Зелените коридори за всички се върнаха ден след като бяха отменени

Зелените коридори за всички се върнаха ден след като бяха отменени

© Юлия ЛазароваРешенията на здравните власти около коронавируса за пореден път се оказва, че са динамични. Този път бързата промяна в решението е за т.нар. зелени коридори за ваксиниране на всички желаещи, които бяха ограничени от днес (18 май) със заповед от вчера (17 май). С нова заповед, публикувана в следобедните часове на деня на сайта на Министерството на здравеопазването, свободното ваксиниране на всички желаещи се завръща.

От понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно хората на възраст над 60 г. и тези с хронични заболявания като исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи.
Това гласи променената точка от заповедта, като ключовата дума е "приоритетно". В текста на заповедта от ден по-рано тази дума липсва.


Това доведе до опасения от страна на ваксинационните центрове (основно в болници) за отлив на желаещи да се ваксинират, както и до чудения дали е редно да се поставят втори дози, ако те се падат в дните от понеделник до четвъртък и не са за хора над 60 г. или хронично болни.


От думата "приоритетно" следва обаче да се заключи, че ваксинационните пунктове трябва да организират така работата си, че наредилите се за ваксинация хора над 60 г. и хронично болни да бъдат с предимство пред останалите. Продължава да е валидна особеността, че всеки ваксинационен пункт (в страната те са 376) сам определя работното си време и то следва да бъде предварително проверено от желаещия за ваксиниране.


И в новата заповед остава непроменено разпореждането регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната да организират логистични пунктове във всяка община, от които личните лекари да взимат флакони ваксини срещу COVID-19. Така стремежът е да се избегнат опашки от общопрактикуващи медици пред здравните служби. Лекарите следва да получат дози според нуждите на записалите се при тях за ваксиниране.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK