Бойко Рашков отправи нападки към журналисти от Би Ти Ви, би ги отстранил като водещи

Бойко Рашков

© Георги Кожухаров

Бойко РашковСлужебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отправи нападки към водещите на сутрешния блок на Би Ти Ви Биляна Гавазова и Златомир Йочев и заяви, че ако е собственик на медията, би ги отстранил като водещи. Рашков коментира участието си пред медията в интервю за Българското националното радио на 18 май.


Ден по-рано, на 17 май, той беше гост в сутрешния блок на Би Ти Ви, където водещите многократно го питаха за шефката на кабинета му - Елена Фичерова-Караиванова. Тя е учредителка на партията на Васил Божков, бизнесмена, укриващ се в Дубай с десетки обвинения. По информация на "Свободна Европа" тя е била регистрирана като кандидат-депутат от "Българско лято", а след това заличена по нейно желание. В интервюто Рашков беше питан още за кадровите смени, защо ги е направил толкова бързо, както и за какво си е говорил с бизнесмена Васил Божков преди 30 години, за когото той призна, че е засичал в почивна база на Министерски съвет. За Караиванова, Рашков коментира, че я е назначил заради нейните професионални качества.


Повече от интервюто на Рашков пред Би Ти Ви на 17 май - тук. Пълният запис в края на статията.
Какво още казва Рашков пред БНР на 18 май - тук.
По думите на Рашков пред БНР Гавазова и Йочев са получавали инструкции в слушалките си да му задават въпроси за това назначение. "Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът й водеха предаването, е доходна дейност", казва още Рашков и допълва, че ако е собственик на Би Ти Ви, би отстранил двамата.


Би Ти Ви: Обезпокоително е, че се нападат журналисти с безпочвени твърдения


Няколко часа след участието на Рашков от Би Ти Ви разпространиха позиция, в която казват, че е "силно обезпокоително", че представители на изпълнителната власт атакуват журналисти от частни медии с безпочвени твърдения и предупреждават. От медията казват, че няма да толерират "намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания" и ще я считат за дезинформация.


"Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на националното радио БНР, за да коментира почтеността на водещите на "Тази сутрин" Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него (на 17 май) и дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят като водещи. Би Ти Ви счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения. Неуважението към авторитетни медии с високо доверие като Би Ти Ви и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на "Репортери без граници", гласи позицията на медията.


От Би Ти Ви пишат, че се противопоставят на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. "Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация. Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на Би Ти Ви обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители", казват още от медията.

Кой е Бойко Рашков - тук.
Какви са първите му приоритети като министър - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK