На живо

След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Юлия ЛазароваВ първия си работен ден служебният премиер Стефан Янев смени всички зам.-министри на вътрешните работи. Той обяви, че до десет дни ще обяви и какво е реалното състояние на страната, като обеща хората да получават от правителството навременна, честна и открита информация. След първото заседание на правителството служебният социален министър Гълъб Донев съобщи, че добавките от 50 лева към пенсиите, отпускани заради кризата с коронавируса, остава поне до края на мандата служебното правителство в края на юли. По-рано през деня сужебният правосъден министър Янаки Стоилов каза, че ще проверят твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа в парламента, че му бил показан запис с издевателства над затворник."Дневник" проследи на живо събитията, вижте всичко най-важно в хронологията.
Обновен е екипът и на икономическия министър

Калина Константинова, Яна Боникова и Ирена Младенова са заместниците на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Той ги обяви пред журналисти на излизане от Министерския съвет след първото официално заседание на служебното правителство.


"Мисля, че много бързо ще можем да дадем ефективност и резултати. Знаем, че всеки ден е една шейсета най-малко от времето, което ни остава и няма да губим нито ден", твърди Петков.

Янев назначи нови зам.-министри на образованието

Министър-председателят Стефан Янев назначи четирима заместник-министри на образованието и науката - Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.


Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование в България. От 1998 г. насам тя ръководи ОУ "Райна Княгиня" в Пловдив - официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната. Инициатор и двигател е на проекта "Иновативни училища" на Община Пловдив и "Световен образователен форум България". Повече за нея - тук.


Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" в Медицински университет (МУ) – София. Била е два мандата заместник-ректор на университета по научната дейност и ръководител на катедрата, а преди това - национален консултант по организация и икономика на аптечната и дистрибуторска практика към Министерството на здравеопазването. Повече за нея - тук.


Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали. Била е научен секретар, а впоследствие и директор на Института по полимери на БАН. Съавтор е на 78 научни труда, от които 56 в реферирани и индексирани издания, също така на две авторски свидетелства, един патент и две патентни заявки. Има над 50 участия в научни форуми. Повече за нея - тук.


Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Заедно в час", чиято основна цел е да осигури равен достъп до качествено образование за всяко дете в България. Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co. Евгения Пеева-Кирова има бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет в САЩ. Завършила е също магистратура по образователен мениджмънт в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Повече за нея - тук.

Служебният премиер смени всички зам.-министри в МВР

Служебният премиер Стефан Янев смени заместник-министрите на вътрешните работи Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов. На тяхно място са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Това е поредна кадрова промяна в МВР, след като вчера служебният министър Бойко Рашков смени административния секретар на ведомството Бойко Славчев.


Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. След този период, до началото на 2020 година е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор.


Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен.


Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 година до септември 2018 година е ръководител на Инспекторат НЗОК.

Добавките от 50 лева към пенсиите остават до края на мандата на служебния кабинет

Добавките от 50 лева към пенсиите остават до края на мандата на служебния кабинет, това съобщи днес служебният социален министър Гълъб Донев, след първото заседание на служебното правителство. При положение, че изборите са на 11 юли, това означава, че те ще се взимат поне до август.
След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Юлия Лазарова


Днес министрите са обсъдили и удължаване на програмите за помощ на бизнеса, известни като 60 на 40 и 80 на 20. Финансовият министър Асен Василев уточни, че окончателното решение ще се вземе, след като се направи анализ на финансовото състояние на страната, който трябва да е готов до десетина дни.

Изявление след първото заседание на кабинета

ВМРО призова за обединение на патриотичните формации

За обединение на патриотичните формации и оттегляне на лидерите от партийните листи призова Красимир Каракачнов на пресконференция след заседание на изпълнителния комитет на ВМРО. Според него патриотите трябва да се обединят, за да бъдат "спирачка в следващия парламент на джендър идеологията, нихилизма и националната безотговорност".
След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Юлия Лазарова


Каракчанов уточни, че призива за обединение е към лидерите на НФСБ, Атака и "Воля" - Валери Сименонов, Волен Сидеров и Веселин Марашеки и не включва покана към Костадин Костадинов, председателят на "Възраждане", тъй като според него той не е патриот, а "привърженик на Сталин".
Каракачанов не уточни дали вече са водени разговори с определени политически партии.
След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Юлия Лазарова


Повече по темата тук

Стефан Янев: очаквайте реалната картина в държавата следващата седмица

Реалната картина в държавата, установена от служебното правителство, ще бъде представена следващата седмица пред българското общество, заяви в началото на първото правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев.
След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Юлия Лазарова


Очаквайте навременна, честна и открита информация от служебното правителство по всяко едно време, каза пред журналистите, присъствали на началото на първото заседание Янев. Той уточни, че днес ще се обсъждат предстоящите заседания в европейски формат и отговорностите на министрите към тях, перспективите за социално подпомагане при наложените от пандемията социални мерки и ще се разгледа планът за ваксинация. Подробности по-късно щели да дадат "поне двама министри".

Регистрации за изборите се подават до 26 май

До 17 часа на 26 май е крайният срок, в който партиите и коалициите ще подават заявление в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в изборите. Това предвижда хронограмата за насрочените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, която ЦИК обсъжда на днешното си заседание, предаде БНР.


Също на 26 май, или 45 дни преди изборния ден, ЦИК ще регистрира партиите и коалициите за участие в предстоящия вот.


Според хронограмата Комисията трябва да определи до неделя, 16 май, условията за машинното гласуване, както и броя на мандатите за всеки многомандатен район.

Правосъдният министър ще проверява твърдения на Илчовски

Министерството на правосъдието ще проверява твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа в парламента, че му бил показан запис с издевателства над затворник. Служебният правосъден министър Янаки Стоилов каза пред журналисти, че ще поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица. Изявлението му дойде преди за първи път да участва в заседание на Висшия съдебен съвет. До момента от прокуратурата също обявиха, че ще проверяват твърденията както на Илчовски, така и на съсобственика на "Градус" Иван Ангелов.
След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Юлия Лазарова

Равносметката ми от краткия живот на 45-ото Народно събрание е, че този парламент свърши основната си роля –да отнесе в историята манталитета "ГЕРБ" и манталитета "Борисов", каза пред БНР Владислав Панев, ексдепутат от "Демократична България", съпредседател на "Зелено движение" и финансист. Според него трябва да се разследва в бъдеще случаят с фирмата "Градус". "Институциите трябва да се задействат буквално следващите дни, защото репутацията и доверието в капиталовия пазар е поставено на карта. НАП и КФН трябва да проверят сделките по този казус", каза още Панев.
Според него служебният кабинет освен честни и прозрачни избори трябва да осигури и работеща икономика, защото инфлацията расте в световен мащаб.

ВМРО решава как да се яви на изборите

Изпълнителния комитет на партия ВМРО ще решава днес как да се яви на предсрочните парламентарни избори през юли. На форума ще се обсъждат и приоритетите в политиката на организацията. На последните избори през април ВМРО се явиха самостоятелно и не успяха да прескочат границата от 4%, за да вкарат депутати.

Говорител на ЦИК предлага пробно гласуване с машини

Да има пробно гласуване с машини, за да преодолеят хората страха си от подобен вот. Това предложение направи пред "Нова телевизия" говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Той уточни, че това е лично негова идея, която все още не е обсъждал с колегите си. По думите му "би трябвало да има ресурс" да се проведе такава кампания, но той не даде подробности дали логистично идеята е изпълнима.


След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Юлия Лазарова


Той коментира и нуждата от транспорт на машините до някои изборни секции в чужбина. Според него физическото им местене не е такъв проблем. Трудностите идвали с инсталирането на софтуера. Томов не успя да отговори на въпроса дали ще е нужно много хора да бъдат командировани при преноса на машините в чужбина.

ЦИК откри 78 машини в полицейски управления

По неясна причина 78 от купените машини за гласуване се намират в различни областни дирекции на вътрешните работи, съобщи днес пред Би Ти Ви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. Според нея предстои анализ колко още машини трябва да се купят за гласуването в чужбина, за да се изпълни изискването на Избирателния кодекс във всички секции с над 300 избиратели да се упражнява вотът само с тях.
След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Георги Кожухаров


Броят на машините за гласуване в страната е достатъчен. Не е платено нищо по договора за покупката им, който е на стойност 43 млн. лева с ДДС, допълни Матева. Според нея до изборите на 11 юли трябва да се организират демонстрации на гласуване с машина пред възможно повече хора. В отговор на въпрос говорителят на ЦИК каза, че с машини се гласува по-бързо, а след анализи ще се прецени дали и в кои секции е нужно да има повече от една машина.

Служебното правителство се събира на първо заседание

Служебното правителство, поело управлението на страната вчера, се събира днес на първото си заседание. Началото е в 13 часа, като министър-председателят Стефан Янев и членовете на правителството ще обсъдят приоритетни задачи, които ще бъдат изпълнени през периода на работа на служебния кабинет.


Служебното правителство е с ограничен времеви мандат и работи до избирането на редовен кабинет. Затова и няма право на законодателни инициативи, които да изискват последващо парламентарно одобрение. Ограничени са и правомощията му за сключване на международни договори, които изискват парламентарно съгласие, както и за сключването на договори за държавни заеми.

След изборите: Смени в МВР, добавките към пенсиите остават (хронология)

© Велко Ангелов


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK