Започват проверки в затворите по твърденията на Илчовски

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви начало на серия от проверки и представи екипа, с който ще работи.

© Лили Тоушек

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви начало на серия от проверки и представи екипа, с който ще работи.Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е възложил проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на Дирекция "Българско гражданство", на Регистъра за особените залози. Това обяви той на брифинг днес, като уточни, е целта на проверката е да се подобри административното обслужване на гражданите и да се избегнат нередности. Ще се проверява и как се прилага националният механизъм за борба с корупцията.


В момента тече проверка и в затворите и арестите в страната по твърденията за издевателства, които агробизнесменът Светослав Илчовски изнесе на заседание на временната комисия за установяване злоупотреби при изразходването на държавни средства през последните 10 години.


"Ще бъде направена проверка на обществените поръчки и сключените въз основа на тях договори в министерството през последните години. Преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и Министерството на правосъдието, МВР, ВКС, ВАС и прокуратурата", обяви Стоилов.
На въпрос на "Дневник" за проверката, назначена в затворите и арестите в страната, свързана с твърденията на Илчовски за насилие, служебният министър каза, че специално е изчакал няколко дни, за да види дали тези твърдения ще се потвърдят.


"При нас до момента не са постъпвали такива данни и затова вчера зам.-министър Павлова е разпоредила проверка в затворите и арестите относно изнесените твърдения за допуснати издевателства в местата за лишаване от свобода, като се обхване периодът от 1 януари 2017 г. до момента. Надявам се в скоро време това да бъде направено", каза Стоилов.


"Ако информацията беше по-конкретна, щяхме да фокусираме вниманието си върху някой от затворите. Ще изпратим сигнал до главния прокурор, макар че там вече започнаха разпити. Ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат като зрители на този запис. Чрез такива разпити биха могли да се установят евентуални извършители или кой е направил този запис. По линия на прокуратурата този сигнал ще бъде оформен и изпратен още тези дни", обясни още Стоилов.


Той обясни, че сред основните приоритети в работата на ведомството под негово ръководство ще бъде провеждане на срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частните съдебни изпълнители, Съюза на синдиците, Съюза на юристите в България за идентифициране и решаване на проблеми.


"Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет (ВСС) с цел повишаване на ефективността на неговата дейност и тази на органите на съдебната власт - това каза на брифинг служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.


"Нашите правомощия са в три основни направления: ръководство на редица административни дирекции и дейности, които се отнасят към множество дирекции, взаимодействие с ВСС, удостоверяване на държавни актове като пазител на държавния печат. Принципите в нашата работа са общи за служебното правителство - професионализъм, почтеност и прозрачност", подчерта той.


Янаки Стоилов определи като главен свой приоритет организирането на изборите, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието. "То отговаря за организацията само в местата за задържане, така че не става дума за повече около 1500 лица, които вероятно към момента на изборите ще имат право да гласуват", посочи той.


Стоилов добави, че за него е важно да се подобри обслужването на гражданите, включително и в електронна среда. "Ще изискваме от служителите пълно съдействие и ритмичност по изпълнение на процедурите за издаване на различни актове. Ще проявяваме нетърпимост към лошите практики. От години най-проблемните области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията", отбеляза служебният министър.


Той представи и екипа, с който ще работи, като в него влизат Мария Павлова - правосъдният министър от първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, адвокат Иван Демерджиев, Мариян Карагьозов (началник на кабинета) и Мария Папазова (медиен съветник).


Гледайте видео с пълния запис на пресконференцията в Министерството на правосъдието, на която служебният правосъден министър Янаки Стоилов представи екипа и приоритетите си.
Кой е Янаки Стоилов четете тук.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1122 Разстроено

  Сега ще открият хиляди унижени и содомизирани демократични затворници!😎😢

  Много съм прост
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3683 Весело

  Пък новият стар милиционер се захвана с журналистите.

 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  Пък новият стар милиционер се захвана с журналистите.
  —цитат от коментар 2 на chicago514


  Ама има ли журналисти в България?🦜

  Много съм прост
 4. 4 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1390 Весело

  Няма данни за извършено престъпление.

  Не ме търсете преди обяд
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Дали някой може да изчисли колко ще струват на държавният бюджет усилията, породени от спектакъла на този човечец в парламента?
  И кой ще покрие разходите и ще поеме отговорност ако се окаже/както обикновено/, че престъпление НЯМА???

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#3:"Тошо Кочев"][/quote]

  Обслужвща "свита", даже, не винаги платена. Проверките са рутина, инак "чиста съвест" си е фикция.

 7. 7 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Колко ли изнасилени от гавазите на гербиджа има...

 8. 8 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 639 Любопитно

  Много добре. Имам чувството че в България служебните правителства вършат много повече работа от редовните.

 9. 9 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Много добре. Имам чувството че в България служебните правителства вършат много повече работа от редовните.
  —цитат от коментар 8 на Андерсен


  Едно е да чувствстваш,друго е да си убеден!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 10. 10 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Ето как подло Радев и марионетките му прокарват правата на ЛГБТ общността! Господ да ни е на помощ!!!

 11. 11 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Това което се случва в затворите не е от вчера.Така е по-цял свят.По-скоро, само жертвите и целите се сменят.А в случая това е повече от ясно.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  Не вярвам някой да си признае подобно нещо. Такъв срам и унижение не се преглъщат лесно.

 13. 13 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Дали някой може да изчисли колко ще струват на държавният бюджет усилията, породени от спектакъла на този човечец в парламента?И кой ще покрие разходите и ще поеме отговорност ако се окаже/както обикновено/, че престъпление НЯМА???
  —цитат от коментар 5 на selqnin

  Според теб кой покрива разходите по цирковете на Гешев и Цацаров. Да ти изброявам ли колко милиони сме назад и от съдебни дела в Страсбург? Ще обхвана само времето на Бойковата мафия. Повярвай ми, ще останеш сериозно шокиран!

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6194 Любопитно

  Ако някой си мисли, че мъжката любов в затворите е изобретена преди 10 години, значи има големи възможности за обогатяване на знанията си.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 747 Любопитно

  Хммм... много колеги коментират само тази част в коята „на всички ни е ясно какво се случва в затвотитр по цял свят“, но на мен повече са ми интересни проверките на Агенции, Търговски регистри, Дирекция "Българско гражданство", както и Общестевени поръчки и договори. Иначе, това което повечето от вас пишат, да ли се знае какво се случва в затворите, мисля, че отговора е... знае се!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 16. 16 Профил на ilib
  ilib
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Очакваме оставката на шефката на Агенция по вписванията и нейните приближени! Закъснява!

  ilib
 17. 17 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Няма нужда от проверка, просто питайте хората, и влезте изненадващо в затворите. Ще ви падне шапката. А тоя Миню Стайков да не се прави на ощипан, а да почне да говори, Бойко вече не може да го поръча

 18. 18 Профил на Alexander Kotcev
  Alexander Kotcev
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Вече разбирам Буци защо се притесняваше от служебното правителство.

 19. 19 Профил на Test testov
  Test testov
  Рейтинг: 60 Неутрално

  малко ще открият топлата вода, ама ако все пак спрат някое издевателство, пак добре ще е.

 20. 20 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2091 Разстроено

  Колко ли изнасилени от гавазите на гербиджа има...
  —цитат от коментар 7 на Ганьо ла фурия Балканиола

  Ми на практика всички.
  герп си праща гавазите по затворите и онея почват сички пандизчии наред, много е гадно...

 21. 21 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  За да измъкне руските шпиони?

 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Янаки Стоилов е опитен бюрократ и знае, че за два месеца може да организира само един-два по-сериозни проекта за прочистване на герболяка.
  Това с изнасилването е семки и бонбонки, колкото избирателите да си представят по-добре стила на гербавите мутри, по-интересно е планираният пълен анализ и информиране на публиката за дейността на спецправосъдието.

 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5038 Разстроено

  Стоилов добави, че за него е важно да се подобри обслужването на гражданите, включително и в електронна среда.
  _______________________________________________________________

  Янаки за 2 месеца щял да ни подобри обслужването, но най-много да олекоти държавния бюджет през някоя свързана фирма!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK