Бившият началник на "Пътна полиция" - София Тенчо Тенев е задържан за престъпление по служба

Бившият началник на "Пътна полиция" - София Тенчо Тенев е задържан за престъпление по служба

© ДневникБившият началник на "Пътна полиция" в София и настоящ ръководител в "Охранителна полиция" - Асеновград, Тенчо Тенев е бил задържан, съобщи радио "Фокус" - Пловдив, като се позова на директора на областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев.


Срещу Тенев има разследване, водено от Окръжна прокуратура - Пловдив.


Тенев е обвиням за това, че от февруари до 28 април тази година при условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение - началник на сектор "Охранителна полиция" към РУ - Асеновград, е превишил властта и правата си, като е нарушил разпоредбите на вътрешните правила за реда и условията за сключване на договори за дарения, получаване и управление на дарения в МВР, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи и е избрал изпълнители за сключване на договори за дарение в полза на РУ - Асеновград, без да има право на това, като общата стойност на даренията е около 10 500 лева.
В хода на разследването е установено, че Тенев е избрал две фирми, които да оборудват сградата на РУ - Асеновград с видеокамери за наблюдение, да доставят автомобилни части и консумативи, както и да извършват ремонти дейности и др. на ползвани автомобили от районното управление в града. Фактурите за тези дейности били издавани на община Асеновград, като полицейският началник подписвал част от тях от името на същата институция. Обвиняемият е избирал доставчиците на стоки и услуги сред свои близки и познати, без да е упълномощен за това, а цените са били завишени от доставчиците по негови указания.


Тенев е обвинен и за това, че в с. Крум, обл. Хасково, е държал 554 броя патрони от различен калибър без надлежно разрешение. Действията по разследването се извършват от екип от шестима следователи от Окръжен следствен отдел към ОП - Пловдив.


Тенчо Тенев е задържан вчера за срок от 72 часа. Предвиденото от закона наказание за длъжностното престъпление, в което той е обвинен, е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност. За престъплението, свързано с незаконно държане на боеприпаси, законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до осем години.


По времето на Цветан Цветанов Тенев е освободен от поста заместник-шеф на столичната "Пътна полиция" и след години съдебни битки осъди министерството, припомня "Нова телевизия". Тенев беше върнат на работа като директор през 2014 година, а като шеф на "Охранителна полиция" в Асеновград отишъл преди около година по собствено желание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK