Право на отговор: Проектът Varna Sky ще бъде реализиран в съответствие с ОУП на Варна

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край Варна

Изсечените 4 дка от гората на Коджа тепе край ВарнаПо повод публикацията на "Дневник" "Въпреки протестите още 16 дка защитна гора край Варна най-вероятно ще бъде изсечена" дружеството "Алфа1 секюритис", инвеститор в строителния проект Varna Sky, поиска право на отговор.


Изпратеният текст е подписан от Момчил Караджов, който формално няма връзка с компанията. Писмото с искане на право на отговор съдържаше "опровержения" на твърдения, които не са част от съдържанието на посочената статия. Публикацията на "Дневник" представлява информационна дописка, в която са цитирани единствено факти, изказвания и части от протестна петиция по повод изсичането на 4 дка защитна гора в местността "Коджа тепе" край Варна за реализацията на проекта Varna Sky.


Затова след предварително съгласуване с поискалите право на отговор публикуваме писмото им със съкращения:
"Теренът, върху който стартирахме реализацията на проекта в местността "Коджа тепе", е частна собственост на "Алфа 1 Секюритис" ЕАД. Територията, в която попада въпросният терен, е отредена за жилищно строителство още през 2012 година съгласно предвижданията на новия ОУП на гр. Варна. () Още от изработването си и през целия период на одобряването му ОУП на Варна напълно законно и след преминаване на съгласуване през всички министерства и органи, имащи касателство с процеса, предвижда за района жилищно застрояване, парк и зона за обществено обслужване.
()
Проектът, който изграждаме в пълно съответствие със законите и устройствените планове на гр. Варна, е за устойчиво и екосъобразно строителство - противно на публикуваната от dnevnik.bg теза и намеци за "зелен тероризъм"
(в публикацията на "Дневник" няма теза за "зелен тероризъм", в нея е написано само, че ще бъдат изсечени 4 или 16 дк гора, за да бъде построен жилищен комплекс, бел. "Дневник").
()
Разяснихме подробно на присъстващите на пресконференцията (
онлайн пресконференция, дадена на 2 април т.г., бел. "Дневник"), че Varna Sky е с изключително позитивно въздействие върху околната среда като цяло и че обективно ще има положителен въглероден отпечатък. Доказателство са предвидените дейности, в т.ч., но не само: целевото залесяване съгл. чл. 73 от ЗГ на нови горски площи, десетократно надвишаващи площта на обезлесения терен със средствата, които сме платили като такси по смяна на предназначението на гората, озеленяване на дворните места и улиците с повече на брой и по-подходящи за района дървесни видове, а също готовността ни като инвеститори да финансираме изграждането на регионалния обществен парк (който освен че не е общинска гора, представлява частни терени, отредени за парк). Авторът вероятно не е разбрал това, защото е описал този парк като "бонус" за обитателите на Varna Sky. Всъщност паркът ще се ползва от всички жители на района и Варна.
()
Напълно неверни са твърденията в публикацията, че въпросната гора е засадена преди близо 70 години, "за да спре едно от най-големите свлачища над Варна". Подробно обяснихме и подкрепихме с документи (изпратени на всички журналисти, които пожелаха това), че територията на Коджа тепе "не е била част от техническия проект за залесяване, реализиран за борба с ерозията през 1954 г., а е включена в категория "защитни гори" чак през 1971 г." Поводът за това са не свлачищни процеси, а обилни дъждове в района на Варна тогава и предизвиканите след тях наводнения. Програмата през 1954 година е обхванала всички дерета на Франгенските възвишения като места на концентрация на водните оттоци и е съвсем очевиден фактът, че със залесяване на хълм, какъвто Коджа тепе представлява, не могат да се спрат каквито и да е наводнения или потопи, както твърдят част от протестиращите.


Тук е мястото да изразим и вече потвърдилото се след преминаването на изборите наше мнение, че инвестиционен проект Varna Sky беше използван злоумишлено от малка група хора очевидно с политически амбиции. Въпреки твърденията им за нас е кристално ясно, че появата на водещи политически лица заедно с организаторите на протестите на обекта беше кулминацията на продължило повече от месец нагнетяване на напрежението сред местната общност с използване на откровени лъжи и зле прикрити полуистини относно историята и статуса на територията.
()


В тази категория попада и твърдяното в статията обстоятелство, че в района се намира едно от най-големите свлачища на Варна. Истината по въпроса е ясно дефинирана в становището на "Геозащита" ЕООД, потвърдено и от нашите геоложки проучвания, а именно: територия с обхват 11 100 дка попада в район на бивше свлачище, получено вследствие на геоморфоложките процеси по образуване на релефа на Земята през терциера (според Уикипедия "терциер" е период, започнал преди 65 милиона години и завършил преди 1,8 милиона години). В същия този район се намират курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена", кв. "Виница" и дворецът "Евксиноград" - все територии, урбанизирани от столетия, и в никой от тях не е имало каквито и да е проблеми с активни свлачища. Същото е и становището на "Геозащита", Варна, която потвърждава, че в района няма активни свлачища и е разрешено строителството при спазване на изискванията на ЗУТ".


Момчил Караджов
"Алфа1 секюритис"

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Това, което ГЕРБ откраднаха,
  другите няма да могат дори да го заснемат с дрон.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Няма да ви чета оправданията за золумите! Оставете гората и съд за допусналите го!

 6. 6 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  "Проектът, който изграждаме в пълно съответствие със законите и устройствените планове на гр. Варна, " ала самите закони и устройствени планове са съчинени за да обслужат частния интерес, а не обществения! Благодарение на ГЕРБ и лично на Бочко!

 7. 7 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Когато аз строя, всичко е законно, когато други строят на същите места, правя протести.

 8. 8 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 360 Гневно

  Айде варненци пак си гласувайте за ГЕРБ, че да ви го "дозастроят" с 200!

 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Не е проблема в инвеститора.
  Той има едни парички да разджурка.
  Проблемът е че това се позволява от всички инстанции - обшини, министерства, агрнции и т.н.
  И разбира с подкрепата на съдии, адвокати и т.н. отпадък.

  Panta rhei....
 10. 10 Профил на tvk051053610
  tvk051053610
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Искам да поясня на всички, които четат тази статия. Г-н Караджов е съдружник с председателя на 'Да България" за град Варна, макар и в други фирми от много години. Архитект на проекта е брата на г-н Сергей Станишев. Имотите са продадени на тях още по времето на г-н Кирил Йорданов, А г-н Портних продава общинската собственост в тази местност на фирмата. Това е дълбоката държава. Освен това, г-н Караджов лъже, че протеста е политически, нищо подобно. Нещата са законни според него, защото някой случайно сменя статута на гората в кадастъра, което не е за първи път с такива имоти, закупени от други фирми. Сами си направете сметка с кого се борят протестиращите

 11. 11 Профил на tvk051053610
  tvk051053610
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Попитайте фирмата, как и се осигури път до нейния имот, който път се оказа че е санитарна сеч от горското, т.к. крайния парцел не е тяхен. Попитайте фирмата, защо тази гора продължава да се води защитна в Министерството на земеделието ? Попитайте фирмата, колко декара е изсякла (6,2 декара) въпреки, че въпросния парцел е 4,150 декара.

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1206 Весело

  Някой, който не бил във връзка на отговорил? Не можаха ли да наемат марсианец да отговаря.

  мурзилка
 13. 13 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  "Проектът Varna Sky ще бъде реализиран в съответствие с ОУП на Варна"

  Е той ОУП на Варна е текущ документ, променя се, новото правителство да натисне местната власт да се вслушат в гласа на хората и разума и да спрат този строителен бяс!

 14. 14 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Във Варна все още управлява силова групировка - казва се ТИМ.

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 15. 15 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#10] от "tvk051053610":
  Мда.
  https://vestonosec.net/lider-na-da-balgariya-opital-da-prilapa-i-220-dka-ot-botanicheskata-gradina/

  Интересно.
  А иначе наши хора.

  Panta rhei....
 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Още по-интересно става че се намесва и името на братчето на Сергей Станишев.

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31192046.html

  Гнус ме е !
  Отрепки!

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#14] от "Suicyco":

  Така е, но в случая са забъркани други "интересни" лица.
  Борци срещу статуквото!

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#10] от "tvk051053610":

  Това, че тези лица имат частен интересн в имота, по никакъв начин не оправдава административния орган, допуснал голата сеч и не взимащ адекватни мерки по контрола.

 19. 19 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Доста хора от община Варна са за затвора.
  Само дето нямаме нито правосъдие нито хора с топки, които да разследват и да вкарват в затвора.„
  Корупцията е държавна и общинска политика.

  кратък
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tvk051053610
  tvk051053610
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Цялата интрига идва от едно лице, което е в общината от доста време и е незаменим - Главния Архитекта на гр. Варна - г-н Бузев. Всичко това е минало през него, както между другото икъщата на Марешки в Морската градина.

 22. 22 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Докато Варна и регионът не се изчегъртат из основи от руската мафиотска структура ТИМ, никога няма да са нормално място за живот.

 23. 23 Профил на tvk051053610
  tvk051053610
  Рейтинг: 21 Неутрално

  И последно за днес по повод на този така наречен инвеститор. Не протеста е политически, проекта му е политически, лансиран и с участието на всички партии от статуквото.

 24. 24 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#10] от "tvk051053610":

  нее добре положението. след като
  е влязла в зона за урнаизация и не е
  в зелената система на града.
  как може такава долна схема да правят.
  и всички министерства, съгласували оуп.
  но оуп може да се променя. е не като софийския
  мафиотски оуп, който беше плод на далавера
  на комунистите, герб и предателите на
  стефчо усмивката-антоан николов и сие.

 25. 25 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#22] от "pantyshot":

  В случая май са американските мафиоти - гледам звезди от Дай, България са сред собствениците на сградичката.

 26. 26 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#25] от "Здравко Здравков":

  Ако може имената на собственицте от ДБ, а дали са американска мафия е смешно да се коментира, за разлика от ТИМ. Явно споменаването на русия и ТИМ Ви е жегнало доста.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Постройте си комплекса и дано целия да се свлече в морето.

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#25] от "Здравко Здравков":

  Ми те затова правиха цирковете цяло лято. Да се набутат на сладки местенца, от където текат много пари.

  мурзилка
 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#25] от "Здравко Здравков":

  Ми те затова правиха цирковете цяло лято. Да се набутат на сладки местенца, от където текат много пари.

  мурзилка
 30. 30 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#26] от "pantyshot":

  Жегват ме само образовани хора, които отказват да мислят, а си говорят наизуст.
  Имената, за които питате, са Момчил Караджов и Нелко Начев. Бизнес-партньори, активисти на Да, България и "инвеститори" във Варна Скай, което е и предметът на статията.
  Няма как да се реши един проблем, ако не може да бъде посочен - ТИМ, Путин, световното еврейското лоби, БКП, ДС или масонските ложи сигурно също са проблем за Вас лично, Варна, България, ЕС и дори Вселената, но конкретно в случая "Варна Скай" героите са от субсидираните от САЩ "Да, България".
  Поздрави и със здраве

 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#30] от "Здравко Здравков":

  абе я изчезай у лево.
  и моля те престани с тея дървени
  имена, че ме уморяваш
  от тъпотия.
  пусни сигнал бе льольо.
  нали си много отворен.
  по цел ден отваряш qanon-а и
  доказваш, че земята е плоска.

 32. 32 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Много силно съм впечатлен как няма нито дума за Нелко Начев, Жулиан Начев и Георги Станишев.
  Първите двама братя, първи барабанчици на Демократична България във Варна и съдружници на въпросния Момчил Караджов.
  А третият е без на Сергей Станишев и проектант на въпросните къщички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK