Стоян Мавродиев е завел три дела за клевета срещу журналист от "Капитал"

Стоян Мавродиев

© Велко Ангелов

Стоян МавродиевБившият директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев и кипърският гражданин Майкъл Тимвиос са завели три дела за клевета срещу финансовия редактор на вестник "Капитал" Николай Стоянов в Софийския районен съд, съобщава "Капитал".


Трите тъжби са за статии от миналата година, в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите искове твърди, че е независим от другия. Тъжбите са подадени в два поредни дни в средата на февруари 2021 г., малко над половин година след публикацията на първата от статиите.


За две от делата миналата седмица са връчени призовки на Стоянов и вече има насрочени заседания. По третата все още няма разпореждане и не са получени документи.
Николай Стоянов е четвъртият журналист от "Капитал", срещу когото Стоян Мавродиев завежда дела, след Десислава Николова, Галя Прокопиева и Росен Босев. Преди повече от година Мавродиев беше отстранен от поста си на председател на съвета директорите и главен изпълнителен директор на ББР. Това стана след публикация на "Капитал" с автор Николай Стоянов. В нея се разказваше за пореден отпуснат голям кредит от 75 млн. лв. за колекторска компания, след разкрития за серия такива и по-големи в предходните години за фирми, близки до Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и др..
"Без да оспорва правото на всеки да защитава името си в съда, редакцията на "Капитал" и акционерите в "Икономедиа" виждат в тези синхронно предприети действия опит за натиск и заглушаване на критичните медийни гласове в страната. Исковете носят някои от отличителните черти на SLAPP (стратегическо дело срещу публично участие), при които водещата идея е не да бъдат спечелени, а да бъдат отказани медии, активисти, неправителствени организации и т.н. от активна гражданска позиция под страх от присъди или непосилни финансови санкции", е позицията на редакцията. Повече за SLAPP - тук.


За какво са делата


Делата, заведени от Майкъл Тимвиос - кипърски бизнесмен, и Мавродиев са за статииите - "Скритите владения на Мавродиев" (август 2020 година) и "Борсовата машина за паспорти" (ноември 2020 година). В двете статии е обяснено, че наличните документални връзки между Мавродиев и Тимвиос са косвени, но достатъчно съществени. Повечето от тях са и изрично посочени, като в тъжбите не са оспорени. Повече за връзките - тук


Първият материал беше в пакет от статии отразяващи твърденията на бившия депутат Димитър Ламбовски, че е продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция. Това се е случило докато той е заемал публични постове (председател на Комисията за финансов надзор и директор на ББР), като такива придобивки не фигурират в имуществените му декларации. В статията се описват косвените връзки и индикации, сочещи, че Мавродиев контролира тази и други компании, макар като действителни собственици да са посочени различни други лица, включително и непознатия в България кипърски гражданин Майкъл Тимвиос. Последният счита, че това негово обрисуване като "подставено лице" уврежда доброто му име и разваля имиджа му на успешен чуждестранен инвеститор.


Втората статия проследява възхода и последните развития около най-голямата публична компания в България с оценка надхвърляща 15 млрд. лв. - "Кепитъл консепт лимитед", която дълги години така и не реализира проекта си за увеселителен мегакоплекс в Мусачево. През 2020 г. контролираното от хонконгския милиардер Стивън Ло дружество планира рестарт, но на нов терен около село Кътина, който малко преди това е придобит от фирма на Майкъл Тимвиос. В тази тъжба Мавродиев твърди, че няма общо с компаниите на Тимвиос, а съответно и с целия описан в статията казус. А именно, че инвестирането в "Кепитъл консепт лимитед" се ползва като инструмент за придобиване на "златни визи" и "златни паспорти" (гражданство/право на пребиваване на чужденци срещу вложения в страната) - практика, която е силно критикувана от Европейската комисия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK