Университетите ще могат да се върнат към присъствено обучение

Университетите ще могат да се върнат към присъствено обучение

© Анелия НиколоваПрисъственото обучение в университетите ще бъде възстановено до няколко дни, но всеки ректор ще решава сам как и дали ще върне напълно присъствените занятия. Това обяви служебният образователен министър професор Николай Денков на брифинг, цитиран от БНР. На него той представи приоритетите на екипа си и обяви, че няма да прави ревизия на предишното ръководство.


Кои са новите заместник-министри на образованието - тук.
Кой е служебният министър на образованието Николай Денков - тук.


"Има пълно съответствие между позицията на съвета на ректорите, министерството на образованието и министерството на здравеопазването. При първа възможност университетите ще бъдат освободени да вземат решения за присъствени занятия. Очаква се заповед за това на здравния министър", посочи проф. Денков, цитиран от "Сега".
Денков уточни, че всеки ректор ще преценява дали и при каква организация ще върне студентите в аудиториите. Според проф. Анастас Герджиков, който е председател на Съвета на ректорите, не навсякъде ще е удачно връщането на присъствените занятия, защото някои студенти вече са се оплакали, че няма да могат да си намерят квартира за един-два месеца, колкото им остава от сесията.


По думите на Денков все още се обсъжда връщането на всички ученици в класовете. Темата се обсъжда със социалните партньори и министерството на здравеопазването. "Едно такова решение трябва да бъде взето от отговорните институции. Когато има такова решение, ще го научите", коментира Денков.


От началото на тази седмица - 17 май, учениците от 7, 8 и 10 клас преминаха от дистанционно към присъствено обучение. Те ще учат присъствено поне до края на месеца заедно с 6 и 11 клас, съгласно разпоредбите на здравните власти. От присъствено към дистанционно обучение преминават учениците от 5 и 9 клас, които се върнаха в учебните заведения на 26 април. За дванадесетокласните учебната година приключи в петък. Учениците от началния етап учат присъствено без прекъсване от 12 април. Междувременно директори на училища поискаха от 1 юни всички ученици да се върнат в клас.


Четири приоритета, без сред тях да е ревизия
"Думата "ревизия" не фигурира в нашите приоритети", коментира още Денков. Той направи уточнението, че като министър е длъжен да направи проверка на разходването на средствата и това ще се случи по надлежния ред.
Министърът посочи четири приоритета пред просветното министерство за следващите три месеца, като два от тях са свързани с училищното образование.


"Първият приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование", каза Николай Денков при представянето на екипа и приоритетите си. Останалите са подготовката за следващата учебна година, завършването на картата на висшето образование в България и преглед на дейностите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Министерството на образованието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  По добре от новата учебна година ама ректорите си знаят.

 2. 2 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Смахнатите ректори съвсем са издухали!
  Сега студентите от провинцията ще трябва да 3-4 седмици да си търсят квартири, защото са освободили своите след спиране на присъствените занятия.
  Трябва мнооого академичена акъл и мнооого мъничко обикновена мисъл, за да стоплят рекорите.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 3. 3 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Популизъм в чиста форм!

 4. 4 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Присъствено или не, няма никакво значение.
  Значение има само едно, дали като завършат ще има какво и къде и за колко да работят или няма да има.
  Образованието струва едновременно и време и пари и това капиталовложение в израстване и реализация на младия човек трябва да има перспектива за да може той да предвиди накъде да се развива в живота.
  А у нас точно перспективата липсва, поради класовото разделение на имащи и нямащи.
  Да не се лъжем, нищо не е изчезнало в сравнение с миналото, пак за едни няма работа или има но по за 1000 лв., а едни други хора не харесват заплати от по 12 000 като една млада герберка, която напусна недоволна такъв пост и отиде в по-добре заплатен.
  Класи е имало и винаги ще има.
  И прескачането от долната в горната класа е изключително рядко явление.

  кратък
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Присъствено или не, няма никакво значение.Значение има само едно, дали като кво и къде и за колко да работят или няма да има..... .
  —цитат от коментар 4 на Мариана Кълвачева

  Нещо за знания и умения или това не е важно?
  Вие по колко плащате на наетите работници във вашата фирма?


 6. 6 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Не ме разбрахте, не подценявам образователния процес, а подлагам на съмнение така наречената "пазарна икономика", каквато у нас липсва, просто защото у нас имаме партийно-олигархична-мафиотска аморфна маса, която кой знае защо се нарича пазар на труда. А за "бизнеса" в последните години достатъчно много се изписа.
  Няма нищо общо нито с бизнес нито с пазарана, че и икономика.

  кратък
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  52 -та!!!!!! български университета за съжаление много отдавна се превърнаха в обикновени търговски дружества, които преимуществено събират едни такси, срещу които печатат едни "дипломи"!!!

 8. 8 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Добре че сменихме правителството да се налее малко мозък в празните глави че и тази година изтървахме.

  Мариана, съгласен съм с вас за мутроикономиката в повечето сектори, но има и сектори, в които трябват хора със знания и умения. Не е редно да се губят години от образованието, защото през 3-4г измислят птични, свински, кравешки и слонски грип, шап и когато се видя че и това не помага дай човешки ще е. Последната смешка е че понеже хората и за това не им вярват вече "дай да им кажем че ще почне да не им става- ей така ще ги уплашим! (с индийския вариант на кашлицата)".

  Последните година и половина са загубено образование и това ще има сериозно отражение при вашето пенсиониране (няма кой да работи свястно). Вероятно и аз и вие ще работим до 90г за да можем да съществуваме. До преди 2г никой не си го е и мислил, но уви вече е напълно възможно.

  Един Българин
 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Само това липсваше! Абе шматарок, работата ти е да топлиш мястото на новия министър, а не да €бава6 майката на държавата!!! И без друго сме на челните места по починали от ковид в Европа, дай още да се придвижим в класацията? Да не говорим, че подобна мярка, в края на семестъра, само още повече ще усложни работата на висшите учебни заведения и живота на студентите, особено тези от провинцията.

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Министър Николай Денков, ДЛЪЖЕН СИ за РЕВИЗИЯТА.
  УМРЯХА УЧИТЕЛИ, министър Денков!
  Умряха Родители, министър Денков!
  Умряха ДЕЦА!
  Такава беше ПОЛИТИКАТА на Вълчев и министерството! Така ги УПРАВЛЯВАХА същите НПО-та, с които работиш сега министър Денков! РЕВИЗИЯ на всичките Национални детски мрежи, Родителски мрежи, Директорски мрежи. Умишлено раздухваха епидемията. Покриваха вредителството си с пропагандата за правото на образование.
  Няма да правиш ревизия на ТОВА, а министър Денков?!
  УМРЯХА УЧИТЕЛИ!
  Няма да правиш ревизия на Жътварите, решили есента на миналата година да използват учениците като биологични бомби?!?!
  Няма да дадеш Вълчев, Михайлова, Богданов, Стаматов, Александров под СЪД?!
  Няма ли?!?!
  НПО-тата под СЪД, няма ли?!
  Здравето и живота на хората е жизнен интерес от националната сигурност! Образованието е жизнен интерес от националната сигурност!
  Ясно ТИ е че става въпрос за ПОСЕГАТЕЛСТВО срещу националната сигурност! И Няма да правиш РЕВИЗИЯ?!
  И това е въпрос на национална сигурност. НО ОТГОВОРНОСТТА ВЕЧЕ Е ТВОЯ!
  Ти колко още учители искаш да умрат?
  ТИ ЗА КОГО РАБОТИШ?
  ???
  !

 11. 11 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Време беше. Да се надяваме, че ректорът на СУ не изцяло предан на ГЕРБ. А студентите трябва да си поискат част от таксите, които са платили.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 12. 12 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  "Днес разходите на затворите в САЩ надвишават 6 пъти разходите за образование.
  Един студент струва на правителството 7.000-8.000 долара в година.
  А един затворник – 85.000-100.000 долара за година.
  В 2008 година в системата за изпълнение на наказанията са работили 770.000 човека ( от тях 620.000 охранители).
  А в автомобилната промишленост са работили 880.000 човека.
  Държавата влага в затворническата система /около 5.000 затвора от федерално и штатско ниво/ ежегодно до 60 милиарда долара.
  И получает при това печалба от ... 300%!
  А студентите, те на кого са нужни…"

  кратък
 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#10] от "AzDebil":

  “Няма да правиш ревизия на ТОВА, а министър Денков?!”

  Има ли смисъл!? Не е ли по-добре самите Вълчев, Михайлова, Стаматов да направят отчети какво са похарчили и какви резултати са постигнали? По-добре е сами себе си да се убедят, че са некадърници вместо да рИват по медиите как били несправедливо освободени.

 14. 14 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Животът малко по малко се връща към времето преди ковид. Хубавото обаче е, че се научихме, че всякакви гъвкави модели са възможни. Особено що се отнася до хоум офиса.

 15. 15 Профил на just
  just
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Поредните калинки 5 броя и поредната СИМУЛАЦИЯ на някаква дейност.
  Популизъм и неадекватност.
  Студентите след някой ден излизат в юнска сесия, какво по-точно ще е присъственото обучение?
  Учениците имат още 2-3 седмици и приключват, тъкмо някак си се бяха настроили.
  Но НЕ, важно е да стимулираме кухи дейности за да заблуждаваме хората. Аман от идиоти.

 16. 16 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Има недостиг на студенти и съкращение на преподаватели и набързо излюпени млади професори, получили тиглити си ей така

 17. 17 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Има недостиг на студенти и съкращение на преподаватели и набързо излюпени млади професори, получили тиглити си ей така

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  Поне изпитите трябва да са присъствени, защото онлайн изпитите няма да са истниски , ще са фалшиви.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#4] от "Мариана Кълвачева":

  "Образованието струва едновременно и време и пари и това капиталовложение в израстване и реализация на младия човек трябва да има перспектива за да може той да предвиди накъде да се развива в живота."

  Кое или какво образование струва пари? Защото "чукането на камъни"/"прехвърлянето от пусто в празно" също струва.
  На кого струва, "и време, и пари, и капиталовложение"? На държавата, на семейството, на обучаващия се, на бизнеса, на банките?

  "А у нас точно перспективата липсва, поради класовото разделение на имащи и нямащи."
  Ами у нас бизнесът не се нуждае от образовани и квалифицирани хора (Самите бизнесмени са необразовани) - отворете кой и да е сайт за обяви за работа и ще видите, че 90% от обявите са за "ибрикчии" без образование. Достатъчен е гол мерак и ... съгласие за дълъг изпитателен срок (не се плащат осигуровки).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK