Румен Радев: Бизнесът ще прогресира с честност и иновативност, а не с близост до властта

Румен Радев: Бизнесът ще прогресира с честност и иновативност, а не с близост до властта

© Велко АнгеловПрезидентът Румен Радев очерта няколко ключови тенденции, които българският бизнес трябва да започне да прилага, за да не изостане много спрямо случващото се по света. На организирана от "Капитал" среща с мениджърите на най-големите компании в България, държавният глава посочи технологичното развитие и иновативността като основа за развитие на добър бизнес в страната.


Преориентиране на бизнеса


Според Радев в последните години нивото на чуждите инвестиции не е много високо. По думите му проблемът може да се търси в институциите, като целта на служебното правителство била да подобри доверието в тях. Президентът подчерта, че големите компании търсят преди всичко предсказуемост и евтина енергия във всяка нова държава, в която мислят да инвестират.


"За 2-3 месеца служебният кабинет не може да свърши някаква съществена дейност. Въпреки това, вече е поставено началото на прозрачно, открито и почтено към обществото и бизнеса управление. Търсим преориентиране за самия бизнес, за да знае, че ще прогресира на база честност, иновативност и внедряване на съвременни модели на управление, а не на база близост до властта", каза Радев.


Всичко започва от енергията, но е време за технологии
Президентът на няколко пъти посочи енергетиката като един от моторите на бизнеса. Именно заради това той посочи европейският план за зелена енергия като ключов за следващите години."Всичко започва с енергията. 50% от нашия енергиен микс са въглищни централи. Този микс е нашата автономност. Там не зависим от никой, тъй като не внасяме суровина и разчитаме на български работници. С какво ще ги заменим след това? Трябва да запазим колкото се може повече автономността си. България трябва да осигури на бизнеса предсказуема, автономна и евтина енергия", заяви държавният глава.


Той си спомни за своя среща с Бенямин Нетаняху, на която израелският премиер му показал таблица как преди 15 години сред десетте най-големи световните компании имало седем в енергетиката, които заемали челните позиции. Само една от тях била в IT сферата.


"Направих си труда да проверя топ 10 на компаниите в България. Най-отгоре е една от преработвателната индустрия за суровини. Има седем фирми в енергетика и две в търговията. Бъдещето ще разделя света на държави, които развиват технологии и държави от периферията, които консумират технологии", подчерта Радев.


Примерите от съседните държави


След въпрос кои са приоритетите в областта на върховенството на защита на закона и правата на гражданите, президентът даде два примера от съседни на България държави.


"Миналата есен бях в Гърция по покана на премиера Кириакос Мицотакис. Казах му, че нямат толкова IT специалисти, колко България има. Нашите са по-добри и са повече. Казах му, че данъците са им по-високи, а в Атина е много по-топло и трябва да се охлаждат тези сървъри на "Майкрософт", с които сключиха сделка за 1 млрд, Попитах го защо идват при теб тези инвестиции, а не при нас, където всичко е по-добро? Каза ми, че направили прозрачно и предсказуемо законодателство в полза на бизнеса. Освен това е започнало научно и техническо сътрудничество със САЩ, за да усеща американският бизнес закрилата на държавата. Най-накрая ми каза, че нашите айтита за започнали да ходят да работят в Гърция", разказа Радев.


Другият пример на Радев беше с Румъния. В един от разговорите си с колегата си Клаус Йоханес те обсъдили как съдебната реформа може да помогне за чуждестранните инвестиции.


"Попитах го как след период на политическа нестабилност, при непрекъснато сменяне на правителства, докато ние се намирахме в супер тежка политическа стабилност, техният реален брутен вътрешен продукт расте, отчитайки моментната инфлация. Той ми отговори, че са постигнали чуждестранните инвестиции, защото имат нещо стабилно и това е съдебната система. Тя гарантира това, което трябва да има един бизнес. Бизнесът се нуждае от сигурност - да има нула риск от присвояване или одържавяване от среди, близки до властта. Корупцията пък е скрит данък, една такса за сигурност и подпомагане", каза още Радев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK