Хватката на властта - никой не говори за промяна във финансирането на обществените медии

Андон Балтаков

© Юлия Лазарова

Андон Балтаков"Тенденциозна политика" ,"очевидна несправедливост", "форма на натиск", "хватка, която не оставя шанс за развитие", "нужда от нов модел за финансиране"...


Това са само част от реакциите спрямо решението на бившето правителство да намали субсидията на трите обществени медии, като с начина, по който бе направено това, не е съгласен особено директорът на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков. Но както в предишната, така и в настоящата предизборна кампания, партиите на практика не говорят за подобряване на ситуацията с обществените медии.


Интервю с Андон Балтаков - тук
Бюджетът на БНР бе свит с близо 800 хиляди лева, което спира за поредна година изпълнението на целите за развитие и нормалното функциониране на организацията. Конкретният проблем е, че за разлика от Българската национална телевизия (БНТ) и Българската телетрафна агенция (БТА) националното радио не получи никаква компенсация като "целеви трансфер". С последните си решения бившето правителство на Бойко Борисов отпусна на БТА близо 2.70 млн. лв., а БНТ - 20 млн. лева.


По-големият проблем, към който ситуацията насочи внимание, е липсата на реформа в правилата за дотация на трите обществени медии.. Проектът за промени в закона за радио и телевизия, който залагаше нов начин на финансиране, не беше гласуван от 44-я парламент, а 45-то Народно събрание се оказа с мното кратък живот, за да стигне до тази промяна.


Така остава модел, позволяващ бюджетното финансиране да бъде използвано от властта за натиск и контрол върху обществените медии.


По-малко пари заради ковид


Обществените електронни медии - БНР и БНТ, получават държавна субсидия, която се определя на принципа "час програма", по тарифа, определяна всяка година от кабинета. Според бюджета за 2021 година БНТ има над 82 млн лева, БНР - около 54 милиона, а БТА - над 6.6 млн лева.


В закона за държавния бюджет е записано, че тази година той ще бъде изпълнен 95 % и всяка бюджетна организация е трябвало да предвиди намаляването на парите. Мотивът за орязването - необходимостта от финансиране на допълнителни разходи на Министерството на здравеопазването в борбата с пандемията от разпространение на коронавирус.

 • За директора на БНР орязването на бюджета само на радиото е "тенденциозна политика", за Асоциацията на европейските журналист (АЕЖ) "очевидна несправедливост", за обществения съвет към БНР - форма на натиск, а от Съвета за електронни медии - (СЕМ) решиха да пишат на Европейската комисия заради намалените средства на всички медии.
Според директора Андон Балтаков единственият отговор от финансовото министерство пристига на 12-ти май - в деня, в който властта беше предадена на служебното правителство. В него вицепремиерът Томислав Дончев и финансовия министър Кирил Ананиев казват, че няма законово основание да се възстанови на намалението на бюджетното взаимоотношение с централния бюджет на БНР, а в писмото се изразява мнение "че са осигурени условия за изпълнение на основни функции на БНР".
 • Балтаков заяви пред "Дневник", че липсващите средства ще бъдат компенсирани като през тази година ще бъдат намалени средствата за услуги по разпространение на програмите с 388 300 лв., като за началото на следващата година ще се отложи последното плащане на услугите на Националното управление "Радио и телевизионни станции" за 2021 година (НУРТС) - т.е. ще се натовари бюджетът за 2022 година.

Това означава пренасяне на проблема още една година напред и блокиране на възможността да се изпълняват ангажименти за развитие, които той е поел в концепцията, с която е спечелил това ръководно място.


Това, което знам и мога да направя, нямам никакви средства да го направя. И това е най-ужасното.


Андон Балтаков,

директор на БНР


Когато оглавява БНР в началото на 2020 година, той заварва "плачевно състояние на финансите" с дефицит от над 5.5 млн лева. При приемането на бюджета на радиото от СЕМ този дефицит е изчистен. Сега той иска новият министър на финансите да разбере и да обясни публично как кабинетът на Борисов е отпуснали тези 20 млн лева на телевизията и къде е бизнес плана за инвестиции на БТА за над два милиона лева.


БТА има нужда от нови компютри и сайт


Кирил Вълчев, директор БТА

© Дневник

Кирил Вълчев, директор БТА


"Намалението на парите няма общо със свободата на словото. Над 50 бюджетни организации трябваше да орежат парите си. Друг е въпросът дали обществените медии трябва да бъдат третирани като бюджетни организации и да трябва да съкращават като всички други държавни администрации средствата си", коментира директорът на БТА Кирил Вълчев пред "Дневник".


Според него пандемията е показала колко са важни медиите и държавата не е измислила цялостна програма за подпомагане на медиите и то не само обществените. "Рекламният пазар се сви, в много държави въведоха подкрепящ механизъм за журналистиката. Не е нужно ние да го измисляме"., коментира още Вълчев.
Парите, отпуснати на БТА, ще бъдат ползвани за "отварянето на агенцията, с купуване на техника и други подобрения", свързани с факта, че предишният парламент реши да направи информацията в агенцията безплатна (в срок от една година от приемането на закона).


Интервю с Кирил Вълчев - тук


"Отварянето на информацията е свързано с извънредно усилие. Някои от сървърите са от 2004- та година, необходима е смяна и на много от компютрите. Сайтът не е мислен на него да има свободен достъп", обясни още Кирил Вълчев. Според него трите обществени медии трябва да действат обединено и да настояват пред новата власт за нов начин за финансиране на медиите.


БНТ: Това са пари, които стоят по сметката ни само 15 минути


Емил Кошлуков, генерален директор БНТ

© Анелия Николова

Емил Кошлуков, генерален директор БНТ


С "целеви трансферт" и постановление на кабинета от 9 април, правителството отпусна на БНТ 20 милиона лева, с които да покрие задълженията си към НУРТС. Обществената телевизия получава подобни допълнителни субсидии от години, като дългът към частната компания все още не е изплатен докрай.

  • НУРТС, отговаряща за разпространението, е собственост на БТК, а телекомът е собственост на "Юнайтед груп", която купи миналата година "Нова Броудкастинг груп" и бързо разшири присъствието си в сектора на медиите, кабелните оператори и интернет доставчици.


"Парите, които плащаме към мултиплекса, не са включени в бюджета на телевизията. И това е от години. Оттогава и до днес, всяка година на БНТ се отпуска целеви трансфер, с който се покрива сумата, която телевизията дължи за разпространение". Тези пари стоят по сметката на БНТ за около 15 минути и след това отиват към компанията", коментира пред "Дневник" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.


Той също подкрепя идеята обществените медии да бъдат извадени от подобни орязвания на бюджета, но му се струва "високомерно" подобно нещо да се иска в ситуацията, в която цял свят се опитва да "стяга колана".


Той е доволен от това как обществената телевизия се е справила с трудностите и орязания бюджет.


Кошлуков смята, че частта за финансирането в проекта за закон за радио и телевизия, който не беше гласуван от предишния парламент, е "европейска", "добра", но вярва, че новите управляващи ще искат да започнат с изцяло нов закон.


Обществените медии трябва да бъдат изключени от редукции на бюджетите


От Асоциацията на европейските журналисти, които нарекоха действията срещу БНР "очевидна несправедливост", смятат, че дошъл момента за финансиране на принципите на обществените медии в България, така че тези медии да не са така зависими за финансиране от управляващите. "Законодателна промяна в тази посока трябва да е един от приоритетите на следващия парламент", пишат от АЕЖ и припомнят за изоставения от предишните управляващи проект на закон за радио и телевизията, който предвиждаше нова схема на финансиране.


"Финансовата независимост на обществените медии е ключова за предоставяне на качествена услуга на обществото и ще осигури възможност за реализирането на цялостната професионална трансформация - дигитална (технологична) и оптимизиране на журналистическите екипи, за да продължат да имат тези медии полагащото им се място в обществения живот", смятат от организацията.


Те също настояват обществените медии да бъдат изключени от последващи редукции на бюджетите заради мерките срещу Ковид. "Напомняме, че освен в ситуация на пандемията, сме изправени и пред не по-малко сериозната заплаха от инфодемия и професионалните медии са незаменими в борбата с дезинформацията, която коства човешки животи. Вместо да намалява субсидията на обществените медии, всяко правителство трябва да мисли как да ги подпомогне, за да изпълняват те по-добре обществената си функция и населението да получава по-добър достъп до проверена и качествена информация", пишат още в позицията си от АЕЖ.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Който дава кинтите , той поръчва музиката !

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Весело

  Ако питате медиите, трябва всички да имат да им дават.
  Който дава най-много, той ще е готиният.

  Еретик
 4. 4 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Такава некомпетентност и некадърност цари в обществените медии,че да ти настръхне косата.Цели родове,по 5 човека от семейство,от 30 години.На отдел от 6 човека- счетоводителки , внимание- 2 пощальонки да носят писмата от 1-ви до втори етаж.Няма мейли,няма 21 век.

 5. 5 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Даваме ги ние. Не излизат от чекмеджето. А аз искам свободни, независими и обективни медии. БНТ със сигурност не е такава медия в момента.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  И какво трябва да се променя и защо?

  Не виждам никаква необходимост да им се увеличават бюджетите. Ако искат повече пари да си ги търсят на рекламния пазар, нали уж са големи специалисти?

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  От Асоциацията на европейските журналисти, които нарекоха действията срещу БНР "очевидна несправедливост", смятат ...
  ____________________________________________________________________

  Най-малко трябва да ни интересува какво смята едно интернационално НПО!

  112 място е в резултат на работата на медиите, няма независими медии в България, всеки олигарх си е накупил или създал обслужващи го медии!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Ясно е, че като Учителя от Правец, и Ученикът от Зайчарника се обгради с послушни, сервилно хихикащи карикатури на “медии” начело с такива като Кошлуков, Петю Блъсков, Нидялко и братя Гелови.

  Не средства за масово осведомяване, а щедро платени плеймейтки, които да възхваляват Непотрешимия и замазват престъпленията му.

  Тази сутрин съобщават ли за подслушването на опозиционни политици?

  Канят ли жертвите на Банкянския Ел Чапо, закачени за жицата на куките заради гражданските си позиции?

  За куките - разжалване до ефрейтор, военен съд и затвор. За шефа им - вечен позор и никога повиче парламент, власт И ОХРАНА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Национално управление „Радио-телевизионни станции“ (НУРТС), собственост на БТК, у която нема нищо българско - само дойните уфсе са българи...

  Национален частник.... Хахахахаха.... И трупа милиончета, срещу 10% данък.... ХАХАХАХААХ

  Най-просташката държава на света, с най-простия народ

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  “Национално управление „Радио-телевизионни станции“ (НУРТС), собственост на БТК, у която нема нищо българско - само дойните уфсе са българи...”

  Голямото завземане на стратегически активи от подставени лица на Москва стана при управлението на “евроатлантика” от Банкя, “последната преграда” пред пълзящата рекомунизация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Проблема с финансирането на обществените медии би могъл да се реши, като се въведът добрите примери от белите държави —>всеки притежател на телевизор или радиоприемник да плаща годишна такса ”телевизор”. Или такава такса ”обществена медия” да се вкара в сметката за ток. Така финансирането ще е гарантирано и обема му до голяма степен не би зависел от правителството.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  Идеята е обществените медии да не зависят от рекламодатели —>щото който плаща, той и поръчва.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  До коментар [#6] от "Дария Колев":Идеята е обществените медии да не зависят от рекламодатели —>щото който плаща, той и поръчва.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  И как фирма, която си рекламира стоките, например Кауфланд, ще може да определя редакционната политика на БНТ например?

  Кауфланд решава къде да си пуска рекламите единствено на принципа къде ще е най-гледана, тоест ако една телевизия има голям рейтинг с много зрители ще е добре дошла за реклами на Кауфланд!

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Весело

  Проблема с финансирането на обществените медии би могъл да се реши, като се въведът добрите примери от белите държави —>всеки притежател на телевизор или радиоприемник да плаща годишна такса ”телевизор”. Или такава такса ”обществена медия” да се вкара в сметката за ток. Така финансирането ще е гарантирано и обема му до голяма степен не би зависел от правителството.
  —цитат от коментар 11 на DDR


  Да бе да, немската система, плащаме 52,50 евро на тримесечие на жилище и в резултат медиите ни заливат с фейк нюз!

 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Държавата трябваше за запази единият от мултиплексите за себе си а не да ги дава всичките на определени частници , въпрос на национална сигурност , ако утре собствениците решат че не могат да печелят от това както стана с два от тях ,може да оставят България без телевизии и радиа .
  https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2014/05/16/2301180_multipleksut_nastoiava_da_bude_kupen_ot_durjavata/

 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  От непослушните взимат и дават на кланящите се.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Смешен плач. Имат огромни бюджети, сравнени с частните телевизии и радиа. Особено БНТ. Доколкото знам последно там "работят" над 3000 хрантутника.

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Разстроено

  За съжаление в Отечеството Обществени медии просто НЯМА!!!
  Има Държавни медии...

 19. 19 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  Активистке, само ти ли не знаеш, че обществените медии с бюджет от държавата са законово ограничени за излъчване на реклами. Полагащият се процент се използва, но няма, как това да е основна база за финансиране, както е при частните. Какви, реклами са ти в главата?

  CONTADOR GRATUITO!
 20. 20 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Този наркоман на БНТ няма ли да го махнат най-накрая?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#20] от "fpyyh":

  Трябва да му намерят пакетче в джоба само. Не е голяма философия.

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Обществените медии НЕ са обществени. Най-лощото е , че политиката на медиите се диктува и с европейски пари. Назначаванеето на ръководството от СЕМкаджийките ,които са сламени хора ,задръстването с чиновници на семейни начала...Трябва нов закон и конкурси. Това ,че някой е бил на екран 10г не значи ,че е добър ,а че е удобен и безгръбначен. Парите са им много даже за това ,което се получава накрая .Особено в Кош с лук ТВ.

 23. 23 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  БНР пак ли реват за повече мангизи?

  И този бюджет който имат в момента им е много!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 24. 24 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Хахахахахахахахахаха!
  Не 3 000, 30 000 работят в националната! Хахахахахахха!
  Ей, по тези форуми големи разбирачи се навъдиха!
  Извинявайте, ако работеха наистина 3 000, умножено по средната заплата за София, БНТ трябваше само заплати да плащат, а не ток, парно, техника, филми да купуват.
  Лора Филева, вместо да е флъфър на Андон Балтаков (защото тази статия е подобен подкрепящ продукт), да беше извадила в една таблица справка - коя медия какъв бюджет има и колко служители има. Защото тук пропускаме нещо важно - радиото струва минимум 3 пъти по-евтино от радиото.
  А ако говорим за истинска оптимизация - БНТ и БНР се обединяват в едно, изхвърчат 400—500 хрантутници и се работи за дигитализация.
  И за финал - още един въпрос.
  Балтаков нали реве, че като му режат парите не може да реализира идеите си. Нали беше невероятен мениджър фром Юнайтед стейтс - защо не увеличи рекламните приходи и не потърси други приходи?

 25. 25 Профил на mediaworld
  mediaworld
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Малко корекции - радиото струва по-евтино от тв :)

  А по темата за свитата реклама - рекламата не е само в ефира. БНР организираха много приятни фестивали в Южния парк. Защо ги спряха?
  Имат и хор, организират концерти. Варианти има!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  През БТК става едноличен собственик на целия капитал на дружеството НУРТС, занимаващо се с изграждане, използване и поддържане на обществени електронни съобщителни мрежи и информационни системи на територията на страната."
  Защо не си остана държавно, а трябваше да го дават на БТК.

 27. 27 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Весело

  Лора Филева
  —цитат от коментар 1 на xst02812610

  Някой/някоя си "xst02812610" ???
  Изобщо защо хабиш клавиатурата?

 28. 28 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 518 Любопитно

  Който дава кинтите , той поръчва музиката !
  —цитат от коментар 2 на SS

  Кинтите ги даваме всички ние - данъкоплатците.
  Ти да не би да не плащаш данъци?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK