"Софийска вода": Загубите на вода за първа година ще паднат под 40%

Васил Тренев (вляво) и Станислав Станев.

© Максим Караджов

Васил Тренев (вляво) и Станислав Станев.Загубите на вода в София ще се намалят до 39.8 % през тази година, обяви днес ръководството на "Софийска вода" ЕАД. В момента те са 41.6%, като трябваше да са под 41%, както бе обещано в началото на 2020 г. Сега надеждата е в рехабилитираните 43.5 км водопреносна мрежа, както и в дигитализацията на системата. С акустични сензори рано се улавя къде е започнал теч и повредата се отстранява, разясни Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на "Софийска вода".


"Ние имаме ангажимент към регулатора (КЕВР) да намалим общите загуби под 40% и това ни е целта - 2021 г. да е първа година под този процент, което смятам, че ще постигнем", добави той.


Планираните инвестиции за 2021 г. са 38.9 млн.лева. Ще бъде рехабилитирана и изградена нова ВиК мрежа - 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа, посочи Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството на концесионера - френската компания Veolia.
На абонатите ще се предложат нови дигитални услуги чрез предстоящото пускане на сайт и мобилно приложение "Моята вода". Клиентите ще могат да подават заявления за подмяна на водомер, онлайн смяна на титуляр на партида, както и получаване на безплатни есемеси за планирани или аварийни ремонти. Новият сайт ще дава възможност за самоотчитане на данните във водомера, следене на фактурите и плащанията на сметките и др.


Качеството на водата за софиянци се поддържа на високо ниво като се реализират два проекта за черпене от "най-хубавата вода в България - от рилския язовир "Бели Искър", както я определи Станев. Увеличава се пиенето на чешмяна вода от софиянци, като през 2018 г. те са били 73%, а през следващата - 76%. Качеството й е с отлични характеристики, а показателите са 99.22%, което е повече от изискванията на Наредба 9 (за питейните води).


Концесията на "Софийска вода" е до октомври 2025 г. и в Столичната община вече се обсъжда кой е най-подходящият модел за бъдещето на ВиК мрежата на града - да продължи концесията или да се върне общинското управление. По тази причина може да бъде привлечена като консултант Европейската инвестиционна банка, която да извърши анализ и да предложи решение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK