло и че обективно ще има положителен въглероден отпечатък. Доказателство са предвидените дейности, в т.ч., но не само: целевото залесяване съгл. чл. 73 от ЗГ на нови горски площи, десетократно надвишаващи площта на обезлесения терен със средствата, които сме платили като такси по смяна на предназначението на гората, озеленяване на дворните места и улиците с повече на брой и по-подходящи за района дървесни видове, а също готовността ни като инвеститори да финансираме изграждането на регионалния обществен парк (който освен че не е общинска гора, представлява частни терени, отредени за парк). Авторът вероятно не е разбрал това, защото е описал този парк като "бонус" за обитателите на Varna Sky. Всъщност паркът ще се ползва от всички жители на района и Варна.
()
Напълно неверни са твърденията в публикацията, че въпросната гора е засадена преди близо 70 години, "за да спре едно от най-големите свлачища над Варна". Подробно обяснихме и подкрепихме с документи (изпратени на всички журналисти, които пожелаха това), че територията на Коджа тепе "не е била част от техническия проект за залесяване, реализиран за борба с ерозията през 1954 г., а е включена в категория "защитни гори" чак през 1971 г." Поводът за това са не свлачищни процеси, а обилни дъждове в района на Варна тогава и предизвиканите след тях наводнения. Програмата през 1954 година е обхванала всички дерета на Франгенските възвишения като места на концентрация на водните оттоци и е съвсем очевиден фактът, че със залесяване на хълм, какъвто Коджа тепе представлява, не могат да се спрат каквито и да е наводнения или потопи, както твърдят част от протестиращите.


Тук е мястото да изразим и вече потвърдилото се след преминаването на изборите наше мнение, че инвестиционен проект Varna Sky беше използван злоумишлено от малка група хора очевидно с политически амбиции. Въпреки твърденията им за нас е кристално ясно, че появата на водещи политически лица заедно с организаторите на протестите на обекта беше кулминацията на продължило повече от месец нагнетяване на напрежението сред местната общност с използване на откровени лъжи и зле прикрити полуистини относно историята и статуса на територията.
()


В тази категория попада и твърдяното в статията обстоятелство, че в района се намира едно от най-големите свлачища на Варна. Истината по въпроса е ясно дефинирана в становището на "Геозащита" ЕООД, потвърдено и от нашите геоложки проучвания, а именно: територия с обхват 11 100 дка попада в район на бивше свлачище, получено вследствие на геоморфоложките процеси по образуване на релефа на Земята през терциера (според Уикипедия "терциер" е период, започнал преди 65 милиона години и завършил преди 1,8 милиона години). В същия този район се намират курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена", кв. "Виница" и дворецът "Евксиноград" - все територии, урбанизирани от столетия, и в никой от тях не е имало каквито и да е проблеми с активни свлачища. Същото е и становището на "Геозащита", Варна, която потвърждава, че в района няма активни свлачища и е разрешено строителството при спазване на изискванията на ЗУТ".


Момчил Караджов
"Алфа1 секюритис"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK