Заповед променя правилата за влизане в България при деца до 5-годишна възраст

Заповед променя правилата за влизане в България при деца до 5-годишна възраст

© Георги КожухаровОт вторник (19 май) децата, които влизат в България и са до 5-годишна възраст, няма да е нужно да представят отрицателен резултат от антигенен тест или от изследване по PCR метода. Децата обаче трябва още да са български или на Европейския съюз граждани, както и на още редица държави, изброени в точка 6 от заповедта.


Така децата до 5-годишна възраст (пристигащи от много държави) няма да бъдат поставяни под карантина при влизане в България. Това решение се аргументира с доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с практиката в други държави от Европейския съюз:


"Предлагам в съответствие с наложената практика в болшинството от държавите - членки на ЕС, за освобождаване от изследване чрез метода PCR или чрез бърз антигенен тест на деца при пътуване е целесъобразно допускането на територията на нашата страна на деца до 5-годишна възраст без предоставяне на информация за отрицателен резултат от лабораторни изследвания за COVID-19."
Със същата заповед се разширява кръгът от държави, от които влизането в България за чужденци е забранено. Към Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка се добавят още Непал, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Пакистан и Малдиви. Не е забранено влизането от тези държави на българи, както и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване. Те обаче подлежат на задължителна десетдневна карантина, която няма възможност да бъде отменяна.


Държавите и териториите в Африка, от които не е забранено влизането за никого, а карантината при пристигане от тях може да бъде отменена с PCR или антигенен тест преди или след пристигането, както и със сертификат за ваксинация срещу COVID-19, са: Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканска република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея Бисау и Мадагаскар.


С нова заповед министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров прекроява правилата за влизане в България, като последното обновление влезе в сила от началото на май.


Пълния текст на последната заповед, касаеща влизането в България, четете тук.
За разхлабването на мерките в образованието четете тук.
За разхлабването на мерките при публиката на спортни тренировки и състезания - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK