Васил Божков обяви, че Георги Попов се прибира в България

Георги Попов на срещата с феновете на Левски през януари 2020г.

© Цветелина Белутова

Георги Попов на срещата с феновете на Левски през януари 2020г.Васил Божков обяви в четвъртък (20 май) вечерта, че съдружникът му Георги Попов се прибира в България "по собствена воля" в петък. Бизнесменът, който почти година и половина е в Дубай, публикува във фейсбук снимка (в края на текста) на уведомление от адвокатска кантора, в което се обяснява, че по искането за екстрадиране на Попов той ще го изпълни по негова воля, а не по решение на съд.


Попов е в Обединените арабски емирства (ОАЕ) заедно с Божков от края на януари миналата година след като тогавашните управляващи и прокуратурата започнаха атака срещу хазартния бизнес и със закон частните лотарии бяха закрити, а срещу Божков бяха повдигнати 18 обвинения. Някои от тях са и срещу Попов - двамата и други техни съдружници бяха обявени за организирана престъпна група.


България поиска и официално екстрадирането им, но няма официална информация какво става с него от страна на арабските власти, а прокуратурата не отговаря на въпроси по темата.
От писмото и от статуса в социалната мрежа на Божков не се разбира и нищо за мотивите на Попов да го направи. Според бизнесмена заповедите за арест на двамата са ги заварили извън България, където те са били по работа - Божков напуска страната с частния си самолет няколко дни преди прокуратурата да го обяви за издирване и част от въпросите и досега са знаел ли е какво предстои и защо заминава само с Попов, а не с други членове на семейството му - съпругата му Елена Динева беше в ареста 8 месеца.


От както е в Дубай Попов имаше изяви само покрай казуса с прехвърлянето на акциите на футболен клуб "Левски" миналата пролет, чийто официален мажоритарен собственик беше. Божков го посочи и като основен свидетел по сигнала си, че е плащал такса спокойствие на бившите управляващи, включително посещенията при финансовия министър Владислав Горанов. Самият Попов заяви във видео, че е виждал съдружника си да влиза в министерството с пачки по 500 евро.


Писмото е изготвено от дубайския офис на адвокатската кантора Charles Russell Speechlys и от него се разбира още, че срещу Попов в емирствата няма съдебни дела.


Очаква се още с пристигането си Георги Попов да бъде арестуван, тъй като той е обвиняем за участие в организирана престъпна група, ръководена от Божков.


И за двамата е издадена европейска заповед за арест, заради изпълнението на която се очаква в момента на пристигането на Попов на българска територия, той да бъде задържан поне за 72 часа. Ако не бъде на основание искането за Европейска заповед за арест, той би трябвало да бъде арестуван отново до 72 часа заради обвиненията, които са му повдигнати. След това специализираната прокуратура може да поиска от съда да му наложи постоянен арест.


Задължителното задържане под стража за поне 72 часа бе поискано от прокуратурата още миналата година във връзка с екстрадицията и обвиненията, които са им повдигнати. Божков и Попов обжалваха чрез адвокати, но на 27 февруари м.г. съдебен състав с председател Георги Ушев (председател и на апелативния спецсъд) остави жалбите им без уважение.

Васил Божков и Георги Попов (най-вдясно) на срещата с феновете на Левски през януари 2020г.

© Цветелина Белутова

Васил Божков и Георги Попов (най-вдясно) на срещата с феновете на Левски през януари 2020г.


Междувременно, на 11 март Съдът на ЕС в Люксембург обяви всички европейски заповеди за арест, издадени от България, за невалидни. Най-важната последица от това решение за България е, че то е основание всички висящи към момента и неизпълнени Европейски заповеди за арест, издадени за наказателно преследване от прокурор, да бъдат отхвърлени. Междувременно няма действащ парламент, който спешно да промени закона и да въведе предварителен съдебен контрол на исканията за Европейска заповед за арест така че българската процедура да отговаря на европейските стандарти и изисквания.
Кой е Георги Попов
Георги Попов е вицепрезидент на една от основните компании на Божков - "Нове холдинг". Той беше и в съвета на директорите на компаниите от хазартния сектор "Национална Лотария" АД и "Ню Геймс" АД - чиято дейност с частните лотарии беше забранена. Със своята "ГКПГ" АД притежаваше и 5% от собствеността в "Лотария БГ" ООД. През 2000 г. оглавявания от него "Йорсет холдинг" купи фалиралата Първа частна банка АД. Според Комисията по досиетата е бил агент на Първо главно управление на ДС с псевдним "Китин". Попов е участвал в управлението на над 35 фирми и имал собственост в 17 фирми. Бил е и в ръководството на "Пътни строежи - Пълдин" АД.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK