Кои квартали в София пестят най-малко енергия

Кои квартали в София пестят най-малко енергия

© Надежда ЧипеваВ София до 2030 г. да се премахне използването на твърди и течни изкопаеми горива. Тази амбициозна цел е поставена в прогнозата за енергопотреблението според общинското предприятие "Софияплан".


Дружеството представи и Интерактивна онлайн карта за енергопотреблението по квартали, разработена заедно с неправителствената организация за енергийна ефективност "Софена". Тя е в тон с насоките в Европейския зелен пакт. В него е заложен стремежът Европа да бъде първият неутрален по отношение на климата континент, а задачата е до 2050 г. да се достигнат нулеви емисии от парникови газове.


До 2050 г. в София енергията от ВЕИ ще е почти 25%
Годишното енергопотребление в София сега е 5.66 млн.мегаватчаса, през 2030 г. трябва да е 5.5 млн., а през 2050 г. да се свие до 5.4 млн. мегаватчаса.


Към 2050 г. се очаква спад в използването на централното отопление и гореща вода, както и увеличено потребление на възобновяема енергия от слънчеви панели, аеротермални и геотермални източници. В този период производството на енергия от ВЕИ в София трябва да достигне 1.39 млн. мегаватчаса годишно, което е около ¼ от цялото енергопотребление на града.


Картата показва кой квартал колко енергия ползва


"В София целта е до края 2030 г. да се премахнат изкопаемите твърди и течни горива като източник на енергия, тъй като те са с най-висок емисионен коефициент и влияят на чистотата на въздуха и на глобалния климат", поясни Жоржета Рафаилова от "Софияплан". За някои квартали обаче като "Факултета" и "Бояна" този срок е 2050 г. Първите стъпки са започнати - подмяната на старите печки с безплатни по-екологични устройства за отопление е в ход.


Другата линия е развитието на газификацията. "Въпреки че е изкопаемо гориво, природният газ е с най-ниският емисионен коефициент", допълни тя. Препоръката към "Топлофикация София" е да "позелени" своята енергия като включи и възобновяеми източници и увеличи дела на когенерацията.


Кварталите вече имат свой енергиен паспорт


В интерактивната карта са представени енергийни паспорти на отделните квартали на София, както и прогнози за енергопотреблението през 2030 г., 2040 г. и 2050 г. Показани са данни за ползваната енергия за битова гореща вода и отделно за отопление. Като особено важен показател е посочена спестената енергия във всеки квартал от приложени енергоспестяващи мерки - саниране или преминаване на възобновяеми енергийни източници.


Панелните жилищни комплекси като "Люлин" и "Младост" са строени с най-ниска енергийна ефективност. Стените са дебели едва 14 см и ако санирането е само лепене на топлоизолация, няма да е достатъчно. Ще трябва и обновяване на вътрешните системи на тези сгради - за отоплението и вентилацията, посочиха от "Софияплан". Енергоспестяващите мерки ще са най-подходящи именно в тези квартали.


В момента с енергоспестяващи мерки (ЕСМ) жителите на "Люлин 1" годишно пестят 217 мегаватчаса, докато в "Люлин 5" това количество е 297 мегаватчаса, показва изследването.


"Младост 1" спестява 90 мегаватчаса, а съседният "Младост 2" е постигнал икономия на 428 мегаватчаса, "Младост 3" - 701, а "Младост 4" - 466 мегаватчаса годишно.


Сериозно се пести енергия и кв. "Красна поляна-I и II част", сочи интерактивната карта. Там потреблението чрез прилагане на ЕСМ се намалява с 527 мегаватчаса годишно.


В центъра се пести най-малко


В абсолютния център, между бул. "Христо Ботев" и площад "Света Неделя", този показател е едва 8 мегаватчаса, а около Докторската градина - 87 мегаватчаса, а в района на ул."Граф Игнатиев" - 59 мегаватчаса. В "Лозенец-3" (между бул. "Св.Наум" и бул."Евлоги Георгиев") този показател е доста по-висок - 373 мегаватчаса. В тези данни трябва да се отчита, че в центъра гъстотата на населението е доста по-ниска от жилищните комплекси и общото количество на енергопотреблението е по-малко.


Показателите в интерактивната карта са постигнати чрез моделиране на статистическите отчети в периода 2015-2017 г., обясни методиката Рафаилова. Те са основа за планиране на бъдещи мерки как да се влияе на енергопотреблението - чрез стимули, но и чрез санкции, за да се въведат нови норми за енергийна ефективност.


"Санирането трябва да включва и монтаж на слънчеви панели на покрива", дава пример Рафаилова. Според нея енергийните паспорти на софийските квартали ще са важни за бъдещите инвеститори, за доставчиците на енергия при планиране на поставянето на възобновяеми енергийни източници.

Към картата са представени и реалистичен и песимистичен сценарий и за броя на населението в столицата. По първия градът ще нарасне до 1.413 млн.души през 2030 г. и до 1.523 млн.души до 2050 г., а според песимистичния съответно до 1.422 млн. и 1.541 млн. души. Сега в града са регистрирани, че живеят 1.221 млн.души, колкото е бил броят им през 2013 г.

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3180 Весело

  Тези пишат едни неща, Фандъкова прави съвсем други, работата е да се пише нещо красиво и политкоректно, докато се върши точно обратно, или пък докато нищо не се върши. Само не разбирам защо Дневник пуска подобни врели-некипели....

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "До 2050 г. в София енергията от ВЕИ ще е почти 25%"
  Ако е само толкова, това ще е най-изостаналия милионен град в света.

 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Аз вече си инсталирам система за производство на ток ,термопомпи за отопление на жилищата , фотоволтаици на гаражите ми и в службата ,които да зареждат електрическата ми кола безплатно в следващите години от собственото ми производство , не смятам вече да отделям пари нито за горива ,нито за ток и отопление ,защото това е рекет от държавата и дружествата свързани с нея .

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":не смятам вече да отделям пари нито


  Но пък смяташ, че всички са длъжни да отделят многократно повече пари за ЗО?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2380 Весело

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Остави го бе. Ще инсталира една термопомпа и ще си плати тока за 30 години напред накуп. Това е без да броим подръжката, както и факта, че въпросното устройство няма да работи 30 години...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  ОК,сбъдваш/те мечтите ми,браво. Но драги, както и родните правителства ,така и световните ще шибат през пръстите. Вижте,вече имаме данък въздух,или търговия с парникови газове..Помните ли тлъстото говедо АлГор как ревеше със сълзи заради парниковия ефект.И така въведоха тази търговия.....и накрая какво стана САЩ не подписаха споразуменията и всички следващи.Дори РКитай промени коренно енергетиката си...Вижте сметките за тока или така наречения МИКС,колко са данъци и подобни? Но мисля че трябва да ви се отдели поне статия,или направете клипче в Ютуб дано пък всички правят подобни неща.

 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1002 Весело

  Видиш ли в един квартал сутрин много хора да бягат за здраве, значи наемите и жилищата са скъпи. Стара мъдрост.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  С дървена дограма уплътнението на прозорците е по-слабо, повече се харчи за отопление, но въздухът е много по-свеж и чист.
  Не знам, дали скоро няма да ни заковат прозорците отвън и един въздух да отопляваме цяла зима. Даже може да измислят нещо технологично за пречистването му, което естествено да е по-скъпо от спестените пари, но да направи още някой милиардер.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До 2030 всички ще сме с рак и астма! Горенето на твърди горива в София трябва да спре ВЕДНАГА!

  Ток произвежда държава в ИЗЛИШЪК - няма нужда да го пестим, а утилизираме!

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5619 Весело

  "Панелните жилищни комплекси като "Люлин" и "Младост" са строени с най-ниска енергийна ефективност. Стените са дебели едва 14 см..."
  #####
  Гарантирано от тайгата и онзи всезнайко в сянка.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":


  То и написаното не струва. Щели да спират изкопаемите горива, но за Бояна и Факултето от 2050!?
  Щели да газифицират - което е поредната безмислица, все едно газът е ВЕИ.

  В случая няма грам амбиция.
  Отделно, че после администрацията ще се покрие, щото все пак стратегията й е да дава на всеки по нещо, че да не се вглежда електората твърде много в нейното канче...

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До 2030 всички ще сме с рак и астма! Горенето на твърди горива в София трябва да спре ВЕДНАГА!Ток произвежда държава в ИЗЛИШЪК - няма нужда да го пестим, а утилизираме!
  —цитат от коментар 10 на koalarevolution


  —-
  От къде, на къде? По улиците се движат няколко милиона коли, градския транспорт е празен /основно защото е по-скъп/, а трябва да забраним на пенсионерите да използват най-евтиното отопление.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1670 Разстроено

  "До 2050 г. в София енергията от ВЕИ ще е почти 25%"

  Твърде слабо! Много автомобилни компании до няколко години ще се откажат от ДВГ, а ние (и нашите деца и внуци) ще използваме изкопаеми горива за 75% от енергийните си нужди след 30 години! На всичкото отгоре, Факултета и Бояна ще се отопляват с въглища, дърва и гуми, а пък ние ще им дишаме азотните окиси (и в преносния смисъл- праха на другите европейски градове)...

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1670 Разстроено

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  "не смятам вече да отделям пари нито за горива ,нито за ток и отопление ,защото това е рекет от държавата"

  При това, не от българската държава, която е твърде бедна откъм полезни изкопаеми...

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  " Панелните жилищни комплекси като "Люлин" и "Младост" са строени с най-ниска енергийна ефективност. Стените са дебели едва 14 см и ако санирането е само лепене на топлоизолация, няма да е достатъчно. Ще трябва и обновяване на вътрешните системи на тези сгради - за отоплението и вентилацията,"

  Същото е и с много други кварталли из България, където дебелината на стената е 14 см., а фирмите на властта просто лепят стереопорс и толкоз !......

 17. 17 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1662 Любопитно

  Аз вече си инсталирам система за производство на ток ,термопомпи за отопление на жилищата , фотоволтаици на гаражите ми и в службата ,които да зареждат електрическата ми кола безплатно в следващите години от собственото ми производство , не смятам вече да отделям пари нито за горива ,нито за ток и отопление ,защото това е рекет от държавата и дружествата свързани с нея .
  —цитат от коментар 3 на edin drugii


  ++++++
  Ние отдавна знаем,че ти си Голема работа!🥳👍

  Много съм прост
 18. 18 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Много ми дремеше тая новина и без нея нямаше да спя. Кой не живее в софийски квартал? Визионерство е другото име на София.

 19. 19 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  [quote#13:"hope"][/quote]

  И как градският транспорт е скъп?
  В София месечната карта е 50 лв, във Виена и Брюксел е по 50 евро...
  Просто в София е евтино притежаването на кола - ниски данъци, не е зелена зона навсякъде, рядко се прилагат глоби за неправилно паркиране...ако се въведе ред веднага 50% от колите ще изчезнат.

 20. 20 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тази статия е от типа, че крокодилът е по-дълъг отколкто зелен.
  В центъъра са стари сгради с дебели тухлени стени, по-малки прозорци и по начало доста по-добре изолирани. Така че мерките добавят малко подобрение. Докато там, където е тънък панел, някъде напукан, и дограми, от които вее, естествено че подобрението ще е огромно, но пак е по-зле от старите тухлени сгради.

 21. 21 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  Лелееееее. Въобще не знаех, че съществува "общинското предприятие "Софияплан"". Изглежда до сега е било някаква голяма тайна. Развъдник за калинки???

  А иначе прочетох с интерес цялата статия, но не разбрах на какви реални данни се базира. Данни от електроснабдяване, топлофикация или просто някакви дедуктивни или трансцедентални способности на калинките?

 22. 22 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  Лелееееее. Въобще не знаех, че съществува "общинското предприятие "Софияплан"". Изглежда до сега е било някаква голяма тайна. Развъдник за калинки???

  А иначе прочетох с интерес цялата статия, но не разбрах на какви реални данни се базира. Данни от електроснабдяване, топлофикация или просто някакви дедуктивни или трансцедентални способности на калинките?

 23. 23 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Пише, че в центъра се харчи повече енергия. Нормално е - в центъра са разположени много обществени сгради, министерства и други, които използват електричество, а пък там живеят много по-малко хора.

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Пише, че в центъра се харчи повече енергия. Нормално е - в центъра са разположени много обществени сгради, министерства и други, които използват електричество, а пък там живеят много по-малко хора.
  —цитат от коментар 23 на ikar_01


  —-
  Предполагам, че са извадили сметките на абонатите на физически лица и квадратурата, която отопляват.
  По-скоро в центъра има много жилища под наем и на собствениците не им дреме, колко плащат за ток наемателите.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  [quote#13:"hope"]
  —цитат от коментар 19 на rainbou1
  И как градският транспорт е скъп?В София месечната карта е 50 лв, във Виена и Брюксел е по 50 евро...Просто в София е евтино притежаването на кола - ниски данъци, не е зелена зона навсякъде, рядко се прилагат глоби за неправилно паркиране...ако се въведе ред веднага 50% от колите ще изчезнат.[/quote]


  —-
  Колега, в шести клас, втори срок се учат по математика пропорции, а в пети-проценти.
  Защо сравнявате цените на ГТ в София и Виена?

  Любовта ще спаси света!!!
 26. 26 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Хахаха, айде на бас че до 2030 година римското население на София ще е 30%, всички ще са на печки на твърдо (меко гумено) гориво и половината град ще е тотално гето!

  Евроатлантида
 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  "Санирането трябва да включва и монтаж на слънчеви панели на покрива",
  Върху покривите на панелните блокове не вярвам някой да се съгласи да се монтират слънчеви панели. Защото през няколко години протичат и трябва да се ремонтират. Много лесно е да даваш съвети.

 28. 28 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  "В София до 2030 г. да се премахне използването на твърди и течни изкопаеми горива. Тази амбициозна цел е поставена в прогнозата за енергопотреблението според общинското предприятие "Софияплан".

  Да, да - вие вдигнете тока, забранете дървата и въглищата и гледайте как половин София ще стои на студено зимата за да не ги порицае Гретето...

 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#13] от "hope":

  Каква е вашата представа за цени на градският транспорт в София?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  А презумпцията на автора, че ниското потребление на електричество е еквивалентно с пестене е пълна идиотщина...

 31. 31 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 907 Неутрално

  "А иначе прочетох с интерес цялата статия, но не разбрах на какви реални данни се базира. Данни от електроснабдяване, топлофикация или просто някакви дедуктивни или трансцедентални способности на калинките?"

  Казали са го: вземат за основа данните от 2015-2017 година и оттам нататък пердашат със "спестяването". Ток, газ, гореща вода - могат да ги измерят горе-долу точно. Ама как се оправят с въглищата, дървата, отработеното масло и парцалите по квартали - общинска тайна. Пък и не им е дошло на акъла, че "спестяването" може да се дължи я на топлите зими напоследък, я на европейските статистики, че в България все повече ограничаваме топлото в домовете си. Що пък да не си го припишат на "политиките" и стратегиите?

 32. 32 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 907 Весело

  А презумпцията на автора, че ниското потребление на електричество е еквивалентно с пестене е пълна идиотщина...
  —цитат от коментар 30 на Jazzdevil


  М-да. Пенсионерът си спира парното в гарсониерката, щото не може да го плаща и "спестеното" отива в графа "Европа да бъде първият неутрален по отношение на климата континент, а задачата е до 2050 г. да се достигнат нулеви емисии от парникови газове"?

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2081 Неутрално
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  Каквото и да си инсталираш, то струва някакви пари. За соларите за ток, има някакъв смисъл и то над определени киловати. Термопомпена система е толкова скъпа и трудна за поддържане, че почти обезсмисля ползване в домашни условия.
  Безплатният обяд е само привиден. Плащаш си всичко. Даже и авансово. ;)

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  "До 2050 г. в София енергията от ВЕИ ще е почти 25%"

  Много малко !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":Каква е вашата представа за цени на градският транспорт в София?
  —цитат от коментар 29 на DDR


  —-
  Преди няколко години, на 15 септември, решихме да отидем с ГТ с двете деца, до училищата. На 5 спирки от дома ни. Към днешна дата, 7,20 лв. С колата ще ми струва 5 лв., заедно със зелената зона за два часа.
  Тролеите са нови, рейсове, трамваи, луксозни, светят! Защо хората избират колите си? Защото е по-евтино.
  Държавата пък насърчава именно това, защото колите носят данъци и работни места.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  Извинете, отиване и връщане с ГТ е 14,20лв. за 4 човека.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1662 Любопитно

  Хахаха, айде на бас че до 2030 година римското население на София ще е 30%, всички ще са на печки на твърдо (меко гумено) гориво и половината град ще е тотално гето!
  —цитат от коментар 26 на sa6


  Може би с подходящи либерални стратегии и едно ново "Десетилетие на ромското включване",всички ше си монтират фотоволтаици и ше станат фенове на Мъск.🥳👍

  Много съм прост
 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  идеята е много добра, но
  някак си тея данни са трудни
  за понататъшни изводи.
  и тея години. от 2017 со 2030 какво.
  то тоя прогнози са ключови, защото
  сме в енергиен преход, а ги няма.
  а базата, която ползват каква е.

 40. 40 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drugii":

  Не се тревожи, при режим капитализъм и демакрация държавата винаги ще намери начин да те рекетира.
  Очаквай такса слънце и вятър.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 41. 41 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Хахаха, айде на бас че до 2030 година римското население на София ще е 30%, всички ще са на печки на твърдо (меко гумено) гориво и половината град ще е тотално гето!
  —цитат от коментар 26 на sa6


  По-скоро до 2040-2050, но да натам вървим с бързи крачки.

 42. 42 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Много се запалваме по идеята, търсим:
  18 347лв 8 kW автономен комплект - горе-долу един 8 етажен вход, панелка Люлин =800лв. апартамент. Не е много. Да, ама не. Покрива ще го дупчим ли - тия на 8 етаж ще ни убият за такава идея, не става:( Ще слагаме тежести в основата - дали няма да полетят като гълъби при буря? Казах гълъби и се сещам - кой ще ги чисти? Спада капацитета до 20% на 2 - 3 седмици от прах, курешки и т.н. Ами зимата? Има автоматични системи - само малко по-скъпи от основната. Няма да е автоматична:( Пак покрива, едва го спряхме да не тече, сега някой редовно ще тътри кофи, четки! И за колко още не се сещам, а ?
  Рафаилова, как го виждате?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 43. 43 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Извинете, отиване и връщане с ГТ е 14,20лв. за 4 човека.
  —цитат от коментар 37 на hope


  Купете си карти за цялата градска мрежа и ще ви излезе много по–евтино. И можете да ги ползвате през целия ден. А за децата картата е много по–евтина. Но важното е да се мрънка.

 44. 44 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  това е някакъв частен случай.
  ако водиш децата на училище,
  няма да е за два часа. ще е примерно
  3*1,6-отиване
  1*1,6-ти се връщаш
  1*1,6-отиваш да ги вземеш
  3*1,6-връщане
  12,8 лева.
  ако обаче си вземеш за 4 лева за цялата градска мрежа е
  2*1,6-отиване деца
  2*1,6-връщане деца
  1*4-ти отиване и връщане
  10,4 лева
  естествено кола с повече от един човек
  става по-ефективен превоз,
  но има екологичен момент, че замърсяваш повече.
  а и ако това с транспорта стане система, картите
  дават предимство.

 45. 45 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Топлоизолацията намалява разхода на енергия поне с 30% и няма алтернатива. Увеличаването на дела на ВЕИ може да стане с мощности, консумиращи само ВЕИ, поради непостоянната ВЕИ енергия. Това би станало само ако цената на ВЕИ е по-ниска, засега е преферециално висока.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3627 Любопитно

  Някой разбра ли как "картата показва кой квартал колко енергия използва"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Mim4o62 K
  Mim4o62 K
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дали икономиите в някои жк не се дължат просто на отказ от отопление поради невъзможност за плащане? И обратно, ниските икономии в центъра - на по-високите доходи на живеещите, които не притесняват от разходи за енергия? А?

 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Непременно ще си спомня за тази простотия на предстоящите и следващи избори!

 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#46] от "Храбър":

  цъкаш на картата най-отгоре в ляво
  триъгълничето и ти излиза
  point
  rectangle....
  избираш point
  и кликаш в квартала някъде
  и излизат данните в дясно и отдолу.

 50. 50 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Весело

  До 2050 г. в София енергията от ВЕИ ще е почти 25%
  ____________________________________________________________

  Софиянци да се готвят за режим на тока, 2 часа с ток, 4 часа без ток.

  Връща се положението от соца благодарение на калинките от Брюксел.

 51. 51 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 326 Любопитно

  "До 2050 г. в София енергията от ВЕИ ще е почти 25%"Ако е само толкова, това ще е най-изостаналия милионен град в света.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  Прочетете внимателно какво ви казват в статията - енергията от ВЕИ ще е 25%, а не, че няма да са изградят достатъчно ВЕИ!! Има огромна разлика - София е слабо ветриво място и за това през голяма част от годината въздуха е много мръсен тъй като няма вятър изобщо! Така, че колкото и ВЕИ да сложиш, като не генерира достатъчно енергия, то няма какво да се направи! Има и много други места където ВЕИ не е ефективно, като цяло в България това не е оптимално решение!

  За слънчевите панели - България също има сравнително малко слънце - има карти, където се вижда какъв е възможния добив на енергия. Панелите в България се избиват след 10+ години, което поставя под съмнение икономическата изгодност да монитраш такива. LG предлагат такива с гаранция 20/25 години, но добива в България е малък и кой знае каква невероятна полза няма, но все пак е нещо.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Стените са дебели едва 14 см...""

  Ако са по-дебели, хората няма да могат да си споделят вицове докато са в тоалетната. Пет етажа "колективизация"! Носещите стени са, все пак са 25 см - сто години е гранцията😁.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Весело

  До коментар [#47] от "Mim4o62 K":

  "Дали икономиите в някои жк не се дължат просто на отказ от отопление поради невъзможност за плащане? "

  По-скоро на празните апартаменти - кой в чужбина, кой на село или се чака раждането на наследника. Такива жилища в центъра лесно се отдават под наем за офиси. И как един офис да спести енергия!? Преди са му я мерили от 9 ч. до 17 ч. пет дена. Сега, същото за четири дни и един ковиден.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  "Защо хората избират колите си? Защото е по-евтино."

  Не е по-евтино - разходът за автомобила не е само гориво и паркиране. Но "лъскавият" градски транспорт не вози оборудване, нито стига на 20 метра от "обекта". Няма да си съсипвам здравето, влачейки 50-100 кг оборудване, заради келеши-еколози, които не могат да се изнесат на 300-500 км от София и да си пътуват с жп електричка до работното си място в София!
  Веднъж ми се наложи да ползван градски транспорт и ме глобиха, че компютърът с мене е трябвало да бъде таксуван с изричен билет. Картата за градската мрежа на колегата не важела за "багажа", ако и да пише същото име и на двете.

 55. 55 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Демек аз ще бъда принуден да плащам безумни пари за ток, отопление и да спазвам всевъзможни репресивни разпоредби, а на 500 метра от мене Мангау Хъхрев ще може все така безнаказано да си тъпче в кюмбето всякакви б0клуци, да гори гуми и кабели... както каза един наш зам-кмет: "Ние ги глобяваме, те не плащат глобите...общо взето, това е".

 56. 56 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "Ние ги глобяваме, те не плащат глобите...общо взето, това е"
  —цитат от коментар 55 на Dimitar Nekov

  Е ще се сетите, че с глоби нестава. За това сега подаряват печки - които са в пъти по-екологични.
  В един хубав ден, се спира продажбата на въглища и дърва за огрев, но как ще спреш да горят гуми, пластмаса или да секат незаконно дървета?
  Вероятно ще криминализират горенето на опасни отпадъци, но освен да вдигне престъпността не виждам какво друго ще се случи. За циганите има трябва приобшяване, образование и работа. Ако нямат работа - ще крадат и замърсяват. Глоби без да имаш пари няма как да платиш.

 57. 57 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 326 Любопитно

  Проблема при ромите е, че когато нямат нищо, то няма и как да ги сплашиш, че ще им го отнемеш! За това глоби, наказания не работят при тях. Един да вкараш в затвора, това не действа възпитателно, защото другите знаят, че няма как да ги вкарат всички в затвора, заради кражба на ток или горене на боклуци.

  На циганите им трябва основно образование, плюс някаква квалификация, така, че да могат да работят и да получават доходи с които да живеят нормално. Едва тогава, като ги сплашиш, че ще им отнемеш доходите, жилището и придобивките, едва тогава можеш да ги вкараш в ред.

 58. 58 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Слава Богу, че поне в нещо и поне някаква сметка се води:)

  "Чуждестранен агент"
 59. 59 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2005 Весело

  Аз вече си инсталирам система за производство на ток ,термопомпи за отопление на жилищата , фотоволтаици на гаражите ми и в службата ,които да зареждат електрическата ми кола безплатно в следващите години от собственото ми производство , не смятам вече да отделям пари нито за горива ,нито за ток и отопление ,защото това е рекет от държавата и дружествата свързани с нея .
  —цитат от коментар 3 на edin drugii


  А данък слънце де...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 60. 60 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2005 Весело

  В един хубав ден, се спира продажбата на въглища и дърва за огрев, но как ще спреш да горят гуми, пластмаса или да секат незаконно дървета? ...Проблема при ромите е, че когато нямат нищо, то няма и как да ги сплашиш, че ще им го отнемеш! За това глоби, наказания не работят при тях.
  —цитат от коментар 56 на JsT

  У английско, едни младежи бяха понадули музиката, и след първото предупреждение, полицията им прибра музикалната уредба, та си мисля, ако ти приберат кюмбето и доизкараш нощта без "топло", дали утре пак ще гориш гуми? Хубаво де, инат си ще си купиш второ,трето десето кюмбе, ама в един момент пък ще стане очебийно че не си социално слаб и не ти трябват помощи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK