МВР поиска проверка на данъците на журналист, водещ дело за полицейско насилие

Димитър Кенаров ден след ареста му

© Дневник

Димитър Кенаров ден след ареста муВ края на април Министерството на вътрешните работи (МВР) е поискало Националната агенция за приходите (НАП) да направи проверка на журналиста Димитър Кенаров, който беше бит и арестуван по време на антиправителствените протести през септември 2020 година, съобщават от Асоциацията на европейските журналисти в България. За проверката е станало известно по време на делото, което Кенаров води срещу МВР за незаконния му арест.


Интервю с Кенаров след побоя и ареста му - тук


Вътрешното ведомство е поискало от съда да изиска справка от Националната агенция за приходите дали са внасяни "съответните данъци, здравни и социални осигуровки" от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските журналисти.
"Последното ни отвежда към други времена, в които членството в една-единствена организация е имало характер на легитимация за професията. Димитър Кенаров е журналист с публикации в някои от най-авторитетните световни издания, получил множество отличия и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските журналисти от 2012 г. и е бил част от управителния съвет на нашата организация", пишат от АЕЖ.


От организацията цитират и адвоката на Кенаров Стоян Мадин: "Обстоятелствата какви данъци и социални осигуровки е заплащал Димитър Кенаров няма как да помогнат на съда да разбере дали задържането му е било законно или не. След като събирането на такава информация не преследва легитимна цел, очевидно МВР търси друг ефект - сплашване", казва Мадин. По думите му искането на МВР е още един пример за това как ведомството целенасочено нарушава правата на журналиста.


"Асоциацията на европейските журналисти намира за скандално поведението на Министерството на вътрешните работи и настоява служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да предприеме спешни действия", пишат от организацията.


От АЕЖ ще настояват:


- Рашков да разпореди оттеглянето на искането от 22 април т.г. за проверка от НАП срещу Димитър Кенаров, тъй като такава проверка е напълно излишна за предмета на делото и би била пример за използване на държавна институция за репресия към гражданин, дръзнал да търси правата си. Това е класически похват, използван за постигане на т.нар. смразяващ ефект над журналисти, които си търсят правата срещу държавен произвол.


- Рашков да нареди възобновяване на вътрешната проверка по случая, включително и да се провери добросъвестността на служителите, извършили първоначалната проверка, която приключи със скандални заключения за липса на нарушения.


- АЕЖ обжалва отказа на МВР да предостави информация по случая. Рашков има правомощията да ни предостави тази информация и да предотврати очертаващата се загуба на МВР в съда, която ще бъде свързана с изплащане на разноски от държавния бюджет.


- Служебният министър да разпореди и нови проверки за всички случаи на полицейско насилие и незаконни задържания по време на антиправителствени протести през лятото и есента на 2020 г., тъй като освен Кенаров потърпевши бяха и други граждани.


Преди няколко дни стана известно, че главният секретар по време на протестите Ивайло Иванов е освободен с мотив действията на полицията по време на демонстрациите. "Затова питаме ще признае ли МВР, че по време на протестите е имало употреба на полицейско насилие в неправомерен размер? Полицейското насилие винаги е и резултат от действията и бездействията на конкретни служители, които конкретни началници са прикрили и прикриват. Ето защо настояваме за пълна публичност на проверките по темата."


Случаят на Кенаров


Димитър Кенаров беше незаконно задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Кенаров е удрян многократно, показа съдебномедицинска експертиза. Журналистът беше задържан в продължение на часове в района на бившия партиен дом с белезници, след което беше откаран принудително в столично районно, като му беше отказан адвокат.


От АЕЖ припомнят още, че ден след протеста главният секретар на МВР Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е бил задържан, защото е извършвал закононарушения: "Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан." В съдебната зала обаче МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил "поканен" от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.


Следващото заседание по делото срещу задържането на Кенаров е насрочено за 19 май. От организацията припомнят още, че през февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на гражданин, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се е съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на Столичната дирекция на вътрешните работи.


Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрират случаи на нападения над журналисти, пишат още от АЕЖ.


Интервю с Кенаров след побоя и ареста му - тук.
Какво се случи на заседанието по делото срещу МВР - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK