Михаил Екимджиев: Битката на клановете в службите ще разкрие кой е поръчал подслушването

адвокат Михаил Екимджиев

© Дневник

адвокат Михаил ЕкимджиевВ България хората с власт продължават да нямат респект към конституцията, към закона и живеят с чувство за безнаказаност. Това е в основата на модела Борисов - Пеевски - Гешев - първата му цел е да си пазят гърбовете, а втората - да мачкат неудобните, така че те си бяха изградили чувство за недосегаемост и неслучайно толкова ожесточена беше съпротивата срещу формирането на служебното правителство".


Така правозащитникът Михаил Екимджиев коментира пред "Дневник" скандала с подслушването на 32-ма политици преди изборите, по който и прокуратурата започна проверка. Екимджиев, който има богат опит по темата за използването на специалните разузнавателни средства и през 2007 година печели дело пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), смята, че поръчителите на подслушването няма да бъдат разкрити чрез легални начини, а ще станат известни заради борбата между различните кланове в службите за сигурност.


Кой съобщи за подслушването - тук
Какво каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков - тук

Коментар на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов - тук
Какво съобщиха от прокуратурата - тук
"Разчитам на противопоставянето, което в такива моменти на обръщане на политическата палачинка, става между различните кланове в тези служби. Защото там също има хора, които са покровителствани от един от началниците, който пък се конкурира с друг, пък те се конкурират с хранилките в престъпния свят и борбата е за търговията със събраната със СРС информация. Малко като филмите на Гай Ричи - няма добри и всеки е срещу всеки. Няма като че ли надежден способ да разчитаме, че Гешев ще направи надеждна проверка там. По-скоро разчитам на тази нехигиенична конюктура, по един не съвсем легитимен начин да се сдобие правителството и проверяващите с информация за такива нарушения.


По-рано днес Сийка Милева завърши изявлението си с "уверявам ви, че ще направим всичко необходимо". Психологически това "уверявам ви" е излишно и би трябвало да се подразбира. Това е грешка по Фройд, т.е това означава, че те смятат да направят точно обратното и не можем да разчитаме на проверката на прокуратурата. Трябва да разчитаме на някаква вътрешна бракониерски събрана информация и компромати между различните служители от тези тайни служби", коментира още Екимджиев.


"Вярвам, че неформално ще се разбере кой е поръчителят, но точно заради този нелегитемен начин, по който вероятно ще се случи, няма да се намери документална следа за това кой е разпоредил, а и не съм сигурен дали само на свидетелски показания може да се стигне до успешно обвинение. Да не говорим, че не съм сигурен, че в прокуратурата кипи ентусиазъм да повдига такива обвинения", казва още правозащитникът.


"Незаконно всичко може да се проведе, когато се действа произволно с чувството за недосегаемост, безнаказаност, с чувството, че няма кой да установи престъпленията. Пред очите на всички Гешев чете данни записани със СРС-та (бел. ред. случаят с изнесените данни за служители на военното разузнаване и министерството на отбраната, за които държавното обвинение твърди, че са руски шпиони), което е пар ексаланс престъпление, какво остава да мислим дали на някого ще му пука дали подслушват легално президент и политически опоненти", смята още Екимджив


"Става въпрос за системен, дългогодишен проблем, който продължава да съществува и ескалира въпреки че е установен от ЕСПЧ, въпреки че в сайта на съда, където е визирано изпълнението на решенията, е отбелязано, че не са преодолени структурните дефекти, които са констатирани там. Това си е акция, която е ставала с покровителството на началниците на тези служби, които видяхме колко бързо излязоха в отпуските и се разболяха", казва адвокатът.


По думите му е полезно е, че въпреки някои препъвания на Бойко Рашков в общуването с медиите, именно той в момента е министър на вътрешните работи. "Първо, защото той познава механизмите и технологията на контрола, регистрацията, на документирането на използването на СРС- та, от друга страна той буквално беше линчуван от Цацаров и от ГЕРБ, точно защото не искаше да се подчини. Бюрото, което той оглавяваше преди време, беше единствената непревзета институция и за съжаление с не много достойното съгласие на БСП, той беше елиминиран като ръководител на това бюро и то беше тотално обезличено", казва още Екимджиев.


Помолен да коментира откъде може да дойде разпореждането за подобно подслушване, правозащитникът казва:


"Законът позволява съвсем произволен сигнал да даде формален повод за подобни действия. Големият проблем, е че наистина това Бюро имаше някакви правомощия, които поне по документи да се опитва да види дали има някакво нарушение. Явно и това беше възприето като недопустима пречка от Цацаров да обезглавят бюрото и да го превърнат в някакъв придатък към тази машина за прикриване на престъпления, извършени от прокурори, полицаи, служители на ДАНС, все патриоти, които видяхме какво направиха - излязоха в отпуск в критичен за държавата момент".


Кой съобщи за подслушването - тук
Какво каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков - тук

Коментар на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов - тук
Какво съобщиха от прокуратурата - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK