Започват проверки в затворите по твърденията на Илчовски

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви начало на серия от проверки и представи екипа, с който ще работи.

© Лили Тоушек

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов обяви начало на серия от проверки и представи екипа, с който ще работи.Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е възложил проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на Дирекция "Българско гражданство", на Регистъра за особените залози. Това обяви той на брифинг днес, като уточни, е целта на проверката е да се подобри административното обслужване на гражданите и да се избегнат нередности. Ще се проверява и как се прилага националният механизъм за борба с корупцията.


В момента тече проверка и в затворите и арестите в страната по твърденията за издевателства, които агробизнесменът Светослав Илчовски изнесе на заседание на временната комисия за установяване злоупотреби при изразходването на държавни средства през последните 10 години.


"Ще бъде направена проверка на обществените поръчки и сключените въз основа на тях договори в министерството през последните години. Преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и Министерството на правосъдието, МВР, ВКС, ВАС и прокуратурата", обяви Стоилов.
На въпрос на "Дневник" за проверката, назначена в затворите и арестите в страната, свързана с твърденията на Илчовски за насилие, служебният министър каза, че специално е изчакал няколко дни, за да види дали тези твърдения ще се потвърдят.


"При нас до момента не са постъпвали такива данни и затова вчера зам.-министър Павлова е разпоредила проверка в затворите и арестите относно изнесените твърдения за допуснати издевателства в местата за лишаване от свобода, като се обхване периодът от 1 януари 2017 г. до момента. Надявам се в скоро време това да бъде направено", каза Стоилов.


"Ако информацията беше по-конкретна, щяхме да фокусираме вниманието си върху някой от затворите. Ще изпратим сигнал до главния прокурор, макар че там вече започнаха разпити. Ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат като зрители на този запис. Чрез такива разпити биха могли да се установят евентуални извършители или кой е направил този запис. По линия на прокуратурата този сигнал ще бъде оформен и изпратен още тези дни", обясни още Стоилов.


Той обясни, че сред основните приоритети в работата на ведомството под негово ръководство ще бъде провеждане на срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, нотариалната камара, държавните и частните съдебни изпълнители, Съюза на синдиците, Съюза на юристите в България за идентифициране и решаване на проблеми.


"Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет (ВСС) с цел повишаване на ефективността на неговата дейност и тази на органите на съдебната власт - това каза на брифинг служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.


"Нашите правомощия са в три основни направления: ръководство на редица административни дирекции и дейности, които се отнасят към множество дирекции, взаимодействие с ВСС, удостоверяване на държавни актове като пазител на държавния печат. Принципите в нашата работа са общи за служебното правителство - професионализъм, почтеност и прозрачност", подчерта той.


Янаки Стоилов определи като главен свой приоритет организирането на изборите, като посочи, че не те са най-тежката част от дейността на Министерство на правосъдието. "То отговаря за организацията само в местата за задържане, така че не става дума за повече около 1500 лица, които вероятно към момента на изборите ще имат право да гласуват", посочи той.


Стоилов добави, че за него е важно да се подобри обслужването на гражданите, включително и в електронна среда. "Ще изискваме от служителите пълно съдействие и ритмичност по изпълнение на процедурите за издаване на различни актове. Ще проявяваме нетърпимост към лошите практики. От години най-проблемните области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията", отбеляза служебният министър.


Той представи и екипа, с който ще работи, като в него влизат Мария Павлова - правосъдният министър от първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев, адвокат Иван Демерджиев, Мариян Карагьозов (началник на кабинета) и Мария Папазова (медиен съветник).


Гледайте видео с пълния запис на пресконференцията в Министерството на правосъдието, на която служебният правосъден министър Янаки Стоилов представи екипа и приоритетите си.
Кой е Янаки Стоилов четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK