На живо

Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Юлия ЛазароваСлужебното правителство продължи с промените по върховете на държавната администрация, като днес смени всички областни управители. Нови са назначени в 24 области, като в четири управлението временно се поема от зам.-областните управители.


Междувременно продължиха и смените в МВР, като вече се сменят директори на областни дирекции. Първите преназначени на по-ниски постове са директорите на управленията в София-град и София-област.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време.
Служебното правителство е подчинено на един човек, който има амбиция да си връща за нещо. Това каза пред БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, като най-вероятно в думите си визираше президента Румен Радев. Той дори определи досегашните действия на кабинета като "съвършено болшевишки". Митов коментира и сменените областни управители, като уточни, че има много съмнителни имена сред тях.

Тринадесет нови заместник-министри са назначени със заповед премиера Стефан Янев. Те заемат новите си позиции в седем министерства.


Александър Златанов, Тома Томов и Димитър Петров са новите заместник-министри на здравеопазването. Весела Кондакова, Борислава Танева и Пламен Славов поемат постовете в Министерството на културата. За заместник-министри на правосъдието са назначени Мария Павлова и Иван Демерджиев, а в земеделското министерство позицията заема Крум Неделков. Зарица Динкова е назначена за заместник-министър на външните работи, а в отбраната постовете поемат Пламен Йорданов и Александър Петков. Росен Барчовски пък става заместник-министър на младежта и спорта.

Христо Иванов очаква проверка от Рашков дали са подслушвани политици

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред БНТ, че очаква служебният вътрешен министър Бойко Рашков да намери време и да стигне до темата с подслушването на политици. Според него "ще бъде много интересно", ако се направи такава проверка. Иванов каза още, че твърде дълго са назначавани хора, които нямат други качества, освен да са лоялни към бившия премиер Бойко Борисов и към ГЕРБ. Именно заради това той оправда рокадите във вътрешното министерство.


"Хора, които сами са избрали да са обслужващ персонал, няма как да не бъдат сменени. Не може шефовете на разузнавателни служби да бойкотират работата на един кабинет. Не сме готови да подкрепим всяко назначение в кабинета. По-добре да няма определени назначения, отколкото да назначаваме хора, които да служат като недоверие към институциите", добави Христо Иванов

За директор на ОДМВР-София е назначен старши комисар Георги Тотков, съобщиха от вътрешното министерство. Той е с дългогодишен професионален опит в системата на МВР, като е заемал различни ръководни длъжности, сред които и заместник-директор на ОДМВР-София, а до настоящия момент е ръководил сектор "Координационен център за противодействие на незаконната миграция" в отдел "Противодействие на незаконната миграция" в Гранична полиция. Досегашният директор на областната дирекция Николай Спасов е преназначен на длъжност началник отдел в Гранична полиция.

Радев за рокадите на правителството: Това са логични действия

Президентът Румен Радев нарече логични действията на служебното правителство. "Когато назначавах служебното правителство, дадох ясно своите кратки указания: честност, прозрачност и нулева толерантност към корупцията и купения вот", коментира той рокадите в службите.


Повече можете да прочетете тук.

Правителството определи представителите на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество. По закон съветът се състои от по двама представители на Министерския съвет, на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. Националният съвет за тристранно сътрудничество се ръководи от заместник министър-председател.


За нови представители на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество са определени Гълъб Донев - заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика, който ще ръководи съвета и Асен Василев - министър на финансите.

Правителството определи нови членове на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. По закон надзорът се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и равен на тях брой членове, определени от правителството, един от които задължително е заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.


Във връзка с назначаването на служебно правителство се налага освобождаване на представители на правителството в Надзорния съвет на НОИ и определяне на нови членове. От състава са освободени Деница Сачева, Стамен Янев и Мария Беломорова. За нови членове правителството определи Гълъб Донев - заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика, Ирена Младенова - заместник-министър на икономиката и д-р Димитър Петров - заместник-министър на здравеопазването.

Трима нови заместник-директори в Агенция "Митници"

Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Велко Ангелов


Кадрови промени са осъществени в Агенция "Митници", съобщава Би Ти Ви. Лъчезар Кръстев, Павел Геренски и Румен Данев са назначени за заместник-директори след заповед на служебния финансов министър Асен Василев. Допълва се, че и тримата имат дългогодишен опит в системата на митниците.


На Лъчезар Кръстев е възложен ресор митническа дейност и методология и митнически лаборатории. Почти целият му професионален опит е в митническата администрация, в която работи без прекъсване е от 1991 г. до 2014 г., като заема различни позиции в специализираната администрация и ръководни постове. След напускане на митническата администрация е работил в областта на спедицията и логистиката.


Павел Геренски ще ръководи ресор акцизна дейност и методология и информационни системи. Има над 20-годишен стаж в Агенция "Митници" на различни позиции, включително началник отдел и заместник-началник на митница. Ръководил е Митница "Кулата" и Митница "Пловдив".


Румен Данев е назначен с ресор митническо разузнаване и разследване и правна дейност. Работил е в районен съд Костинброд и като юрисконсулт. Работа в Агенция "Митници" започва през 1995 г. на експертна длъжност. От 2000 г. до 2009 г. е директор на дирекция "Митническо разузнаване и разследване". След напускане на митническата администрация е заемал различни юридически длъжности.


От длъжностите им са освободени досегашните двама заместник-директори на Агенция "Митници" Борислав Борисов и Георги Александров.

Началниците на ДАНС и на Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) са депозирали в Министерския съвет заявления за прекратяване на отпуските си, съобщава Би Ти Ви. Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са спрели неплатените си отпуски и от днес са на работа. Георгиев и Атанасов бяха в неплатени отпуски от 7 май до 6 септември.


Димитър Георгиев, председател на ДАНС, на преден план

© Анелия Николова

Димитър Георгиев, председател на ДАНС, на преден план


Днес те са отишли в Министерски съвет за среща със служебния министър Стефан Янев, но той е бил зает, съобщи правителственият говорител Антон Кутев.


"Не мисля, че ръководители на важни ведомства в страната, когато имаме да организираме избори, трябва да взимат неплатен отпуск до септември. Те се укриват. Премиерът ги покани на среща, те изпратиха свои заместници. Не мога да кажа за кога, но премиерът ги е поканил отново. След това вече ще се вземат законови мерки, каза по-рано днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Росен Барчовски е назначен за заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство.


Баскетболният треньор, който изведе България до Евробаскет 2021 след десетгодишно прекъсване, влиза в екипа на служебния министър на спорта Андрей Кузманов. От 2009 до 2011 г. Барчовски беше мениджър развитие в Българската федерация по баскетбол (БФБ) и генерален мениджър на националния отбор за мъже.


Неговият баща Цвятко Барчовски беше първият ръководител на спорта в България след промените от 1989 г.

Видео: Защо областните управители бяха сменени

Служебното правителство подмени почти всички областни управители

Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Юлия Лазарова


Служебното правителство смени почти всички областни управители, като само четири области - Варна, Добрич, Силистра и София, временно ще се ръководят от заместник-областните управители, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев. Той обясни, че това се прави, за да се гарантира честността на вота. Подробности, както и визитки на новите областни управители, ще бъдат дадени по-късно през деня.


По повод ръководителите на спецслужбите в отпуск, Кутев каза, че днес те са дошли на среща с премиера в Министерски съвет, но той е бил зает и не се е видял с тях. "Още от началото премиерът работи с техните заместници", каза Кутев. Той определи целият казус около отпуските им като "драматургия".


В понеделник беше съобщено, че председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. вкл., а председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. вкл.


Подробности - тук.

Директорът на полицията в София е назначен на нов пост

След смяната на цялото ръководство на МВР през миналата седмица служебното правителство започват рокади и в областните дирекции. Директорът на СДВР Георги Хаджиев е отстранен от поста и преместен на друга длъжност, съобщи днес в Пловдив служебният вътрешен министър Бойко Рашков, съобщи БНР. Причината са действия на полицията срещу антиправителствени демонстранти миналото лято.
Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Юлия Лазарова


Старши комисар Георги Хаджиев е подал заявление за преназначаване и ще бъде преместен в Главна дирекция "Жандармерия и специални операции", твърди БНР. Според националното радио поста си напуска и директорът на областната дирекция на МВР-София комисар Николай Спасов. Той ще бъде преназначен в Гранична полиция.


Подробности тук

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС с предложение за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 11 юли 2021 г. Избори, съобщиха от прокуратурата. Целта на новата структура е да гарантиране провеждането на честни и прозрачни избори, като подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите.


Гешев посочва, че работата на такава структура при предишните избори е довела до събиране на доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове, като са били повдигнати и обвинения.

ЦИК публикува списъка на секциите в чужбина

Централната избирателна комисия обяви списъка на местата в чужбина, на които ще се образуват избирателни секции на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, както и прогнозния брой секции, съобщи БНР. Решението на ЦИК е взето според местата в чужбина, в които на проведени след 11 юли 2016 година избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по малко от 100 избиратели.
Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


В Лондон ще може да се гласува на 17 места, както и на още 39 места във Великобритания в общо 86 секции.


На 61 места ще се гласува в Германия в общо 75 секции като секциите в посолството в Берлин са три.


В Турция местата за гласуване са общо 39, като най-много секции - по три, има на две места в Измир.


В САЩ ще се гласува в 37 места, като в посолството във Вашингтон, в Атланта, Лас Вегас, Бостън и на още няколко места в Илинойс секциите са по две.


Съгласно публикувания от ЦИК списък секциите за гласуване в чужбина на 11 юли са общо 502.


Всички секции можете да видите тук

За правосъдния министър проверките на минали правителства трябва да станат традиция

Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство – независимо дали е служебно или редовно, да се правят проверки в най-проблемните области, които са известни от години, каза днес пред БНР служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. "Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки и сключените въз основа на тях договори поне през последните няколко години, както и да се направи преглед на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона", посочи Стоилов областите на проверка в своя ресор.
Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Лили Тоушек


В България е доста занемарен анализът на въздействието на действащите закони, каза още Стоилов. Той поясни, че съгласно нормативната уредба това въздействие трябва да бъде първоначално прогнозирано, но е задължително да се прави периодично. "Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са породени от действащите закони", каза още правосъдният министър.


Янаки Стоилов каза още, че е разговарял с ръководството на правосъдното ведомство по никакъв начин да не се пренасят "частни корпоративни интереси за сметка на обществените. "По тези въпроси, ако се появят проблеми, ще реагирам категорично", допълни той.

"Демократична България" е готова да обсъжда бъдещо управление на промяната

"Политическите сили трябва да подходят с голяма сериозност към необходимостта след изборите на 11 юли да има управление на промяната и да дефинират как си я представят. За този разговор сме готови и се надяваме на разширяване на доверието на избирателите", коментира пред Би Ти Ви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му коалицията не се е отказала от намерението си за премахване на специализираното правосъдие, за което не остана време в 45-ия парламент.
Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Георги Кожухаров


Той изрази съгласие, че е необходим анализ на 10-годишната работа на спецсъда и спецпрокуратурата, какъвто по инициатива на служебния правосъден министър Янаки Стоилов поръча Висшият съдебен съвет. Според Иванов обаче този анализ трябва да ангажира и следващото редовно правителство, което да даде политическата оценка за изводите от този анализ.


"Много е лесно да бъдем удавени в статистика за броя дела и натовареност, но е въпросът да видим и колко са мерките за неотклонение, нужен е анализ защо те се превърнаха във форма на квазирепресия", каза Иванов. По думите му има съмнения, че спецсъдът обслужва зависимости на централно ниво, а като пример даде делото КТБ, в чиито материали името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски се споменава над 100 пъти, но той по никакъв начин не е привлечен в процеса. "Спецправосъдието се оказа сляпо за него, сляпо за кюлчетата в премиерската вила. Едни са подложени на диспропорционална репресия, а е сляпо за най-висшия ешелон на властовата корупция", добави той.

СДС и ГЕРБ отново ще преговарят за общо явяване

Националният форум на СДС е дал мандат на ръководството на партията да води преговори с ГЕРБ за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, съобщи председателят на партията Румен Христов. Той уточни, че само един човек се е въздържал при гласуването. Христов изрази увереност, че до споразумение с ГЕРБ ще се стигне и двете партии отново ще са заедно на изборите. Според него другите партии, за които е имало предложения за разговори за съвместно явяване, са били "Демократична България" и обединението от патриотични формации.
Преди изборите: кабинетът смени областните управители и шефа на столичната полиция (хронология)

© Анелия Николова


По повод кадровите промени, направени от служебния кабинет, Христов коментира, че е не е важно кой е сменен, а да се види какво ще направят новите лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK