ВСС посрещна Янаки Стоилов със спор и декларация срещу закриване на спецправосъдието

ВСС посрещна Янаки Стоилов със спор и декларация срещу закриване на спецправосъдието

© Цветелина Белутова, КапиталПленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие декларация по предложение на екипа за реакции при кризисни ситуации, с която осъди опита за закриване на специализираното правосъдие и гласуваните на първо четене в правна комисия на 45-тия парламент предложения за промени в два закона, внесени от "Демократична България" и подкрепени от БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри вън!".


Темата за специализираното правосъдие бе първата в дневния ред и на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, който председателстваше заседанието. Макар че за първи път той въведе ограничение във времето на изказванията на заседанията и настояваше за оперативност и стегнатост, дебатът само по тази точка от дневния ред продължи повече от два часа като се чуха противоположни по смисъла си коментари. Министърът даде предложения за редакция на текста в декларацията, които бяха приети с голямо мнозинство, макар че той самият няма право да гласува.


Декларация в защита от политическа намеса в съдебната власт


Декларацията бе представена от представляващия ВСС Боян Магдалинчев, който обясни, че въпросът е изключително актуален и ВСС не може да не вземе отношение като трябва да изрази институционална подкрепа към засегнатите съдии, съдебни служители и прокурори от специализираното правосъдие (mълния текст на декларацията четете тук).
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов председателстваше заседанието на пленума на ВСС. Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов председателстваше заседанието на пленума на ВСС. Снимката е архивна.


Текстът се обявява срещу политическо влияние в съдебната система и нарушаване на принципа за разделение на властите и върховенството на закона като в текста е залегнала и критика към мотивите на вносителите към двата законопроекта, в които се посочваше, че публичното възприятие към специализираните съдилища и прокуратури е преобладаващо негативно и се възприемат като органи за политически поръчки.


Лозан Панов: Както е допустимо създаването им, така е допустимо и закриването


Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов първи се включи с коментар като заяви, че няма да подкрепи декларацията.


"Както е допустимо създаването на такива структури, така е допустимо и закриването им. Създаването и закриването им не нарушава конституционното разделение на властите. В декларацията, която ни се предлага, няма никакви правни мотиви. Това е една политическа декларация, която цели нещо съвсем различно от правото. Пленумът на ВСС не е политически орган и не може да приема политически декларации в момент, в който вече няма парламент, а е назначено служебно правителство", коментира Панов.


Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че няма да подкрепи декларацията и се съгласи с мотивите на вносителите на законопроекта за закриване на специализираните структури.

© Георги Кожухаров

Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че няма да подкрепи декларацията и се съгласи с мотивите на вносителите на законопроекта за закриване на специализираните структури.


Той посочи, че споделя мотивите на вносителите за липса на убедителни резултати в работата на тези структури, както и че те изпълняват политически поръчки. Панов даде и конкретни примери - за 2020 г. докладът за дейността на апелативния специализиран наказателен съд е 14 страници. На Военно-апелативния съд е над 100 страници.


"Голяма част от делата са за разрешение на специални разузнавателни средства, множество са споразуменията с прокуратурата, одобрени от съда, много са мерките и много малко са делата, които постъпват във ВКС за инстанционен контрол - 14 са делата за последната година", подчерта Панов.

"За 2020 г. по отношение на резултатите - Апелативният спецсъд е на предпоследно място по потвърдени актове на съдиите от ВКС, на последно място е военноапелативният съд, при положение че военният има много малко дела. Мисля, че е необходима внимателна преценка, преди сляпо да подкрепим една такава декларация", добави председателят на ВКС, мотивирайки позицията си.

Цветинка Пашкунова: Внушението на депутатите беше за реваншизъм


Цветинка Пашкунова от съдийската колегия, която е сред вносителите на декларацията, призова членовете да не забравят, че пленумът е органът, който трябва да брани интересите на тези структури.


"Не можем да се правим, че не се е случило", подчерта тя и се обяви срещу начина, по който са внесени законопроектите и мотивите към тях.


"Ние всички сме юристи. Изработването на един проект за нормативен акт трябва да се основава на необходимост, обоснованост, стабилност, съгласуваност, предвидимост и прозрачност. Предвижда се по закон задължително вносителят да извърши предварителна и последваща оценка на нормативния акт - в случая на беше направено. Задължително се предвижда провеждане на обществени дискусии с граждани, държавни органи, юристи, институции", припомни Пашкунова.


Тя обясни, че законопроекти, предложени и гласувани на първо четене в правна комисия при липса на обективна оценка за резултатите, без обществен дебат, в който да се чуе становището на засегнатите институции, е било "демонстрация на пренебрежително отношение към институциите и закона" и е внушило "усещане за реваншизъм".


Пашкунова предупреди, че има опасност висящи дела да започнат отначало, припомни, че статутът на съдебните заседатели не е уреден по никакъв начин и видя проблеми с идеите за преназначаване на съдиите от специализираните съдилища на местата, на които са работили до 2012 г., т.е. преди създаването на специализираните структури.

"След като са се явили на конкурс и след като са работили 10 години по тежки дела, те трябва да бъдат понижени в длъжност. Няма да говоря за произвола при преместване на колегите в различните части на страната, което накърнява правото им на личен живот и води до негативни последици. Става дума за понижаване в длъжност без виновно поведение в рамките на дисциплинарно производство, а за принудително преместване и принудително освобождаване. Извинявайте, но подобен подход създава заплаха сред магистратската общност, че ако съдиите не работят по начин, който да бъде одобрен от изпълнителната власт, колегите ще бъдат санкционирани. Това е пряка намеса в независимостта на съдебната власт", подчерта Пашкунова.

По думите й, както откриването, така и закриването на такива структури е акт на политическа воля.
"То е обаче и израз на отговорност и ако това не е обусловено от обществените потребности и не се обуславя на относимите фактори, то създава напрежение, води до несигурност в системата. Начинът, по който беше внесен от законопроекта и част от съдържанието му, не можем да подминем без тревога. По подобен начин бе приета и въведена фигурата на прокурор по разследване на главния прокурор. Въпреки че ни бе предоставена възможност за становище, то не беше чуто. И това сега даде резултат с решението на Конституционния съд", припомни Пашкунова.


Иван Гешев: Това, което се случва, е тричане на съдии, не на прокурори


Главният прокурор Иван Гешев също се обяви в подкрепа на декларацията. По думите му, становището на прокуратурата е ясно (особено след като на извънредно заседание и прокурорската колегия на ВСС прие декларация от свое име, а такива имаше и от ръководството на държавното обвинение след протест - бел. ред.) Той посочи, че едната цел е да бъдат освободени блокирани от антикорупционната комисия над 3 млрд. лв., които са замразени в следствие на образувани производства в спецструктурите.


"Това е колкото половината държавен резерв. Второто, което щеше да възникне е, че щяха да се блокират най-важните дела в държавата. Това означава започване от начало на съдебни и досъдебни производства. Представете си делото за атентата в Сарафово - какъв щеше да бъде международния отзвук?", коментира Гешев.


Главният прокурор Иван Гешев очаквано подкрепи декларацията на пленума, след като в деня след като поправките бяха гласувани на първо четене в правна комисия, оглави протест пред съдебната палата.

© Лили Тоушек

Главният прокурор Иван Гешев очаквано подкрепи декларацията на пленума, след като в деня след като поправките бяха гласувани на първо четене в правна комисия, оглави протест пред съдебната палата.


"Оценката за тези структури трябва да дойде след анализ, но оценката е дадена от ЕК в хода на докладите по механизма за сътрудничество и проверка, и миналия доклад по механизма за върховенство на закона, в които се казва, че ЕК внимателно наблюдава идеите за законодателни промени, въпреки че няма практика да ги коментира преди да са влезли в сила - който може да чете между редовете, ще разбере. Закриването на тези структури ще бъде само в интерес на мафията и цената ще бъде платена от българското общество", продължи още главният прокурор.

"Проблем за прокуратурата няма - всички магистрати сме сменяеми. Това, което се случва е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори. И последно - ние сме ВСС, ние сме хората, които дължим реакция и ние трябва да защитим всеки магистрат - независимо дали съдия, прокурор или служител. Защото иначе не ни е тук мястото", подчерта още Гешев.

Декларацията е закъсняла и безадресна - вече няма 45-то НС


Даниела Марчева от съдийската колегия обясни, че няма да гласува, защото декларацията е безпредметна и безадресна - в момента няма действащо Народно събрание, а е само вероятност тези предложения за промени да бъдат внесени отново. Освен това тя изрази удивлението си, че Народното събрание не спазва основни принципи и пристъпва към гласуване, макар и в комисия, след като няма съгласуване и обществено обсъждане.


"Не е спазена нито една от нормите - това е правен нихилизъм, демонстриран точно от законодателния орган. Струва ми се тенденция идеите за реформи в правосъдието да идват само от политическите сили. Заради това се появява тази тенденция за хаос и неразбории. Липсва оценката на проблемите в системата и
Винаги се предлагат реформи, които целят да отстранят симптомите, но нито показват причините за тях, нито показват решенията. Без участието на съдебната система при обсъждането на която и да е съдебна реформа - това е намеса и погазване на принципа на разделение на властите", подчерта Марчева.


Олга Керелска каза, че се обсъжда декларация по предложение на екипа за реакция при възникване на криза. "Това, което сте направили, съвсем не е реакция при възникване на криза, защото според мен кризата отмина. Дали трябваше да реагира ВСС? Твърдо да. Трябваше да бъде професионална да почива на правни доводи. Освен това трябваше да бъде приета своевременно и на момента. Вместо това се предлага декларация при вече прекратено разглеждане на този законопроект. Тази декларация в момента е и безадресна и се явява или закъсняла, или е бягане пред вятъра", добави Керелска от съдийската колегия.
Атанаска Дишева също обясни, че няма да подкрепи декларация с такъв текст и добави, че приемането й е ненавременно.


Стоилов с поправки и забележка: Не тълкувайте превратно докладите на ЕК


Министър Янаки Стоилов обясни, че предметът за обсъждане е в известен смисъл политически, доколкото всяка една подобна декларация е политическа. "Колкото и да се твърди, че аргументите са строго юридически и правни, то всичко отива много по-далеко от това. Решението е ваше, но ако все пак решите да стигнете до приемане на декларация трябва да се отчетат промени в предлагания текст", отсече Стоилов и предложи корекциите.


Той коригира първоначално залегналото твърдение в декларацията, че специализираните структури са създадени в отговор на препоръки на ЕК.


"Това е едностранчиво и да не кажа превратно тълкуване. Препоръките са за по-тясна специализация на магистратите, които работят с организираната престъпност. Тези структури не са създадени като отговор на препоръки, а като се отчитат препоръките", разясни Стоилов.


Първоначално в текста бе залегнала и фразата "приетите законодателни промени", а служебният министър припомни, че това не е факт. "Ако смятате, че на едно четене в комисия е приемане, то това се разминава с фактите", подчерта още той и предложи ВСС да не се злепоставя и да каже в текста, че тревога буди фактът, че предложените промени не са придружени от анализ и е необходим професионален и широк обществен дебат.


"Вие самите претендирате да има такъв анализ. Кажете го", предложи още служебният министър и добави друго предложение - в срок до 2 месеца ВСС да представи анализ за резултатите от дейността на специализираните съдилища и прокуратури от създаването им досега, както и анализ на относимата практика на ЕСПЧ.


Той реши да свика и заседание на пленума на ВСС следващия четвъртък, макар че не бе планирано такова и имаше възражения. Тогава оперативно ще бъдат обсъдени и приети критериите за изготвянето на тези доклади.

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално


  Когато тези от ВСС и Каскета бъдат изчегъртани, тогава България ще тръгне по нов и демократичен път .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  По наивен начин трите нови партии и БСП не свършиха тази работа преди изборите. Заплашването на бизнесмени с нагласен процес в спецсъда е инструмент на ГЕРБ, да заставя местни феодали да осигуряват гласове

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  Ще чагъркат НУЧНО...:) Респект за професор Стоилов ! Дотогава ще има камари от документи за връзки .............................. :)

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Весело

  " Както е допустимо създаването на такива структури, така е допустимо и закриването им. Създаването и закриването им не нарушава конституционното разделение на властите. В декларацията, която ни се предлага, няма никакви правни мотиви. Това е една политическа декларация, която цели нещо съвсем различно от правото. Пленумът на ВСС не е политически орган и не може да приема политически декларации в момент, в който вече няма парламент, а е назначено служебно правителство", коментира Панов."

  Лозан Панов пак е поставил на място клакьорите на сараите ! Воят на калинките е трогателен, но е време за действие ! Спец бухалката вече трябваше да се закрие !

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Когато тези от ВСС и Каскета бъдат изчегъртани, тогава България ще тръгне по нов и демократичен път .
  —цитат от коментар 1 на niksan1


  И това трябва да го свърши служебен правосъден министър от БСП, партията на трето място в изборите от 4 април?

 7. 7 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Гешев, Цветанка и всичкото юрист в тая дружинка - в затвора!!! При Буци...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Любопитно

  Наистина ли очаквахте да го посрещнат с хляб и сол?
  Или мажоретки?

  Еретик
 9. 9
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Само за минута помислете с каква информация за организираната престъпност разполагат деловодителките в това специално нещо. Събирателна точка за всички далавери от на Компира, Злото и Утайката в Каспичан до Миню Стайков и Арабаджиеви за милиарди. Не ги закривайте, ами им разбутайте кочинката.

 11. 11 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Нормално е да го примат "на нож" и с декларации. Все пак "българският" съд и прокуратура са дълбоко оплетени и зомбирани да пазят Статуквото на мутрите и Мафията, което залязващия защитник на модела на Сараите нарича "Стабилност"!

 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  По наивен начин трите нови партии и БСП не свършиха тази работа преди изборите. Заплашването на бизнесмени с нагласен процес в спецсъда е инструмент на ГЕРБ, да заставя местни феодали да осигуряват гласове
  —цитат от коментар 2 на cinik


  Нищо наивно нямаше, Славито си свърши перфектно работата като патерица на сараите и ГРОБ и на практика не позволи да се промени нищо друго освен изборния кодекс. Прибързани избори насред лято и евентуална ниска избирателна активност също обслужват прекрасно сараите и ГРОБ.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Лозан Панов: Както е допустимо създаването им, така е допустимо и закриването.........разбира се че е така и е прав Панов..... За някой може и да са свещенни крави дойни но не и за разумния българин.....

 14. 14 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 465 Любопитно

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Съдия Цветинка Пашкунова, калинка? Много интересно! Не беше ли тя избор от съдийската квота, а не предложена от депутатите? А, назначения от лобито на Цацаров във ВСС за председател на ВКС Лозан Панов, който до тогава беше съдия в Софийски административен съд, дори и не във ВАС, не е калинка?! Много добра логика, типична за "правните корифеи" от ДБ.

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Значи.....районни прокуратури можем да закриваме, ама спец. извращенията НЕ, тъй ли бе мушмороци?...... Всичките сте за махане..... https://news.lex.bg/през-2021-г-закриват-още-40-районни-прокурат/

 16. 16 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 926 Неутрално

  как сме я карали преди без така наречените специализирани съдилища? колко висши служител са осъдили за корупция от както са се пръкнали? - не си губете времето за справка, отговорът е 0.
  тези са си една бухалка и нищо повече.
  и в крайна сметка народа (парламента) решава, все още сме парламентарна република ако не им е известно. какво искат да правят преврат?

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 17. 17 Профил на arrogantbastard
  arrogantbastard
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Закривай!

  Ain't no thing like me, except me!
 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  [quote#6:"Дария Колев"][/quote]


  Това ЩЕ бъде направено не от служебния кабинет, а от новите, които ще дойдат след 11-ти юли . Служебния кабинет само ще поразчисти малко герболяшки боклук, но основното чистене/ изчегъртване ще го направят новите .
  Само гледай ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  Ти недей обяснява как партията на трето място няма тежестта да прави каквито и да било промени, защото ГЕРБиджът е доста вероятно да се смъкне дотам на 11-и юли и ще запееш друга песен.

 20. 20 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Щом ГЕРБаджийските калинки реват на умряло, значи е правилен ход.

  Само да попитам, тази специализирана прокуратура дето от ВСС са се метнали да бранят, какво е свършила за толкова години, освен да бъде бухалка на мафията и да праща от "нашите" прокурори за онези, които не "слушат"?

 21. 21 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 465 Любопитно

  До коментар [#15] от "MPetr":

  Сравняваш закриването на три районни прокуратури - в Царево, в Трън и в Брегово, Видинско със закриването на Специализирания съд и прокуратура? И на теб не ти е лесно!

 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  ""Вие самите претендирате да има такъв анализ. Кажете го", предложи още служебният министър и добави друго предложение - в срок до 2 месеца ВСС да представи анализ за резултатите от дейността на специализираните съдилища и прокуратури от създаването им досега, както и анализ на относимата практика на ЕСПЧ."

  Интересно предложение! Че е комуне от класа, такъв си е, но логиката му е желязна. Нахака ВСС да прави анализ как точно спецсъда се е окъкал...

 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Щом ГЕРБаджийските калинки реват на умряло, значи е правилен ход. Само да попитам, тази специализирана прокуратура дето от ВСС са се метнали да бранят, какво е свършила за толкова години, освен да бъде бухалка на мафията и да праща от "нашите" прокурори за онези, които не "слушат"?
  —цитат от коментар 20 на shisharko  Не питай, защото сам си отговаряш правилно - « освен да бъде бухалка на мафията ... « .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 465 Любопитно

  До коментар [#20] от "shisharko":

  Защо услужливо пропускаш и специализирания съд и съдии?! Мисълта ти е клиширана от опорките на Бойкикиев или да?

 25. 25 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Спасяването на редник Божков!

 26. 26 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#20] от "shisharko":Защо услужливо пропускаш и специализирания съд и съдии?! Мисълта ти е клиширана от опорките на Бойкикиев или да?
  —цитат от коментар 24 на oliverstone


  Айде да не величаем чак толкова лодкарчето, в крайна сметка той носи само ибрика в тая организация...

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  " По думите й, както откриването, така и закриването на такива структури е акт на политическа воля.
  "То е обаче и израз на отговорност и ако това не е обусловено от обществените потребности и не се обуславя на относимите фактори, то създава напрежение, води до несигурност в системата"

  Дебатът за закриване на спец бухалката у нас отдавна е и воден, и аргументиран ! Това че такива съдии не са искали " да си го причинят" си е техен проблем ! Ясно е, че няма кой да хрантути институция, доказала се като поръчкова бухалка на мафията в знакови случаи като " Осемте джуджета" ! Воят е трогателен, но безполезен !

 28. 28 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Гешев е толкова неадеквавен, че няма на къде повече. Срам за България, че разни послушковци са сложиха една креатура на Пешо Еврото за главен прокурор.

 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#21] от "oliverstone":

  То остави че ги сравнявам ами ефективността на спеца ще излезе и по малка след като направят доклада

 30. 30 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  както и анализ на относимата практика на ЕСПЧ."

  Тук направо ги е заковал каскетите.

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Весело

  До коментар [#14] от "oliverstone":

  " Съдия Цветинка Пашкунова, калинка? Много интересно! Не беше ли тя избор от съдийската квота, а не предложена от депутатите? А, назначения от лобито на Цацаров във ВСС за председател на ВКС Лозан Панов, който до тогава беше съдия в Софийски административен съд, дори и не във ВАС, не е калинка?! Много добра логика, типична за "правните корифеи" от ДБ."

  Въпросната съдийка ясно си признава, че и конституирането, и закриването на спец бухалката е политически акт ! Политически, т.е в правомощията на парламента ! Каква работа имат от преторианскатс гвардия на Гешев да пишат подобни прочувствени политически декларации и да дават мнение, което обществото не споделя ? Смях ! Потрес ! Спасяване на кожите на ОПГ-то ! Е, не става !

 32. 32 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 483 Любопитно

  Хммм ... напълно подкрепям казаното от Председателят на ВКС Лозан Панов, като бих допълнил еднозначно, господа от ВСС на бъркайте решенията на Народното събрание за политическо влияние и бла...бла... бла! Времето на политическите кукли на конци от партия ГЕРБ остана в историята. Когато бяха създадени тези структури, никой в съдебната власт и прокуратура не протестира, а сега вой до небесата. И както обичам да казвам за капак, а вие сещате ли се (защото това не е въпрос с повишена трудност) и задавате ли си въпроса, защо ние сме на едно от първите места, не само в ЕС, но и в Европа по многобройна и тежка Административна система?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Аз са чудя както Борисов джангъркаше парите от едно перо за друго, дали още сега не може да им се намали бюджета на тея с 2/3 или трябва да се чака актуализация на бюджета при новото..... Всич не им трябват толкова пари.....

 34. 34 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1971 Весело

  Ох, дано на здравите орумни сили не им се завие свят от премятане, връткане и салтоморталета.
  Довчера, когато почитаемият български съд оправда Прокопиев, Дянков и Трайков, беше пръв приятел на Тутраканската селищна система, но днес, когато същият този съд осъжда закриването на спец звената, вече е гербаджийска бухалка.
  Всеки гълъб-преметач би завидял на това...

 35. 35 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#9] от "Корабов":

  Тези олигарси никой няма да ги осъди. Дори и да са виновни в нещо, прокуратурата е толкова некадърна или заета да си реди далаверите, че няма да направи нищо, с което да ги обвини.
  Целта на спец съда и прокуратурците е да са бухалка. Едно - да помагат за отнемането на апетитни бизнеси, друго - да държат местните феодали нащрек преди изборите.

 36. 36 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Лозан Панов: Както е допустимо създаването им, така е допустимо и закриването"

  А не, не. Как така. Когато се създават това може да става с решение на обикновено Народно събрание, ама ако се закриват - изисква Велико и е промяна на формата на управление. Това казаха форумните гении и завършилия Право в закрита специалност в Симеоново

  Не ме търсете преди обяд
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  " Той/Гешев/ посочи, че едната цел е да бъдат освободени блокирани от антикорупционната комисия над 3 млрд. лв., които са замразени в следствие на образувани производства в спецструктурите."
  Като се има предвид, че повечето дела падат в съда, кой ще санкционира Цацаров, че съсипва толкова хора и толкова бизнеси. Конфискация да, но само след доказване на престъпленията. А делата се влачат с години.

 38. 38 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#35] от "taratanki":

  Като няма да ги осъди, защо бе това бързане на бойкикев с този декрет-първия и единствен от новата власт?
  Няма да мине, защото от Европа иде голям шут по въпроса и ще се спрат едни пари, та лодкаря може да се наложи да вари ланишните си сандали зимъска навместо да чупи от баницата дето сокола му поднесе за услугата!

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Като няма да ги осъди, защо бе това бързане на бойкикев с този декрет-първия и единствен от новата власт?
  —цитат от коментар 38 на Корабов


  Дали не е бил финансово мотивиран др.Бойкикев, от обвинени и със запорирано имущество олигарси, как мислиш?

 40. 40 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  [quote#39:"uvtest"][/quote]

  Ами, хич!:)))))

 41. 41 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#20] от "shisharko":

  Много ясно се открояват милите, нацвъкани с минуси, без аватари, еднотипно плюещи герберастки тролчета:

  oliverstone
  niksan1
  Dankol
  Корабов
  ......

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Божкееееее за какво се притеснил Гешев...... Представете си делото за атентата в Сарафово - какъв щеше да бъде международния отзвук?", коментира Гешев........ И къв ще е?...хахаха...... Гешев: Това, което се случва, е тричане на съдии, не на прокурори....... И кво е това "тричане", може ли това да е речник на главен прокурор? .....сигурно има предвид видиш ли нови съдии по делата?.....че не е задължително тва....може същите теоретично но не и по правилата на спец. Ще помагат някъде....ако не станат подсъдими разбира се........

 43. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Ами, хич!:)))))
  —цитат от коментар 40 на Корабов


  Искаш да кажеш, че го е направил само от добро сърце, загрижен за нелеката съдба на обвинените олигарси и за, с честен труд спечеленото им богатство? Може!

 44. 44 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#38] от "Корабов":

  Корабов, Корабов....не си кораб ти, ами книжна лодчица......

 45. 45 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов първи се включи с коментар като заяви, че няма да подкрепи декларацията.
  "Както е допустимо създаването на такива структури, така е допустимо и закриването им. Създаването и закриването им не нарушава конституционното разделение на властите. В декларацията, която ни се предлага, няма никакви правни мотиви. Това е една политическа декларация, която цели нещо съвсем различно от правото. Пленумът на ВСС не е политически орган и не може да приема политически декларации в момент, в който вече няма парламент, а е назначено служебно правителство", коментира Панов."
  ==================

  ТОЧНО, подкрепям с две ръце

  трябва да се разчисти и ВСС и спец-прокуратурата - сборището на ГЕРБаво-МУТРЕНСКАТА МАФИЯ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Панов."==================ТОЧНО, подкрепям с две ръцетрябва да се разчисти и ВСС и спец-прокуратурата .....
  —цитат от коментар 45 на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА


  ...,в угода на обвинените олигарси.Всички лилави другари подкрепяме това Божковоугодно дело.С двете ръце подкрепяме.

 48. 48 Профил на abl48682537
  abl48682537
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Следим Янаки под лупа да не се отметне от съдебната реформа и да злепостави Прзидента Радев!

 49. 49 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

   блокирани от антикорупционната комисия над 3 млрд. лв., които са замразени в следствие на образувани производства в спецструктурите .....Това е колкото половината държавен резерв. Туй е много интересно да обвържеш в едно изречение тея две неща......... Че къде са тея пари, в коя банка и кой им е титуляра в момента и каква доходност носят ?......

 50. 50 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Янаки Стоилов е опитен юрист, извлякъл е максималното от ситуацията - за да се направи анализ и доклад за дейността на спецправосъдието, сега съвсем легитимно ще се изисква пълната информация това какво е вършила тази иначе тъмна част от съдебната система.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#48] от "abl48682537":

  Вий сте по следенето и агентурите, пожелавам ви успех...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  кои олигарси...
  —цитат от коментар 46 на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА


  Тия олигарси,чието имущество за 3 МИЛИАРДА ЛЕВА, Бойкикев опита да спаси. Други въпроси?

 54. 54 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  абе ГЕРБавите - като говорим за олигарси - спец прокуратурата кви ги свърши с делото за КТБ? Делото-Гордост на Каскета - минаха ли вече 10 години оттогава?

  нали там не си причини да осъзнае, кво значи Д.П.

  ем чекмеджетата, къщата в Барцилона - те бяха прекалено спец за спец-прокуратурата - колко пари "блокира" тук?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 55. 55 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 847 Неутрално

  ВСС си признават, че бранят структурите си, спорът не е за правото. Възниква въпросът специализираните органи заради назначените в тях лица ли съществуват и ако е така, няма полза от тях.

 56. 56 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  quote#53:"uvtest"][/quote]
  Тия олигарси,чието имущество за 3 МИЛИАРДА ЛЕВА, Бойкикев опита да спаси. Други въпроси?
  ................

  о да - дай им имената на тез мистични олигарси със суми, да видим де ги тез млрди и обясни по чия некадърност ОЩЕ НЕ СА ОСЪДЕНИ? и къде са точно тез пари в момента

  и още - КОЙ ЛЪЖЕ ЧЕ ДЕЛАТА ЩЕ СЕ ПРЕКРАТЯТ изобщо?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 57. 57 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#50] от "еспресо":

  Да, между другото - така си е редно, и ако резултате са слабички, каквито май и са, да се взима решение в следващото НС. Когато тези спец. прокурори и съдии мълчаливо протестираха, буквално бях втрещен какъв огромна бройка бяха, буквално полк.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 58. 58 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 483 Любопитно

  До коментар [#32] от "робин от Крузо":

  Хммм... еми праскайте минуси колкото си искате, нали знаете, че не се ядосвам за това, че получавам такава оценка, защото това е оценка за вас уважаеми колеги. За вашите познания, интелект и политическа ориентираност, но за това си твърдение ще дам пример все пак.
  В България по данни на НСИ от края на 2010 г. има 47.000 полицаи при население 7,48 млн., а в Германия по данни от края на 2020 г. има 51.300 полицаи при население 83,19 млн. (има статистики за всичко от което човек се интересува).
  И за капак ще ви кажа, вие уважаеми плащате заплати на многобройната полицейска система в България само за едно, да сме на едно от първите места в Европа по престъпления и корупция.
  Хайде сега грабвайте минусите и напред след другаря Бойко Борисов.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 59. 59 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Лозан Панов: Както е допустимо създаването им, така е допустимо и закриването
  ***********************************************************************************************************

  ++++++++++++++++++++++++++
  Няма какво повече да се каже .
  Кратко, точно ,и ясно!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 60. 60 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Значи като изключим например "отправените": Цветан Василев / около 2 милиарда /, Баневи / около 140 милиона/, Прокопиев / около 200 млн.лв./, Арабаджиеви /около 350 милиона лв./, Миньо Стайков / около 130 млн. лв./, Васил Божков / около 200 милиона/................. !!!! Забележете: и за 2020 г  8 млн. лева.... 39 имота и 119 моторни превозни средства........ https://news.lex.bg/антикорупционната-комисия-отчете-от/

 61. 61 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  До коментар [#54] от "ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА":

  "къщата в Барцилона - те бяха прекалено спец за спец-прокуратурата"
  ========
  Май ще настъпиш испанската прокуратура, която уж беше тръгнала нещо да прави. Може и гръцката за острова.
  Айде не подяждайте другарите от ЕС.

  Еретик
 62. 62 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 416 Неутрално

  ВСС да си ходи при шефа си - Пеевски.

 63. 63 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Какъв неистов рев за "бизнеса" на олигарсите и бегълците от правосъдието?!
  Единственият, който ги подгони, е Гешев. И на това му казвате "бухалка". Срам, срам, срам!!! Бойкикев, Костинбродска и цялата им площадна тайфа ясно показаха, че работят за мафията и "Мутри вътре".

 64. 64 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Янаки да благодари за това посрещане на Нинова, защото и тя има вина за този петьо-пеевски състав на ВСС.

 65. 65 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  спец прокуратурата кви ги свърши с делото за КТБ?
  —цитат от коментар 54 на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА


  Вие не знаете ли, че спец.прокуратурата отдавна внесе това дело в съда и то вече се гледа? Внимавайте, за такива издънки, др.Божков да не ви намали надницата.

 66. 66 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Спец съда и спец прокуратурата бяха създадени по искане на ЕС понеже никой от обикновенните съди и прокуратура не си мърдаше пръста да бутне някой от мафиотите. След натиск върху властта те бяха създадени и тогава Баце с цел да удоволетвоти нещата изхвърли само неудобните му мафиоти , които от своя страна финансираха БСП / ДБ
  Сега БСП / ДБ се опитват да премахнат тези структури защото се надяват да реабилитират техните мафиоти, а да бутнат Бацевите.
  Е това е цялата работа.
  Въпросът е, че няма да могат защото ЕС ще натисне и тях да бъдат принудени да премахнат Бацевите / ако вземат властта / и всички да останат по един хубави , бели гащи.

 67. 67 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До [#2] от "cinik":
  БСП си правеше пи ар с преизчислението на пенсиите и не искаше да се пипа нищо друго.

 68. 68 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Весело

  Бюджет ............. 900 млн. лв. разходи за 2021 г., 972 млн. лв. за 2022 г. и над 1 млрд. лв. за 2023 г., определил като абсурден.........но тея хора освен от право разбирали и от бюджети се оказва........ Квот кажем, такова ни гласуват.............. Че колко ни струват спецовете една разбивчица дали може? """"Как се прави бюджет за 900 млн. лв. без визия и анализ – примерът на ВСС""""""

  Прочетете повече на: https://ime.bg/bg/articles/kak-se-pravi-byudjet-za-900-mln-lv-bez-viziya-i-analiz-primeryt-na-vss/ #ixzz6ukgstOLd

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 524 Весело

  Интересен кютек се заформя относно поръчката към бойкикев да спаси едни 3.5млрд. на едни олигарси, които финансираха преврата. По съм склонен да приема, че москва ще жертва тази "услуга" срещу други политически придобивки от ОФ-то...
  —цитат от коментар 9 на Корабов


  Ей, чухте за едни милиарди и веднага ви потекоха лигите. Обаче има едно голямо НО. Въпросните авоари/активи (ако изобщо са толкова) са само БЛОКИРАНИ а не ИЗЗЕТИ. Докато не минат делата, които задължително трябва да завършат с осъдителни присъди, тези средства са еднакво недостъпни както за техните притежатели, така и за държавата. А като се вземе предвид качеството на прокуратурата (особено на специализиранат), много по-вероятно е, след някоя и друга година, когато делата приключат с оправдателни присъди, целокупно всички ние да плащаме лихви върху тези блокирани милиарди.
  И ми писна да обяснявам на хора като вас - вземете си актуализирайте познанията за значението на думите. Не ползвайте и вие като св. бойко банкянски, понятието "олигарси" за щяло и нещяло, че ставате вече не смешни, а направо жалки.

 71. 71 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 416 Неутрално

  ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ в НС преди 10 години за въвеждането на спецсъда: ....................................
  Първо, това не е специализиран съд, а е типичен извънреден съд в противоречие на чл. 119, ал. 3. Това ще бъде един ПОЛИТИЧЕСКИ съд. ГЕРБ създава свой съд ЗА РАЗПРА с политическите си опоненти. ..................Този извънреден съд, уважаеми дами и господа, де факто ще бъде едно ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ на Министерството на вътрешните работи, респективно на ДАНС, ама ДАНС е под шапката на МВР. МВР си има болница, сега ще си има и съд, особено при тази ПОЛЕГНАЛА ми Прокуратура. Вижте, този съд за съжаление, като стар съдия ви го казвам, ще бъде един пешкир, а не правораздавателен орган, където политиците ще си бършат ръцете..........Този съд ще бъде основен елемент на една създаваща се в България полицейска държава. Крайната фаза е полицейска държава!............................Нека дружно да кажем „Баста!” на този Наказателно-процесуален кодекс, внесен от Искра Фидосова.

 72. 72 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Чета форума и ми прави впечатление, че "олигарси" е една от най-често употребяваните думи напоследък. Най-странното е как тя се използва от коментиращи, които защитават доскорошното/ите правителство/ва на Борисов, по отношение на бизнесмени, които никога не са били свързани с това/тези правителство/ва.
  В същото време бизнесмените овъртолени с властта и получаващи преки помощи (ПИБ например) и "печелещи" държавни поръчки за десетки милиони при доста съмнителни критерии, са най-честните частници в "територията".
  Очевидно чудесата на тролската манипулативна акробатика нямат край.

 73. 73 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 387 Неутрално

  *бахти псевдо демократите се навъдихте тук! слушам Дончева сега - спец. съдът бил орган за ограбване на граждани - гражданите Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, Бобокови и Божков, живи ги ожалвам!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumen_s":
  Сараите перфектно ги обслужиха Слави, ДБ и ДПС, които заедно премахнаха огроничението от 35 секции в страни извън ЕС.

 76. 76 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  До коментар [#9] от "Корабов":

  Гемийчев, ти в някаква паралелна реалност живееш, нали?
  Понякога ти завиждам.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 77. 77 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Любопитно

  До коментар [#66] от "Tsveta":

  Колко пъти трябва да си повториш лъжата, че да започнеш да и вярваш. ЕС НИКОГА не е препоръчвал спецдивотии.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 78. 78 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#47] от "uvtest":

  Айде още едно гьобелсче. Що лъжеш като циганка? Стегнете се и поне опонирайте малко по- умно, Кой създава ''олигарси'' и кой блажи от тях?
  Не сте във 'пик'ливия форум все пак. Макар и не всички да сме умни и красиви, все се сещаме за някои работи.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK