На живо

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

© Георги КожухаровОбщо 677 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Направени са 16 505 теста, като процентът на заразените е 4 на сто. Близо 4600 души остават в болница, а 490 са в тежко състояние. Излекувани са над 2200 души, 84 са починали. Заповед на здравния министър Стойчо Кацаров променя правилата за ваксиниране от днес, но следобед се наложи да бъде коригирана. Според последните промени от понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно хората на възраст над 60 години и тези с хронични заболявания. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи.


Министерството на здравеопазването обяви, че подкрепя кампанията на Представителството на Европейската комисия в България за информиране на обществото и насърчаване на ваксинацията срещу коронавирусната инфекция, като обеща логистична помощ чрез здравните медиатори в страната.


Днес стана известно и, че само двама зрелостници в цялата страна няма да могат да се явят на матурата по български език и литература утре, защото са болни от COVID-19. Други 8 са под карантина, но те ще се явят на изпита по един в стая.
"Дневник" следи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите от коронавируса по света можете да се информирате тук.

Отпада карантината при влизане в Австрия

Считано от 00:00 ч. на 19 май 2021 г. отпада карантината за пристигащите в Австрия от България, ако са ваксинирани срещу COVID-19, ако имат отрицателен тест за коронавируса или документ, че са го преболедували, съобщава Министерството на външните работи.


По информация на посолството във Виена, за да избегнат самоизолация, при влизане в Австрия българските граждани следва да представят един от изискваните документи:

Документ за ваксинация с одобрена от ЕС ваксина на немски или английски език.
Сертификат от лекар или от здравните власти за преболедуван COVID-19 през последните 6 месеца. Може да се представи и сертификат за антитела, не по стар от 3 месеца;
Отрицателен резултат от PCR тест, не по стар от 72 ч. преди влизане в страната, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, не по стар от 48 ч.;

В случай че влизащите на територията на Австрия не разполагат с един от трите документа, е необходимо в 24-часов срок да си направят PCR тест на място за собствена сметка. Деца до 10 г. няма да бъдат тествани.


Продължава онлайн регистрацията на Pre-Travel-Clearance, която трябва да бъде направена най-рано 72 ч. преди пътуването.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България във Виена на следните телефони: тел.: 43 1 505 31 13, 43 1 505 64 44 (24 часа), както и на имейл:[email protected]

Всички несъответствия, свързани със сертификатите на ваксинирани хора, за които Министерството на здравеопазването е сезирано, ще бъдат отстранени до 21 май, обяви ведомството. Става дума за грешно изписани имена, изписани на латиница за гражданите с ЕГН и ЛНЧ.


В случаите, когато граждани, установят несъответствия в издадените сертификати (сгрешено име, дата на поставяне на ваксина, ЕГН, адрес или др.), трябва да подадат сигнал до временния имунизационен пункт, в който е поставена ваксината или до съответната регионална здравна инспекция. Сигналът е в свободен текст, при необходимост към сигнала се прилагат копия на документи.


Сигнали за грешки могат да се подават и до министерството на [email protected]. в имейла трябва да бъдат приложени копие на сгрешения сертификат и посочени вярно изписаните имена.


Засега не е известно кога ще има решение на случаите, в които хората са имунизирани с две различни ваксини, за които системата не позволява да се издаде сертификат.

Чорбанов: Прекарах вируса тежко, но бързо се възстанових

Смятах, че може би изключително здравият организъм ще помогне да се защитя от коронавирус, но аз го прекарах тежко, коментира пред Би Ти Ви ръководителят на лабораторията по експериментална имунология към БАН проф. Андрей Чорбанов, които през март дори бе приет в болница след влошаване на състоянието му въпреки приемът на антибиотици. Допълва, че бързо се е възстановил. "Никога не съм казвал, че трябва да се неглижира ситуацията, абсолютно всеки може да бъде поразен", коментира той.


Андрей Чорбанов е убеден противник на мерките, като носенето на маски и неведнъж е обявявал, че не смята да се ваксинира, защото е прекарал вируса и има естествен имунитет. Днес той отново посочи, че вирусът е мутирал и мерките трябва да се адаптират спрямо него. обяви, че страните ,в които е имало пълно затваряне, са най-пострадалите впоследствие.


В отговор на въпрос обяви, че категорично не е уместно смесването на ваксини при поставянето на първата и втората доза. Посочи, че засега остава неизвестно колко траен е имунитетът срещу коронавирус, но напомни, че за редица болести той е доживотен.

Продължава приемът на документи по антикризисните мерки за заетост

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Агенция по заетостта уведомява, че продължава срокът на действие на общо четири мерки за запазване на заетостта, осигуряване на нова заетост и за подкрепа на семействата заради пандемията, реализирани по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


1. Мярката "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19" за предоставяне подкрепа на предприятия и самоосигуряващи се, чиято икономическа дейност е директно засегната от неблагоприятното въздействие на наложилото се в страната извънредно епидемично положение. По мярката се подкрепят работодатели чрез предоставяне на компенсации на част от работната заплата и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице в размер на 290 лв.


Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 22 млн. лв. за запазване на 33 000 pаботни места в най-пострадалите cектори "Хотелиерство и pесторантьорство", "Туризъм" и "Транспорт". За тази мяpка приемът на документи ще се подават до 31.05.2021 г. До момента на 2 937 фирми и cамоосигуряващи се от тези сектори са преведени над 52 млн. лв.


2. Програмата "Родители в заетост", която осигурява детегледачи на:
- Родители на деца до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, като родителите имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение или са самонаети/самоосигуряващи се, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа;
- Многодетни родители - с три или повече деца на възраст до 12 г. , които са се върнали на работните си места, като децата посещават детски ясли/градини, както и училище.
- Безработни, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.


Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 23 млн. лв. Документи по програмата ще може да се подават до 31.05.2021 г. От нейното начало са платени близо 48 млн. лв., като 7 162 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.


3. Мярката "Запази ме" за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от техния осигурителен доход. Подаването на заявления от работодателите продължава до края на месец юни. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени над 66 млн. лв. за компенсации и запазване на заетостта на 52 319 служители.


4. Мярката "Заетост за теб", с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за период до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата и осигуровките към нея. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 50 млн. лв. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места. По проекта ще се приемат заявки до изчерпване на финансовия ресурс.


Агенцията по заетостта напомня на работодателите, че до 15 юни могат да кандидатстват и за получаване на средства по мярката "60/40". По тази мярка се изплащат средства за запазване на заетостта през месеците април и май 2021 г. на фирми от почти всички сектори от икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с над 20% спрямо усреднените приходи за 2019 г.

Областите в т. нар. оранжева зона, където новите регистрирани случаи на COVID-19 са между 60 и 120 души на 100 хил. население, са се увеличили с пет и вече са общо осем в страната. Това сочат седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Те са към 16 май, а заболеваемостта се измерва в брой лабораторно потвърдени новорегистрирани случаи на 100 хил. души население за последните 14 дни.


Новите области, в които се отчита значително подобрение на COVID ситуацията, са: Враца, Пазарджик, Силистра, Разград и Шумен, а още през миналата седмица данните отреждаха в оранжевата зона Плевен, Хасково и Кърджали. За последно картината на заразата в България е изглеждала така обнадеждаващо в края на февруари.Още пет области са на ръба да отпаднат от тревожната червена зона, където заболеваемостта е над 120 души на 100 хил. население.

Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература на 19 май. Те са с положителен тест за коронавирус към 18 май. Други двама ученици, които са под карантина като контактни, ще могат да положат изпита, съобщи пресцентърът на образователното министерство.


Как ще се проведат матурите четете тук.

Представителството на Еврокомисията ще насърчава ваксинацията

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

© МЗ


Министерството на здравеопазването напълно подкрепя кампанията на Представителството на Европейската комисия в България за информиране на обществото и насърчаване на ваксинацията срещу коронавирусната инфекция. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща с изпълняващия длъжността ръководител на Представителството на ЕК у нас Цветан Кюланов, съобщи пресцентърът на здравното министерство.


Здравните медиатори в страната ще помагат за разпространение на информационни материали в отдалечените райони и сред малцинствените групи, като целта е посланията на кампанията да достигнат до максимален брой хора. "Само когато достигнем 70% колективен имунитет, ще можем да се върнем към нормалния живот. Затова е изключително важно институциите да работят заедно, за да може информацията да стигне до всички граждани", каза здравния министър.


На срещата бил обсъден и Планът за възстановяване и устойчивост, като тази седмица ще са готови промените в него в частта "Здравеопазване", информира още ведомството.

Рецептите за лекарства няма да са само електронни от 1 юни

Рецептите за лекарства няма да са само електронни от 1 юни, както се предвиждаше допреди дни, съобщава "Медиапул", като се позовава на поредна промяна в наредбата за отпускане на лекарства, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.


Промените са подписани от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров два дни след встъпването му в длъжност, като с това отменя пък един от последните актове на бившия министър - Костадин Ангелов.


Подробности четете тук.

Операция "Абитуриенти" в цялата страна през май

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

© Велко Ангелов


Разпоредено е по традиция да се организира специализирана полицейска операция през целия месец май по отношение на абитуриентите. Операцията се казва "Абитуриенти". Това заявиха от "Национална полиция" на брифинг за предприетите мерки за баловете на абитуриентите.


Кампанията "Абитуриенти" е започнала още от началото на май. На територията на цялата страна екипи на полицията работят усилено не само през деня, но и вечерно време.


На територията на цялата страна ще се осигурява подпомагане на движението, особено там където има образуване на колони. Осъществена е връзка с регионалните управления на образованието по всички територии, в това число и с ръководствата на училищата, в които се организират празненства с абитуриенти за тяхното изпращане, за да може така наречените дефилета извън училищните дворове да бъдат контролирани, за да се гарантира безопасността на всички участници в движението по пътищата.


От националната полиция акцентираха, че когато се превозват пътници, повече от разрешеното в съответното превозно средство, в което те пътуват, това е нарушение. Също така е нарушение, когато водачите разговарят по мобилните си телефони и без устройства, които позволяват свободното движение на ръцете. Изключително неправомерно и нарушаване на законите по пътищата е показването през различните отвори на автомобилите.


Осем поликлиники в София отварят зелени коридори

От днес отварят зелени коридори за ваксинация в 8 поликлиники в София. Едната от тях е ДКЦ 11, там зеленият коридор работи от понеделник до петък от 8 до 14 ч., обясни в ефира на Би Ти Ви директорът на центъра Татяна Евтимова.


От понеделник до четвъртък обаче ще бъдат поставяни дози на хората над 60-годишна възраст: "Ще изпълним заповедта на министъра. С приоритет ще ваксинираме всички възрастни хора над 60-годишна възраст, с хронични заболявания, онкологични също така. Ние работим от понеделник до петък. Събота и неделя за нас са почивни дни. Ще съобразим работното време и се надявам да ваксинираме всички желаещи", поясни Евтимова.


В диагностично-консултативния център разполагат с иРНК ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", както и с препарата на "АстраЗенека". Ваксинирането става с предварително записване. За тази седмица вече са записани 32 души, като има и такива, които ще дойдат за поставяне на втора доза.


"Капацитетът ни е доста голям, имаме на разположение 2 екипа. Имаме възможност да включим и трети, така че можем на ден да ваксинираме с над 100 дози спокойно. Въпросът е да има желание и трябва да се съобразим със заповедта на здравия министър", каза Евтимова.


ДКЦ 11 е и логистичен център, откъдето личните лекари в центъра и тези, практикуващи в района, ще могат да получат ваксини за своите пациенти.

Учебната година се удължава само за около 300 училища

Вторият учебен срок за 1 до 3 клас приключва на 23 юни 2021 г., а за 4 до 6 клас - на 30 юни 2021 г. Това предвижда заповед на бившия министър на образованието и науката Красимир Вълчев.


Учебната година се удължава реално само за малко над 300 училища, които в края на 2020 г. са прекъснали временно обучението на учениците от 1 до 6 клас. Вместо редовни учебни часове в електронна среда тогава те са предлагали извънкласни и проектни дейности и/или подкрепа за преодоляване на трудности при усвояване на материала.


Останалите училища могат да използват допълнителните две седмици за учениците от 4 до 6 клас и съответно три седмици за учениците от 1 до 3 клас по два начина:

за задължителни занимания за децата с необходимост от наваксване на учебен материал;
за извънкласни дейности по интереси за останалите ученици, участието в които е по желание на родителите.

Подробности четете тук.

Учебната година няма да бъде удължавана

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

© Анелия Николова


Няма причина да бъде удължавана учебната година. Учебният план е направен още в началото на годината. На 23 юни ще завършат учениците от 1 до 3 клас, на 30 юни ще завършат тези от 4 до 6 клас. Този график включва и допълнителната, и общата помощ, която е необходима за наваксване на материала. Това заяви в интервю за БНТ служебният просветен министър Николай Денков.


Утре се очаква заповед от министъра на здравеопазването за връщането на студентите в режим на присъствено обучение. Кандидатстудентските изпити ще се провеждат както досега, допълни той.


Подробности четете тук.

Личните лекари няма да връщат желаещи за ваксинация

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

© Reuters


Новата наредба, издадена от здравния министър, поставя акцента и отговорността върху личните лекари. В нея липсва думичката "само" от понеделник до четвъртък, тоест приоритетно ще се ваксинират хората над 60 години. Няма да връщаме хора, имаме от всички видове ваксини. Ако отиде някой под 60 години, няма да бъде върнат, а ще бъде записан за петък, като е възможно да бъде ваксиниран, особено ако имаме отворен флакон. Това заяви в студиото на БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.


По думите му е по-удобно за младите да бъдат ваксинирани в празничните дни или късно вечер, след работа. "Статистиката спря хаоса и нормализира нещата. В дните, когато ваксинират общопрактикуващите лекари, а това са делничните дни, трикратно се увеличава броят на ваксинираните лица. Дните, когато почиваме, 3 пъти по-малко са ваксинираните. Все още има много неваксинирани хора, които се колебаят", допълни той. Според него с новата наредба благодарение на логистичните пунктове опашките, на които се редят личните лекари, ще спрат. "Днес ще стане ясно къде ще бъдат тези пунктове, ще бъде обявено. Нямаме лимит при заявяването на количествата на ваксините, единствено "Модерна" е до изчерпване в момента. РНК са най-предпочитани, имаме достъп и до ваксината на "Джонсън и Джонсън", досега аз лично не съм хвърлял доза. Личните лекари могат да имунизират и в домашни условия, когато се налага. Трябва да има щаб, докато има извънредна епидемиологична обстановка", каза още Георги Миндов.

Костадин Ангелов призова здравния министър да преосмисли заповедта и новите правила

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)

© Велко Ангелов


Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров да обяви дали е ваксиниран срещу COVID-19, призова предшественикът му Костадин Ангелов от ГЕРБ. "Не искам да мисля, че министър Кацаров е антиваксър", заяви Ангелов пред БНТ по повод вчерашната заповед на министъра, с която приоритет във ваксинирането се дава на възрастните хора и хронично болните. Според Ангелов това е грешка, ще забави процеса на ваксиниране и ще удължи времето, в което хората в страната ще трябва да носят маски.

От днес се променят правилата за ваксиниране

Коронавирусът в България: властите обещават бързо решение на проблеми с грешки в сертификатите (хронология)


Заповед на здравния министър Стойчо Кацаров променя правилата за ваксиниране от днес. Според нея от понеделник до четвъртък ще могат да се ваксинират само хора над 60 години и тези с хронични заболявания. Петък, събота и неделя могат да си поставят ваксина всички останали. Така приоритетно ще бъдат имунизирани хората от рисковите групи, за да бъде намалена смъртността в страната, се обоснова министърът. Според бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов това ще забави темпа на ваксинация.


Личните лекари вече ще получават ваксини веднъж седмично от логистични пунктове във всяка община. Здравните инспекции ще организират мобилни екипи за трудноподвижни хора, които желаят да се ваксинират, както и за хората в отдалечените райони.


Хората с час в електронния регистър ще се имунизират в петък, събота и неделя, по реда на записване. Според здравния министър от това кога ще достигнем колективен имунитет, зависи колко дълго ще продължат мерките. "Ако ваксинираме възрастните, където са 80% от починалите, рязко ще намалим смъртността и това е нашият приоритет, затова изменяме плана в този вид - нещо, което винаги съм казвал, че с това трябваше да започнем. С това започнаха всички развити страни - с най-възрастните хора", заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.


"Това, което ме притеснява е, че заповедта, която е издадена, с новата организация, сериозно ще компрометира темпото, което беше постигнато на ваксинациите и ще отдалечи колективния имунитет", коментира Костадин Ангелов.

677 нови случая

677 нови случая на коронавирус у нас за последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал за последните 24 часа. Направени са 16 505 теста. Процентът на заразените е 4 на сто.


Близо 4600 остават в болница, а 490 са в тежко състояние. Излекувани са над 2200 души, 84 са починали.
Поставените дози за ден са над 18 200.


Повече подробности и графики вижте тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 564 Любопитно

  Ма те всеки ден се променят!🥳👍

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Аз си поставих първата доза в т.нар. зелени коридори. Опашка почти нямаше - няколко млади хора. Баби и дядовци нито един.
  Значи сега с новите правила, от понеделник до четвъртък дори да няма нито една баба на опашка, аз пак няма да мога да мина за втора доза и ще трябва да чакам до петък. Като всички останали работещи хора? А пенсионерите, които по цял ден друга работа нямат, ще имат запазен блок от време 4 работни дни? Много умно!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Проблема не е , че правилата се променят, а че нямаме съгласие, по това да спазваме правилата, които имаме!?
  Проблема е, че както и да се променят правилата културата и манталитета се променят бавно и трудно/ако изобщо се променят"!!!

 4. 4 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  ама какво става със зелените коридори?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 5. 5 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Ще е същата простотия като зелените коридори за пенсионери в магазините. От понеделник до четвъртък ще слагат по 30 ваксини на ден.

 6. 6 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 686 Весело

  ама какво става със зелените коридори?
  —цитат от коментар 4 на ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА


  петък-неделя... четете бре


  Иначе ми е много смешен Ангелов.... Тотално се провали в организацията на ваксинирането и пусна ваксините на кой превари.... След тоталният хаос и опита за някакъв ред - реве че се забавяла ЗАБАВЕНАТА ОТ НЕГО ваксинация...

  Pure Chewing Satisfaction
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2466 Весело

  "Костадин Ангелов призова здравния министър да преосмисли новите правила"

  Иска да върнат Българския модел, ластик-системата.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Данните от нощес.
  Най-после имаме данни за пет седемдневни периода със само два почивни дни и тенденцията е за намаляване. Средно на ден:
  15-21.1. - 416 /минимум/
  ...
  25-31.1 -562
  ...
  22-28.2 – 1482
  ...
  24-30.3 – 3669 /максимум/
  ...
  26.3 – 1.4 – 3603
  ...
  29.3 – 4.4 – 3464
  ...
  5-11.4 – 2713
  ...
  12-18.4 – 2055
  ...
  19-25.4 – 1588
  ...
  26.4 – 2.5 – 1099
  ...
  7-13.5 - 707
  8-14.5 - 620
  9-15.5 - 583
  10-16.5 - 570
  11-17.5 - 513

 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Същото се отнася и за броя на починалите - поради нарушената от многото празници регистрация доскоро беше трудно може да се разбере какво е тенденцията за изменение. Все пак прави впечатление, че в сравнение с максимума броят на новозаразените е намалял над седем пъти, а броят на починалите - само три пъти. Т.е. регистрираните случаи са по-тежки. Среднодневно:
  3-29.1. - 30 /минимум/
  ...
  25-31.1 - 32
  ...
  22-28.2 – 48
  ...
  25-31.3 – 112
  ...
  29.3 – 4.4 – 126 /максимум/
  ...
  5-11.4 – 118
  ...
  12-18.4 – 111
  ...
  19-25.4 – 102
  ...
  26.4 -2.5 – 84
  ...
  7-13.5 - 56
  8-14.5 - 51
  9-15.5 - 50
  10-16.5 - 47
  11-17.5 - 43

 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Репродуктивното число на вируса все още играе, защото се изчислява чрез сравняване на броя на заразените от седемдневни периоди с различен брой почивни дни, а регистрацията през почивните дни е нарушена. Днес за изчисляването се използват седемдневен период с два почивни дни с период с пет почивни дни:
  10-20.1 – 0,74
  ...
  21-31.1 – 1,16
  ...
  18.2 – 28.2 – 1,27
  ...
  21-31.3 – 1,00
  ...
  25.3 – 4.4 – 0,98
  ...
  1.4-11.4 – 0,87
  ...
  8-18.4 – 0,83
  ...
  15-25.4 – 0,85
  ...
  22.4 – 2.5 – 0,81
  23.4-3.5 – 0,76
  24.4-4.5 – 0,68
  25.4-5.4 -0,69
  26.4-6.5 – 0,67
  27.4-7.5 – 0,71
  28.4-8.5 – 0,73
  29.4-9.5 – 0,74
  30.4 - 10.5 - 0,82
  1-11.5 - 0,88
  2-12.5 – 0,81
  3-13.5 - 0,88
  4-14.5 - 0,92
  5-15.5 - 0,87
  6-16.5 - 0,93
  7-17.5 - 0,84

 11. 11 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Зелените коридори тип 'free for all' са единственото нещо, което отлепи графиката на % ваксинирани от единия процент. Минах и двете игли на зелен коридор и вторият път изобщо не чаках, сиреч надали ще има наплив от над 60г през седмицата. Най-вероятно след 10дни ще направят анализ и ще видят, че 'интересът е спаднал' и ще вземат да закриват пунктове..

  You don't know what you don't know.
 12. 12 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 125 Неутрално

  До коментар [#11] от "meteowrite":

  Напълно съм съгласен, ама чугунените хейтъри, пълни с омраза, с които този форум е пълен, никога няма да разберат

 13. 13 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1284 Весело

  До коментар [#10] от "Patsis":

  Вируса, че си играе играе, но е важно и кои пише статистиките и дали е политически настроен :)))

  Докторите и учените сега са заети да играят повече политика, отколкото да практикуват медицина и другите науки :)))

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Защо тази ГЕРБАВА КАЛИНКА е още показвана ??

 15. 15 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#11] от "meteowrite":

  > и вторият път изобщо не чаках, сиреч надали ще има наплив от над 60г през седмицата.

  Не че нещо, ама имате ли идея какъв е достъпа до Зелени Опашки ако сте на 75 години и живеете примерно в Рудозем ?

  કટાક્ષ
 16. 16 Профил на redlight
  redlight
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Всяка една нормално мислеща страна първо ще ваксинира най-рисковите групи, за да намали ръста на смъртността. Ако Ананиев беше просто пионка в ръцете на баце, Ангелов е малоумна пионка.

 17. 17 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1167 Весело

  Нещо не можах да разбера. Аз, като имам записан час през портала за този четвъртък, кога ще хода да ме ваксинират по новите правила? ... :-)

 18. 18 Профил на allin
  allin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много грешно решение. И в момента можеш да си биеш ваксина по избор и без никакво чакане, независимо дали си под или над 60 год. Това със сигурност ще забави темпа на ваксиниране.
  Освен ако не направят супер силна кампания и не мотивират възрастните масово да излезнат да се ваксинират. Такава кампания обаче няма как да стане от вчера за днес.

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Любопитно

  Значи досегашната ваксинация по 30 000 на ден ще я спре, за да си пише точки как се грижи за възрастните. Е, след седмица ваксинациите ще са по 2-3 000 на ден и ще се изхвърлят ваксини!

  [email protected]
 20. 20 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 613 Неутрално

  По времето на Ангелов имаше план само на хартия, а реално ваксините се слагаха по познатия начин - с връзки. През декември от НОЩ уверяваха народа, че няма проблем преболедувалите да се ваксинират - очевидна глупост. Зелените коридори означават, че държавните чиновници седят и щракат с пръсти, а народът се блъска и заразява по опашките. По тази логика може да се направят зелени коридори за хирургия и пак ще се отчита дейност.

 21. 21 Профил на ywu53306982
  ywu53306982
  Рейтинг: 269 Неутрално

  България е единствената държава в Европа, в която ваксинирането започна в частни фирми на 30 годишни младежи. Държава която не може да направи един списък на хората по възраст и рискови фактори, което показва отново абсолютната неадекватност на ред институции. Дори на ниво лични лекари би трябвало да може да се направи списък и да се прозвънят най- рисковите групи и да им се обясни кога и защо да се ваксинират. Всички и с ваксина и без ваксина ще някога ще опрем до тази система, която ще се отнесе точно толкова безотговорно и към нас.

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5898 Любопитно

  Четири от петте работни дни отделени за хора над 60 години показва, че този, който го е измислил, не може да смята.
  Божков не намери ли някой, който поне разбира от медицина за здравен министър ?

  [email protected]
 23. 23 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  нека се регулират правилата с личните лекари, само че зелените коридори беше единственото работещо нещо, сега 4 дена ще стоят празни и съсипват графика на хората за втора доза

  идиотия

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 24. 24 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#4] от "ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА":

  ще ги има само петък,събота и неделя

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Не му прави чест на Кацаров да променя работещо нещо , за да угоди на реваншистките мечти на оня с юмрука. А интересен е и поставения въпрос дали Кацаров се е ваксинирал.

 26. 26 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#11] от "meteowrite":> и вторият път изобщо не чаках, сиреч надали ще има наплив от над 60г през седмицата.Не че нещо, ама имате ли идея какъв е достъпа до Зелени Опашки ако сте на 75 години и живеете примерно в Рудозем ?
  —цитат от коментар 15 на Ан Он


  То и за болен човек живеещ на пъпа на София може да е проблем стиганеот до пункт на зелен коридор. GP-тата трябва да си свършат работата за тези случаи. А, да, на последните не винаги им се занимава с ваксинация :)

  You don't know what you don't know.
 27. 27 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Аз си поставих първата доза в т.нар. зелени коридори. Опашка почти нямаше - няколко млади хора. Баби и дядовци нито един.Значи сега с новите правила, от понеделник до четвъртък дори да няма нито една баба на опашка, аз пак няма да мога да мина за втора доза и ще трябва да чакам до петък. Като всички останали работещи хора? А пенсионерите, които по цял ден друга работа нямат, ще имат запазен блок от време 4 работни дни? Много умно!
  —цитат от коментар 2 на Камен


  Аз съм в същото положение, а и не съм сигурен дали не трябва да се поставя точно на деня втората доза и никой не ти обяснява какво да правиш. И тоя ще се упражнява на управление върху нас като предишния.

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  >Значи досегашната ваксинация по 30 000 на ден

  Втори дози ? По график ? Не се спират ?

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на Liliana G
  Liliana G
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Ами така е в целиа свят. Нормално и правилно е първо старите след това младите.

 30. 30 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  така - ето конкретен случай: минал си на зелен коридор първа доза, втората ти се пада в сряда

  по новите правила можеш ли да отидеш в сряда да си поставиш втора доза или трябва да изчакаш петъка където ще се блъскаш с всички чийто ред е бил за пон-вт-ср-четв?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 31. 31 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Хората с час в електронния регистър ще се имунизират в петък, събота и неделя, по реда на записване.
  ^^^^^
  Тоест, хората с час след 3 седмици, ще се ваксинират след 7 седмици.
  Браво ! БРАВО ! Изключително компетенетно ново управление !  Според здравния министър - от това кога ще достигнем колективен имунитет, зависи колко дълго ще продължат мерките.
  ^^^^^
  Ако продължите да управлявате, ще е мнооого дълго постигането на колективен имунитет. Поне още година ще отнеме.

 32. 32 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Как можете да разбере кой е прав и кой е крив и така дискусията ще се обезсмисли бързо и ще имате време за по-важни неща. Всичко различно от това да си тук (вув форуме )е по-важно!
  Когато имаш дози и имаш и кой да ги постави, какъвто е нашият случай – ваксинираш "безразборно" и "поголовно" всеки, който желае! Какви възрастни хора, какви 5 лева! Майка ми и баща ми се ваксинираха преди месец с Файзер!
  Аз съм човека, който предложи (преди два месеца) поликлиниките и паркингите на големите магазини да се отворят за ваксиниране!

 33. 33 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Трябваше да се сложи ред, както е навсякъде в Европа. Първо се ваксинират групите над 80 години, след това които следват по възраст. Известява се с SMS къде и кога.

 34. 34 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#2] от "Камен":

  Струва ми се не сте разбрал как стоят нещата. Изглежда, че и повечето не са разбрали. Ваксинират се ПРИОРИТЕТНО възрастни и хора със заболявавне. Това не значи, че ако отидете за ваксина ще ви върнат. Това означава, че ако на опашка чакате вие и 3-ма пенсионери, то пенсионерите ще бъдат ваксинирани преди вас.
  Спрете да слушате/четете гербаджийската пропаганда и почнете да мислите.

 35. 35 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#34] от "themtrx":

  Ето какво се казва в статията :

  Заповед на здравния министър Стойчо Кацаров променя правилата за ваксиниране от днес. Според нея от понеделник до четвъртък ще могат да се ваксинират само хора над 60 години и тези с хронични заболявания.

  Петък, събота и неделя могат да си поставят ваксина всички останали.
  ^^^
  Безусловно е указано! Ако си под 60 години и отидеш във сряда, ще те върнат. Независимо дали имаш час или не.

 36. 36 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Изключително глупава заповед на Кацаров, която показва, че е същия некадърник, като Ангелов, ако не и по-зле. Приоритет на възрастните хора трябваше да даде Ангелов, когато имаше недостиг на ваксини. Сега от подобна мярка няма никакъв смисъл, защото ваксини вече има за всеки. Сега четири дни в седмицата няма да ходи никой, а през уикендите ще има струпване на хора. Защото освен всичко друго в България възрастните хора масово отказват да се ваксинират. Глупост след глупост твори всеки, който се озове на горещия стол в здравното министерство.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 37. 37 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1284 Весело

  Всички са на логиката както логиката като се редят на опашка за сладолед :)))

  "Щом се редят хора за туй, значи е хубаво " :))) Народна психология за всичко от сладолед, до дюнери и ваксини :))

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Силна защитна реч.
  Пледоария.

  Емоционална (ако не друго)

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Проблема не е , че правилата се променят,
  а че нямаме съгласие, по това да спазваме правилата,
  които имаме!?

  Проблема е, че както и да се променят правилата
  културата и манталитета се променят бавно и трудно/
  ако изобщо се променят"!!!

 39. 39 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Най-после има стратегия за намаляване на смъртността от ковид. Доживяхме решения да се взимат обективно и на база натрупана статистика и опит!

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ан Он":

  А с какво забраната да ме ваксинират мен в София в делничен ден ще помогне на стареца в Рудозем ?

 41. 41 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#11] от "meteowrite":> и вторият път изобщо не чаках, сиреч надали ще има наплив от над 60г през седмицата.

  Не че нещо, ама имате ли идея какъв е достъпа до Зелени Опашки ако сте на 75 години и живеете примерно в Рудозем ?
  —цитат от коментар 15 на Ан Он


  Не че и аз нещо, но (с уговорката, че съм под 60 годишен)- как точно- ако ми забраниш да се ваксинирам в София (Пловдив, Варна, Бургас)- от понеделник до четвъртък- ще помогна на 75- годишния в Рудозем- да се ваксинира?

  Като за теб- да задам въпроса си по- опростено:

  Смяташ ли, че 75- годишният в Рудозем- не се е ваксинирал ( и няма фа може)- заради мен- който съм се ваксинирал в София (Варма, Марна, Барна)?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#34] от "themtrx":

  Е гербаджжийска пропаганда ли е писмената заповед на министъра където пише "САМО" ? Ако се следва стриктно текста, не трябва да се ваксинира и един млад и здрав човек.

 43. 43 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Изключително глупава заповед на Кацаров, която показва, че е същия некадърник, като Ангелов, ако не и по-зле. Приоритет на възрастните хора трябваше да даде Ангелов, когато имаше недостиг на ваксини. Сега от подобна мярка няма никакъв смисъл, защото ваксини вече има за всеки. Сега четири дни в седмицата няма да ходи никой, а през уикендите ще има струпване на хора.
  —цитат от коментар 36 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  +++++++

  истината е, че бройката ваксини, която получаваме расте, след две седмици ще се удвои, ще се окажем в ситуация в която ще връщаме, подаряваме или изхвърляме ваксини поради недостатъчно брой желаещи да се ваксинират

  в момента има предостатъчно ваксини за всички желаещи, единствено трябва да се направи истинска Кампания за да се убедят колебаещите се. спирането на зелените коридори ще спре ваксинацията, която тъкмо тръгна ..

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 44. 44 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  Цитат:
  Учебната година няма да бъде удължавана

  -------
  Тъй, тъй...

  Нека нашето подрастващо поколение се изравни по неумност с подрастващото поколение от белите, десни, демократични, пазарни и развити държави...

 45. 45 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хай Буй":

  > Ето какво се казва в статията :

  А ето какво се казва в заповедта:

  'или други по преценка на лекаря'

  ----

  В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са ... или други по преценка на лекаря.

  ---

  А оригиналът на заповедта е наличен тук:

  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/17/zapoved_logistika_vaksini_17_05_21.pdf

  કટાક્ષ
 46. 46 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#40] от "m17":

  > А с какво забраната да ме ваксинират мен в София в делничен ден

  А кой го е забранил ?

  કટાક્ષ
 47. 47 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#35] от "Хай Буй":

  Ето затова казвам, че трябва да се мисли и проверява, а не да се вярва на статиите. Прочетете самата заповед. В нея думичката "САМО" не фигурира. Т.е "само хора над 65 годишна възраст" Можете да се убедите сами:

  7. От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и
  останалите разкрити ваксинационни центрове ваксинират лица на възраст над 60 години. В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са
  диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност,захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването.

  Също така от самата заповед се разбира, че акцентът пада върху общопрактикуващите ликари. Т.е личният ви лекар ще прецени дали днес да ви ваксинира или утре, като никъде не му се забранява или указва денят, в който да ви постави ваксина.

  Всеки може да се запознае със самата заповед:
  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/17/zapoved_logistika_vaksini_17_05_21.pdf

 48. 48 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Ангелов, кажи защо смъртние случаи са толкова много у нас?

 49. 49 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Изключително глупава заповед на Кацаров, която показва, че е същия некадърник, като Ангелов, ако не и по-зле. Приоритет на възрастните хора трябваше да даде Ангелов, когато имаше недостиг на ваксини. Сега от подобна мярка няма никакъв смисъл, защото ваксини вече има за всеки. Сега четири дни в седмицата няма да ходи никой, а през уикендите ще има струпване на хора. Защото освен всичко друго в България възрастните хора масово отказват да се ваксинират. Глупост след глупост твори всеки, който се озове на горещия стол в здравното министерство.
  —цитат от коментар 36 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  По- точно- едва ли може да се каже!

  Покрай такива като Кацаров- се е появила поговорката- голям го вадиш, ама мек.

  И това е първата му заповед!

  Интересно оттук нататък какво ще стане- ще намери ли (и как) начин да я отмени, или ще робува на ината си...

  Руменееееей, Румене! Този поне е доктор, кво ли да очакваме от културиста...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 50. 50 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#41] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  > как точно- ако ми забраниш да се ваксинирам в София

  кой ти е забранил ?

  કટાક્ષ
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  Прекалено много са го возили на джипката този Ангелов, затова го раздава толкова отворен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Откакто се вози в Жипката и гледаше пътна маркировка, Ангелов "израстна" като политик.

 53. 53 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#47] от "themtrx":

  > Ето затова казвам, че трябва да се мисли и проверява, а не
  > да се вярва на статиите. Прочетете самата заповед.

  В заповедта пише - от понеделник до четвъртък може и всякакви други 'по преценка на лекаря'

  > От понеделник до четвъртък ... или други по преценка на лекаря.

  В петък - неделя, може всякакви без да има нужда от 'преценка на лекаря'.

  > Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването

  કટાક્ષ
 54. 54 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#47] от "themtrx":

  От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и
  останалите разкрити ваксинационни центрове ваксинират лица на възраст над 60 години.
  В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са
  диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност,
  захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични
  заболявания или други по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се
  ваксинират всички желаещи лица по реда на записването
  ^^^^
  Единствената възможност да се ваксинирам при личният лекар през първите 4 дни на седмицата е само ако :
  - съм над 60 години
  - съм под 60 години с придружаващи заболявания.

  При записаните с час и дата за ваксинации, изрично се указва, че часът се премества за последните три на седмицата, по реда на записване.

  Тоест, няма абсолютно никаква възможност, ако съм под 60 години и без придружаващи заболявания, да се ваксинирам през първите 4 дни на седмицата.

 55. 55 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#49] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  > И това е първата му заповед!

  И какво му е на първата заповед ?

  Между другото - а първата заповед на лицето Ананиев чел ли сте я ?

  કટાક્ષ
 56. 56 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#42] от "m17":

  > Ако се следва стриктно текста, не трябва да се ваксинира и един млад и здрав човек.

  Кой текст визираш ?

  Този фрагмент от точка седем ли имаш предвид ?

  >... или други по преценка на лекаря.

  કટાક્ષ
 57. 57 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#54] от "Хай Буй":

  Бай Буй, това според теб какво значи ?

  > ... или други по преценка на лекаря.

  કટાક્ષ
 58. 58 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#44] от "Аскет":

  Ти пък ако си мислиш, че в училище кой знае какво учат и ще изпуснат...училището пречи на умните да седнат и да попият 10 пъти повече неща и на по-високо ниво. Ако се учи както трябва, по-усетените може да научат гимназиалния материал още на 12-14, а на 18 да могат да работят с ума си и да чиракуват, вместо още 6 години да търкат чина и да излязат неориентирани, ама вече не и млади.

 59. 59 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  . или други по преценка на лекаря.
  —цитат от коментар 56 на Ан Он


  Други болести, по преценка на лекаря, не други хора без придружаващи болести.

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Ще бъде много добре бившият здравен министър да престане да прави тъпи изказвания. Не, че някой очаква от него да каже нещо смислено та е по-добре да вземе да помълчи.

 61. 61 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#54] от "Хай Буй":

  Но да - ако се правиш на голем разбирач и пред джипито, може пък на джипито да му писне и да прецени че специално ти немаш нужда от боцкане в сряда и да ти каже да де дойдеш пак е петък.

  કટાક્ષ
 62. 62 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#59] от "Хай Буй":

  Нали вярвате повече на статиите? Ето, че вече има статия, които потвърждават думите ми.
  Прочетете добре "Личните лекари няма да връщат желаещи за ваксинация".
  И за в бъдеще, преди да правите каквито и да е изказвания, прочитайте текстовете внимателно. По-добре, човек да не казва нищо, отколкото да говори глупости.

 63. 63 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#59] от "Хай Буй":

  > Други болести, по преценка на лекаря, не други хора без придружаващи болести.

  Стандартната интерпретация е 'други (лица) по преценка на лекаря.'.

  Но ако ти си прав, тоя МинЗдрав наистина съсипа всичко изградено за 16 месеца от народната власт, само с липсва една думичка в заповедта.

  Според мен трябва още днес да го разкарат и да сложат някоя учителка - ако не по български, то поне по руски.

  કટાક્ષ
 64. 64 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#54] от "Хай Буй":

  Извинете, при така широко отворените досега "зелени коридори" Вие още ли не сте се ваксинирали?

  Ами вместо да висите във форума вземете да се запишете при личния си лекар за петък. Или отидете в някой ваксинационен център в събота или неделя.

  Побързайте, щом искате да се ваксинирате. Не си губете времето да ми отговаряте - моята е лесна, аз вече се ваксинирах. При личния лекар, със записване и изчакване.

  Действайте, не се мотайте.

 65. 65 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#54] от "Хай Буй":

  Извинете, при така широко отворените досега "зелени коридори" Вие още ли не сте се ваксинирали?

  Ами вместо да висите във форума вземете да се запишете при личния си лекар за петък. Или отидете в някой ваксинационен център в събота или неделя.

  Побързайте, щом искате да се ваксинирате. Не си губете времето да ми отговаряте - моята е лесна, аз вече се ваксинирах. При личния лекар, със записване и изчакване.

  Действайте, не се мотайте.

 66. 66 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#62] от "themtrx":

  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/17/zapoved_logistika_vaksini_17_05_21.pdf

  В тази заповед, която вие предоставихте, няма такива условности.
  Съвсем безусловно е указано кога и кой ще се ваксинира.
  Според тази заповед, ако лекар ваксинира българин под 60 години и без придружаващи заболявания, той еднолично нарушава разпореденото.

 67. 67 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#65] от "Един препатил":

  Не е ваша работа нищо свързано с моята ваксинация и здраве. Нахално е да питате. Едва ли го разбирате, но е така.
  Все пак, за ваше успокоение, отдавна съм ваксиниран и с двете дози, слава богу.
  Ако чакам на новите управляващи, след тези им неадекватни решения, вероятно ще се ваксинирам двукратно някъде около септември.

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#59] от "Хай Буй":

  как ги преценява тоя лекар?
  чете листовките?
  ми то там нищо конкретно не пише. общи положения .
  за сметка на това статистиката в една от най-ваксинираните държави -Пакистанското кралство обявява 370 души умрели заради Фазер и към 600 умрели от астрата до 5-ти май .
  у нас даже не правят такава статистика.

 69. 69 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Стандартната интерпретация е 'други (лица) по преценка на лекаря.'..
  —цитат от коментар 63 на Ан Он


  ако прочетете цялото изречение, преди ' или други' се изреждат болести, не лица.
  Функционалната грамотност изисква под 'други' да се разбира 'други болести'.

 70. 70 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#59] от "Хай Буй":как ги преценява тоя лекар?чете листовките?ми то там нищо конкретно не пише. общи положения .за сметка на това статистиката в една от най-ваксинираните държави -Пакистанското кралство обявява 370 души умрели заради Фазер и към 600 умрели от астрата до 5-ти май .у нас даже не правят такава статистика.
  —цитат от коментар 68 на pavur


  Един господ знае как. Новата държавност си е измила ръцете и оставила на личните лекари тази отговорност.

 71. 71 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ан Он":

  Е как да се ваксинирам в делничен ден ако съм под 60 и не съм диспансеризиран с тежки болести ?

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Големи най...
  Най мобилни носители...

  Групите разпространители най-големи и бързи?

  До коментар [#16] от "redlight":
  Всяка една нормално мислеща страна първо ще ваксинира

  най-рисковите групи,
  за да намали ръста на смъртността.

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ан Он":

  Отнася се за други болести а не други хора, поне толкова от толкова трябва да може да осмисляте текст.

 74. 74 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#69] от "Хай Буй":

  > В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са
  диспансеризирани ...,,
  > или други по преценка на лекаря.

  и

  > Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването.

  Навсякъде се говори за 'лица'.

  Принципно заповедите ги въвеждат на комутъра заварените експертни буби, та трябва да бъдете малко по-снизходителни че някоя девойка е забравила (или е преценила че не иска повторения) думичката 'лица'.

  Вие верно ли си мислите че в тая ситуация, дето сме 6 месеца назад с ваксинационния процес, някой нарочно ще го саботира като ЗАБРАНИ изрично ваксинирането на малко дето (след всичката простотия дето им стовариха на главите) още не са се отказали да се ваксинират ?

  કટાક્ષ
 75. 75 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Вие верно ли си мислите че в тая ситуация, дето сме 6 месеца назад с ваксинационния процес, някой нарочно ще го саботира като ЗАБРАНИ изрично ваксинирането на малко дето (след всичката простотия дето им стовариха на главите) още не са се отказали да се ваксинират ?
  —цитат от коментар 74 на Ан Он


  Няма причина да го мисля, знам го. Имаме надлежно издадена заповед, която прави точно това - забавя темповете на ваксинация.

 76. 76 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#71] от "m17":

  >и не съм диспансеризиран с тежки болести ?

  Ще трябва да минете през 'преценка на лекаря'.

  > или други по преценка на лекаря

  Председателя на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари разрпаравя че нямало да е чак толкова трудно.

  И вие ли верно си мислите че като джипито ще ви върне и нема да ви боцне (и да вземе 10 лева) ако се появите там в момента в който няма по приоритетни случай ? И че някой изрично му го е забранил ?

  કટાક્ષ
 77. 77 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#75] от "Хай Буй":

  > Имаме надлежно издадена заповед, която прави точно това -
  > забавя темповете на ваксинация.

  Ясно - диверсия на световния империализъм. Искам всички да умрем за да завладеят природните ни богатства и да вземат бреговата ивица без концесия.

  Но ние няма да се дадем, нали така?

  કટાક્ષ
 78. 78 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  И вие ли верно си мислите че като джипито ще ви върне и нема да ви боцне (и да вземе 10 лева) ако се появите там в момента в който няма по приоритетни случай ? И че някой изрично му го е забранил ?
  —цитат от коментар 76 на Ан Он

  Ако боцне млад човек, без придружаващи болести между понеделник и четвъртък, това е нарушение на заповед на министър. Нима призовавате лекарите да не спазват правилата, процедурите и заповедите ? При това е лесно да се хване, само по справка от регистъра на ваксинираните.
  Знаем от последното Народно Събрание, че правилата и законите са само препоръки, но все пак ...

 79. 79 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 205 Неутрално

  Коце Ботокс от както го изкараха на сцената не може да се спре да ляга на амбразурата и да реве по медии. Коце Ботокс знае, че реално е подсъдим по сумати дела и е само въпрос на време да го изведадат от тях с белезници, като оня на екологията, на който му забравихме името вече.

 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ан Он":

  Е ако приемем че е така, за какво въобще е заповедта на министъра ?!? Или е просто поредната лилава калинка ?

 81. 81 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Принципно заповедите ги въвеждат на комутъра заварените експертни буби, та трябва да бъдете малко по-снизходителни че някоя девойка е забравила (или е преценила че не иска повторения) думичката 'лица'.
  —цитат от коментар 74 на Ан Он


  Заповедите ги издават министрите и ако те не си четат собствените заповеди, а някой друг им ги пише, то тогава е добре да си намерят друга работа и на друго място..

 82. 82 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#73] от "m17":

  > Отнася се за други болести а не други хора, поне толкова
  > от толкова трябва да може да осмисляте текст.

  Бе гледам че в текста на точка 7 пише на три места 'лица'. Но хубаво - нека да е на вашето.

  Можем да приемем че с нарочното пропускане на четвърто 'лица' в точка 7, новият МинЗдрав иска нарочно да умори населението, да довърши геноцида който другите фракции на ДС/БКП вършат вече десет години.

  Но ние няма да се дадем толкова лесно, нали така?

  કટાક્ષ
 83. 83 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Бе гледам че в текста на точка 7 пише на три места 'лица'. Но хубаво - нека да е на вашето.
  —цитат от коментар 82 на Ан Он


  Точно така, господине, когато сте на амбразурата, борба до край.
  В т.6 се споменават и 6+ болести, за протокола.


 84. 84 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#83] от "Хай Буй":

  поправка :
  в т.7

 85. 85 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#78] от "Хай Буй":
  До коментар [#73] от "m17":

  > Ако боцне млад човек, без придружаващи болести между понеделник и четвъртък, това е нарушение на заповед на министър

  Колеги, ако забележа такова събитие, ще ви информирам лично вас, за да може да сезирате съответните органи (спец-прокуратура, ДАНС и там каквото е нужно) и да възстановим справедливостта.

  В крайна сметка в тая държава трябва да има правила. И правилата трябва да се спазват.

  Аз излизам от тоя филм, на вас ви пожелавам още много положителни емоции.

  કટાક્ષ
 86. 86 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#78] от "Хай Буй":
  До коментар [#73] от "m17":

  > Ако боцне млад човек, без придружаващи болести между понеделник и четвъртък, това е нарушение на заповед на министър

  Но според мен трябва такива джипита да ги глобяват поне с 5000 лева на неоторизирано боцкане. А още по-добре - допълнително от 1 до 5 години затвор.

  કટાક્ષ
 87. 87 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  В крайна сметка в тая държава трябва да има правила. И правилата трябва да се спазват.
  —цитат от коментар 85 на Ан Он


  Както изглежда, това 'трябва' се отлага за следващото правителство. Това точно не успява да се справи с тази богохулна идея.

 88. 88 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#83] от "Хай Буй":

  > В т.6 се споменават и 6+ болести, за протокола.

  За протокола - в точка 7 се споменава три пъти думата 'лица' и два пъти думата 'болест'.

  Ама не мога да разбера за какво спорим - нали вече стигнахме до извода че вие с колегата м17 сте разбрали най-коректно 'духа на закона' вмъкнат в тази заповед и просто трябва да започнем да следим че заповедта се спазва на терен ?

  કટાક્ષ
 89. 89 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5165 Неутрално

  Умират българите, изчезват - най-бързо в целия свят.

 90. 90 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#78] от "Хай Буй":До коментар [#73] от "m17":> Ако боцне млад човек, без придружаващи болести между понеделник и четвъртък, това е нарушение на заповед на министърНо според мен трябва такива джипита да ги глобяват поне с 5000 лева на неоторизирано боцкане. А още по-добре - допълнително от 1 до 5 години затвор.
  —цитат от коментар 86 на Ан Он


  Според мен, ще е по добре този министър да си подаде оставката по-бързо и друг, по-компетентен да поеме отговорността. Дотук, изобщо не му се получава.

 91. 91 Профил на vladimirpopovbg
  vladimirpopovbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тошо Кочев":

  .....ми тя и ситуацията постоянно се променя....

 92. 92 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Изречение: "Учебната година няма да бъде удължавана." Следващо изречение: "Учебният план е направен още в началото на годината. На 23 юни ще завършат учениците от 1 до 3 клас, на 30 юни ще завършат тези от 4 до 6 клас." Последно???!!!

 93. 93 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  До коментар [#83] от "Хай Буй":> В т.6 се споменават и 6+ болести, за протокола.За протокола - в точка 7 се споменава три пъти думата 'лица' и два пъти думата 'болест'.Ама не мога да разбера за какво спорим - нали вече стигнахме до извода че вие с колегата м17 сте разбрали най-коректно 'духа на закона' вмъкнат в тази заповед и просто трябва да започнем да следим че заповедта се спазва на терен ?
  —цитат от коментар 88 на Ан Он


  Това започва да се превръща във водевил, но ... ще коментирам за последно

  7. От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и
  останалите разкрити ваксинационни центрове ваксинират лица на възраст над 60 години. В
  този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са
  диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност,
  захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични
  заболявания или други по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се
  ваксинират всички желаещи лица по реда на записването.


  Да видим колко болести се споменават :

  1. с исхемична болест на сърцето,
  2. хронична бъбречна недостатъчност,
  3. захарен диабет,
  4. мозъчно-съдова болест,
  5. хронични белодробни заболявания и
  6. онкологични заболявания
  +. или други

  6+ болести.

 94. 94 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#90] от "Хай Буй":

  > Според мен, ще е по добре този министър да си подаде оставката по-бързо

  Според мен е най-добре да го разстреляме направо. Ей на - вече повече от седмица начело на това министерство и нищо смислено не е свършил. (*)

  > и друг, по-компетентен да поеме отговорността.

  Именно - тоя като го разстреляме, следващия ще има едно наум и ще действа по-отговорно.

  (*) Май даже нито едно видео във Фейсбука не е публикувал ?

  કટાક્ષ
 95. 95 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#93] от "Хай Буй":

  колега - натискате 'Ктрл+Ф' и търсите 'лица' и 'болест'

  И намирате бройката на всеки термин.

  И после осмисляме духа на закона - дали ваксинираме 'лица' или 'болести'

  Но тъй или иначе няма никакво значение текста на заповедта дето я е написал тоя неграмотник, нали вече се разбрахме че да най-добре да го разстреляме (нищо смислено не е свършил за една седмица) и да сложим някой друг.

  Или нещо започнахте да се отмятате от плана ?

  કટાક્ષ
 96. 96 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Попитах се какъв доктор е Стойчо Кацаров? Много време ми отне, но намерих - вътрешни болести. Добре, къде практикува? - днес не се открива. Някога, миналия век - участъков лекар, ординатор (лекар, който чака ред за специализант). После няма. Тук е време да кажа Благодаря на човека Гoшo "27.11.20 Тoя вaш дoктoр къдe и кoгa e рaбoтил кaтo лeкaр и вaлиднa ли му e диплoмaтa ,cлeд кaтo нe прaктикувa oт зaвършвaнeтo cи 89 г нa минaлия вeк "
  Така че, Кацаров не обиждай всеки лекар, които сега е в кабинета си и ни лекува. Само те моля да си спомниш (ако можеш де): Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен.
  И когато обвиняваш доктори за нещо го прави само като предварително заявиш, че го правиш като чиновник.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 97. 97 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#93] от "Хай Буй":

  А докато тоя е на власт - просто трябва работа на терен. Всеки и по всяко време да следи за неоторизирани от заповедта на министъра боцкания и да сигнализира на съответните служби. То верно че и службите ги обезглавиха, ама все е останал някой кадър да пази народната власт и да може да въздаде справедливост при нужда.

  કટાક્ષ
 98. 98 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#96] от "petrow1973":

  > Попитах се какъв доктор е Стойчо Кацаров?

  Не че нещо, ама лицето Кирил Миланов Ананиев - този незабравим и незаменим кадър на народната власт - какъв точно доктор е ?

  કટાક્ષ
 99. 99 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#96] от "petrow1973":
  До коментар [#97] от "Ан Он":

  Говоря за този невероятен борец срещу световната зараза пъплеща в паркове и градинки:

  https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/20/rd-01-143.pdf

  કટાક્ષ
 100. 100 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Това че правителството на г-н Борисов не можа да създаде организация и ни остави на опашката по ваксиниране в ЕС е факт. Това че напълно пренебрегна възрастните и другите хора с рискови фактори когато ваксините бяха кът също е факт. Заради това имаме едно от най-високите нива на смъртност от COVID в света!

  Г-н Кацаров обаче също трябва да осъзнае, че за да се ваксинират възрастните не е достатъчно да им резервира 4 дни в седмицата. Скептицизма към ваксините в България е съвсем реален и не е важно дали това или липсата на ваксини повече бавят ваксинирането на възрастните в момента. Има много начини да подпомогне ускоряването на ваксинацията. Например, би могъл да разреши от понеделник до четвъртък да се ваксинират не само възрастните, но и по един придружител, който ги доведе.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK