Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Видео на живо: Проверка на условията на труд при работещите дистанционно

Видео на живо: Проверка на условията на труд при работещите дистанционно

Виж видеото
Парламентът прие промени в Закона за опазване на околната среда

Парламентът прие промени в Закона за опазване на околната среда

Виж видеото
Стефан Янев: Решение за войски на НАТО в България още няма

Стефан Янев: Решение за войски на НАТО в България още няма

Виж видеото
Кирил Петков: Добросъседството със Северна Македония ще бъде на пиедестал

Кирил Петков: Добросъседството със Северна Македония ще бъде на пиедестал

Виж видеото
Директорът на института по метеорология: Нещата с преместването не са чисти

Директорът на института по метеорология: Нещата с преместването не са чисти

Виж видеото

През 2021 най-старото висше училище за музика отбелязва своя 100-годишен юбилей.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1215 Неутрално
 2. 2 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  Действително, "не само с хляб ще живее човек." Честит празник! Радвам се, че в България има хора, отдадени на изкуството.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Ако с нещо хибаво сме известни в света , това са певците и музикантите. Те са на световните сцени.

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Честит празник на Музикалната академия !

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  ++++++++++++++++++++++++++

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Честит празник!
  Бодрите слова на г-н Ректора са всъщност епитафия за Музикалната академия, която бавно и сигурно загива, поради липсата на студенти. Похвалите се отнасят за отдавна отминали години и постижения на педагозите-предшественици. Тогава кандидатстваха поне по двама или трима за едно място, а сега!? Китайските студенти не могат да се класират за нито едно западно висше училище, и затова са тук!
  Кой ще иска да учи музика, като заплащането на класическите музиканти е обидно ниско? Какво стана със заплатите на Радиооркестъра?
  Кой от нашите известни музиканти, завършили Академията, би се върнал да работи в България? За постоянно. Не само за концерт или два.
  Съсипа се над 100 годишна музикална дейност. Ентусиазмът на Петко Наумов, основателят на първото музикално училище, е изтлял.

 7. 7 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Предлагам на тези хора да се повери БФС !

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Предлагам на тези хора да се повери БФС !
  —цитат от коментар 7 на stenlyaka


  Имаш предвид ректорчето, което се дуе с постиженията на баща и дядо ли?
  Ще погребат какъвто искаш съюз, ама и наличните не са без погребален талант!

 9. 9 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":

  Преди две години, когато за последен път бях в София, слушах радиооркестъра на няколко пъти. Изключителен оркестър. На световно ниво. Млади, ентусиазирани, талантливи. Нямам думи. Слушах и филхармонията, но чиновническото у тях се лееше на талази. Не че не бяха добри, да не бъда разбран погрешно, но радиооркестърът беше просто превъзходен. Да добявя, чух и някои неща от събитието “Нова българска музика”, които също ме впечатлиха много. Изобщо, който е музикант и артист в кръвта, си го носи през всякакви сътресения и политическа посредственост. Изобщо не се притеснявам за музикалния талант на България. Изпревариха ни и ни задминаха далеч, далеч. Говорихме си за това с колеги музиканти. Ами, казват, вече светът се отвори и изкуството се просмука през континентите и държавите, световната педагогика проникна и у нас, докато ние бяхме затворени в затвора и каквото можахме направихме. Просто няма място за сравнение.

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":Преди две години, когато за последен път бях в София, слушах радиооркестъра на няколко пъти. Изключителен оркестър. На световно ниво. Млади, ентусиазирани, талантливи. Нямам думи. Слушах и филхармонията, но чиновническото у тях се лееше на талази. Не че не бяха добри, да не бъда разбран погрешно, но радиооркестърът беше просто превъзходен. Да добявя, чух и някои неща от събитието “Нова българска музика”, които също ме впечатлиха много. Изобщо, който е музикант и артист в кръвта, си го носи през всякакви сътресения и политическа посредственост. Изобщо не се притеснявам за музикалния талант на България. Изпревариха ни и ни задминаха далеч, далеч. Говорихме си за това с колеги музиканти. Ами, казват, вече светът се отвори и изкуството се просмука през континентите и държавите, световната педагогика проникна и у нас, докато ние бяхме затворени в затвора и каквото можахме направихме. Просто няма място за сравнение.
  —цитат от коментар 9 на bryghtlyght


  Виждам, Вас ви вълнува същото, което и мен.
  Преди да ни заключат, в България са се появили музиканти на световно ниво, а и педагози също.
  Недялка Симеонова е родена в Хасково в началото на 20 век, Васко Абаджиев – в София.
  Недялка е учила първо в Европа, Германия, после е прекосила океана със стипендия от министерството на културата или просвещението /не съм съвсем сигурен/, а Васко А. – първо в България, после в Белгия. И двамата са абсолютни изключения в световния музикален елит!! Давам тези примери за това, че страната ни е раждала таланти, които са се шлифовали в контакт със света. Големите ни клавирни педагози също са продукт кой на френска, кой на германска клавирна школа.
  Вие сте чули последните "продукти" на музикалното образование у нас.
  Нещата погледнати в перспектива отиват към абсолютно затваряне на този дял в "класическото" образование в музиката.
  Младият Владигеров също е научил "занаята" в Германия, а той беше учител на следващите големи имена, известни по света.
  Тези, които трябва да разберат проблема в дълбочина и да поставят музикантите на подобаващото им материално място (колкото и грозно да звучи това), са с образование получено в кръчмите, тоест ЧАЛГАТА. Натискайки стола в Народното събрание, хоризонтът им стига до "чалга-дивите". Другото е невнятно за тях!
  Кой родител ще насочи детето си към "класиката", та да го осъди на мизерия, която никоя друга професия на обещава в този размер след дълги години труд на обучение?
  Другото съм споменал в предния пост.

 11. 11 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "Alexander97":

  Засягате болезнени теми от музикалното битие. Когато Петко Наумов, с още шепа ентусиасти, е създал първото Българско народно музикално училище през 1904, едва ли е мислел, че повече от 100 години след това ще обсъждаме с тъжен привкус миналите успехи.
  През 1912 Фердинанд подписва указ и на мястото на частното училище учредява Държавно музикално училище с три отдела: вокален, инструментален и композиторски. Редовните учители се назначават с 3.600лв. заплата, която на всеки четири години се повишава с 360 лв. годишно. Само да вметна, че такава заплата получава чак през 1933 една редова учителка -
  https://narod.bg/2021/04/08/заплата-3500-лв-пенсията-1800-пържола-по-2-лв-а/

  Имало е и извънредни (днес лектори) учители, на които се ,,плаща от 5-10 лв. възнаграждение".
  Учениците (редовните) са заплащали такси от 10 лв. на година, а извънредните - по 150 лв. ,,Бедните, но прилежни и способни ученици, се освобождават по решение на учителския съвет от такава такса"

  Днес Музикална академия има добри щатни заплати, но плаща 4-8 лева лекторски, студентите заплащат 1300-1500 лв. такси (няма стипендии за успех!?, те са обвързани с доход на семейството, а за освобождаване от такса и дума не може да става) и нямат хоризонт за професионалната си реализация в България, след реформите в оркестри и училища (това пък е друга болезнена тема - съсипването на средното музикално образование)
  Какво бъдеще да очаква класическата музика?
  ,,Музикант къща не храни"!!!

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Музикалната академия на създава , а реализира таланти. Талантите се раждат.

 13. 13 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Прав сте, талантите се раждат, а образователните институции могат да развият или да съсипят таланта. Талантливите деца никак не са малко. Те, обичайно са доста крехки, и имат нужда от подкрепа. Малко са тези, които са непукисти, и могат да преодолеят калъфа на системата без последствия. Затова, като наблюдавам какви оценки се пишат на приемни изпити в софийското музикално училище - изумявам. На ранна възраст оценката трябва да бъде - ,,да'', ,,не'', а не 2.30, 2.78, 3.27 и т.н. Как се оценява 7- годишно или 11-годишно дете с такива оценки? какви са тези критерии, които предопределят с една оценка развитието на детето? И отсичат - ти не ставаш!
  Тази година там завършват 2-ма (да, двама!) цигулари. И те ще тръгнат по света, защото са наясно какво ги чака тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK