Три пъти "отричам се": Иван Ангелов за Борисов, фурмите и Илчовски (обновена)

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов се яви пред прокурор с адвоката си Менко Менков.

© Юлия Лазарова

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов се яви пред прокурор с адвоката си Менко Менков.Собственикът на фирма "Градус" Иван Ангелов няколко пъти се отрече днес от голяма част от твърденията, които направи по време на изслушването му в парламентарната комисия за проверка на злоупотребите при управлението на ГЕРБ. Сега той твърди, че не е в близки отношения с бившия премиер Бойко Борисов и Борисов не е помагал на бизнеса му. Твърди и че фурмите са дарение от ОАЕ на Българския червен кръст, но не е имало печалба от сделка с тях.


"Това, което сме дали, е върнато чрез фурми и ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", каза пред комисията Ангелов, а отношенията си с Борисов представи като "мъжки" и по-скоро близки.


"Пиле с фурми": още въпросителни около странната операция на кабинета "Борисов" - четете тук
Колко грешки е направил и за какво се е объркал Ангелов по време на изказването му в парламента, така и не се разбра, а той и днес не отговори еднозначно на въпроса има ли и друго, за което се е объркал, освен за дарението от фурми и за това, че е получавал съдействие от бившия премиер Борисов.


Защо разпитват собственика на "Градус"


Ангелов се яви в 10 ч. сутринта в следствения отдел на Софийската градска прокуратура с адвоката си Менко Менков. Той не е призован заради твърденията на агробизнесмена Светослав Илчовски пред парламентарната комисия за За какво точно е сигналът, така и не е разбрал, обясни на излизане след разпита.


"БОЕЦ внесохме сигнал до Европейската прокуратура, ОЛАФ и Европейската комисия, както и до българската прокуратура за изказването на 05.05.2021 г. и сигнала на земеделеца Светослав Илчовски пред парламентарната комисия за ревизия на управлението", се казва в съобщение на гражданското сдружение, публикувано на интернет страницата им на 7 май и вероятно проверката е по този сигнал. Още за проверките на прокуратурата по сигнали, внесени в парламентарната комисия - четете тук


На влизане в сградата на ул. "Съборна" адвокат Менков уточни, че става дума за проверка, по която не е образувано досъдебно производство. Той каза, че с клиента му носят и три документа, но не пожела да обясни какви са. По думите на Менков Ангелов е готов да дава обяснения пред прокуратурата по всички въпроси.


"Много дела започват по твърденията, лъжите и инсинуациите на Илчовски", обяви сутринта Ангелов по повод твърденията на бизнесмена. Какво твърди Илчовски четете тук."По тази проверка няма писмен сигнал на г-н Илчовски. Изискана е стенограмата и записа от изявлението на Илчовски в Народното събрание. Той е представил 7 фактури и 7 кредитни известия по една от многобройните сделки на дружествата, които г-н Ангелов представлява. Това са нормални търговски сделки, извършени между фирми на Ангелов и Илчовски. По тази проверка обаче не ни беше представен сигнала на "БОЕЦ", обясни адвокат Менко Менков на излизане от сградата няколко часа по-късно. По думите му, въпросите са били свързани с някои от твърденията на Илчовски.


"Обърках се за фурмите - дарение са!"


"Фурмите са дарение на БЧК. Грешка, не са продадени. Объркал съм се, фактическа грешка. Глупости! Как ще продаваме фурми?", каза Ангелов, помолен от журналистите да обясни дарението, разменено с ОАЕ.


"Изнесени са хранителни продукти до ОАЕ, не си спомням какво беше, пилешко месо", каза още Ангелов. Обяснението му идва, след като пред комисията по ревизия обяви, че от тази операция е на печалба, а после от компанията му обясниха пред "Дневник", че това е дарение и не става дума за печалба, а той се е объркал от притеснение. Повече за полетите до Дубай, при които сред разменените стоки имаше пилешко и фурми четете тук. Година след случая неизвестните остават.


Сутринта Ангелов не отговори на въпроса дали е бил помолен от някого или от Министерски съвет например, да направи дарение, а Менков каза, че има начини всяка фирма да взема решение кога и какво дарение да направи."Аз съм човек, който винаги гледа в нужда да се отзове. На никой не съм отказал - болни...еди какво си. Това е стил на работа и в Библията се казва: Дарявайте, без да ви се свиди и без да ви принуждават, защото Господ е силен и като има изобилие, винаги да дарявате. Аз съм църковен човек. С удоволствие си правя бизнеса и с удоволствие моите хора твърдо искат да се изяснят твърденията на Илчовски", каза още Ангелов.


"Борисов не ми е съдействал за бизнеса"


"Не, не...това е фактическа грешка" - с тези думи Ангелов отговори на журналистически въпрос, свързан с думите му пред комисията в парламента, където той каза, че няколко пъти бившият премиер Бойко Борисов му е съдействал пред ветеринарните служби в Турция.


"Значи, ние изнасяме годишно около 120 млн. яйца. Това, обърнато в камиони, са около 60-70 камиона. Даже повече. То няма за какво да ми съдейства. Не, не. Практика е, когато се правят посещения на бизнес делегации в чужбина, аз имах предвид, че съм бил в много бизнес делегации в чужбина и с премиери, и с министри, независимо от кои политически сили са били. Защото когато се е отивало, винаги е имало бизнес делегация, която е правила бизнес контакти в страната", опита да внесе яснота собственикът на "Градус".


"Извинявайте, казах ви. Може би съм имал предвид посещенията на бизнес делегации, когато ходим в чужбина", добави Ангелов. На въпрос в колко делегации е участвал отговори с "О, в много". А по въпроса в кои страни изреди: "Русия. В Естония съм бил. А, не в Естония! В Азербайджан съм бил. В Турция в делегация не, не съм бил. Аз в Турция ходя често и имам голям бизнес там", каза Ангелов.


"От нищо не се отричам! Объркал съм се"


На повторен въпрос дали има още нещо, от което се отрича и което е заявил пред комисията в парламента, той каза, че от нищо не се отрича.


"Ама моля ви се, фурмите ги проверете! Фурмите са подарени. На кой бяха, бе, Менко? На Българския червен кръст! Аз просто направих грешка. Сбърках. Просто нещо не се ориентирах...Нали ви казах - аз не мога да знам всичко", добави Ангелов. На въпрос дали има близки отношения с Борисов, бизнесменът каза: "Не, не, не..." и изясни, че всъщност не са се чували често и не били в такива близки отношения, както твърдеше пред комисията.


"Аз това не го отричам - няма нищо срамно всеки честен и добър бизнес да се подкрепя. Аз не съм нито наркоман, нито пияница, нито съм жънал чужди ниви, за да се срамувам. Аз съм човек, който си уважавам моите работници. Няма за какво да ме подкрепя Бойко Борисов. Аз го казах преди малко - че моят бизнес е толкова мащабен и толкова чист! Аз съм платил... Колко беше, Менко?...За последите 10 години 440 милиона лева са ни продажбите и съм платил над 40 млн. лв. данъци. Благодарение на Илчовски, спадът в акциите е над 50 млн. лв.", добави още Ангелов.


КФН също прави проверка


Адвокат Менков поясни, че именно заради това са сезирали КФН с искане да бъде направена проверка за манипулация за цената на акциите.


Има едно произнасяне на Комисията за финансов надзор (КФН), която категорично е заявила, че няма абсолютно никакви нарушения при първоначалното публично предлагане на акциите на "Градус" АД на фондовата борса, подчерта Менков и уточни, че произнасянето на КФН е било непосредствено след твърденията на Илчовски. Какво обяви тогава комисията четете тук.


От "Градус" АД са подали второ искане до КФН да се извърши и друга проверка, включително и по искането до НАП, въпреки че няма законово основание за това, защото "Градус" не е допуснала абсолютно никакви нарушения в дейността си като публична компания, обясняват от компанията.


"Очакваме втората проверка на КФН дали има извършени манипулации на пазара, като този сигнал е подаден от "Градус" срещу Илчовски", каза Менков и обясни, че КФН има правомощия да извършва проверки на лица, които извършват манипулация на пазарните условия, за което са предвидени санкции до 5 млн. лв. глоба.


Това са първоначалните действия и започват и дела за клевета по твърденията на Илчовски, тъй като нито едно от тях не отговаря на истината. "Фактите са коренно различни и генезисът на противоречието му с Ангелов е една обикновена търговска сделка от октомври м.г., която той е канселирал, дружеството, в което Ангелов има участие, има дългогодишни търговски отношения с Илчовски и купува на зелено зърно - сделки, които са напълно обичайни", посочи Менков. По думите му заради това е имало и отправени заплахи от Илчовски към Ангелов и те са документирани в прокуратурата от миналата година. Той обясни, че Ангелов не дължи нито една стотинка на Илчовски.


Не знаел нищо за запис с издевателства в затвора


По думите на адвокат Менков е имало и въпроси за записа, за който Илчовски съобщи по време на изслушването в парламентарната комисия и на което се виждали издевателства в затвора с Миню Стайков, за които самият Стайков отрече да са истина с думите: "Нямам сестра".


"Питаха за такъв запис. Такъв запис няма - не е представен, не е показан по никакъв начин на тази хижа на 7 януари. Обяснил е г-н Илчовски, че му е показан запис на г-н Стайков, който междувременно отрече. Ангелов такъв запис не е виждал, не му е показван и не знае за такова нещо", каза още Менков.


Междувременно министерството на правосъдието обяви, че започва проверка в затворите и арестите в страната по твърденията на Илчовски, която трябва да установи дали са верни данните за насилие.


Ангелов предложил да седне на детектор на лъжата


"Ангелов предложи на прокурора заедно с Илчовски да се явят на детектор на лъжата, включително заповядайте и вие", каза Менков и отправи покана към медиите. Тестването с полиграф не е процесуален способ и резултатите от него не представляват годно доказателство пред съда в България. "Самото му желание означава, че той казва пълната истина, готов е да се подложи на такова изследване, защото твърденията на Илчовски не са верни. Прокурорът не ни отговори дали ще има такъв тест с детектор, но ако има, ще ви уведомим, за да дойдете", каза още Менков.


"Ангелов даваше обяснения, а прокурорът записваше изявленията му. Ние оставихме само счетоводни справки за определени сделки със зърнени култури и обещахме на прокурора по определени обстоятелства, по три пункта, за които се иска подробна счетоводна информация, че в рамките на един ден ще я предоставим в писмен вид", обясни Менков процедурата по разпита на клиента му.


Ангелов каза, че е бил в бизнес отношения със Светослав Илчовски 4-5 години, но не помни как са се запознали.


Собственикът на "Градус" обясни, че било загадка, която още не може да си обясни как се е получило така, че сега трябва да дава обяснения и е в центъра на медийното и обществено внимание.


По думите му, конкретна сделка с Илчовски е провокирала агробизнесменът да се яви в комисията в парламента. Ангелов от своя страна твърди, че сам е решил да се яви пред депутатите и никой не го е канил, а причината да го направи било желанието му да опровергае думите на Илчовски.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK