Пикът на новата вълна на COVID-19 се очаква в средата на септември

Пикът на новата вълна на COVID-19 се очаква в средата на септември

Виж видеото
Радев връчи мандата на кандидата за премиера на "Има такъв народ"

Радев връчи мандата на кандидата за премиера на "Има такъв народ"

Виж видеото
Парламентарният контрол (пълен запис)

Парламентарният контрол (пълен запис)

Виж видеото
Румен Радев: Вместо диалог се чуват атаки към служебните министри

Румен Радев: Вместо диалог се чуват атаки към служебните министри

Виж видеото
Изслушването на Бойко Рашков в парламента

Изслушването на Бойко Рашков в парламента

Виж видеото

През 2021 най-старото висше училище за музика отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1458 Неутрално
 2. 2 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Действително, "не само с хляб ще живее човек." Честит празник! Радвам се, че в България има хора, отдадени на изкуството.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Ако с нещо хибаво сме известни в света , това са певците и музикантите. Те са на световните сцени.

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Честит празник на Музикалната академия !

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5253 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  ++++++++++++++++++++++++++

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Честит празник!
  Бодрите слова на г-н Ректора са всъщност епитафия за Музикалната академия, която бавно и сигурно загива, поради липсата на студенти. Похвалите се отнасят за отдавна отминали години и постижения на педагозите-предшественици. Тогава кандидатстваха поне по двама или трима за едно място, а сега!? Китайските студенти не могат да се класират за нито едно западно висше училище, и затова са тук!
  Кой ще иска да учи музика, като заплащането на класическите музиканти е обидно ниско? Какво стана със заплатите на Радиооркестъра?
  Кой от нашите известни музиканти, завършили Академията, би се върнал да работи в България? За постоянно. Не само за концерт или два.
  Съсипа се над 100 годишна музикална дейност. Ентусиазмът на Петко Наумов, основателят на първото музикално училище, е изтлял.

 7. 7 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Предлагам на тези хора да се повери БФС !

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Предлагам на тези хора да се повери БФС !
  —цитат от коментар 7 на stenlyaka


  Имаш предвид ректорчето, което се дуе с постиженията на баща и дядо ли?
  Ще погребат какъвто искаш съюз, ама и наличните не са без погребален талант!

 9. 9 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":

  Преди две години, когато за последен път бях в София, слушах радиооркестъра на няколко пъти. Изключителен оркестър. На световно ниво. Млади, ентусиазирани, талантливи. Нямам думи. Слушах и филхармонията, но чиновническото у тях се лееше на талази. Не че не бяха добри, да не бъда разбран погрешно, но радиооркестърът беше просто превъзходен. Да добявя, чух и някои неща от събитието “Нова българска музика”, които също ме впечатлиха много. Изобщо, който е музикант и артист в кръвта, си го носи през всякакви сътресения и политическа посредственост. Изобщо не се притеснявам за музикалния талант на България. Изпревариха ни и ни задминаха далеч, далеч. Говорихме си за това с колеги музиканти. Ами, казват, вече светът се отвори и изкуството се просмука през континентите и държавите, световната педагогика проникна и у нас, докато ние бяхме затворени в затвора и каквото можахме направихме. Просто няма място за сравнение.

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":Преди две години, когато за последен път бях в София, слушах радиооркестъра на няколко пъти. Изключителен оркестър. На световно ниво. Млади, ентусиазирани, талантливи. Нямам думи. Слушах и филхармонията, но чиновническото у тях се лееше на талази. Не че не бяха добри, да не бъда разбран погрешно, но радиооркестърът беше просто превъзходен. Да добявя, чух и някои неща от събитието “Нова българска музика”, които също ме впечатлиха много. Изобщо, който е музикант и артист в кръвта, си го носи през всякакви сътресения и политическа посредственост. Изобщо не се притеснявам за музикалния талант на България. Изпревариха ни и ни задминаха далеч, далеч. Говорихме си за това с колеги музиканти. Ами, казват, вече светът се отвори и изкуството се просмука през континентите и държавите, световната педагогика проникна и у нас, докато ние бяхме затворени в затвора и каквото можахме направихме. Просто няма място за сравнение.
  —цитат от коментар 9 на bryghtlyght


  Виждам, Вас ви вълнува същото, което и мен.
  Преди да ни заключат, в България са се появили музиканти на световно ниво, а и педагози също.
  Недялка Симеонова е родена в Хасково в началото на 20 век, Васко Абаджиев – в София.
  Недялка е учила първо в Европа, Германия, после е прекосила океана със стипендия от министерството на културата или просвещението /не съм съвсем сигурен/, а Васко А. – първо в България, после в Белгия. И двамата са абсолютни изключения в световния музикален елит!! Давам тези примери за това, че страната ни е раждала таланти, които са се шлифовали в контакт със света. Големите ни клавирни педагози също са продукт кой на френска, кой на германска клавирна школа.
  Вие сте чули последните "продукти" на музикалното образование у нас.
  Нещата погледнати в перспектива отиват към абсолютно затваряне на този дял в "класическото" образование в музиката.
  Младият Владигеров също е научил "занаята" в Германия, а той беше учител на следващите големи имена, известни по света.
  Тези, които трябва да разберат проблема в дълбочина и да поставят музикантите на подобаващото им материално място (колкото и грозно да звучи това), са с образование получено в кръчмите, тоест ЧАЛГАТА. Натискайки стола в Народното събрание, хоризонтът им стига до "чалга-дивите". Другото е невнятно за тях!
  Кой родител ще насочи детето си към "класиката", та да го осъди на мизерия, която никоя друга професия на обещава в този размер след дълги години труд на обучение?
  Другото съм споменал в предния пост.

 11. 11 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":

  Засягате болезнени теми от музикалното битие. Когато Петко Наумов, с още шепа ентусиасти, е създал първото Българско народно музикално училище през 1904, едва ли е мислел, че повече от 100 години след това ще обсъждаме с тъжен привкус миналите успехи.
  През 1912 Фердинанд подписва указ и на мястото на частното училище учредява Държавно музикално училище с три отдела: вокален, инструментален и композиторски. Редовните учители се назначават с 3.600лв. заплата, която на всеки четири години се повишава с 360 лв. годишно. Само да вметна, че такава заплата получава чак през 1933 една редова учителка -
  https://narod.bg/2021/04/08/заплата-3500-лв-пенсията-1800-пържола-по-2-лв-а/

  Имало е и извънредни (днес лектори) учители, на които се ,,плаща от 5-10 лв. възнаграждение".
  Учениците (редовните) са заплащали такси от 10 лв. на година, а извънредните - по 150 лв. ,,Бедните, но прилежни и способни ученици, се освобождават по решение на учителския съвет от такава такса"

  Днес Музикална академия има добри щатни заплати, но плаща 4-8 лева лекторски, студентите заплащат 1300-1500 лв. такси (няма стипендии за успех!?, те са обвързани с доход на семейството, а за освобождаване от такса и дума не може да става) и нямат хоризонт за професионалната си реализация в България, след реформите в оркестри и училища (това пък е друга болезнена тема - съсипването на средното музикално образование)
  Какво бъдеще да очаква класическата музика?
  ,,Музикант къща не храни"!!!

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Музикалната академия на създава , а реализира таланти. Талантите се раждат.

 13. 13 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Прав сте, талантите се раждат, а образователните институции могат да развият или да съсипят таланта. Талантливите деца никак не са малко. Те, обичайно са доста крехки, и имат нужда от подкрепа. Малко са тези, които са непукисти, и могат да преодолеят калъфа на системата без последствия. Затова, като наблюдавам какви оценки се пишат на приемни изпити в софийското музикално училище - изумявам. На ранна възраст оценката трябва да бъде - ,,да'', ,,не'', а не 2.30, 2.78, 3.27 и т.н. Как се оценява 7- годишно или 11-годишно дете с такива оценки? какви са тези критерии, които предопределят с една оценка развитието на детето? И отсичат - ти не ставаш!
  Тази година там завършват 2-ма (да, двама!) цигулари. И те ще тръгнат по света, защото са наясно какво ги чака тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK