На живо

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

Служебен кабинет Велислав Минеков

© Велко Ангелов

Служебен кабинет Велислав МинековС поредните регистрации на партии и коалиции преди утрешния краен срок премина днешният ден. Подписи в ЦИК внесоха от "Републиканци за България", "Българско лято", "Има такъв народ", ДПС.


Напрежение ден след регистрацията пък се породи в "Изправи се! Мутри вън!". Членът на "Отровното трио" Николай Хаджигенов определи Татяна Дончева като "търгаш" и заяви, че тя е поискала всичко в преговорите за общо явяване, както го е направила с БСП, но то не е било прието.


Формациите все пак ще се явят заедно като част от коалицията, в която участва Мая Манолова и още няколко политически и граждански субекта.
Министърът на културата Велислав Минеков съобщи, че обмисля дали да не поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсването на програмата в събота за извънреден брифинг на ГЕРБ.
Междувременно Националният съвет на БСП реши левицата ще се яви на предсрочните избори на 11 юли с 11 сменени водачи на кандидатдепутатските листи.


Подробности вижте в хроологията

БНТ: Надяваме се, че министърът на културата не опитва натиск

Вярваме, че атаките на служебния министър на културата Велислав Минеков не са опит за натиск или връщане в годините, които смятахме за безвъзвратно отминали, това се казва в позиция на екипа на дирекция "Новини и актуални предавания" в БНТ. Поводът е изказване на министъра, в което коментира, че може да поиска оставката на директора на БНТ Емил Кошлуков, заради отразяване на живо на пресконференция на ГЕРБ.


Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Велко Ангелов


От БНТ казват, че програмата не е била прекъсната, заради излъчването, а то е било в рамките на актуален информационен блок от редовната програма на обществената телевизия. Според журналистите на БНТ скандалът с подслушването на опозиционни политици е важно събитие и затова смятат, че зрителите трябва да чуят още информация по темата и различни гледни точки.

ЦИК: Актуализирането на списъците не трябва да се прави сега

Актуализирането на списъците е дълъг процес, който не трябва да се прави в навечерието на изборите. Нужно е това да се регламентира от закон, коментира днес пред БНТ зам.-председателят на ЦИК и един от говорителите на комисията Росица Матева. Тя допълни, че ЦИК има нужда от помощ за подготовка на документацията за обществената поръчка за нужните допълнители машини за гласуване, както и за гарантиране на сигурността на машинния вот. Според Матева, интересът към предсрочните парламентарни избори е по-голям, отколкото към редовните.
Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Георги Кожухаров

11 партии и 4 коалиции са се регистрирали за изборите до момента

Общо 11 партии и 4 коалиции са се регистрирали в ЦИК денонощие преди изтичане на крайния срок за това, съобщи БНТ. Междувременно от ЦИК обявиха, че ще питат Министерството на регионалното развитие и и благоустройството дали българите, които в изборния ден са на почивка в страната, могат да си направят адресна регистрация в хотела, в който са отседнали, за да гласуват.
Срокът за регистрация на партии и коалиции за предстоящия на 11 юли вот изтича утре в 17.00 часа.

Валери Симеонов: Не правим коалиция на отчаянието

Коалицията между ВМРО, Воля и НФСБ за изборите на 11 юли не е формирана, заради отчаянието, че по отделно партиите не влязоха в парламента при предишния вот, каза днес пред Би Ти Ви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Като доказателство, той посочи фактът, че нито един от тримата лидери не е водач на листа. Симеонов не приема и мнението, че коалицията е формирана под натиск от ГЕРБ, за да има партията на Бойко Борисов да има партньори за коалиционно управлението. "ГЕРБ не е доживотен партньор. Партията беше партньор дотолкова, че да вкараме определени каузи и да ги реализираме през тях", поясни Симеонов.
Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Юлия Лазарова

Без големи размествания при водачите в листите в БСП

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© БСП


Левицата ще се яви на предсрочните избори на 11 юли без съществени промени при водачите на кандидатдепутатски листи, съобщи пресцентърът на БСП. На днешното второ заседание на Националния съвет на БСП се взе решение, че в само 4 от избирателните райони ще има размествания при водачите. Това са Враца, Кърджали, Смолян и Варна. Във Варна на мястото на местния лидер Борислаев Гуцанов ще се яви лидерът на БСП Корнелия Нинова, във Враца Александър Симов ще замести актьорът Анастас Попдимитров. В Кърджали листата ще бъде водена от Велизар Енчев вместо Петя Михалевска, която пък ще оглави листата в Смолян на мястото на Александър Симов. В останалите изборни райони водачите на кандидатдепутатските листи от 4 април остават същите.


Очевидно БСП ще повтори стратегията си от миналите избори да заложи на познати лица. Оправдаха се очакванията за смяна на лидерската позиция в Кърджали, Враца и Смолян. В Разград (сега Таско Ерменков) и Хасково (сега Велизар Енчев), където социалистите също не постигнаха добър резултат, водачите остават същите.


Подробности четете тук.

Асен Василев не бил предлагал да се ограничи правото на глас на българи

На правителственото заседание на 19 май министърът на финансите Асен Василев е поставил за бъдещо обсъждане въпросите за прочистване на избирателните списъци във връзка с наличието на т.нар. "мъртви души" в тях и "по никакъв начин не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България". Това се казва в съобщение на Министерството на финансите, разпространено заради медийни запитвания.


В съобщението на финансовото министерство се уточнява още, че Василев е предложил и да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес.


Подробности четете тук.

Правителството обмисля да извади трайно пребиваващите в чужбина от избирателните списъци

Хората, които живеят трайно в чужбина, както и такива, които нямат валидни български документи за самоличност, да бъдат извадени от избирателните списъци, е предложил на последното заседание на правителството (19 май) финансовият министър Асен Василев, се вижда от стенограмата. Премиерът Стефан Янев е заръчал на вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков да сформира работна група, която да прецени дали е възможно да се направи такова прочистване.


"Може би с оглед на това, че в НАП има масиви с хора, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина, е добре тези хора да бъдат извадени от списъците. Някаква работна група да се случи и не знам колегите от МВР дали могат да подадат списък на хора с актуални лични документи – било паспорти, било лични карти, за да може хора без български лични документи няма как да гласуват, така че всъщност списъците да бъдат кросчекнати с тези два налични масиви от държавните институции, за да бъдат допълнително изчистени от мъртви души", предлага Василев.


Премиерът Стефан Янев решава министрите на регионалното развитие, на вътрешните работи и на финансите да координират изготвянето на избирателните списъци, което бе записано и в решенията от заседанието.


"След което при необходимост заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на вътрешните работи (Бойко Рашков- бел. ред.) ще направи една работна група, която да прецени какво е възможно и какво не е възможно и тази работна група съвместно с ЦИК при проверка на законодателството, методология и всичко, което е необходимо, тоест задължително в рамките на закона, да се направи такова прочистване ако е възможно, ако не е възможно, просто няма смисъл да коментираме темата", допълва Янев.


Информация за сформирането на такава група засега няма.

Дончева: Субсидията ни щеше да зависи от Корнелия Нинова

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Юлия Лазарова


"В нито един момент не сме били близо до споразумение за коалиция с БСП. Не може да се подпише споразумение, защото на "Движение 21" не беше предложено място в коалицията", каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21".


Тя посочи, че Корнелия Нинова сама не може да решава кои места са избираеми при сегашната система с преференциите.


"Въпросът за съпредседателя стои така. Нинова има проблем с вътрешната опозиция и с обществения си имидж. Само тези гласове не са ѝ достатъчни. Затова ще трябва да приеме до себе си човек, който ще ѝ донесе другите територии електорат. Не се притеснявам да кажа, че в случая това съм аз... Субсидията и сега я имаме, но в коалицията тя ще зависи от Корнелия Нинова и ако тя спре да ни я плаща, дори да имаме депутати, няма да имаме юридически механизъм да си поискаме парите".


Дончева съобщи, че в споразумението за общо явяване на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" е записано това да е последно явяване на избори с това име. При формиране на парламентарна група ще остане само "Изправи се!".


Лидерът на движението съобщи, че представители на партията, които най-вероятно са подслушвани, ще подадат молби за проверка до Бюрото за контрол на СРС. "В следващия месец-два очаквам нещата малко по малко да излизат", каза Дончева.

За предстоящите избори на 11 юли ще бъдат разкрити близо 570 секции в 67 държави, съобщиха от Министерството на външните работи. В 300 от секциите ще се гласува машинно, сочат анализите на ведомството. Най-много машини ще са нужни в Турция – от 57 секции там в 46 се очаква вотът да е с машина. Над 3000 българи ще участват в секционните избирателни секции в чужбина. Предвиденият бюджет за вота зад граница е 6.7 млн. лева, той вече е утвърден от Министерски съвет.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков намекна, че може би ще поиска оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков. Поводът за неговия коментар бе прексъването на сутрешното предаване на БНТ в събота за излъчването на извънреден брифинг на ГЕРБ, в който взеха участие Даниел Митов и Тома Биков. Според Минеков това е грубо нарушаване на дейността на телевизията, тъй като по закон прекъсване на редовната програма може да се извършва само при изключителни обстоятелства като зeметресение, бомбардировки, война или изявления на президента, главния прокурор, патриарха и главния мюфтия. "Тези нарушения започват да стават систематични. Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на г-н Кошлуков", заяви Минеков. Още по темата - тук.


Той съобщи, че към Министерство на културата са създадени четири инициативни групи, които да работят по изменения на ключови закони като тези за културното наследство, за филмовата индустрия, за меценатството и атворските права. Минеков заяви, че е започнала и инициатива за създаването на специализиран полицейски отряд по охрана на културното наследство.

Карадайъ очаква избори, които да произведат стабилност

"Пред нас стоят едни важни избори, с оглед на многото кризи, които ги има в страната – и здравна, и социална, и икономическа, и пандемична, а и политическа. Отиваме на избори, които да произведат необходимото, за да има стабилност в страната", каза Мустафа Карадайъ, след като внесе 7979 подписа в ЦИК за регистрация на ДПС на изборите на 11 юли.


"Имахме заседание на централния съвет и взехме решение за минимални корекции на листите с цел максимален резултат", информира председателят на партията по повод все още необявените кандидати за депутати по региони.


Според него на изборите на 4 април е направена голяма грачка в посока на възстановяване на демокрацията и рестарт на държавността, но все пак е само една крачка.


По повод потвърдената от вътрешния министър Бойко Рашков информация за подслушване на политици, Карадайъ каза, че не разполага с факти. "От доста време съм участвал в избори и обикновено преди избори има много теми, които се отварят в различни посоки, които като минат изборите след това фактическата картина казва друго. В конкретния случай не искам да правя внушения, че е така. Не разполагам с факти и няма да правя анализ на анализите на някого", коментира председателят на ДПС.

Единствената нагласа е изборите да са по-честни от предишните, каза Тошко Йорданов

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Юлия Лазарова


"Единствената нагласа е, че тези избори трябва да са по-честни от предишните", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ", след като формацията на Слави Трифонов подаде документи за участие в предсрочния парламентарен вот, предава Би Ти Ви.


Според него са "въпроси за врачка" как ще се представи политическата сила. Йорданов не пожела да отговаря на други питания, включително дали се очертават промени в листите и, ако да, какви.


На изборите на 4 април "Има такъв народ" бе втора политическа сила със 17.66% от гласовете.

Цветанов: Днес сме 25.05, а ние сме 5-ата регистрирана партия

Първи за регистрация в ЦИК тази сутрин пристигнаха от "Републиканци за България". Те внесоха над 6000 подписа.
Обявиха, че се надяват да увеличат резултата си на предсрочните избори със самостоятелно явяване и подобрена комуникация с избирателите. На последните избори партията спечели 1.31%.


"Видяхме, че 45-ият парламент не е алтернативната на статуквото. Не е начинът да правиш устойчив политически проект със скандали, и ние можем да направим скандал", каза Цветан Цветанов.


"Хубавото е, че днес сме 25.05, а ние сме 5-ата регистрирана партия, която ще участва самостоятелно в изборния ден", добави още той Цветанов.

Специализираният наказателен съд (СНС) не е издавал разрешения за подслушване на политици - настоящият служебен премиер или лица от политически формации. Това съобщиха от съда в отговор на юриста от "Демократична България" Атанас Славов, който предположи пред Би Ти Ви, че по последния скандал разрешенията са били издадени именно от тази институция.


Подробности - тук.

Васил Божков ще води две листи на "Българско лято"

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Скрийншот


Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков, който има 19 обвинения от прокуратурата, ще бъде водач на две листи на партията "Българско лято". Това съобщи нейният лидер Борил Соколов при внасянето на нужните подписи в ЦИК за регистрацията преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли, предаде БНТ.


"Българско лято" не участва пряко в изборите на 4 април, тъй като не бе регистрирана навреме, но използва регистрацията на "Българско национално обединение" и имаше 2.95% (94 515 гласа). Този път целта е да се премине 4%-ната бариера за влизане в парламента, обясни днес Соколов.

Мартин Димитров предлага "таван" на кредитите от ББР

"Създаденият от досегашната власт модел на концентрация вреди на икономиката и е срещу малкия и средния бизнес у нас". Това каза пред БНР доскорошният депутат от "Демократична България" Мартин Димитров.


"Този модел на управление, който ГЕРБ въведе – със свръхконцентрация на ресурси, води до това населението да обеднява, България да продължава да бъде най-бедната в ЕС, а Румъния, от която искахме да се "откачим", защото ни забавяше влизането в ЕС, или ние така си мислехме, ни изпреварва с 33% по-високи доходи в момента. Тоест, този модел не е проблем само в справедливостта в него, а това, че икономически ни забавя", каза Димитров по казуса с Българската банка за развитие и раздаването на огромни кредити на малък брой фирми Мартин Димитров коментира:


За да не продължават сегашните практики в ББР, Димитров предлага "таван" на кредитите. Със слагането на такъв тези практики трябва да бъдат прекратени завинаги, посочи той.


"Предложих да е 50 хил. лева. Нека да разсъждаваме между 50 хил. лева и 5 млн., някъде между двете. Но наличието на "таван" спасява положението. Защото автоматично тази банка ще финансира малък и среден бизнес, а големите да си отидат при търговските банки." Димитров е категоричен, че е подменена целта на банката.


"В момента голяма част от контролните органи се занимават с малкия и среден бизнес. Контролните органи първо трябва да се занимават с големия бизнес, като касовите наличности е само един от въпросите. Най-накрая трябва да се занимават с малкия и среден бизнес и хората по пазарите. За да има истинска събираемост", изтъкна икономистът. "Вижте какво се получава - за човека на пазара, че не е платил един лев данък - жестока глоба и наказание, а за големите фирми липса на контрол. За много големи фирми", каза още той.

Приоритет за външното министерство ще е диалогът със Северна Македония

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Юлия Лазарова


"Приоритетите на правителството ще са приемственост и предвидимост на действията, които ще се осъществяват. Националните интереси стоят на дневен ред, не партийните", това каза на пресконференция, на която представя екипа си външният министър Светлан Стоев. Като основна цел за ведомството си той очерта възстановяването на доверието и активизирането на диалога със Северна Македония.


Стоев ще има двама зам.-министри. Румен Александров ще помага за преговорните отношения със Северна Македония и процеса на разширяване на ЕС. За последно е бил посланик в Нидерландия. Вторият зам.-министър е Зарица Динкова. Нейният приоритет са политики за развитие и икономическият профил на министерството. Тя бе определена от Стоев като дясната ръка на вицепремиера Атанас Пеканов, който отговаря за плана за възстановяване и устойчивост.


Началник на кабинета на Стоев ще е Яна Дочева.

Хаджигенов определи Татяна Дончева като търгаш

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Юлия Лазарова


"Татяна Дончева поиска всичко, точно както го е направила от БСП. Не сме го приели. Репликирахме коалицията без никаква промяна в никаква посока. Търгашите, и не само в политиката, искат всичко, нашата работа е да не им дадем. Меко казано съм разочарован от старите политици. Нямам високи очаквания", така пред БНТ Николай Хаджигенов от "Отровното трио" коментира преговорите за общо явяване на предстоящите избори с лидера на "Движение 21". Двете формации са част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!". Дончева водеше преговори за общо явяване и с БСП, което Хаджигенов определи като "социалистическа носталгия от хората, които са излизали от левицата и не са постигнали нищо.


На 24 май "Изправи се! Мутри вън!" внесе 6000 подписа за регистрация за предстоящите избори. Коалицията остава във формата от предишните избори.


Според Хаджигенов "Изправи се! Мутри вън!" ще влезе в следващия парламент, където би трябвало да се запази като парламентарна група, макар преди това да се мине през преговори.


Разнобой в коалицията се видя след влизането й в 45-ото Народно събрание. Тогава Хаджигенов обяви, че би се жертвал за министър и че е нужна подкрепата на БСП, за да "убият ламята", а партньорите му Мая Манолова от "Изправи се.БГ" и Татяна Дончева обявиха, че той няма да бъде част от парламентарната група на обединението, ако се договаря за министър и търси подкрепата на партиите на статуквото. Хаджигенов отвърна, че "госпожите" очевидно не са чули и разбрали, "както обикновено".

"От АБВ настояваме от години за консолидиране на левицата", каза пред Би Ти Ви лидерът на партията Румен Петков по повод обединението в лявото политическо пространство.


Според него повечето партии и коалиции са се вторачили в постовете и водачите на листи, отколкото в съдържанието и това, което предлагат на избирателите, докато той иска да се върне усещането за приличие.


"Това е нещото, което отвращава хората. Не се говори за политика, а се водят грозни пазарлъци зад гърба на обществото. Съдържателната отлика на този формат – първите разговори бяха какво е това, което ни събира", коментира Петков. Той допълни, че в този случай лявото обединение няма да бъде "механичен сбор".


Румен Петков коментира и потвърдената информация от вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков за подслушване на политици. "За съжаление считам, че с този главен прокурор няма да има последици", каза той. По думите му е много важно да се изясни дали тези хора са подслушвани във връзка с престъпление или просто за да се знаят намеренията им.

Днес е второто заседание на Националния съвет на БСП във връзка с предсрочните избори на 11 юли. На него се очаква да бъдат утвърдени и водачите на кандидат-депутатските листи. Другата "гореща" точка в дневния ред е изборът на ново тясно ръководство на БСП, след като на 5 април цялото Изпълнително бюро подаде оставка след изборната загуба.


Подробности - тук.

Борисов настоя беларуският журналист да бъде освободен

Преди изборите: министърът на културата може да поиска оставката на Кошлуков (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


С публикация във фейсбук късно снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи заключенията на Европейския съвет и настоя Роман Протасевич и приятелката му София Сапега незабавно да бъдат освободени и да бъде гарантирана свободата им на движение. Приветства и налагането на допълнителни санкции срещу Беларус заради "недопустимия и безпрецедентен" инцидент с принудителното приземяване на самолета на "Райънеър" в Минск.


След предаването на властта на служебното правителство Борисов рязко спря да коментира вътрешнополитически теми, въпреки коментарите за състоянието на страната и информациите за подслушване на политици от страна на службите, които са били под негово ръководство.


На 23 май по заповед на президента на Беларус Александър Лукашенко самолет от Атина до Вилнюс бе пресрещнат от изтребители и съпроводен до летището в Минск, където бе арестуван журналистът, активист и съосновател на платформата "Нехта" Роман Протасевич. Твърдеше се, че на борда има български гражданин, но Министерството на външните работи опроверга това.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK