"Артекс" обещава храм на покрива, ако "Златен век" се построи

Строежът "Златен век" беше спрян на 17-ия етаж през април 2019 г.

© Георги Кожухаров

Строежът "Златен век" беше спрян на 17-ия етаж през април 2019 г.По-задълбочена проверка на документацията на строежа "Златен век" разпореди служебният министър арх. Виолета Комитова на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Поводът е отменената от Върховния административен съд забрана за строителство на 35-етажната сграда в кв. "Лозенец". Забраната бе наложена от ДНСК през април 2019 г., по време на масови протести срещу строежа, който бил с изтекло още през 2017 г. разрешително. Заповедта за спирането му бе за съществени отклонения от одобрения проект.


"Ние ще построим сграда "Златен век", защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието", обещава инвеститорът "Артекс Златен век" ООД в изявление до медиите от 20 май. В него се посочва на покрива на построената сграда ще има храм и тя ще се превърне "за поколенията в символ на Златния век на съвременната българска архитектура".


Докога е разрешителното за строеж - спорът продължава
Инвеститорът подчертава, че валидността на разрешителното за строеж е най-рано до 19 ноември 2022 г., което е постановено от два състава на Административния съд София град (АССГ). Така съдът постави точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост към "Артекс", се посочва в изявлението. В решението на ВАС от 14 май обаче не само не се посочва докога е валидността на разрешителното за строеж, но и се прави бележка на съдиите от АССГ, че са разсъждавали по този въпрос, който не е обект на това дело. Ето единствения текст по темата в съдебното решение:

"В нарушение на дадените от първата касация указания, съдебният състав на АССГ е разсъждавал относно това дали разрешението за строеж от 2007 г. е загубило правното си действие, тъй като този въпрос е неотносим към правния спор."
Юристът Милена Гайдарска, адвокат на "Артекс", в дискусия по БНР се съгласи, че ВАС не приема въпроса за срока на разрешителното за предмет на разглежданото дело, но и не бил оспорил изводите на АССГ. Арх.Пламен Мирянов от "Артекс" в същото предаване подчерта, че разрешението за строеж би трябвало да е не до 19 ноември 2022 г., а да се удължи с още две години, колкото е била неправомерната забрана на ДНСК. "Тези две години могат да се приспаднат и срокът (на разрешителното) да е до 2024 г. според нас", пресметна той.


ДНСК трябва да прецени законен ли е строежът


Войслав Тодоров от инициативния комитет "Лозенец", който организира протестите срещу строежа "Златен век", обясни, че ДНСК е институцията, която ще прецени докога е валидно разрешението за строеж. То е издадено през 2007 г. за срок от пет години, а през 2012 г. е подновено за още пет. По Закона за устройство на територията повече подновявания не са позволени.


През януари 2017 г. депутати от ГЕРБ прокараха поправка в ЗУТ, с която се дава срок от 10 години за строителството от датата на началото на строежа, а не на издаването на разрешителното. В случая със "Златен век" това е януари 2010 г. и така разрешението може да действа до 2020 г.


Сградата "Златен век", ако бъде построена. Храм на покрива не се вижда, визуализация

© "Артекс Залтен век" ООД

Сградата "Златен век", ако бъде построена. Храм на покрива не се вижда, визуализация


В същите промени в ЗУТ обаче е включен и параграф 58, с който "вече започналите производства по издаване на разрешителни за строеж се довършват по досегашния ред". С други думи "Златен век" е бил в заварено положение тогава и за него промяната не се отнася.


До каква височина ще се строи "Златен век"


"Този обект трябва да бъде премахнат, защото е незаконен" е позицията на кмета на район "Лозенец" Константин Павлов. Той е убеден, че "Артекс" нямат валидно разрешително за строеж.


Според действащия Общ устройствен план (ОУП) на София в зоната на строежа е разрешена височина до 26 м за жилищни сгради. "Златен век" по проект е над 100 м. Войслав Тодоров припомни, че първото разрешително е издадено дни преди влизането в сила на новия ОУП през 2007 г.


"Ние сме по стария план, а не по новия Общ устройствен план", напомни инвеститора арх.Мирянов. Този парцел винаги е бил замислен за високо строителство според него и добави, че гражданите не са протестирали, когато са се наливали фундаментите на бъдещата сграда.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3356 Весело

  И една джамия в мазата да направят !

  [email protected]
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Ай стига ве....отиваш, охраната не те пуска щото нямаш карта за достъп, ти казваш "ама ние сме за църквата" та охраната те води специално до църковния асансьор който не спира на другите етажи и те качва до горе където палиш една свещичка и си правиш православно селфи на покрива. ЯКО!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 4. 4 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Знаково място за храм на "Ковидистите от последния ден".

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Не е достатъчно. И курбан за съкварталците на всеки 1 май, 9 септември и 7 ноември.

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2148 Весело

  Аз искрено бих се изненадал ако има нещо "нередно" в документацията на "Артекс" за която и да било сграда. Те всички наредби и правилници са писани специално за тях. Нацвъкаха из цяла София разни "бутикови сгради", в които продават едни "ателиета" по 150-200 квадрата, с по две бани, кухня и три балкона, но без парко място хеле пък гараж. И чак миналата година някой в общинЪта се усети и промениха правилата така, че това да не е възможно. Явно дъртите Мирянови не са се отчели някъде и заради това ги подпукаха най-накрая. Тоя малкия не го броя - него татю го гласеше за политик. Срещал съм го по разни TED събития да обяснява колко е направил за българщината с разни балони и клипчета с игране на хоро...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#3] от "Свинчуга":

  храма е за енергийна защита само на живущите там или регистрираните фирми

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 7 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Нещо по-глупаво не успяха ли да измислят?

 9. 9 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Това вече прави незаконната сграда законна , това да не е като да отидеш в църква и да признаеш че си съгрешил а отчето да ти опрости греховете.

 10. 10 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  А ше има ли специален асансьор до храма?🤡🙉🐪🐷🐞

  Много съм прост
 11. 11 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Нещо по-глупаво не успяха ли да измислят?
  —цитат от коментар 7 на parcaleste


  Синагога над храма?🐵👍

  Много съм прост
 12. 12 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":

  Малкия не прави ли масови сватби тип сектата на Муун с народни носии? Иначе си прав, Артексите нацвъкаха и продължават да цвъкат. Няма Манастирски, няма Дървеница, навсякъде дигат билдинги сега.

 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Хайде сега да видим дали новата власт ще разследва Артекс, така както разследва останалите далавери на предишните.

 14. 14 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Да направят и един курник за пилета на Пилето и на третия покрив градина с фурми.

 15. 15 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Няма особено значение какво ще построите на върха. Подобно нещо не се строи, без достатъчно да сте намазали определени ръчички. Схеми, схеми до безкрай. А ако наистина разрешителното не е валидно, премахването на обекта ще бъде зрелищно.
  Пиша всичко това като човек, безкрайно отвратен от това какво направиха с Варна скъпата ни община и строителната мафия. Подобен "проект" е планирано да изникне на входа на Морската градина, на мястото на сегашния хотел "Одесос", без никаква връзка с околната градска среда нито като височина, нито като архитектура. И никакви възражения и протести не биват чувани. Жалко, че служебният кабинет не може да изрине и кметове като нашия барабар с екипите му.

 16. 16 Профил на magibader
  magibader
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Не храм, Гробница! Гробница тряа за вас ! На Бакурената....

 17. 17 Профил на magibader
  magibader
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#3] от "Свинчуга":храма е за енергийна защита само на живущите там или регистрираните фирми
  —цитат от коментар 7 на Apophenia


  И ЦЕЦО ГО ЛОВИ ! От разстояние! И по бедност, и Павел Вълнев...

 18. 18 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Весело

  Знаех си, че Цветанов и Цачева ще станат икони

 19. 19 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 424 Неутрално

  гербавата въшка се напила с кръв

 20. 20 Профил на magibader
  magibader
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Знаех си, че Цветанов и Цачева ще станат икони
  —цитат от коментар 18 на ggot


  Ще има Иконостас и на Буцефала как рита топка!

 21. 21 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Ох, на разни съмнителни проекти като почнат да им строят параклисчета и други такива. Това някак им успокоява съвестта ли?

  Не ме търсете преди обяд
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2861 Неутрално


  А в храма - една икона на Цветан Цветанов! Задължително!

 23. 23 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Весело

  Храм построен от безгрешници и мъченици, както определи съдът

 24. 24 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 287 Неутрално

  То не бяха библейски цитати по фасадите, не бяха покривни параклиси. Какъв е тоя псевдорелигиозен кич? Единствено могат по тоя начин да впечатлят други нискоинтелигентни псевдорелигиозни субекти. Щото Господ едва ли ще се впечатли от храмчето на стотния етаж...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 25. 25 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Весело

  До коментар [#20] от "magibader":

  А как играем белот, ще е в люпилнята на Пилето

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1682 Весело

  На покрива по проект трябва да има тераса,построена по задание на консула с перфектен испански от Барселона...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 27. 27 Профил на magibader
  magibader
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#20] от "magibader":А как играем белот, ще е в люпилнята на Пилето
  —цитат от коментар 25 на ggot


  Вальо Златев има има терца майорна!
  Пфу, те па жили на Безкос,стъки надцакал Пилето на спатия...

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Предвид, че народното име на небостъргача е "Златен член", параклисът трябва да се казва "кожичката".

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Весело

  [quote#20:"magibader"][/quote]

  "Ще има Иконостас и на Буцефала как рита топка!"

  Недей така, че пак ще скъса менискус! :-)

 30. 30 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Това дори да е законно и да го построят, ПР-ът им трябва да бъде въдворен в психиатрия.

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Весело

  Ще има ли и Давидови псалми ? А техни искрени почитатели като евроатлантика Цв Цв за по 650 евра на квадрат придобивки в новоизградения небостъргач ?

 32. 32 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 874 Неутрално

  А джамия ще има ли? За един приятел питам, мечтата му е докато се моли да гледа Софето от високо.

  Събаряй незаконната кочина!!!

 33. 35 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 88 Любопитно

  Слугите не герболяка Артекс, едно барелефче на Простия няма ли да сложат отстрани?
  —цитат от коментар 2 на Гербидж Мутропитекус

  2007 година е получено разрешението, по времето на Тройната коалиция начело със Сергей Станишев! По това време трябва да се провери и кой е бил главен архитект, но със сигурност не е било по времето на ГЕРБ.

  Има друг по-важен казус, защото нещо сте се втреничили в грешната посока.
  2007 е получено разрешението, строежа е почнал 2010. 2008-2009 започна в България великата, световна имотна и банкова криза. Да се чуди човек защо са решили да строят 2010. Но, зад този строеж стоят 100ци семейства, които са платили част или може би половината или дори цялата сума, за своите апартаменти и все още чакат да си получат обектите. Така, че тук не е това дали ще прецакате АРТЕКС - те, че са мафиоти, мафиоти са си.

  Другото, което също си струва да се спомене - ГЕРБ си взимат едни 20-30% под формата на рекет и вероятно АРТЕКС нямат много-много думата и трябва да си плащат за да не ги хвърлят на вълците (каскета), така, че нада ли са много доволни от начина по който правят бизнес. Вероятно тях ги доят много повече, с оглед на това, че вероятно са били в опозиция на ГЕРБ тъй или иначе, щом са взели разрешение по времето на Станишев.

  И накрая, с оглед на тези рушвети които се плащат, така се вдигат цените на имотите. Само заради ГЕРБ цените на апартаментите са едно 20/30% по-високи, защото "данък ГЕРБ" не е за сметка на строителите, а на купувачите!!

 34. 36 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Да сложат и една гробница на някой египетски фараон.

 35. 37 Профил на o2411870
  o2411870
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Храмът във формата на тиква ли ще бъде?

 36. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4499 Неутрално
 37. 39 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тsonkooo":

  кво му е

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 40 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#38] от "Тsonkooo":

  Тъкмо да са по-близо до Началника

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 39. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  До коментар [#38] от "Тsonkooo":

  А не може ли вместо "храм на покрива", което си е идиотщина, да направят покриви на исторически храмове, които имат нужда?

 40. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  И за кого ще е този храм на покрива?

 41. 43 Профил на Jack
  Jack
  Рейтинг: 100 Неутрално

  Да направят една тераса за Пацо терасата

 42. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Весело

  А джамия ще има ли? За един приятел питам, мечтата му е докато се моли да гледа Софето от високо. Събаряй незаконната кочина!!!
  —цитат от коментар 32 на Шоршо


  Да напомня - и църква, и джамия, и синагога - все са Божии храмове. Полът на бъдещия храм ще бъде определен съобразно характера на следващите българки управляващи. Още е рано да се каже кои ще бъдат те, така че засега отрочето остава безполово!

  Мараба, С-ДС доносници!
 43. 45 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#44] от "Манчо":

  ако спечелите вие партиен дом ли ще има или статуя на Путин :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 46 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#44] от "Манчо":

  Аха мерси, ще предам. :-)

 45. 47 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2478 Любопитно

  До коментар [#44] от "Манчо":ако спечелите вие партиен дом ли ще има или статуя на Путин :)
  —цитат от коментар 45 на Apophenia


  Кои сме "ние"? Родата на Цветан Цветанов?

  Мараба, С-ДС доносници!
 46. 48 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Правилно са решили да има църква,защото България е в земетръсна зона и строежа трябва да е 9 -та степен по Рихтер,но не мисля,че тази пакетно повдигана сграда въпреки земетръсните шайби ще издържи на земетръс,който имаше във Вранча планина. Тогава Златен век за някои да стане Черен век за други.

 47. 49 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До #21 tulup. Не църквата не е за успокояване на съвестта им,защото такава нямат,а да се молят да няма някой земетръс и да убият много хора...

 48. 50 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#49] от "Toni Ivanov":

  Тази сграда, ако падне върху околните сгради, както е малко отстоянието....


 49. 51 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Естествено , че ще има храм с жрици на любовта вътре.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 50. 52 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1404 Весело

  Джамия и синагога няма ли да направят? Каква е тази дискириминация? А шаолински манастир?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 51. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  Някой има ли идея как "Ареткс" са се превърнали в такава строителна империя? С какви пари е започнал ръстът на фирмата?

 52. 54 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1404 Весело

  "напомни инвеститора арх.Мирянов. ... и добави, че гражданите не са протестирали, когато са се наливали фундаментите на бъдещата сграда."

  А гражданите дали са били информирани, че на една крачка от тях ще има небостъргач със 100 метра височина и 30 етажа апартаменти? Дали да били информирани къде ще паркират колите си стопаните на тези 30 етажа - по 4-5 апарамента на етаж, това прави 130+ апартамента с по 2 коли - общо над 250 коли.

  Някой изобщо да е информирал гражданите през 2007 г., че до прозореца им ще се строи такъв грандиозен проект? Някой да ги е събрал и да ги е питал един по един дали са съгласни? Или всичко по българска традиция - под масата, тихо, по терлички.

  Искате ли да разберете кой е разрешил това недоразумение "Златен век"? Просто вижте кой е купил на безценица апартаменти "на зелено" в сградата. Веднага ще си проличи кой е "съдействал" за строителните разрешения.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 53. 55 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Артекс трябва да построят и джамия, синагога, будистки храм, католическа църква и езическо светилище на Тангра, ако проекта им се осъществи. Ама по-вероятно няма.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 54. 56 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Сигурно това ще да символизира оялата се въшка, дето изпълзяла отгоре.
  Храмът, ако е сложно да се изпълни като въшка, поне може да е стилизиран цирей.

 55. 57 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  "....на покрива на построената сграда ще има храм...."

  Вече съм убеден, че това нещо трябва да бъде съборено.

  "....и тя ще се превърне "за поколенията в символ на Златния век на съвременната българска архитектура".

  Ако този ориенталски кич е "символ на Златния век на съвременната българска архитектура", то това говори много лошо за българските архитекти.
  Честно казано Златния век беше през 60-те години на ХХ век, когато архитектите в България се опитваха и успяваха да са в крак със световните тенденции.
  А семейството архитекти-инвеститори явно живее в някакъв свой свят.

 56. 58 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#15] от "serena":

  Високите сгради са емблемата на всеки цивилизован град, но нашите селяни не са ходили в чужбина и реват като магарета. Кмета на Лозенец е от кратуните на Гномчето и Пинокио, от които по-некомпетентни няма и не дай боже да управляваха повече от квартал.

 57. 59 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#35] от "JsT":

  Доста от районните кметове не са от Герб, така че глупостите, които пишеш увисват. Моя районен кмет е от ДБ и се назландисва вече година да даде акт 16, чакайки явно да му се внесем.

 58. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Първо да осигурят паркоместа за всички живущи и наематели плюс 50% резерва. Иначе, ще стане страшно меле там. И постоянни тапи.

 59. 61 Профил на Storm Of Change
  Storm Of Change
  Рейтинг: 1151 Весело

  Да идва багера. После вече да се запълни дупката с храм.

  Разни хора - разни алкохоли!
 60. 62 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Тази сграда колко пъти ще и променят архитектурата? Няколко различни версии съм виждал вече!

  Изобщо не се връзва с околните сгради. Височината няма да я коментирам. Абсолютно престъпление. Бати архитектите, бати чудото..

 61. 63 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Още една причина да я няма тази сграда!

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 62. 64 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Като не се мисли с главите така ще е. За тази огромна сграда трябваше да са предвидени надземни или подземни гаражи в сградата,но нали ще заемат място и няма да струват колкото апартаментите,няма предвидени гаражи...

 63. 65 Профил на Александър Стефанов
  Александър Стефанов
  Рейтинг: 742 Любопитно

  Чакай, чакай, това не е ли малко, как да го кажа, висш тарикатлък? То малко като да каже Ковачки: "Обещавам да засадя фикус, ако държавата ми позволи да (продължа да) горя боклуци в ТЕЦ-а"...

  Ами... глупав човек съм, да.
 64. 66 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  "Златен век" е имало при Борис и Симеон. За днешното време това име е неподходящо.

 65. 67 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Дано си направят гробище на покрива.

 66. 68 Профил на divzmei
  divzmei
  Рейтинг: 433 Весело

  И за кого ще е този храм на покрива?
  —цитат от коментар 42 на Роси

  Мавзолей на Тиквата :)))

 67. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 70 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Няма да се построи, щото даваме "жертви" и всекидневен тормоз, на секс основа.

 69. 71 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  що един бе, постройте два храма, на оння ни работа.

 70. 72 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Ха ха ха и без тва едната шефка на работа пише само със среден пръст по монитора ;-))

 71. 73 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално
 72. 74 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  34 етажна сграда не е небостъргач в моите представи...

 73. 75 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  Някой има ли идея как "Ареткс" са се превърнали в такава строителна империя? С какви пари е започнал ръстът на фирмата?
  —цитат от коментар 53 на daskal1


  ________________
  Да , разбира се , в общи линии . ....
  Само да Ви споделя , че повечето хора не знаят а само говорят колкото да не заспят .
  Артекс е жертва на политическата мафия , не продукт - жертва!
  Банална история всъщност , история на създаване - прихващане-обсебване- заграбване на бизнес . Нищо ново под слънцето .

 74. 76 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  34 етажна сграда не е небостъргач в моите представи...
  —цитат от коментар 74 на deaf


  небостъргач е сграда с височина над сто метра.

 75. 77 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2271 Неутрално  ако е читаво направен, този храм пък може да се окаже най-екзотичната атракция на града и да стане магнит за посетители.

  Ако се направи изцяло от стъкло със светоотразяващи артефакти вътре, които да отразяват сл. светлина, не само в самия храм, но и навън.
  Вечерно и нощно време пък с прожектори.

 76. 78 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Неебостъргачи, сараи, подпорни стени, работилници, ловни хижи в Ормана.
  Само за тези разбрахме.
  Ми по градчета и паланки?

 77. 79 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":

  щом е "империя", няма начин да не е на хората дето трудно гворят български, а не е на Божков.

 78. 80 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 242 Весело

  ..хванал съм една работа - ако стане, първо тебе ще оправя !

  неизвестен селски предприемач

 79. 81 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Сега си спомних, че като кандидаствах за счетоводител съм виждала техни обяви в Джобса че търсят служители говорещи турски(а това се счита за особен плюс в държавата на шошко).

 80. 82 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Щом обещават такива екстри, ясноо. Само когато руски ботуш тропне може да подвият опашката си, но не сме Черноморието та нещата са почти обречени тук(изтърван момента).

 81. 83 Профил на ЛиБератор
  ЛиБератор
  Рейтинг: 440 Весело

  Когато строежа на сградата е толкова незаконен, че дори и със закон писан специално за нея, пак е незаконна.

  #СъдебнаРеформа ‬
 82. 84 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Този небостъргач е един голям к$р в небето от Мирянови за всички софиянци.
  Нормално е софиянци да показват много малки к$рове на Мирянови при всеки повод.
  И не, Мирянови не са жертва - те са виновните. За да се случи този голям к$р са платили с един асансьор на една личност известна като Цецо Асансьора.

  Такива като Мирянови е пълно наоколо - случайни хора по щастливо стечение оказали се с пари. Мислят си, че ще да се много специални и мили на Господ, но дълбоко в себе си разбират, че просто са имали шанс и са просто средностатически единици.
  Лошото с Мирянови е, че техното нищожество ще остане да си го гледаме за 100 години напред - ето затова ни е такъв голям проблема точно с тях.

 83. 85 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#3] от "Свинчуга":

  Артекс храма няма нищо общо с православието.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 84. 86 Профил на Svetko
  Svetko
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Наследството на ГЕРБ - фалос в центъра на София… за съжаление си мисля, че до събаряне няма да се стигне.

 85. 87 Профил на karabuna
  karabuna
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи те били по стария план, но разрешението им е по новия закон, въобще както им отърва. Браво, бе!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK