Министърът на образованието към учителите: Спечелихте възхищението на цялото общество

Министърът на образованието към учителите: Спечелихте възхищението на цялото общество

© Анелия НиколоваПандемията от COVID-19 буквално за една нощ изпрати Вас - учителите и преподавателите, на бойната линия почти наравно с лекарите. Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество. Превъзмогвайки трудностите, с много любов и търпение успяхте да накарате учениците и студентите да бъдат активни участници в образователния процес при необичайни обстоятелства.


Това написа министърът на образованието Николай Денков в обръщение към учителите, учените, преподавателите, творците, родителите и децата, учениците и студентите по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Ето и пълния текст на обръщението му:


Днес е един от най-значимите български празници, символ на достойнство, традиция и духовност, на който отдаваме почит на великото дело на светите братя Кирил и Методий. Създаването на българската азбука е едно от най-забележителните събития в историята на човешката култура. Неговото значение отдавна е надскочило границите на България и е сложило своя отпечатък върху развитието на цяла Европа, а и извън нея.
Честит празник на всички просветители! Да си преподавател в училище или университет днес е призвание, което идва с предизвикателството да предадеш знанието на новите поколения, които растат в свят на постоянен технологичен напредък. Вие носите огромна отговорност и заслужавате най-висока похвала.
А напредъкът би бил невъзможен без учените - без умовете, които не просто виждат, но и създават бъдещето. Науката ни води към неразкрити и непознати светове. Тя е път към утрешния ден, по който се обединяват хора и идеи, за да разширят границите на човешкото познание и да намерят решения на глобалните обществени задачи. Затова специално поздравявам представителите на научната и академичната общност по случай днешния празник. Благодаря Ви за Вашия труд, упорство и постоянство, за Вашето визионерство и усърдие. Признателен съм, че вдъхновявате младите хора да поемат по вълнуващия път на науката.


През последната година цялата ни образователна система - всички педагогически методики, знания и умения бяха изправени пред тежко изпитание. Пандемията от COVID-19 буквално за една нощ изпрати Вас - учителите и преподавателите, на бойната линия почти наравно с лекарите. Със своя всеотдаен труд и немислима до неотдавна адаптивност към новите реалности Вие спечелихте възхищението на цялото общество. Превъзмогвайки трудностите, с много любов и търпение успяхте да накарате учениците и студентите да бъдат активни участници в образователния процес при необичайни обстоятелства.


За всички нас това беше за първи път. Не само за учителите и за децата, но и за родителите, без чиято помощ образователната система още по-трудно щеше да се справи. В тази безпрецедентна ситуация родителите повярваха в преподавателите. Учиха заедно с децата си и направиха дори невъзможното, за да им помогнат да усвояват учебното съдържание, да придобиват нови знания и умения въпреки физическата дистанция. Да са пълноценни, последователни, дисциплинирани и уверени в себе си. Ето защо 24 май е празник и на всички Вас, уважаеми родители. Благодаря Ви за доверието и подкрепата!


Скъпи ученици и студенти, поздравявам и Вас за съзнанието и мотивацията, които проявихте по време на обучението в електронна среда! Знам, че не беше лесно. Благодаря Ви, че сте отговорни и дисциплинирани.
Пожелавам на всички нас образователният процес да продължи в реална учебна среда, защото нищо не може да замени живия контакт между учител и ученик, между преподавател и студент. Той е решаващ както за образованието, така и за възпитанието и социалната осъзнатост на младите хора.


Днес България е част от една общност, обединяваща много държави на Стария континент, а нашата азбука, наред с латинската и гръцката, е една от трите азбуки на тази общност. Българското слово е свещено! То ни обединява като народ и ни кара да се гордеем, че сме различни и неповторими. В световното културно наследство името на България винаги ще свети с буквите на солунските братя и с първите думи, преведени от Константин-Кирил Философ на български език: "В началото бе словото."


Честит празник!

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Честит 24 май!
  Този няма ли да уволни някой нещо много се бави,
  бай Бобо Рашъна се движи 1 човек в минута...

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Това написа министърът на образованието Николай Денков в обръщение към учителите, учените, преподавателите, творците, родителите и децата ...
  ______________________________________________________________

  Поне тук липсват нападките срешу старото правителство, ама господинът горе не е ли служебен министър или Дневник вече знаят, че тези ще управляват дълго време?

 3. 3 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Дали е предал поздрави от г-н Узунов, както г-н Рашков стори ?

 4. 4 Профил на Ганьо ла фурия Балканиола
  Ганьо ла фурия Балканиола
  Рейтинг: 43 Неутрално

  с една дума Дерзайте, увеличения няма да има.

 5. 5 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Ще се подобри ли нивото на университетите? Ще се привлекат ли чуждестранни студенти? Ще спре ли закриването на специалности?

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Ще се подобри ли нивото на университетите? Ще се привлекат ли чуждестранни студенти? Ще спре ли закриването на специалности?
  —цитат от коментар 5 на ggot


  В момента в МА (София) има повече чуждестранни студенти, отколкото даже през социализма. Вярно, това се дължи на признаването в ЕС на нашите дипломи. Обаче никой нямаше да плаща за да учи, ако не очакваше после да възвърне парите си чрез практика.
  СУ отавна е стандарт (макар и не най-високия, нито в Европа, нито в света).
  ТУ отдавна работи с немските технологични институти, за имплементация (мразя я тази дума) на техните програми. Автоматиката пък от как Петко Петков се подвизава там, вкарва курсове от MIT и Бъркли.
  В НБУ пък учат множество българи, които иначе живеят зад граница. Предвид таксите, едва ли би им излязло много по-скъпо да учат в местни университети (не от първа и втора лига) във Великобритания, Ирландия, Испания или Франция.
  ВИАС и Лесото изкарват напълно подготвени и търсени специалисти. Лошото е, че за лесото заплатите са мизерни.
  А като погледнеш държавната администрация, по-добро от Симеоново, библиотекарския, благоевградския, свищовския и 'утка НЯМА!
  Да не забравяме и Варна - не се сещам за гладен инженер, завършил морското.

 7. 7 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  В България не са само 3 университета. Нали точно в МА уволниха един ректор, че е записвал чуждестранни студенти без изпит. Поне образованието може да стане интересно за млади хора от други страни. В момента има издадена заповед от предишния министър за съкращаване на специалности и не съм чул, да е отменена от сегашния. Накъде върви науката?

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Министъра уцели десятката - наистина се чуствам горд с нашите училищни учители и университетски преподаватели! Въпреки изоставането на материалната база, липсата на професионална пре/до-квалификация и отсъствието на дисциплинарни механизми, които дори в клас не можеха да поддържат ред, въпреки че много учители дори със смарт телефон не си служеха, всички направиха необходимите услия да усвоят интернет средата за обучение и да организират адекватен и успешен (за условията на пандемия) образователен процес. Казвам го като пряк наблюдател над студенти първи курс. Дори си мисля, че допълнителните два часа, които иначе губеха във път до учебното заведение и обратно се използват, в по-голямата си част, за учене. То е от липса на по-интересни занимания, но няма да им е излишно.

  За да не става много захаросано, в заключение - един тост:
  Жияла някога една стара мома с любимия си котарак. Мило, гольовно и пухкаво животинче, което мирно дремело на коленете на дамата или с интерес мъркало поощрително на заниманията й. Само един недостатък имало котето - дойдел ли март месец, котаракът бягал навън и цял месец се скитал по любов. После се прибирал мръсен, проскубан, одран... но доволен! Накрая на дамата й писнало от забежките му и го завела при ветеринарите за обезтопчване. На следващия март, обаче, котаракът отново изчезнал. Когато се върнал, в обичайния си вид, дамата учидено възкликнала:
  - Добре де, ами сега какво прави там цял месец!?
  - Ръководих, учих и наставлявах! - гордо измяукал котаракът.
  Така че - да пием за нашите учители, наставници и научни ръководители! НАЗДРАВЕ!

 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Весело

  ...Накъде върви науката?
  —цитат от коментар 7 на ggot


  Ще цитирам класиката:
  "Науката е слънце!"
  "Към светли бъднини върви!"

 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Весело

  с една дума Дерзайте, увеличения няма да има.
  —цитат от коментар 4 на Ганьо ла фурия Балканиола


  Това е резонен въпрос - доста от разходите за материална база и издръжка на образователните заведения са спестени, по време на кризата. Имаше разходи само за заплати и охрана (не на всякъде). Дали пък тези средства да не се използват за премии на учителите и подобрение на техническата екипировка?

 11. 11 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Смартфоните не могат да бъдат причина за лошо образование, а пък и не е нужна специална квалификация, а няколко часа упражнения. Преди нямаше смартфони ВУЗ-овете предлагаха повече специалности, бяха пълни със студенти и то издържали успешно тежки изпити.
  НАЗДРАВЕ!

 12. 12 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivanpopov":

  Специалностите намаляват, респективно и разходите за заплати, на студентите таксите се увеличат, защо не подобрява материалната база?

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  С това, че и по 10 долара на месец да ви даваме пак идвате на работа

 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  """'Спечелихте възхищението на цялото общество""" Министърът на образованието към учителите...... и с какво бе? че произвеждаме лумпени в 80% от случаите..... и нивото на образование падна в пъти от 1990 г. ................ "възхищението" вика..... 50% от 10 то класниците не могат да кажат с кои страни граничи България.... ....... ........

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 893 Неутрално

  "Спечелихте възхищението" вика......не се излагай бе човек......ще цъфнем и ще вържем даже от възхищение.....с новите "доктУри" и професори на нЕуките....... Вървим към тотална лумпенизация но пръщим от възхищение....... https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/24/4189436_universiteti_shte_pensionirat_1000_prepodavateli_nad/

 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  "Министърът на образованието към учителите: Спечелихте възхищението на цялото общество"

  Да но образованието на децата все още не е на ниво, а само заплащането им

 17. 17 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов заяви с гордост, че трилогията „Винету“ е в два тома,
  което неговите критици не знаят, защото не са интелектуалци, като него:
  „Те и за Винету ми говорят.
  Тя не е една книга,
  те са две, два тома.
  Те тва също не знаят.“, 20.04.2021 г.
  fakti.bg/bulgaria/572595-borisov-dokazal-sam-madrostta-si-shte-se-varna

 18. 18 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много харесвам този учен и министър, разбирам пата му, но с това си обръщение възмути много родители. Да, наистина има учители, които направиха невъзможното, но има и такива които просто си мързелуваха. Не е ли скандално, че първи клас на столично елитно ущилище - 31 СУЧЕМ ще си получи свидетелствата за първи клас бдз празник на буквите, а с аниматор, поканен от училището срещу такса, събрана от родителите... Какво се случи, че учителите не успяха при пълни паралелки и присъствено обучение да направят празник на буквите с първокласниците. Кому са нужни клоуни и аниматори при завършване първи клас?

 19. 19 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 450 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK