"Артекс" обещава храм на покрива, ако "Златен век" се построи

Строежът "Златен век" беше спрян на 17-ия етаж през април 2019 г.

© Георги Кожухаров

Строежът "Златен век" беше спрян на 17-ия етаж през април 2019 г.По-задълбочена проверка на документацията на строежа "Златен век" разпореди служебният министър арх. Виолета Комитова на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Поводът е отменената от Върховния административен съд забрана за строителство на 35-етажната сграда в кв. "Лозенец". Забраната бе наложена от ДНСК през април 2019 г., по време на масови протести срещу строежа, който бил с изтекло още през 2017 г. разрешително. Заповедта за спирането му бе за съществени отклонения от одобрения проект.


"Ние ще построим сграда "Златен век", защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието", обещава инвеститорът "Артекс Златен век" ООД в изявление до медиите от 20 май. В него се посочва на покрива на построената сграда ще има храм и тя ще се превърне "за поколенията в символ на Златния век на съвременната българска архитектура".


Докога е разрешителното за строеж - спорът продължава
Инвеститорът подчертава, че валидността на разрешителното за строеж е най-рано до 19 ноември 2022 г., което е постановено от два състава на Административния съд София град (АССГ). Така съдът постави точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост към "Артекс", се посочва в изявлението. В решението на ВАС от 14 май обаче не само не се посочва докога е валидността на разрешителното за строеж, но и се прави бележка на съдиите от АССГ, че са разсъждавали по този въпрос, който не е обект на това дело. Ето единствения текст по темата в съдебното решение:

"В нарушение на дадените от първата касация указания, съдебният състав на АССГ е разсъждавал относно това дали разрешението за строеж от 2007 г. е загубило правното си действие, тъй като този въпрос е неотносим към правния спор."
Юристът Милена Гайдарска, адвокат на "Артекс", в дискусия по БНР се съгласи, че ВАС не приема въпроса за срока на разрешителното за предмет на разглежданото дело, но и не бил оспорил изводите на АССГ. Арх.Пламен Мирянов от "Артекс" в същото предаване подчерта, че разрешението за строеж би трябвало да е не до 19 ноември 2022 г., а да се удължи с още две години, колкото е била неправомерната забрана на ДНСК. "Тези две години могат да се приспаднат и срокът (на разрешителното) да е до 2024 г. според нас", пресметна той.


ДНСК трябва да прецени законен ли е строежът


Войслав Тодоров от инициативния комитет "Лозенец", който организира протестите срещу строежа "Златен век", обясни, че ДНСК е институцията, която ще прецени докога е валидно разрешението за строеж. То е издадено през 2007 г. за срок от пет години, а през 2012 г. е подновено за още пет. По Закона за устройство на територията повече подновявания не са позволени.


През януари 2017 г. депутати от ГЕРБ прокараха поправка в ЗУТ, с която се дава срок от 10 години за строителството от датата на началото на строежа, а не на издаването на разрешителното. В случая със "Златен век" това е януари 2010 г. и така разрешението може да действа до 2020 г.


Сградата "Златен век", ако бъде построена. Храм на покрива не се вижда, визуализация

© "Артекс Залтен век" ООД

Сградата "Златен век", ако бъде построена. Храм на покрива не се вижда, визуализация


В същите промени в ЗУТ обаче е включен и параграф 58, с който "вече започналите производства по издаване на разрешителни за строеж се довършват по досегашния ред". С други думи "Златен век" е бил в заварено положение тогава и за него промяната не се отнася.


До каква височина ще се строи "Златен век"


"Този обект трябва да бъде премахнат, защото е незаконен" е позицията на кмета на район "Лозенец" Константин Павлов. Той е убеден, че "Артекс" нямат валидно разрешително за строеж.


Според действащия Общ устройствен план (ОУП) на София в зоната на строежа е разрешена височина до 26 м за жилищни сгради. "Златен век" по проект е над 100 м. Войслав Тодоров припомни, че първото разрешително е издадено дни преди влизането в сила на новия ОУП през 2007 г.


"Ние сме по стария план, а не по новия Общ устройствен план", напомни инвеститора арх.Мирянов. Този парцел винаги е бил замислен за високо строителство според него и добави, че гражданите не са протестирали, когато са се наливали фундаментите на бъдещата сграда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK