Тема върху "Песента на колелетата" се падна на матурата

Тема върху "Песента на колелетата" се падна на матурата

© Георги КожухаровСмисълът на благодеянието" - върху тази тема от откъса на Йовковата творба "Песента на колелетата" разсъждаваха зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те писаха аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.


Работите ще бъдат оценявани според това дали зрелостниците са показали способност да разбират и тълкуват поставената тема, да формулират и аргументират теза, както и според езиковата култура.


Преди това изпитът включваше 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори.
Изпитът продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.


На днешната матура се явиха 45 924 души, а изпитът се проведе в 750 училища.


Йордан Йовков (1880-1937). Летопис на неговия живот и творчество - том 1
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Йордан Йовков (1880-1937). Летопис на неговия живот и творчество - том 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Един в Ямбол и един в Самоков бяха отстранени заради ползване на мобилни устройства. В София трима се явиха без документи за самоличност, но след допълнителна проверка бяха допуснати до изпит.


Осем карантинирани зрелостници от различни градове на страната имаха възможност да положат изпита.
Само двама болни от COVID-19 ще трябва да се явят на матура по български език и литература на 26 август.


За първи път беше организирано видеонаблюдение във всички регионални управления на образованието, а не само в МОН, се казва в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK