На живо

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Юлия ЛазароваРъководителите на службите за сигурност, които са били на подчинение на Бойко Борисов, са излезли в неплатен отпуск до септември, заяви днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков. По-късно от пресслужбата на Министерски съвет информираха, че председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. вкл., а председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. вкл.


За политически цели, според ГЕРБ, се използва Българската банка развитие от служебния министър Кирил Петков. Днес стана ясно кои са осемте най-големи кредитополучатели от ББР, които обяви Кирил Петков в интервю в неделя, сред тях фирми, свързани с Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански – Вълка и Георги Самуилов. Междувременно на заседание Министерски съвет одобри разход от 57.1 млн. лева за изборите на 11 юли и допълнителни 11.1 млн., които могат да се ползват при влошена епидемиологична ситуация.
Служебното правителство смята да внесе плана за възстановяване в ЕК

Служебното правителство има намерение да внесе плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия, като преди това го промени, каза днес пред БНТ служебният социален министър Гълъб Донев. В отговор на въпрос той каза, че за момента няма осигурени пари в бюджета за продължаване на антикризисните мерки 60/40, 80/20, родители в заетост, и други. За тях има пари до края на май.
Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Юлия Лазарова


"За всяка едно продължаване трябва да се намери ресурс. Може би най-ефективната е 60 на 40, но за продължаването и са нужни 120 млн. лева само за юни. За 50-те допълнителни лева към пенсиите са нужни 105-106 млн. лева месечно", каза Донев. Той уточни, че начинът за намиране е преструктуриране на бюджета. Гълъб Донев каза, че служебното правителство обмисля нови мерки за подпомагане на малкия и средния бизнес, но те ще бъдат обявени по-късно.


Той е на мнение, че няма политическа чистка, а е нормално министрите от служебното правителство да си избират екипа, в това число и на заместник-министри.

Трима министри се срещнаха с посланика на САЩ

Министърът на отбраната Георги Панайотов се срещна с посланика на САЩ Херо
Мустафа, на която е обсъдено двустранното сътрудничество. "Ще работя активно за по-нататъшното укрепване на доверието и задълбочаването на стратегическите отношения между България и САЩ", подчертал Панайотов.


На друга среща министърът на външните работи Светлан Стоев и на икономиката Кирил Петков са обсъдили с посланика актуални теми от споделения дневен ред на Стратегическия диалог България‑САЩ, както и българското председателство на Инициативата "Три морета".


Министър Стоев подчертал приемствеността във външната политика на служебното правителство и поставил акцент върху ключови за България приоритети в отношенията със САЩ, в това число присъединяването на България към програмата на САЩ за безвизови пътувания Visa Waiver Program, започването на преговори за двустранна Спогодба за социална сигурност, подкрепа за присъединяването на България към ОИСР.


В светлината на българското домакинство на Инициативата "Три морета" през 2021 г. и предстоящата среща на върха в София министърът на икономиката Кирил Петков изразил желанието на България за по‑тесни контакти с бизнес‑партньори не само от Централна и Източна Европа, но и от САЩ, съобщава пресцентърът на министерството на външните работи.

Кабинетът оповести отпуските на шефове на служби

След като сутринта вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че шефовете на служби са пуснати от бившия премиер в отпуски до септември, сега правителствената пресслужба изпрати до медиите точните дати.


Според съобщението председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително.


Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително.


Председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително.


Земеделският министър обеща, че няма да има реваншизъм

Ще работим за нормалното функциониране на отрасъла, разчитайки на експертизата, но ще бъде проявявана нулева толерантност към корупцията. Това заявил служебният министър на земеделието Христо Бозуков на среща с второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството.


Ще бъдем безкомпромисни. Приоритетът ни е секторът да функционира нормално и без сътресения. Това не е реваншизъм, такъв няма да има.


Христо Бозуков,

министър


Министърът заяви, че предстоящите плащания за земеделския сектор ще бъдат разплатени без закъснения, спазвайки сроковете.


Той поиска отчети за изпълнение на бюджетните рамки на второстепенните разпоредители за 2021 г, както и информация от директорите им за най-належащите оперативни действия и проблеми, пред които са изправени структурите. Поиска и техните предложения по Националния план за възстановяване и устойчивост в частта за земеделие.

Костадин Ангелов критикува променения план за ваксиниране

В духа на възприетата от ГЕРБ практика след сдаването на властта и бившият здравен министър Костадин Ангелов даде специален брифинг, на който да оцени работата на наследника на поста и да го критикува.


Ангелов обяви, че явно има пари в бюджета и не се налага актуализацията му след като служебният кабинет се е ангажирал с над половин милиард лева, с които да се подсигурят ваксини за идните 2 години. "Направи ми добро впечатление, този екип припознава всички наши политики и ги продължава", заключи той.


Това, че настоящият здравен министър преди е бил скептичен спрямо ваксините за коронавируса, а сега ги подкрепя, пък показало, че демагогията от площадите отстъпва на здравия разум.


Ангелов обяви и няколко неистини, които чул от Кацаров: че някои секционни комисии получили предпазни средства и дезинфектанти след изборите и че ваксинационният план не е добър. Допълни, че много страни имали такъв план, сред които изброи Германия Нидерландия, Гърция, а пък било постижение на досегашния екип, че сред хората над 65 г. ваксинирани са над 65%, което било половината от всички ваксинирани до момента.


Според него промяната в организацията по ваксиниране - през личните лекари, ще забави темпото на ваксиниране и ще отдалечи страната от постигането на колективен имунитет. Аргументът му е, че няма да има зелени коридори докато личните лекари ваксинират от понеделник до четвъртък основно хора в тази възрастова група.

Кирил Петков обяви кои 8 фирми са взели големи кредити от Банката за развитие

До края на седмицата ще започне работа комисия за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие (ББР), съобщи Министерството на икономиката. Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от държавната банка и също ще провери всички дадени вече заеми за над 1 млн. лв. Проверката става възможна след като държавата чрез министерството вече е 100% собственик на ББР.
Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Юлия Лазарова


Ведомството оповести и осемте най-големи кредитополучатели от ББР, които обяви Кирил Петков в интервю в неделя.


Кредити с размер над 140 млн. лв.:
Слънчев ден АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
Благоевград- БТ АД (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
Роудуей кънстракшън АД (свързана с Румен Гайтански-Вълка)


Кредити с размер над 115 млн. лв.:
Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски)
Интернешънъл инвестмънтс ЕАД - (свързана с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Преди 2 г. придобива петзвездния хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Халкидики, като по информация на "Капитал" експозицията на ББР е около 120 млн. лв.)


Кредити с размер над 60 млн. лв.
Параходство БМФ АД (собственост на братя Домусчиеви)
Транспект АД (компания създадена да изкупи и рефинансира закъсалия автобусен превозвач "Юнион Ивкони" и част от "Етап адрес" с финансиране от ББР).
Инса Ойл ЕООД (собственост на вносителя и търговеца на горива Георги Самуилов, който внася през пристанището на Кирил Домусчиев в Бургас. От години множество източници твърдят, че петролната компания ползва подкрепата на Делян Пеевски, като Самуилов отрича да се познават. )


Подробности тук

Централната избирателна комисия (ЦИК) да оповести максимално бързо на сайта си електронно заявление за гласуване в чужбина за парламентарните избори на 11 юли, призова "Демократична България" в писмо до комисията. Обединението поиска това да стане заедно с приемането и публикуването на изборните книжа.


С измененията в Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно събрание, отпаднаха част от ограниченията за гласуване пред живеещите извън страната българи. Улесни се процесът по откриването на секции в чужбина, като отпадна ограничението от максимум 35 секции в страните извън ЕС.


В Закона е предвиден краен срок за приемане на заявления – 15 юни, но не е посочена начална дата. Все още не е обявена такава дата и от ЦИК, което затруднява започването на процеса зад граница.

Над 57 млн. лева одобри правителството за предстоящия вот

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Юлия Лазарова

57.1 млн. лева ще струва подготовката на парламентарните избори на 11 юли, съобщи след днешното заседание на Министерски съвет министърът на финансите Асен Василев. Средствата са одобрени, като това включва обезпечение на 500 секции в чужбина. Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11.1 млн. лв, които ще се ползват в зависимост от епидемиологичната ситуация.


След провеждане на обществена поръчка по доставката на допълнителни машини за гласуване и след като се види колко машини ще бъдат необходими, Министерство на финансите ще поеме обезпечението. След като Министерство на образованието подаде информация какво видеонаблюдение е налично на местата за гласуване и ЦИК прецени дали видеонаблюдение ще има, МФ ще подсигури необходимите средства, съобщи Василев.

Изказвания след заседание на Министерски съвет.

"Искаме оставката на Корнелия Нинова и на Националния съвет на БСП". Това заяви пред БНР проф. Захари Захариев, член на БСП и един от учредителите на идейната платформа в левицата "Социализъм 21 век". Той уточни, че когато казват, че искат смяната на Нинова, това не означава, че я искат точно сега - преди изборите на 11 юли. Неговата прогноза е, че предсрочните избори няма да донесат някаква промяна в позицията на БСП в обществото и на тежестта ѝ в политическата пространство.


"В момента започва една консолидация на една принципно нова и оздравителна за лявото основа", коментира проф. Захариев.


По думите му за една година Националният съвет съвет не е съумял да влезе в ролята си на ръководен орган на партията и на координатор на нейните политики:


"Успоредно с това искаме една дълбока идейна реформа в БСП, защото без връщането на колективното начало в управлението ѝ няма да можем да направим сериозни промени в идейно политическата платформа на партията - в духа на новите реалности около нас и в съзнанието на всеки от нас", каза Захариев.

Български спортисти от различни поколения бяха отличени от Румен Радев с Почетния знак на президента. Церемонията съвпадна с Деня на българския спорт.


Подробности - тук.

Бившият главен секретар на МВР смята освобождаването си за политическо

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Велко Ангелов


Освободеният главен секретар на МВР Ивайло Иванов даде брифинг пред сградата на ведомството, за да изрази огорчение, че е бил освободен без да е воден разговор с него и без да му е поискана оставката.


"Аз не съм се хванал за този стол като удавник за сламка, никой не ми поиска оставката, а бих си я дал сам. Прекратени са ми правомощията, никой не е разговарял с мен", каза той.


Добави, че смята освобождаването си за политическо, но отказа да развие тази тема. Изключи вероятността да започне да гради политическа кариера, спомена обаче, че е мислил и за емиграция.


Иванов отхвърли като неверни твърденията за полицейско насилие по време на протестите миналата година и твърденията за полицейски чадър над купувачите на гласове.

Изказване на служебния премиер Стефан Янев преди заседание на Министерски съвет.

"По повод тиражирани твърдения в медии и в социални мрежи Националната служба за охрана заявява, че началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск", съобщават от организацията.


По-рано днес вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че страната е без ръководства на службите за сигурност, тъй като ръководителите на службите, подчинени на предишния министър-председател Бойко Борисов, са излезли в неплатен отпуск до месец септември.


"Началникът на НСО бе в принудителен триседмичен отпуск през март 2021 г. поради заболяване с COVID-19. Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав", съобщават от НСО, което е на подчинение на президента.

Според бившия вътрешен министър Христо Терзийски съдът ще върне на работа освободения главен секретар на МВР Ивайло Иванов. "В решението си за отстраняването на главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството". И служебният министър, и служебният премиер, и президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени", пише Терзийски във "Фейсбук".Един от мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от длъжност е полицейското насилие по време на протестите през миналото лято, стана известно вчера от съобщение на сайта на Министерския съвет. В него се посочва, че служебният кабинет е предложил на президента Румен Радев да освободи Иванов заради нарушаване на основни принципи за работа в МВР, изразяващи се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство.

Образователният министър с четири приоритета, ревизията не е сред тях

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Юлия Лазарова


"Думата "ревизия" не фигурира в нашите приоритети". Това заяви служебният министър на образованието Николай Денков, цитиран от БНТ. Той направи уточнението, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще се случи по надлежния ред.


Той посочи четири приоритета пред просветното министерство за следващите три месеца, като два от тях са свързани с училищното образование.


"Първият приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование", каза Николай Денков при представянето на екипа и приоритетите си. Останалите са подготовката за следващата учебна година, завършването на картата на висшето образование в България и преглед на дейностите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Министерството на образованието.


Още - тук.

Сидеров очаква още предсрочни избори

"Тези предсрочни избори ще повторят изборите от 4 април и след това ще се наложи да има трети предсрочни избори, не знам дали не и четвърти. Влизаме в една спирала, в която ще стане все по-неустановено кой какво иска и за какво се бори". Това заяви пред БНТ лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод вота на 11 юли.


По повод призивите на ВМРО за патриотична коалиция, която да се яви заедно, Сидеров обясни, че разговор винаги е възможен, но той трябва да бъде по същество. Той допълни, че не се е срещал на живо с Красимир Каракачанов и с Валери Симеонов.


"Аз нямам проблем да говоря, но проблемът е в това на каква база заставаме. За какво ще влизаме, ако влизаме в парламента? Ако влизаме, за да се повтори колониалната политика, от която аз напуснах протестно, няма нужда от такова влизане", каза Сидеров.

Служебният министър използва банката за развитие за политически цели, коментират от ГЕРБ

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


"Преди по-малко от година Христо Иванов и г-н Мирчев изкараха злободневна новина, но не ми е ясно как служебният министър е свързан с тях. В 44-тото народно събрание имаше комисия, която да разгледа на кои фирми ще бъдат отпуснати кредити. Имаше изнесена информация, че 95% от клиентите на Българската банка за развитие са малки и средни предприятия. Служебният министър използва тази банка за политически цели", заяви Александър Иванов от ГЕРБ пред "Нова телевизия" по повод изказването на икономическия министър Кирил Петков, че около 1 млрд. лева са отишли за кредити в общо 8 фирми.


За Иванов това е опит за "претопляне на една манджа". Той е на мнение, че министър не бива да говори с медийни публикации за кредитите на банка, която е държавна. Иванов смята още, че министърът се е подвел именно по тези публикации.


"Сега банките в България са пълни с пари. За мен, като гражданин, е важно дали тези кредити са обезпечени и се връщат. Защо Петков го прави – иска да всее смут или да покаже истината? Аз съм за прозрачност на всяка банка. Има ли лихви? Връщат ли се тези пари, от които банката да печели? Трябва да се въртят пари в икономиката. 95% от клиентите на тази банка са малки и средни предприятия. Тази банка по време на коронакризата финансираше и други кредитни институции", подчерта Иванов. Според него се търсят политически дивиденти.

"Градус" сезира финансовия надзор за пазарни манипулации

Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45 народно събрание Иван Ангелов

© Георги Кожухаров

Изслушване на Светослав Илчовски в комисията за ревизия към 45 народно събрание Иван Ангелов


Компанията "Градус" сезира Комисията за финансов надзор за пазарна манипулация, извършена от агробизнесмена Светослав Илчовски чрез казаното от него пред комисията по ревизията на предишното управление в 45-ия парламент. По думите му, той е сключвал фиктивни сделки с компанията, за да увеличи изкуствено оборотите й непосредствено преди излизането й на борсата. Според компанията Илчовски е дал "лъжливи или подвеждащи сигнали по отношение на цената на акциите на "Градус" АД, които се търгуват на Българската фондова борса и определят тази цена на необичайно и изкуствено равнище". Компанията иска регулаторът да проведе "пълна и цялостна проверка дали тези действия съставляват манипулиране на пазара на акциите на "Градус" АД".

"България е без ръководства на службите за сигурност. Ръководителите на службите са излезли в неплатен отпуск до месец септември, кой им е разрешил при положение, че те са на пряко подчинение на предишния мин.-председател Бойко Борисов, сами преценете. Всички възлови места в министерството са назначения на предишния кабинет, който беше бламиран от българския избирател. Той искаше промяна и ще получи промяна", каза пред Би Ти Ви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.


Подробности - тук.

Говорителят на кабинета: Не зависим от Божков

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Юлия Лазарова


Тази седмица ще се разбере дали ще се стигне до участие на прокуратурата в разследването на това как държавната Българска банка за развитие е финансирала с 1 млрд. лв. общо 8 фирми. Това съобщи пред "Нова телевизия" говорителят на служебното правителство Антон Кутев. "Факт е, че само за 3 дни новият министър успя да навлезе навътре", отбеляза Кутев. Той добави, че държавната банка е трябвало да подкрепя инициативи на държавата, а с концентрация на финансирането към фирми на няколко души, между които бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, "се оказва, че основен приоритет на държавата е да крепи един бизнес, което е олигархия".


Запитан дали разследваният за 18 престъпления бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков, който напусна страната преди повече от година, има квота в служебния кабинет, Кутев отговори: "Може и да има човек от партията на Божков, но това не значи, че ние зависим от Васил Божков или от Дубай".


Повече за обвиненията от ГЕРБ за това, че назначенията на служебния кабинет са в полза на олигархията четете тук.


Кутев подхвърли, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също е бил член на БКП с години и "в ГЕРБ има повече комунисти, отколкото в БСП".


Говорителят каза, че в голяма част от структурите трябва да се направят промени, защото "няма как да смениш политиките, ако не смениш хората". Вероятно ще бъдат сменени областните управители, които заедно с шефовете на полицейските управления "са част от механизма за контрол на изборите на място", по думите му.


Очаква се тази седмица министрите да обявят на пресконференции какво са заварили в ресорите си.

Следващата кампания няма как да мине с мълчание, смятат от БСП

Преди изборите: Службите за сигурност са оставени без ръководство (хронология)

© Анелия Николова


Вътрешнопартийното обединение не е знак за разпад, а е знак за политическа сила. Това заяви пред БНТ Александър Симов – член на Националния съвет на БСП. Вчера Националният съвет на БСП избра нов Национален предизборен щаб за предстоящите парламентарни избори. Неговият състав е намален до 8 души.


"Съвсем нормално е в една партия, в която има вътрешнопартийна демокрация, да има и различни течения. От зората на своето съществуване българската левица винаги е имала различни течения в себе си. Нищо драматично не е станало. Да, в БСП има различия и те си личат. Даже те често получават такова медийно осветяване, че в един момент се създава усещането, че сякаш БСП се разпада по своите шевове, не смятам, че това е вярно", коментира Симов.


По думите му БСП се намира в по-добра кондиция в момента. Според него изборите на 4 април са били парадоксални в много отношения.


"Това бяха избори, на които малко се говореше за политика и общо взето спечелиха партиите, които мълчаха. Надявам се изборите на 11 юли да са точно обратното. Защото 45-ият парламент с неговия кратък, буреносен и екзотичен живот всъщност постави отново някои политически въпроси и проблеми, на които трябва да се търсят конкретни решения", каза Симов.


Той не смята, че следващата кампания някой може да мине с мълчание. Трябва да се говори ясно, точно, конкретно и подредено. Според него доста социалисти са променили отношението си към партията "Има такъв народ".


"Те бяха наградени от българския народ, те бяха феноменът на предишните избори. Искам да видя от тях конкретика, ангажимент, наистина поемане на отговорност, защото до момента тяхното поведение разочарова", допълни той.


Разликата между отказа на БСП да състави правителство и отказа на "Има такъв народ" Симов коментира така:


"Те избягаха от отговорност, отказът на БСП беше бърз и мотивиран, за да можем да лишим България от възможността Бойко Борисов да остане на власт. Те се изплашиха от носенето на отговорност".


След изборите ГЕРБ са изолирани отвсякъде като сметище за радиоактивни отпадъци, до което никой не иска да се доближава


Александър Симов,

бивш депутат от БСП


Смята също, че е титанична грешка БСП да бъде обявена за партия на статуквото. По думите му БСП иска и може да управлява и ще се бори за доверието на избирателите.


"Тепърва ще уточняваме кампанията и посланията. Предстоят ни още две заседания на Националния съвет за определяне на водачите на листи и за определяне на целия състав на листите. Ще уточним своите послания", каза още Александър Симов.


Според него БСП трябва да търси обединение на левите гласове, но не смята, че пътят вън от БСП е полезният път за всеки, който иска да наложи своите идеи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK