Университетите ще могат да се върнат към присъствено обучение

Университетите ще могат да се върнат към присъствено обучение

© Анелия НиколоваПрисъственото обучение в университетите ще бъде възстановено до няколко дни, но всеки ректор ще решава сам как и дали ще върне напълно присъствените занятия. Това обяви служебният образователен министър професор Николай Денков на брифинг, цитиран от БНР. На него той представи приоритетите на екипа си и обяви, че няма да прави ревизия на предишното ръководство.


Кои са новите заместник-министри на образованието - тук.
Кой е служебният министър на образованието Николай Денков - тук.


"Има пълно съответствие между позицията на съвета на ректорите, министерството на образованието и министерството на здравеопазването. При първа възможност университетите ще бъдат освободени да вземат решения за присъствени занятия. Очаква се заповед за това на здравния министър", посочи проф. Денков, цитиран от "Сега".
Денков уточни, че всеки ректор ще преценява дали и при каква организация ще върне студентите в аудиториите. Според проф. Анастас Герджиков, който е председател на Съвета на ректорите, не навсякъде ще е удачно връщането на присъствените занятия, защото някои студенти вече са се оплакали, че няма да могат да си намерят квартира за един-два месеца, колкото им остава от сесията.


По думите на Денков все още се обсъжда връщането на всички ученици в класовете. Темата се обсъжда със социалните партньори и министерството на здравеопазването. "Едно такова решение трябва да бъде взето от отговорните институции. Когато има такова решение, ще го научите", коментира Денков.


От началото на тази седмица - 17 май, учениците от 7, 8 и 10 клас преминаха от дистанционно към присъствено обучение. Те ще учат присъствено поне до края на месеца заедно с 6 и 11 клас, съгласно разпоредбите на здравните власти. От присъствено към дистанционно обучение преминават учениците от 5 и 9 клас, които се върнаха в учебните заведения на 26 април. За дванадесетокласните учебната година приключи в петък. Учениците от началния етап учат присъствено без прекъсване от 12 април. Междувременно директори на училища поискаха от 1 юни всички ученици да се върнат в клас.


Четири приоритета, без сред тях да е ревизия
"Думата "ревизия" не фигурира в нашите приоритети", коментира още Денков. Той направи уточнението, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще се случи по надлежния ред.
Министърът посочи четири приоритета пред просветното министерство за следващите три месеца, като два от тях са свързани с училищното образование.


"Първият приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование", каза Николай Денков при представянето на екипа и приоритетите си. Останалите са подготовката за следващата учебна година, завършването на картата на висшето образование в България и преглед на дейностите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Министерството на образованието.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK