Христо Иванов пред "Дневник": Нямам съмнения, че политическата поръчка за подслушванията идва от Бойко Борисов

Христо Иванов пред "Дневник": Нямам съмнения, че политическата поръчка за подслушванията идва от Бойко Борисов

© Цветелина Белутова, КапиталВсички ръководители на службите трябва да си подадат оставките, за да се извърши независима проверка. За това призова лидерът и съпредседател на "Демократична България" пред "Дневник" по повод потвърдената от вътрешния министър и вицепремиер Бойко Рашков информация за подслушвани политици. Иванов не уточни дали знае да е сред подслушваните, но това се разбра от коментара му пред "Дневник". "Нямам съмнения, че политическата отговорност, ако не и политическата поръчка за подобни подслушвания идва директно от Бойко Борисов", каза Иванов.


На 20 май съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов апелира вътрешният министър Бойко Рашков да извърши проверка по отношение на кого са използвани специални разузнавателни средства (СРС) в последните три месеца от дирекция "Вътрешна сигурност", както и по кои оперативни дела са унищожени материалите, придобити чрез СРС, откакто е назначено служебното правителство. Атанасов уточни, че става дума за 32-ма висши политици в България, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори на 4 април. По-късно пред "Медиапул" Христо Иванов попита бившия премиер Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и бившият президент Росен Плевнелиев дали са знаели за подслушването на опозиционни политици преди парламентарните избори тази година.


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков вчера потвърди пред БТА, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС. Рашков заяви още, че получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали. От службата съобщиха чрез БНТ, че правят вътрешна проверка.


"За независима проверка трябват оставки"
"Искаме бърза и изчерпателна проверка. ДАНС трябва в рамките на часове да отговори и да конкретизира това, което казва вицепремиерът. Никакво мотаене, никакво "изчакайте, тече проверка". Тези проверки се правят в рамките на ден-два. Установява се какви искания е имало, за кои лица са се отнасяли, на какви основания са били, какво е станало с материалите, които са били придобити, запазени ли са или унищожени. Ако става дума за политически лица, всичко това трябва да бъде изнесено. Нищо по-дълго от няколко дни не може да бъде прието от нас и ще граничи със замитане и опити темата да се разводни и да се остави време нещо да се потули", каза Христо Иванов пред "Дневник".


Той допълни, че не само ДАНС, а всички служби, които имат правомощия да прилагат СРС трябва да дадат ясен отговор в рамките на независима проверка, дали е имало подслушване на политически лица и защо. Конкретно посочи отдел "Вътрешна сигурност" в МВР. "При наличие на такова съмнение и потвърждение от страна на вицепремиер и министър на вътрешните работи ръководителите на тези звена трябва да бъдат отстранени, за да се получи независима проверка. Те трябва сами да си подадат оставката", каза Иванов.


Според него със сигурност "са се опитвали да прикрият какво е било слушано, какво е свалено, на кого е било предоставено", но заявленията за подслушване би трябвало да са налични, иначе всичко е възможно в България.


След встъпването в длъжност на служебното правителство Рашков заяви, че страната е без ръководства на службите, които са били подчинени на бившия премиер Бойко Борисов, като по-късно от пресслужбата на Министерски съвет информираха, че председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. вкл., а председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. вкл. След като бяха привикани на разговор от служебния премиер, но изпратиха свои представители, двамата прекратиха отпуските си.


"Не можем да не намесим ГЕРБ"


"Не можем да не намесим ГЕРБ. Имаме дълга история за това как ГЕРБ употребява службите като подразделение на партията си. Като подразделение на приятелския кръг около Бойко Борисов и сараите на Ахмед Доган. Това се нарича задкулисие. Прехвърлянето на публичната власт към частни интереси, приватизацията й, тя започва да изглежда като разбойнически инструментариум, а не публична европейска власт. Отговорността за това състояние на службите се носи от дългогодишния премиер Борисов, от политическата му сила. Хората, които са в службите са назначени от него", каза Иванов.


Лидерът на "Да, България" се върна и към коментари на Борисов, че акцията в Росенец от юли миналата година е "опит за преврат от олигарски и чужди служби", "общо действие с ДПС".


"Премиерът направи поредица от изказвания за мен. Как събитията от Росенец били преврат, конспирация. Били организирани с тайни служби. Това можеше да изглежда просто като проява на негов делириум, този човек има все по-несигурна връзка с реалността и все повече лъже. Всъщност това може би отразява неговата поръчка да бъде проверена тази налудна хипотеза, може да отразява основанията, на които са искани тези специални разузнавателни средства. Може да се предположи, че премиерът е бил наясно поне в някаква част. Ние знаем от записите, които не бяха проверени от прокуратурата, че той с участието на Гешев и Цацаров е обсъждал конкретни операции, ние знаем, че ги е използвал, за да размазва физиономии. Това е най-малката, но най-видимата причина, аз да смятам, че тук няма съмнения, че политическата отговорност, ако не и политическата поръчка за подобни подслушвания, идва директно от Бойко Борисов", каза Иванов.


На въпрос може ли да има всъщност истинност в думите на Борисов и възможно ли е само на базата на тях да се допусне използването на СРС, Иванов отговори:


"Думите за участие на служби не са просто подхвърляния на премиера, а спусната политическа поръчка това да бъде превърнато в реалност и използвано като основание за прилагане на СРС. Да бъде скалъпено, защото няма нищо общо с истината. Ако са подслушвали на това основание, аз защо не съм арестуван? Значи няма нищо, което те да са разкрили. Събитията в Росенец са това, което милиони българи видяха онлайн, няма никаква скрита механика в тях."


До този момент от "Демократична България" не обявяват откъде разполагат с информацията си, както и конкретика за подслушваните политици. "Имаме хора, които са шокирани от това, което се случва и изпълняват гражданския си дълг да съобщят за нередностите и поредните политически злоупотреби с власт. Тя е е поверена на прокуратурата, службите, МВР, за да бранят законността, а тя се извращава и се използва за отбрана с всички средства на властта на ГЕРБ и ДПС. Това шокира българското общество и е нещото, срещу което ние се борим. Дали ние сме в този списък не знам, не е въпросът в това. В България тези неща продължават да бъдат възможни. Фразата "не е за телефон" продължава да бъде възможна и то като част от политическия процес. България се управлява през страх и през злоупотреба с власт, като тя е основната цел на ГЕРБ и ДПС, за да могат да бъдат на власт.


"Семейството ми е подслушвано дълги години"


Още веднъж загатвайки, че е сред подслушваните, Иванов добави, че има богат опит по темата. "Моето семейство е било подслушвано много години. Още от 70-те години, когато съм се родил, даже е документирано в разбработките на ДС как съм проговорил. Големият проблем е, че това продължава. Няма да има в България граждански свободи, докато не сложим реални ограничения на държавата и властта, което може да стане само чрез въвеждане на законност", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK