Главен архитект, разрешил на сина си да строи до морето, ще трябва да напусне

Снимката е илюстративна

© Асен Тонев

Снимката е илюстративнаГлавният архитект на Шабла Татяна Нейкова ще трябва да се раздели с поста си, след втора съдебна инстанция потвърди, че е била в конфликт на интереси докато е давала разрешение на сина си да строи на първа линия до морето. Това се разбира от съобщение на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).


Комисията припомня, че е установила конфликт на интереси при Нейкова преди година след медийни репортажи и сигнали на Асоциацията на парковете. Сега Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил изцяло нейните констатации.


Случаят е от 2013 г., когато главният архитект е одобрила инвестиционен проект и е издала разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в курортния комплекс на село Тюленово. През 2016 г. собственикът, на чието име е било издадено разрешението, е продал имота на сина на арх. Нейкова. В началото на 2019 г той подал молба до майка си и още същия ден тя презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж. През август 2019 г. синът на Нейкова подал искане за увеличаване на застроената площ на обекта на 313 кв.м , а майка му одобрила това.
Според КПКОНПИ така Нейкова е действала в интерес на сина си вместо да обяви за конфликта и да си направи отвод от казуса.


Съгласно разпоредбите на закона установяването на конфликт на интереси с влязъл в сила акт е основание за задължителното освобождаване на лицето от длъжност и за започване на проверка на имущественото му състояние, се казва в съобщението на комисията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK