Бойко Рашков: Как ще работя с ръководители, които са вършели престъпления

Бойко Рашков: Как ще работя с ръководители, които са вършели престъпления

© Георги КожухаровПозорно явление в нашето съвремие е ръководители на служби от висок ранг, които по конституция и закон са призавни да осигуряват националната сигурност, да излязат в продължителен неплатен отпуск, когато се сменя правителство и трябва да се подготвят условия за избори, за да дадем увереност на гражданите, че няма да има изборни измами.


Тази оценка направи служебният министър на МВР и вицепремиер Бойко Рашков в интервю за БНР, като даде да се разбере, че ще направи предложения за още смени на отговорни ръководители на служби за ред и сигурност. Ръководители на служби, включиелно Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/, също и на Агенция "Разузнаване", и двете на подчинение на Минисгерския съвет, не са се отзовали на поканата на служебния премиер Стефан Янев да се явят на съвещанието в Министерския съвет миналата седмица. Не всички, уточни Рашков, отзовал се е шефът на Държавната агенция за технически оерации /ДАТО/, която осъществява технически прилагането на СРС, Цветан Китов, който е в платен отпуск.


Как ще мога да работя с ръководители на служби, които са извършвали престъпления, запита риторично Рашков.
"ДАНС извършваше престъпления във връзка с използването на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора, които трябва да противодействат на престъпността, а извършват престъпления". Само че"тези факти са останали ненаказани благодарение на главния прокурор, когото сега са го скрили в КПКОНПИ. А другият продължава тази политика", заяви Бойко Рашков. Информира, че провалили се служители на ДАНС са настанени на работа и в други структури на държавата и запита: "Защо бившият министър-председател иска във всички структури в държавата да има представители точно на тази служба? Каква е целта? По такъв начин се създава един репресивен апарат, който много лесно може да се използва от правителството на Борисов. И той е използван".
Във възка с освобождаването на директора на дирекция "Инспекгорат" Николай Гешев Бойко Рашков коментира, че не му е била дадена възможност да изясни този въпрос пред БиТиВи, и отправи нападки към водешите журналисти, без да познава сецифичната организация на работа, на което медията вече критично реагира.


Шефът на инспектората в МВР Николай Гешев преди години е бил дисциплинарно уволнен от предишния служебен министър на МВР Пламен Узунов, след като били установени тежки нарушения, включително натиск над проверяващи инспектори с цел предпоставен финал на проверките. Но след това бил възстановен и силно толериран от бившия министър Валентин Радев.


По повод коментарите, че началникът на политическия кабинет на Рашков Елена Фичерова - Караиванова фигурирала в изборните листи на партия "Българско лято" на обвиняемия Васил Божков, министърът обясни, че тя е е била заличена от ЦИК по нейно искане. Аз не се интересувам от политическата ориентация на служителите и никой закон не ми налага да го правя, заяви Рашков. Фичерова е работила преди години в системата на МВР и в Антикорупционната комисия.


МВР е най-силният орган в правителството, така че съвсем логично е да играе водеща роля в промените, които трябва да се извършат и са по искане на българските граждани, това винаги ще го повтарям, обобщи Рашков

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK