Терени за строителство на хотели край Приморско се оказаха върху пясъчни дюни

Скрийншот от сайта на АГКК, на който асно се вижда, че имоти са разположените върху пясъчни дюни

© Дневник

Скрийншот от сайта на АГКК, на който асно се вижда, че имоти са разположените върху пясъчни дюниПовече от 20 поземлени имота, определени за строителство на хотели и курортно - рекреационни обекти на самия морски бряг край Приморско, се оказват разположени върху дюни. Терените са частни, общински или с неустановена собственост, показа проверка на "Дневник" в регистрите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В същото време според текстове на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, влезли в сила още през 2008 г.,


пясъчните дюни могат да бъдат единствено публична държавна собственост,


която не може да бъде обявена за частна.
По-голямата част от имотите се намират в местността "Пясъка" край Приморско. Впечатление прави фактът, че повечето от тях са с приблизително еднаква площ - около 4 дка всеки и се намират на първа линия до плажа. От всички имоти, отредени за строителство на почивни бази с неустановена собственост са само два, други два са общински, а един е частна държавна собственост.


Как скали и дюни, граничещи с плажа край Лозенец, се оказаха "земеделски земи" и "ниви" - тук.
Клуб за над 2500 души може да бъде построен върху изорания плаж "Смокиня" - тук.


С най-много


имоти върху дюните край някогашния Международен младежки център


край Приморско е дружеството "Приморско клуб" - притежавано от туристическата компания "Албена". Втора по големина група крайбрежни имоти са притежание на "Кей Ес пропърти 18" на братята Красимир и Стефан Джанкови. Собственик на терен върху дюните е и "Френски козметичен център", свързана с "Черноморска лизингова къща" и със станалата печално известна с "подпорната си стена" "Алепу вилидж". Един от терените е собственост на голяма група физически лица и многократно е бил ипотекиран, показват данни от Имотния регистър.


Недоумение в справката буди


имот публична общинска собственост с площ от около 2.6 дка, отреден за алеи,


въпреки, че се намира върху морски дюни.


Скрийншот от сайта на АГКК. В ляво на снимката е информацията, укозвощо собствеността на имотите, разположени върху пясъчните дюни

© Дневник

Скрийншот от сайта на АГКК. В ляво на снимката е информацията, укозвощо собствеността на имотите, разположени върху пясъчните дюни


Според текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие към територията на морските плажове се включват и пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажните ивици ивица или попадащи върху самите тях. Освен това според текстовете на същия закон, дюните са публична държавна собственост наред с плажовете, брегоукрепителните съоръжения и островите, които не могат да бъдат обявявани за частни.


Въпреки всички законови разпоредби


обаче въпросните над 20 терена върху дюните край Приморско с изключение само на един продължават да са частна или общинска собственост, обявена за "гора" или "урбанизирана територия" и с начин на трайно ползване "за курортен хотел, почивен дом".


"Дневник" изпрати до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Областната администрация в Бургас въпроси, които трябваше да изяснят предприемана ли е процедура за одържавяване на въпросните имоти, разположени върху пясъчни дюни и на какъв етап евентуално се намира тя?


От областната администрация в Бургас съобщиха, че във всеки от случаите, в които там бъдат получени сигнали, свързани със състоянието на пясъчни дюни, те се препращат към регионалното министерство като единствено компетентен орган. От там обаче не бе получен отговор до приключването на работата по този текст.


Един от най-нашумелите случаи, в които


строителство върху дюни беше спряно със съдебно решение


буквално в последния момент е от 2013 г. Тогава с решение на две инстанции - Бургаският и върховният административен съд бе забранено строителството три дюни, разположени в защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър".


Делото бе заведено по искане на Окръжната прокуратура в Бургас за отмяна на решение на директора на Регионалната екоинспекция, с коието строителството върху дюните бе допуснато, независимо от факта, че те се намираха в границите на защитената зона "Ахелой-Равда-Несебър" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Върху дюните бяха проектирани жилищни сгради и паркинг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK