"Хо́ди пеша, бе!" – Варна излъга хората в инвалидни колички
Въпреки многократните уверения от страна на местната администрация във Варна, че всички 55 стълбищни платформи за придвижване на хората с увреждания през пешеходните подлези в града са изправни, проверка на "Дневник" показа съвършено различна картина. Това, че с малки изключения платформите не работят, беше потвърдено и от хора с двигателни проблеми, за които градът се оказва на практика непреодолимо препятствие. Доказателство за нехайното и формално отношение на общинските чиновници към проблемите им е и това, че част от платформите се намират на места, където още при монтажа им е било ясно, че ще бъдат неизползваеми.


Част от всички 55 платформи, монтирани във Варна през последните години, са поставени в 9 подлеза по бул. "Княз Борис I". Те свързват гъсто населените градски квартали "Чайка" и "Васил Левски" с Морската градина. Няколко проверки на "Дневник", извършени през последните 9 месеца показаха, че в различни периоди от време от тях в изправност са не повече от две. В част от подлезите, в които са монтирани съоръженията, работи само едното. В други - достъпът до платформите е невъзможен, тъй като до тях може да се достигне само по стълби, които са непреодолимо препятствие за хората в инвалидни колички.


Една история за принудителната мизерия на социалното подпомагане във Варна - тук
Видео от тъмния коридор на социалното подпомагане във `Варна - тук


Според писмена справка, предоставена от Община Варна по Закона за достъп до обществена информация, "средната стойност на стълбищните платформи за хора с увреждания, монтирани в подлезите на града, е 58 486,56 лв. с ДДС". Това означава, че за всички платформи


общината е похарчила повече от 3.2 млн. лв. без ДДС


за съоръжения, които не работят.


В същата справка е отбелязано, че първите 28 платформи са монтирани при изпълнението на злополучния проект "Интегриран градски транспорт на Варна". Той е на обща стойност 115 млн. лв., осигурени почти изцяло по Оперативна "Региони в растеж" 2007 - 2013 г.". Изпълнител на обществената поръчка в този случай е Дружеството по Закона за задълженията и договорите "Арма". Участници в него са


"абонатите" за почти всички големи обществени поръчки в града


- комнапиите "Хидрострой" и "Инжстройинженеринг".


При извършването на частична рехабилитация на основния бул. "Княз Борис I" са били монтирани още 11 платформи. Изпълнител на поръчката е отново "Хидрострой".


Последната серия от 16 стълбищни платформи е монтирана при реализацията на втората фаза на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна", финансиран пак от Оперативна програма "Региони в растеж 2014 - 2020 г" с над 29 млн. лв. Без изненади и тук основен изпълнител на дейностите е "Хидрострой", като част от тях са поделени с консорциумите "Варна булеварди 2017" и " Обединение Народни будители 2017".


С договор от 18 септември м.г. администрацията на варненския кмет Иван Портних е сключила договор за абонаментно обслужване на стълбищните платформи с дружеството "Лифтком сервиз". Той е за период от три години и е на стойност 194 хил. лв. или по близо 65 хил. лв. на година. Освен това всички платформи са застраховани в застрахователната компания "Армеец".


Повечето от платформите обаче са имали


твърде кратък живот, приключил скоро след откриването им


Сега те не работят или показват дефекти, които ги правят ненадеждни за хората, които и без друго преодоляват разстоянията в града с усилия


Зоя Чавдарова, републикански шампион по тенис за хора с увреждания твърди, че никога не е имала възможност да използва платформите, когато й се е налагало да пресече бул. "Княз Борис I" на път за тенискортовете в Морската градина. "Не знам и някой друг от хората с двигателни проблеми, които познавам, да ги е ползвал. Те просто никога не работят", казва тя.


Диляна Денева, експерт по дигитален маркетинг, консултант по достъпна среда и отговорен редактор на сайта "Аз чета" се придвижва с инвалидна количка от 15 години. Тя също твърди, че никога не разчита на платформите. "Колкото пъти съм решила да ги ползвам, винаги се оказва, че те са извън строя, че работи само едната или изобщо, че нещо не е в ред, казва тя. По тази причина


те са тотално ненадеждни, за това не рискувам


Винаги търся алтернативен начин, за да пресека улиците".


Според Диляна няма и адекватен начин за подаване на сигнал в случай на авария с платформите. "На всяка от тях е отбелязан телефон за сигнали, но винаги, когато аз или мои познати сме опитвали да ги ползваме, нещата са се случвали прекалено тромаво", каза още тя.


Когато отива на работа Йовко Пеев често да търси път през подлезите по други два централни булеварда във Варна - "Владислав Варненчик" и "Сливница" . Скоро след откриването на платформите обаче те престанали да работят. "Вече дори не си правя труда да ги пробвам, казва той. Количката ми е акумулаторна и за това мога да си позволя да се придвижвам до най-близкия светофар. Не зная какво правят хората с рингови колички, за тях подлезите нямат алтернатива".


Йовко твърди, че сдружения на хора с двигателни проблеми често са търсили помощ от общината, за ремонт на неработещите платформи. От там винаги отговаряли едно и също - че проверяват всеки сигнал и всички платформи работят безупречно. "Когато ние ги проверим обаче, нито една от тях не е в изправност, казва Йовко. Вероятно от общината също са стигнали до извода, че са безполезни защото наскоро видях, че една от платформите по бул. "Владислав Варненчик" е вързана със "свински опашки". Явно вече никой няма намерение да я ремонтира".


В местната администрация във Варна обаче


чиновниците живеят в паралелна реалност


Проверка на "Дневник" от 29 март т.г. показа, че нито една от всички 9 платформи по бул. "Княз Борис I" не може да бъде приведена в движение. В отговор на изпратените по този повод въпроси, от отдела "Общинска инфраструктура" отговориха следното: "Представители на Община Варна, районните администрации и фирмата изпълнител по договора за абонаментно обслужване на стълбищните платформи, извършват съвместни ежеседмични проверки на състоянието на съоръженията. На 2 април т.г. бе извършена проверка, при която бе установено, че


всички платформи по бул. "Княз Борис I" работят"


Пак според същите отговори от всички 55 платформи в различни части на града по време на проверката все пак не са работили 13, или повече от една четвърт. Причината за това са били кражби на части от съоръженията или вандализъм. Според информацията за действията, предприети по този повод, "всички щети са били своевременно заведени при застрахователя".


Заради


смущаващото несъвпадение с реалността


на твърдяното от служителите на общинската администрация във Варна, на 19 май т.г. "Дневник" направи нова проверка на платформите във всички 9 подлеза по бул. "Княз Брис I". В движение бяха само две от тях. В единия случай, човек в инвалидна количка можеше да влезе в пешеходния подлез, но не и да излезе от другата му страна.


Най-ярката илюстрация на "абстрактния" подход при монтирането на платформите, на стойност над 3 млн. лв. обаче е съоръжението на автобусната спирка при т.нар. Паметник на българосъветската бойна дружба на сп. "Почивка". Лошата новина за хората с увреждания е, че както много други, тя също не работи. Добрата - че немарливостта на общинските чиновници ще им спести още едно горчиво разочарование. Краткото им пътуване с тази платформа би завършило пред три стъпала без никакъв шанс да ги преодолеят. Така хората в инвалидни колички, вероятно за кой ли път, щяха да се окажат пленници на арогантната алчност, двуличието и бездушието. Как изглежда онова, което те оставят след себе си - вижте във видеото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK