Христо Иванов: Усмивките на Доган ни струват по половин милиард

Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Христо ИвановДали в страната работи система, по която почетният председател на ДПС Ахмед Доган да има влияние, така че с една негова усмивка бизнеси да получават финансиране от държавата при, меко казано, преференциални условия - това е големият въпрос. С тези думи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред Би Ти Ви ситуацията в държавната Българска банка за развитие. Преди ден служебният икономически министър Кирил Петков обяви, че е назначил проверка, след като банката, създадена за насърчаване на малкия и средния бизнес, е раздала 1 млрд. лв. кредити на общо 8 големи компании.


"Ще ми е интересно как са обслужвани тези кредити и дали параметрите за останалите кредитополучатели са същите", каза Иванов. "Когато "Булгартабак" получава финансиране от ББР, тя нито е малко и средно предприятие, нито е стартиращо, нищо има нещо иновативно, нито отговаря по друг начин на критериите. Виждаме отклоняване от целта, за която е създадена банката. И си задаваме въпроса това поредната усмивка на Ахмед Доган ли е", добави съпредседателят на "Демократична България".


В студиото той изчете цитат от интервю на Доган от 2005 г. в "Шоуто на Слави", в което тогавашният лидер на ДПС говори за "обръчи от фирми", и продължава: "Ако мислите, че моите възможности са по-малки от на един банкер, значи нямате представа за възможностите на един политик. През последните петнайсет години сигурно половината бизнесмени, които са над средното равнище, са или с мое съдействие, или най-малко моя усмивка".
"Тези усмивки ни струват по половин милиард И тази година 10 хиляди деца в София нямат детски градини - това са парите, които липсват за ваучери", даде пример той.


По думите му "Демократична България" не се е отказала от идеята за премахване на специализираното правосъдие, за което не остана време в 45-ия парламент. Той изрази съгласие, че е необходим анализ на 10-годишната работа на спецсъда и спецпрокуратурата, какъвто по инициатива на служебния правосъден министър Янаки Стоилов поръча Висшият съдебен съвет. Според Иванов обаче този анализ трябва да ангажира и следващото редовно правителство, което да даде политическата оценка за изводите от този анализ.


"Много е лесно да бъдем удавени в статистика за броя дела и натовареност, но е въпросът да видим и колко са мерките за неотклонение, нужен е анализ защо те се превърнаха във форма на квазирепресия", каза Иванов. По думите му има съмнения, че спецсъдът обслужва зависимости на централно ниво, а като пример даде делото КТБ, в чиито материали името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски се споменава над 100 пъти, но той по никакъв начин не е привлечен в процеса. "Спецправосъдието се оказа сляпо за него, сляпо за кюлчетата в премиерската вила. Едни са подложени на диспропорционална репресия, а е сляпо за най-висшия ешелон на властовата корупция", добави той.


"Политическите сили трябва да подходят с голяма сериозност към необходимостта след изборите на 11 юли да има управление на промяната и да дефинират как си я представят. За този разговор сме готови и се надяваме на разширяване на доверието на избирателите", коментира пред Би Ти Ви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK