Очертава се консенсус на експерти срещу нова конституция

Очертава се консенсус на експерти срещу нова конституция

© Анелия Николова



Необходими са промени на конституцията, но не и нов основен закон.
Това мнение на експерти се очерта на дискусия на тема "Конституцията на Република България - 30 години по-късно", организирана от Български институт за правни инициативи /БИПИ/ с участието на специалисти по конституционно право, юристи, социолози, политолози, създатели на действащия основен закон през 1991 г., сред тях и новият служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.


Най-подробно изложи това мнение бившият конституционен съдия проф. Пенчо Пенев. Нова конституция се пише, когато се предприемат радикални промени в устройството на държавата, тоест когато се преучредява държавата, а в нашия случай такъв въпрос не стои, подчерта той.


Действащата конституция е създадена на основата на европейския принцип на т. нар. рационализиран парламентаризъм: закрепени са на конституционно ниво вот на недоверие, избор на ипълнителната власт, явяването на министрите и премиера пред парламента, разделеинето на властите. Ако има проблеми във функционирането на институциите, те не са в конституцията, а в лошото упражняване на конституционните норми, подчерта проф. Пенев. И призова при всяко неблагополучие в управлението да се поставя внимаелно диагнозата, не да се отклонява вниманието веднага към промени в конституцията. Инструментът за лечението да съответсва на диагнозата. Защото проблемите имат и политико-икономически и социални измерения, подчерта проф. Пенев.




Да се тръгне към нова конституция би означавало и досегашните решения на Конституционния съд "да останат само лиература", а в тях има принос към теорията на конституционализма, предупреди още проф. Пенев.


Що се онася до намаляването на броя на депутатите от 240 на 120, това намалява представителността на парламента, освен че нарушава правото на избор на гражданите.. "Ако съображенията са финансови, тогава да намалм депутатите на 50, за да е по-евтино". Против популистките алтернативи, които битуват из публичното пространство, като например да се ограничи до два мандата постът на минисгър-председателя, говори и проф- Снежана Начева.


Консенсус на експертите, че частта за съдебната власт се нуждае от промени


Това мнение - че глава VI /Съдебна власт/ на основния закон трябва да се промени, се чу ясно от всички участници в дискусията.


Капка Костова, бивш върховен съдия и бивш член на Висшия съдебен съвет, акцентира върху различните функции на трите части на съдебната власт - съд, прокуратура, следствие, и подчерта,че в останалите правови държави като се каже съдебна власт се разбира съдът и че това клише се е наложило, защото отразява реалната му функция. Косова разграничи понятията независимост и автономност и подчерта, че основната характеристика на съда е независимостта му, докато за прокуратурата адекватно би било е определението автономност.


Да се намали парламентаната квота поне на 6 души


/сега са 11/.Да се нарича извънсъдебна и да се избира чрез предствителност, а не по квоти - тази позиция изрази проф. Пенев, също и председателят на Съюза на юристите в България /СЮБ/ Владислав Славов. СЮБ винаги е заасъпвал позицията, че е прекалено присъствието на законодаелната власт в съдебната, но не само не беше чут, но дори се стигна до изцяло формиран от парламента Инспекорат към Висшия съдебен съвет, заяви Славов.


Проф. Екатерина Михайлова коментира, че би могло да се поиска от Конституционния съд ново тълкуване във връзк с Решение №3 на КС от 2003 г., което блокира промени в съдебната власт от обикновен парламент, приемайки ги за промяна на държавното управление и устройство, за което е небоходимо Велико народно събрание.


Само 19 % от гражданите знаят какви са правомощията на ВНС


56 % "знаят доняъде но не всичко", а около 24 % признават, че не знаят нищо или не могат да преценят. Това установява проучване на агенция "Глобал Метрикс", представено на форума от управляващия директор д-р Радостина Ангелова.
Ниската правна грамотност на населението подхранва честите популистки призиви за нова конституция или за недообмислени промени - това мнение също беше изразено от участници в дискусията.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Имаме прекрасна Конституция, писана от романтици! Не ни трябва нов прагматичен боклук, а лека корекция.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Радев за к'во тогава се блъска да подготвя нова конституция ???

  [email protected]
 3. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Абе какви са тези конституционни съдии, професори, учени..! Ицката нали каза нова Конституция.

 4. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Сега служебният кабинет бързо да ги изволни тия експерти, че Радев да блесне !
  ''„Ще инициирам веднага дебата за конституция експертно, в момента в който видя оставките. ”, каза президентът.''

  [email protected]
 5. 6 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 590 Неутрално

  г Светът трябва да е толкова раздробен, че никой да не помисля за световно господство!

  2х100 — неВЪЗМОЖНАТА ДЕМОКРАЦИЯ

  1. Избирателите в България сме 5 000 000. Разделя ме се на групи (секции) по сто човека — по местоживеене: ж.блокове, улици, села, ... , паланки. Всяка група си избираме старейшина, за цялата страна те са — 50 000 човека.
  2. Следва ново райониране на по сто. Всеки сто стрейшини, избират един из между тях си за кандидат депутат. Пресяват се 500 човека (елит).
  3. По жребий, в парламента отиват 200 — да ковът закони.

  Обяснения:
  Дори и в най-калната махала, ще се намери от 100човека — един по-читав за старейшина. Него всички ще го познават и той ще познава всички.
  Старейшината ще е равен на останалите 99 старейшини, които от региона ще изберат кандидата за депутат. Елит един на 10 000.
  Задейства се конкуренцията: всички избиратели биха се оглеждали да изберат за старейшина най-свестния из между тях — за да не се изложат и той да има шанс за по-нагоре.
  Жребият измежду 500-те е необходим (коптите наричат това "божията ръка"). Ако хора с нечисти помисли преодолеят двете нива на изборност, те биха имали само 40% шанс за парламента. Това е много силна бариера за такива, които се стремят нагоре, тикани от финансови стимули.
  Четвърта контрола е обратната връзка. Щом избран депутат е нелоялен към избирателите си, те ще поискат обяснение от своя старейшина:
  —Съседе! Затова ли те избрахме за старейшина? Какъв "идиот" сте пратили в парламента?!
  Ако днес не срещнем старейшината, ще го срещнем утре или ще видим жена му, децата му. От отговорност никой не може да избяга — морал до дупка! Обществото иска от себе си най-доброто. Избраните за депутати, знаят как се развива системата на първо ниво (и те идват от там).
  Старейшините имат право да отзовават депутата си. Той за да не допусне това, при спорни парламентарни въпроси ще се допита до регионалните си старейшини. Дори не до всички, а само до тия, за чиито мнение не е сигурен. Вероятно те ще са не повече от ⅓ — за останалите ще е наясно, кой би бил за, кой — против. Не е трудно да си наясно с регион от 10 000. Допитването — една секретарка би го свършила за 1час по телефона, с колективен SMS — за минути. При неопределеност в мнението си, всеки старейшина би се консултирал със съседите си за максимум ден. Тоест — за 24часа, може да се извърши национален референдум!

  Системата 2х100 може да бъде приспособена да избира и други видове власти.

  Практическо приложение:
  Районирането на секциите не е на твърди стотици, а е гъвкаво 70÷130. Така се избягва честото прерайониране и е по-практично. Преселението или други популационни ситуации да не предизвикват трус в системата, хората от едно село или един вход да не бъдат разделяни. Ако зона от региона нарастне, то от 5 секции по 120 избиратели се формират 6х100. Респективно — при намаляване 5х80=4х100.
  При всеки избор на старейшина, да бъде избиран и негов заместник — ако старейшината се издигне или е възпрепятстван, заместника поема функциите му. Изборите са общосъседско събрание (като за домоуправител).
  За дейноста си, старейшината ще бъде подпомаган финансово от държавата. Ще се отчита пред нея и пред съседите си.
  Изборът на кандидат депутат, също е по гъвкаво райониране. От 90 до 110 старейшини на общо събрание. Събират се в хотел за няколко дни, да се опознаят лично. Избират кандидатдепутата, един между равни по познатата практика — „до бял дим". Неизбирането в срок на кандидатдепутата, оставя общноста без такъв. За това старейшините носят отговорност пред съседите си.
  Жребият за депутати е по области, за да няма случайно ощетени географски зони. Ако депутат престане да е такъв — неизтеглените са резерв.
  500-те са Велико народно събрание — при необходимост променят конституцията и избират президент, който има грижа за правителството и министрите.

  Системата 2х100 има 4(четири) степени на защита: първи избор, втори избор, жребий и обратна връзка. Има и следното качество: подбора на елит се извършва из между себеподобни! Старейшината е един от сто – хора който се познават и добре могат да се преценяват един друг, съседите си знаят и кътните зъби, хибридните влияния са невъзможни. Когато сме в позиция на пряк избор на държавен ръководител, ние сме подвластни на медийно и всякакво влияние, включително и случайни събития. Това е уязвимо, до нас вероятно ще достига целенасочено изкривена информация, подбрана по определен модел, модел прикриващ истинските цели. И: „Сульо Пулев от село Суратево, избира пряко президент!"
  На второ ниво отново имаме избор на един от сто, но вече на най-добрия от най-добрите, пръв между равни, водач на водачите. Образовани и интелигентени избират образован и интелигентен, не „Сульо и Пульо" да ми гласуват кой да е президент!

  Недостатъци:
  Системата не е изпробвана; освен в древноста. Някога хановете са били избирани от съвета на старейшините и вождовете на племената. Хана не винаги е син на хана-баща. Хан можело да стане: брат му, чичо му, племеника му или друг кръвен роднина — решават старейшините. Племенните общества не са за пренебрегване. Те са съществували и устояли на проверката на времето много, хиляди години – разликата от тогава и сега е стократно увеличение на човешката популация, резонно – тогава изборът е бил 1от100 – днес ще е 2х100.
  Всяка популациона общност е имала водач, както всяко стадо или глутница. Това са естествени природни процеси!
  За да влезе 2х100, в употреба; може да се опита на регионално ниво, за избор на местна власт. Моля читателю: Не се вглъбявай в точните цифри, това са променливи параметри, важен е принципа на системата! За парламент цифрите може да са едни, за месна власт други ... или по жребий непопадналите в народното събрание да участват в жребий за градски съветници — и да избират кмет. Американската изборна система има подобни характеристики, президента го избират делегати от всички щати.

  Отпадат: предизборни агитации, комбинации, ТВкампании, ПиАри, лобисти, партийни субсидии ...
  Ще си изградим:
  „Малка спретната държавка
  с гори липи навред!"
  За да пораснат и заухаят липите ще са ни нужни 10години, поливане, пазене...!

  Вкарването в употреба на системата 2х100, изглежда изглежда отчайващо невъзможно. Това е самоубийство за партиите — сами да подпишат смъртната си присъда!
  НЯМАМ РЕЦЕПТА ЗА ТАЗИ БАРИЕРА!

  понеделник13.04.2015
  вторият ден на Великден

  2х100 — е ли това МЕРИТОКРАЦИЯ?

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 6. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Разстроено

  Интересно би било, да има консенсус поне между " историците " за приемането на действаща и да го прочетем, защото след над три десетилетия се вижда кои са облагодетелстваните и кои плащат.......ама, може би един ден.....

 7. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Не съм експерт, но мисля, че консенсус е разумен.

 8. 9 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално
 9. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Неутрално

  Нашата конституция е тежка и излишно подробна.
  И се нуждае от основен ремонт.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 11 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Радев за к'во тогава се блъска да подготвя нова конституция ???
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Не се блъска да подготвя нова конституция, а проект за промяна на конституцията, макар и никой да не знае какво има в него.

 11. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Христо Иванов: На България не ѝ трябва нова Конституция, а конкретни неща да се променят в настоящата.
  Това ,гербавите ,най ви бива да лъжете/.

 12. 13 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  В момента всички политически сили в България са с комунистически червени корени и не могат да променят нищо , затова сме на последно место по всичко ,няма как да се постигнат каквито и да е било промени ,да благодарим ,че ЕС ни търпят още .

 13. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Kakъв е тоя зор да се променя конституцията, да се овладее главния прокурор, да сем променя каквото на кой му скимне.

 14. 15 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Ами то е ясно, че трябват промени. Права е проф. Начева за мандатите на премиера, те трябва да бъдат ограничени, за да се избегне опасността от диктатура, защото реалната изпълнителна власт е във премиера. Голяма глупост е, че са ограничили мандатите на президента, явно като са писали конституцията са правили заемки и от президентски републики и е станало тюрлю гювеч.

  Другата важна поправка е да се намали броят на депутатите, за да не могат партиите да си позволят да вкарват спящи или отсъстващи през цялото време хора. Трябва ни малък, но работещ парламент, а не такъв с депутати без нито едно изказване за 5г.

  Трябва да се махне имунитета на депутатите, за 30г парламентаризъм ДПС доказа, че вкарва криминални личности, които си плащат, за да са недосегаеми.

 15. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Аз пък смятам, че България има нужда от нова Конституция. Тая, писана от комунисти, изобщо не отразява духа на времето.
  Маха се ВНС, маха се президент и вице, защото сме парламентарна република, депутатите се редуцират до 120-140, прокуратурата се изважда от съдебната власт, Конституционният съд става част от ВКС, закрива се ВСС, маха се областното деление и администрация, пропорционалният подоходен данък се вкарва вътре, за да не могат разни случайни мнозинства да го променят, задължителна военна служба за мъже и жени - три месеца, както и още разни глезотийки, които не са от компетенцията на масовия диванен коментатор...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 16. 17 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело


  Само 19 % от гражданите знаят какви са правомощията на ВНС
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Мен ме интересува колко % от юристите знаят. Че на много юристи страшно им пречи ВНСв Конституцията, но не могат да обяснят точно за какво им пречи....:)

 17. 18 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело

  До коментар [#14] от "nema_labavo":

  Колега, вия бяхте оня с несполучливите шеги, ако не се лъжа? :)

  Я и аз да се пошегувам с вас - всъщност в Конституцията за главен прокурор нищо не пише да му се невиди :)

 18. 19 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело

  До коментар [#14] от "nema_labavo":

  Колега, вия бяхте оня с несполучливите шеги, ако не се лъжа? :)

  Я и аз да се пошегувам с вас - всъщност в Конституцията за главен прокурор нищо не пише да му се невиди :)

 19. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Весело

  ,,Що се онася до намаляването на броя на депутатите от 240 на 120, това намалява представителността на парламента, освен че нарушава правото на избор на гражданите..”

  То щото сега сме толкова сериозно ,,представени” че ни е срам да кажем как ....

 20. 21 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело

  До коментар [#16] от "Петър Самсонов":

  Всичко, което си е написал само комунист може да го измисли :)

 21. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Пенчев и той си говори от името на народа....

 22. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#16] от "Петър Самсонов":


  С повечето неща съм съгласна но със задължителната военна служба....Ц

 23. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Естествено правилно.

  Единствено нарушители не познаващи или нарочно нарушаващи
  действащия Велик основен и върховен закон Конституция
  бълнуват за амнистия "нова конституция"

  "Очертава се консенсус на експерти
  срещу нова конституция"

 24. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 26 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#18] от "iug23671517":

  Аз трябва да съм, напоследък нещо не уцелвам шегите. Или хората, но това няма отношение.
  Конкретно - не съм и казвал какво пише в Конституцията за главния прокурор. По-скоро визирах желанието на всички да изпъкнат по някакъв начин. Да дадат решението, панацеята.
  И този път само си казвах мнението, не опитвах да се шегувам.

 26. 27 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 703 Неутрално

  За какво му е на пРезидента нова конституция,той и без това си прави каквото си поиска,без да спазва конституцията!!!
  А и преди минути научих,че следващият който ще уволнят е главния секретар на МВР Ивайло Иванов!!!
  Всеки, който не е на едно мнение с Радев, скорострелно бива уволнен. Да се зачуди човек, защо тия уволнения и подмяни, като уж това правителство ще е само за 2-3 месеца. Нека като дойде редовното правителството, след изборите,да си назначава който си иска. Защо сега,и защо толкова бързане?
  Да сте чули някой да казал какво се случва с подготовката за изборите? Аз не! Явно изборите ще останат на заден план, явно целта е, сегашното правителство да остане за по- дълго. Поне засега всичките им действия показват точно това!

 27. 28 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Изглежда, че всичко е било замисляно мноооого отдавна. Няма как иначе,да почнеш да уволняваш още дори преди да си влязъл в кабинета си,камо ли пък,да си се запознал с работата на предшественика си.

 28. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#16] от "Петър Самсонов":

  Съгласен съм, но няма как да стане. Президент е необходим на някои хора за да се отслаби властта на премиера донякъде и да се разкъса изпълнителната власт. Видяхме и при последните протести какво стана, Резидента беше против изпълнителната власт. Освен това на президента му се дава власт над армията, той обявява война. За мен такова разкъсване на изпълнителната власт е ненужно и вредно.

  ДБ=БКП
 29. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Тя малко работата прилича на Чалгаря... Преди да влезе в парламента щеше да прави субсидията 1%, да въвежда мажоритарен вот... и после какво? Нищо. Та и сега преди крещяха че трябвало да се смени конституцията и сега какво? Нищо.

  ДБ=БКП
 30. 31 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Все още има умни хора в България.Нова Конституция се сътворява и гласува от ВНС от 400 депутати избрани от Народа,когато обстоятелствата го налагат.(Когато се налага да се промени изцяло устройството на Държавата)Обикновеното НС може да променя само отделни "части" от действаща Конституция с мнозинство от 2/3 но не и да изменя смисъла и духа на действащата Конституция.(Такова право има само ВНС)От обикновено НС, може да се променя структурата на отделните власти но не и да се променя смисълът им.Не може чрез промяна да се елиминира разделението на властите и да се дава превес на която и да е другавласт определена в Конституцията от по висш орган а именно от ВНС.

 31. 32 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Изглежда, че всичко е било замисляно мноооого отдавна. Няма как иначе,да почнеш да уволняваш още дори преди да си влязъл в кабинета си,камо ли пък,да си се запознал с работата на предшественика си.
  —цитат от коментар 28 на galina georgieva


  Не е чак толкова отдавна - пролетта миналата година.
  И след спорове и доуточнения договорките бяха гласувани на колене пред шадравана.

 32. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  То ако нова конституция ще се прави от БКП, Чалгаря, Галева, мерси... Не искам.

  ДБ=БКП
 33. 34 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 835 Неутрално

  прокуратурата няма какво да търси в съдебната власт !
  нейното място е в изпълнителната !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 34. 35 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 441 Неутрално

  ВНС трябва да се конституира,като най-висш орган,за да не може в бъдеще да се правят промени засягащи Обществената система и духът на Конституцията,утвърдена от 400 депутати избрани от Народа от по нисш орган,като обикновеното НС избрано от 240 депутати.Все пак трябва да има широка обществена подкрепа за една такава значима промяна която ще промени духът,смисълът и начинът на Управление на Държавата.

 35. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  На овехтяла държава не и трябва нова конституция. Още по-малко на калпава държава. Нова конституция се полага на нова държава. Кое е новото? Европейското кандилкане или балканското разтакаване?

 36. 37 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  За какво му е на пРезидента нова конституция,той и без това си прави каквото си поиска,без да спазва конституцията!!!А и преди минути научих,че следващият който ще уволнят е главния секретар на МВР Ивайло Иванов!!!Всеки, който не е на едно мнение с Радев, скорострелно бива уволнен. Да се зачуди човек, защо тия уволнения и подмяни, като уж това правителство ще е само за 2-3 месеца. Нека като дойде редовното правителството, след изборите,да си назначава който си иска. Защо сега,и защо толкова бързане?Да сте чули някой да казал какво се случва с подготовката за изборите? Аз не! Явно изборите ще останат на заден план, явно целта е, сегашното правителство да остане за по- дълго. Поне засега всичките им действия показват точно това!
  —цитат от коментар 27 на galina georgieva


  Пътят по който върви Радев ще го направи клиент на Гешев!

  Нито един български президент до сега не е бил разединител на нацията,Радев стана!

  Нито един български президент до сега не е искал оставка на законно избрано българско правителство. Радев я поиска няколко пъти!

 37. 38 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 910 Неутрално

  И Гешев обича да се прай на луд, форумните лъжци изглежда от такива като него се учат. Новата конституция беше шменти-капели постановка на гербаджиите, на гения на оня палячо и едновременно шеф на правната комисия. Ицката има нещо общо с това само в болното тролско въображение.

  Мястото на прокурорите не е в т.нар. съдебна власт. Няма нужда да се мънка по въпроса. Отделно - правомощията на гл. прокурор трябва да бъдат драстично ограничени. И трето - най-важно - всеки един прокурор трябва да отговаря за своите действия и бездействия пред закона. Стига само небе над главата му.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 38. 39 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  До коментар [#37] от "Дария Колев":

  Нищо няма да му направят. Те не смеят някой обикновен политик да вкарат в затвора, камо ли Резидента. Законите в РБ са за обикновените хора. Политиците не ги ловят закони.

  ДБ=БКП
 39. 40 Профил на
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Доста пороци си има действащата Конституция. Някак си наивно-пожелателна в принципите си, но противоречаща и почти неадекватна в държавното устройство.

  Установеният с нея модел на държавно управление е архаичен, но за преобладаващия начин на мислене си е добре. Когато масовото съзнание се разшири достатъчно, а още няма и наченки на такъв процес, тогава ще се наложи и смяна на Конституцията.

  Колко разделени могат да бъдет законодателната и изпълнителната власт, и изпълнителната и съдебната? Последното десетилетие видяхме колко. А то не е кой знае какво откритие, защото от това декларативно, но привидно разделение се ползваше и тоталитарната държава.

  Решава организираната престъпност да овладее държавата и го постига без особени усилия и инвестиции, за има-няма 2-3 години. Какви механизми има предвидени в Конституцията за да не се случи нещо такова? Никакви! Само едно пожелание в чл. 1, ал. 3.

  Основите на политическия живот са още по-примитивни. Разчита се само на слуката ПП да издигнат знаещи и морални личности. За 30 години се видя, че ПП се грижат главно за груповия си интерес, а общонародния е красива фраза в клетвата на депутати, министри и президент, и толкова.

 40. 41 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 441 Неутрално

  НастоящатаКонституция е напълно в съответствие с Международната Харта за правата на човека,която е ратифицирана от България и е влязла в сила още през 1976 г. Съвсем друг е въпросът защо по време на Соц.Републиката (периода:76-89г,не имало гласност)по тази тема.Но Новата Конституция е следствие ,последвалите събития след '89 и промяната която настъпи след това.Затов и не се нуждаем от нова Кпоституция,а само от промени в нея за да се осъществят и изпълнят изцяло правата на гражданите заложени в нея.

 41. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Даже:
  Не са нужни промени в действащата конституция.

  Нужно е "матряла" -- особено служебен "институт", "магистрат" и пр. тарикат --
  да научи Конституцията и -- еднакво важно: да се научи да Я разумно тълкува
  И изпълнява, спазва.

  В чл. 5 на Закона КРБ Велик Законодател ясно е заявил,
  че не допуска -- нито толерира, закони противоречащи на КРБ.

  Не допуска и закони, уж КРБ угодни, от обикновени събрания народни,
  каквито обикновени "закони" представляват порочно опоредстващи опити
  "заменки за подмяна" Волята на Великия Народен Законодател:
  изразена с едни или други разпоредби в и на Великия Закон КРБ,
  непосредствено действащ.

  Ако изобщо има легитимна съдебна власт:
  тя познава, съобразява и изпълнява Закона първи КРБ.
  В частност: Глава 6, за Съдебна власт, Чл. 117 и сл.

  Плюс общо важно:
  Всички разпоредби на Първия текущо действащ Закон,
  въздействащ непосредствено, основен, велик и върховен
  (КРБ).

  Като така: какво повелява КРБ Глава 6 за Съдебната власт Чл. 117 ?
  В частнот:
  Определение за що е то, и защо, "съдебна власт".

  Типове длъжности на/при съдебна власт:
  Съдия,
  Съдебен заседател,
  прокурор,
  следовател.

  В явна -- експлицитно такава,
  последователност на Пред-шефстване, Йерархия.

  В съответствие и съгласие с Всички нормални Конституции
  по света.

  Грешно е против Конституция бъзикане.
  Грешно е, и пак ще, ако.

  Обикновено Народно събрание
  с "finishing touches",
  с обикновен закон,
  би могло да добави необходимите (евентуално)
  фини уточнения под Върховния.

  До коментар [#12] от "Роси":
  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Христо Иванов:

  На България не ѝ трябва нова Конституция,
  а конкретни неща да се променят в настоящата.

  Това ,гербавите ,най ви бива да лъжете/.

 42. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Чайкист, чекист или и двете...
  Днешни гларуси срамят предците ;)

  До коментар [#38] от "ddd":

  И Гешев обича да се прай на луд,
  форумните лъжци изглежда от такива като него се учат.

  Новата конституция беше шменти-капели постановка на гербаджиите, на гения на оня палячо и едновременно шеф на правната комисия. Ицката има нещо общо с това само в болното тролско въображение.

  Мястото на прокурорите не е в т.нар. съдебна власт. Няма нужда да се мънка по въпроса. Отделно - правомощията на гл. прокурор трябва да бъдат драстично ограничени. И трето - най-важно - всеки един прокурор трябва да отговаря за своите действия и бездействия пред закона. Стига само небе над главата му.

 43. 44 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело

  До коментар [#40] от " ":

  Не разбрах какво предлагате...

  От толкова години слушам ей такива кухи нелепи фрази, на хора които не разбират какво е Основен закон и как се съотнася със правния ред в държавата и искат едната конституция да реши институционалните проблеми :)

 44. 45 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело

  Мястото на прокурорите не е в т.нар. съдебна власт. Няма нужда да се мънка по въпроса. /quote]

  Единият иска да мести прокуратурата незнайно къде, сигурно в гаража,

  [quote#40:" "]Установеният с нея модел на държавно управление е архаичен,
  —цитат от коментар 38 на ddd


  На другия пък паралментарната република дето общо взето се е наложила като най-популярна форма на управление от няма и 60-70 години по света му е архаична....


  Основите на политическия живот са още по-примитивни. Разчита се само на слуката ПП да издигнат знаещи и морални личности. За 30 години се видя, че ПП се грижат главно за груповия си интерес, а общонародния е красива фраза в клетвата на депутати, министри и президент, и толкова.
  —цитат от коментар 40 на


  И партиите са му примитвини, да ги махнем викаш, барем една да оставим за цвят или да прескачаме еднопартийния комунизъм и направо на чиста анархия да минем, а?

  Ниската правна грамотност на населението подхранва честите популистки призиви за нова конституция или за недообмислени промени - това мнение също беше изразено от участници в дискусията.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Мдааам...

 45. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  Радев за к'во тогава се блъска да подготвя нова конституция ???
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Не се "блъска" Радев! Дани Умното се блъскаше да подготвя нова конституция!

 46. 47 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  "Това ,гербавите ,най ви бива да лъжете/"

  Разбира се! Нали са привърженици на Бойко Методиев Борисов! А той е с влязла в сила присъда за лъжа!

 47. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Гневно

  Kakъв е тоя зор да се променя конституцията, да се овладее главния прокурор, да сем променя каквото на кой му скимне.
  —цитат от коментар 14 на nema_labavo


  Главният прокурор е обладян от мафията!

 48. 49 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#37:"Дария Колев"][/quote]

  Защо да не я поиска? Когато правителството е коруппирано, некомпетентно и вредно какво да направи? Да стои и да гледа?

 49. 50 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  До коментар [#27] от "galina georgieva":

  "За какво му е на пРезидента нова конституция,той и без това си прави каквото си поиска,без да спазва конституцията!!!"

  Може ли малко конкретика с какво е нарушена конституцията? Или Севда не дава подробности? :-)

 50. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Весело

  прокуратурата няма какво да търси в съдебната власт !нейното място е в изпълнителната !
  —цитат от коментар 34 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  +++!

 51. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#36] от "Judjuk":

  "Нова конституция се полага на нова държава. Кое е новото?"

  Имаше нужда от нова държава и нова конституция след падането на БКП! Положението след падането на ГЕРБ е подобно!

 52. 53 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Относно партиите.Всички трябва да знаят,че никоя партия не може да олицитворява Държавата и да упражнява властта.Партите могат само да предлагат,но НС приема и гласува законите.А власта се осъществява и изпълнява от институциите в Държавата,като същите са длъжни да съблюдават закона.(върховенство на закона) а не прищевките на партийните онбашии)В противен случай защо ни са институции?Затова не ходете за гъби и за риба в деня на изборите а отидете до урните и гласувайте,с ума си а не за някой и друг лев,защото после ,нали знаете ,няма не искам.....закона си е закон ,но от вас зависи какъв ще е той и чии интереси ще защитава.Тия последни години трябва да са ви дали добър урок .

 53. 54 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Така-ааа. Българският институт за правни инициативи /БИПИ/организирал "дискусия" между внимателно подбрани индивиди. Да видим сега кои са спонсорите на БИПИ за да е ясно за какво говорим.

  http://www.bili-bg.org/121/page.html

 54. 55 Профил на
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#40] от " ":Не разбрах какво предлагате...От толкова години слушам ей такива кухи нелепи фрази, на хора които не разбират какво е Основен закон и как се съотнася със правния ред в държавата и искат едната конституция да реши институционалните проблеми :)
  —цитат от коментар 44 на iug23671517


  Не ви предлагам. Изразих мнение, че в Конституцията е заложен порочен модел на държавно управление, в частта на уреждането на фундамента му. Не е тук мястото за обосновка по същество.

  Възползвах се от правото, записано в чл. 39 от Конституцията, а това предполага, че не я считам за чак толкова порочна, колкото сте опитали да внушите, като сте преекспонирали с коментара си мнението ми.

  Чудя се, защо ви е било нужно да изпускате от контрол емоциите си в този и следващия го коментар? Пробвате дали моите са под контрол?

 55. 56 Профил на
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#45:"iug23671517"][/quote]

  Тук не пишат само вашите колеги тролове, заработващи с пропаганда.
  Разбирането на философията на законите обикновено има няколко нива.
  Нормално и общественополезно е да има разбирания, различни от вашите, които, допускам, че са предразсъдъци, формирани от трудно взети изпити в университета.

 56. 57 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#52] от "vassilun":

  След падането на ГЕРБ не е нужно да се сменят всички закони а да се гарантира прилагането им по същество и за всички.
  Каквито и идеални законови норми да са разписани ако управляващите ги ползват, като салфетки и бухалки резултата ще е същият, който познаваме.

 57. 58 Профил на
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ако някой е предложил смяна на всичките закони, значи няма представа какво е предложил.

  Кодексите са 25, основните закони - 360, правилниците 429, а наредбите - 2213.

 58. 59 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело

  Не ви предлагам. Изразих мнение, че в Конституцията е заложен порочен модел на държавно управление, в частта на уреждането на фундамента му. Не е тук мястото за обосновка по същество.

  Възползвах се от правото, записано в чл. 39 от Конституцията, а това предполага, че не я считам за чак толкова порочна, колкото сте опитали да внушите, като сте преекспонирали с коментара си мнението ми.
  —цитат от коментар 55 на


  Така де. Ама нали щом нещо е порочно, значи спрямо него имате идея за "непорочното". Китайците са го измислили - Ин и Ян. Нещата съществуват по двойки, за да ги различаваме. Няма как да дефинираш нещо без антипод за сравнение.

  Ако модела в Конституцията е "порочен във фундамента си" (каквото и да означва това), с кой непорочен модел го сравнявате, за да давате това определение? Ако не може да го нафърляте поне, щот' те не са много вариантите, значи нещо не са добре нещата.
  Как тъй тука мястото е удобно да се каже че тоя модел не стааа, а пък не му е мястото да се каже, кой стаааа?

  Аз питам само от чисто любопитство, нищо не преекспонирам, но се надявам. Даже ви давам шанс да продължавате да си упражнявате правото по чл. 39 пък вие бягате от конституционните си права....


  [quote#45:"iug23671517"]
  —цитат от коментар 56 на
  Тук не пишат само вашите колеги тролове, заработващи с пропаганда. Разбирането на философията на законите обикновено има няколко нива.Нормално и общественополезно е да има разбирания, различни от вашите, които, допускам, че са предразсъдъци, формирани от трудно взети изпити в университета.[/quote]

  Мойте "кулеги" колкото мои, толкоз ваши. Как се казали древните, не ми префърляйте титули ако не са ваши...

  Да твърдите само, че имате "разбирания на нива" за философията на законите, без да можете да формулирате НИТ' ЕДНО, освен като неясен, обвит в мъгла от мъдрост антипод на мойте изпитни премеждия, ми намирисва на чиста тавтология, уважаеми... :)

  Както е казал Мъдреца:

  Критиката към чуждото мнение, още на никой не е спестила нуждата от собствено такова!

 59. 60 Профил на Гербидж Мутропитекус
  Гербидж Мутропитекус
  Рейтинг: 31 Весело

  До коментар [#54] от "Бубенце":

  Ми на мен ми ясно за какво говорят БИПИ, без да им търся спонсорите. На тебе кат' не ти ясно за кво иде реч, търсиш алгоритмите така придобили популярност в пик.

 60. 61 Профил на
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#59:"iug23671517"][/quote]

  Изчетох в архива част от днешното ви творчество и го прецених като арогантно, но в последния си коментар ми задавате хубави въпроси, като мисъл, въпреки особената им интонация.

  Нямам амбиция да споделям мненията си и дори съжалих, че ви дадох повод да ме провокирате, но след като съм предизвикал реакцията ви, ще се наложи да отговоря с няколко изречения.

  Нямам идея как би изглеждало едно непорочно публично право, но това не изключва възможността да имам представа за нещо, което ми изглежда по-добро от онова, което е сега. Една или две стъпки към по-доброто не е най-доброто, но може да се окаже по-добро от наличното. Няма как да постигнем съвършен модел на обществено и държавно управление, защото това би означавало еволюцията да спре, което е невъзможно, но винаги можем да откриваме нещо по-добро, и да го прилагаме, ако има обществено съгласие, а после да преодолеем с нещо по-добро и онова, което преди сме считали за добро.

  Нямаме спор, че противоположностите изграждат всичко в нашия свят, но те са в постоянен преход една в друга. Някои сред нас имат и редкия талант да ги уравновесяват, а така - и да ги управляват. Нюансите и полусенките също предоставят възможности за сравнения, обособяване и знания.

  За критерий при преценката на качествата и недостатъците на Конституцията ни ползвам три теории – на обществените взаимодействия, на общата теория на взаимодействията и на различията. Понеже държавата е създадена с цел удовлетворяване на обществени потребности и се ползва като средство за удовлетворяване на други обществени потребности, преценката си за устройството на нашата, и какво би могло да бъде по-добре в нея, правя с оглед на това, какви институции и изпълнявани от тях функции биха довели до по-ефективно задоволяване на общите ни потребности, спрямо сегашния модел. Така, следвайки тази пътека, можем да нахвърлим предложение за ремонт на основния ни закон, без да се налага да се позоваваме на други модели прилагани някъде по света, за да ги копираме. Предпочитам творческата мисъл, съобразена с наличните потребности, а не реципиране на правото.

  За да задоволя любопитството ви, ще се наложи да споделим и обсъдим поне 10 хил. думи, а това няма как да стане тук и сега.

  Колега, ако продължите с въпросите си, постарайте се да пишете учтиво и грамотно, за да не ми намирисват толкова много изявите ви на невъздържаност. Предпочитам да се съсредоточавам върху смисъла на думите, да възприемам идеите в дълбочина, и събеседниците да не ми натрапват личностните си недостатъци.

 61. 62 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 780 Неутрално

  И чл. 69 ,който от гледна точка на наказателното право приравнява депутатите към невменяемите,пак не се споменава.Никому не прави впечатление.Защо тогава се събират тези хора?Да бранят завоеванията на народната власт?Вероятно да.Друга причина не виждам.

 62. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Под игото

  [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Нашата конституция е
  тежка
  и излишно подробна.
  И се нуждае от основен ремонт.
  ----------------------------------------------

  О, yеah.

  Подробности правят тежък
  всеки общ един закон.

  Нужни са (в Евра?) пари
  за ремонта на ремонт.

  "Свобода за канона!" - наша свидна е икона.
  С лек закон постигаш леко... стигаш леко надалеко

 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  в конституцията трябва единствено да се премахне така нареченото внс и всичко свързано с него

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 65. 66 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#50] от "vassilun":

  вяска не разбра ли, че твоите вече нехаресват фигуранта

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 66. 67 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#51] от "vassilun":

  васка кво стана с дитирамбите за независим прокурор като кьовеши😁

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 67. 68 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#51] от "vassilun":

  васка кво стана с дитирамбите за независим прокурор като кьовеши😁

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK